Jump to content


Photo
- - - - -

EFG Banka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#31 Night Warioc

Night Warioc
  • Members
  • 223 posts

Posted 03 April 2010 - 19:57

da li je moguće da vas zovu greškom? ako na vreme isplaćujete rate a oni vas zovu i pored toga, sasvim je moguće da je u pitanju greška i to treba da prijaviš, svakako. sve i da su najpristojniji na svetu.

Trazio sam da razgovaram s nekim nadredjenim. To je nemoguca misija. Nabavio sam i neki broj telefona banke pa sam pokusao kao fol,klijent. Neznam kako ali jedino sto kao papagaji ponavljaju je da postoji taj neki dug ( ne govore koliki), a sav ostali razgovor su prakticno pretnje te sudom te ce nam taj kreditni biro izvuci usi... Ne mogu da vam opisem koliko mi osobe sa druge strane zice deluju retardirano. Imam utisak kao da su na ta mesta namerno zaposlili osobe ometene u razvoju i pustili ih da zovu klijente. Izvinjavam se ovim putem svim osobama ometenim u razvoju. EFG banka ih zloupotrebljava!!!!

#32 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 03 April 2010 - 20:11

Ovo je neozbiljan topik. Zajebavaju oni tebe - zajebavaj i ti njih, ali nemoj nas ovde. Nikom nishta ne dugujesh i shta sad ......... :ph34r: , treba da se bavimo tvojom zonom sumraka. Zovi policiju, reci da te uznemiravaju, predaj ih na sud, shta hocesh od nas?

#33 kaisersosa

kaisersosa
  • Members
  • 752 posts

Posted 03 April 2010 - 20:14

Pocecu celu pricu telefonskim razgovorom od pre nekih mesec dana. Telefon sa kog mi je upucen ovaj kao i desetine drugih (ali malo suptilnijih) poziva, pretnji? je 321-7600. Ovo je broj telefona EFG Banke a razgovor je tekao otprilike ovako: Ja: alo? Neko: slusaj BRE ti! Do sutra popodne da si namirio ceo dug ili ti dolazimo na gajbu i plenimo sve sto imas! Ja: molim? Neko: Ne pravi se lud da ti ne bi je.... mater! Ja: mooolim? Tu-tu,tu-tu.
Pa kako da se covek ne zapita gde zivi? U narko lendu, pa kakva drzava takve i banke? Stilske figure, nacin govora a nadasve "umilni" ton navedu vas na takvo razmisljanje. Ipak da budem iskren ovaj razgovor je bio presedan za razliku od drugih. Ovakve pozive naime dobijam svakodnevno mislim negde od novembra prosle godine. Razlika je samo u tome sto su pretnje daleko suptilnije i uglavnom sadrze obecanje gonjenja sudom i plenidbe imovine. Ne bi to meni predstavljalo neki poseban problem, navikao sam na svakojake gluposti a savrseno sam svestan u kakvoj drzavi zivim da nije jedne nesto drugacije stvari: pre dve godine bukvalno sam umakao grobaru s lopate i posle niza teskih operacija polako krenuo u oporavak. Medjutim u zadnje vreme se spremam za jos jednu operaciju (odseci ce mi jos pola metra debelog creva), pa nisam zbilja svaki put ni raspolozen da slusam debile i da trpim uznemiravanje.
Predpostavljam iako to nikad nisam radio, niti imao potrebe da radim, da iz poste mogu dobiti listinge kojima ove tvrdnje mogu i da dokazem, ali mislim da ih nemam kome dokazivati. E ima jos samo jedna sitnica ili sto bi deca rekla : maja, majusna sitnica:
Ja NIKADA nisam bio (niti cu biti) klijent EFG Bande. Ja nikada nisam imao (niti imam) BILO kakve veze sa ovom bankom! Ja neznam ni gde se oni nalaze niti sam ikada nogom krocio u bilo koju gradjevinu koja ima ikakve veze sa njima!
Pokusao sam ja da se obratim nalogodavcima ovih "uterivaca dugova" , telefonom jer mi na pamet ne pada da im idem na noge! Ovako se zavrsilo: Pa sta ti BRE mislis da gospoda imaju vremena na gubljenje s plebsom? Marsh u kucicu!!! Kev-kev.
Pre tri godine moja zena je nazalost bila primorana da u pomenutoj banci uzme kredit. O tome da su uslovi klasicni zelenaski ne moram valjda da pricam? Samo kazem: ne dao Bog nikome na ovom svetu da uzima kredit iz razloga zbog kojih smo mi bili primorani. Moja zena ima takozvanu "administrativnu zabranu" na platu i prilikom uplate prvo se banci daje dug pa ono sto ostane isplacuju njoj. Na zalost dinara svakim danom sve vise propada tako da sad dobija manje od polovine plate. Ali dug je dug i mora se vratiti. Ono sto sam ja hteo da pitam idiote iz banke je u stvari sledece: zasto kad tacno znaju gde je zaposlena moja supruga i koje joj je radno vreme zovu mene svako jutro u 10.00h? Tacni ko Japanci. Imaju i njen broj mobilnog telefona. I druga ali jako bitna "sitnica" na koju uterivaci koji zovu svaki dan nikad nisu znali da odgovore: Koliko im to duguje para???Da li je to razlog uznemiravanja cele porodice?Nazalost na ta pitanja nema odgovora. E da ima jos jedno: ukoliko im zbilja nesto duguje pa sto je ne tuze?



Pa stari... kakav takav zakon ipak postoji, snimi sledeci razgovor pa sa snimkom istog pravac murija (najmanji problem je dokazati da ti je poziv upucen bas sa broja banke i u odredjeno vreme)... sa druge strane uvek se mozes odmah obratiti muriji a oni ce preko tzv "lovca" snimati sve pozive u odredjenom periodu (tvoje je samo da se nadas da ce te uterivaci iz banke zvati dok ti je "lovac" zakacen na broj)

#34 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 03 April 2010 - 22:59

Trazio sam da razgovaram s nekim nadredjenim. To je nemoguca misija. Nabavio sam i neki broj telefona banke pa sam pokusao kao fol,klijent. Neznam kako ali jedino sto kao papagaji ponavljaju je da postoji taj neki dug ( ne govore koliki), a sav ostali razgovor su prakticno pretnje te sudom te ce nam taj kreditni biro izvuci usi...


Odes lepo u ekspozituru pomenute banke, obratis se kreditnom sluzbeniku koji ti na licu mesta odstampa ANUITETNI PLAN, iz koga mozes precizno videti kolika je visina rate na mesecnom nivou, koliko je ukupno zaduzenje, koliko ste vec otplatili kao i datum valute. Prosto.
Ukoliko zaista ne postoji neizmireno potrazivanje, podneses prijavu zbog uznemiravanja policiji.

#35 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 04 April 2010 - 13:58

Ovaj topic bi mogao komotno da se spoji sa susednim o slucaju "Bele Vode". Oba ustvari govore o (ne)poverenju gradjana Srbije u institucije sistema.

#36 Night Warioc

Night Warioc
  • Members
  • 223 posts

Posted 04 April 2010 - 20:37

Nisam ja ovaj topik zapoceo da bih se zalio, nego da vidite cega sve ima i da se neko ne zezne da uzima bilo kakav kredit kod pomenutih. Kada bi me sudbina na bilo koji nacin nanela da vidim odvijanje nekog krivicnog dela, pa i najgoreg NI u kom slucaju ne bih to prijavio policiji. Ima za to mnogo razloga ali navescu samo jedan: otkud da znam da pocinilac tog dela nije policajac?
Svoje bitke vodim sam. Imam vec neke ideje kako da pokusam na dzentlmenski nacin, dogovorom, resimo ovo. Ukoliko ne uspe lepa rec ono sto cu im prirediti ce svakako osetiti.

#37 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 04 April 2010 - 21:21

nisu sva iskustva sa EFG bankom ista. ja imam njihovu dina-card kreditnu karticu više od 4 godine i nikada nisam imala nikakvih problema. uredno dolaze izveštaji o zaduženju i visini rate koju treba da uplatim, nikada me niko nije zvao telefonom, kada sam ja imala razloga da pozovem njih na sva pitanja su odgovorili profesionalno i korektno, uz informisanje o opcijama koje mi stoje na raspolaganju. kredit sam uzimala kod neke druge banke i kamata nije bila ni blizu toj o kojoj ti govoriš, pri preuzimanju kredita dobila sam anuitetni plan sa obračunom kamate, kada je kredit isplaćen vratili su depozit od 20% u devizama, kako je i položen.

mislim da je najbolje da odeš do prve njihove ekspoziture i proveriš o čemu se radi, visinu duga i dinamiku isplate. ponekad telefon zaista nije dovoljan da bi se problem rešio. :ph34r:

#38 megasoft

megasoft
  • Members
  • 14 posts

Posted 04 April 2010 - 22:19

Ovaj topic bi mogao komotno da se spoji sa susednim o slucaju "Bele Vode". Oba ustvari govore o (ne)poverenju gradjana Srbije u institucije sistema.


Prvo bi se držao topica, a onda odgovorio na ovu konstataciju.

Ja sam svojevremeno neki relativno sitni iznos dugovao tadašnjem Mobtelu. Pozvao me je lik na mobilni i rekao da u sutradan u 17,00 časova dolazi po novac ili će biti problema. Pošto se radilo o sitnom iznosu novac sam pozajmio, izmirio dug i raskinuo post-paid ugovor sa Mobtelom.

Ja sam recimo imao da kažem problema sa Bankom Intessa u Požeškoj 108 (mislim da je taj broj). Skoro svaki put kada sam ušao u ovu filijalu imao sam da kažem problema, da sam dva puta bio prinuđen da zovem direktora banke i bez problema (sem bespotrebnog nerviranja) rešim problem. Zadnji put kada je dara prevršila meru pogasio sam sve račune koje sam imao kod njih sem Master kartice. Sada rate po Master kartici plaćam u filijali Požeška 45 (mislim da je taj broj) sa uvek ljubaznim službenicima bez ikakvih problema. Ipak ispada da nije do banke, nego do službenika i da ne treba ćutati, već se obratiti rukovodstvu banke.

Da li je moguća greška. Moguća je. A može da se i desi da je rata sada veća od valjda ide 1/3 plate i da je to problem. Moguće da je banka iritirana i sporošću naših sudova. Moguće da su u situaciji kao ja da imam izvršni sudski nalog za nekvalitetno urađene radove koji ne mogu da naplatim. Ali, normalno pretnje bilo kakve vrste bilo putem telefona bilo lične su krivično delo i sve što je napred rečeno po tom pitanju stoji.

Što se tiče mog (ne)poverenja u institucije sistema samo bih rekao da sam deset godina trpeo baš zato što sam verovao u zakonsko rešenje mog problema. Da li zato što sam gojazan, da li zato što je radnja bila puna robe, da li zato što sam svakodnevno išao taksije (ljudska ljubomora) od samog otvaranja radnje a da nisu ni znali ko sam i šta sam imao sam i imam probleme. Policija je institucija koja treba eskpeditivno da deluje, a ekspeditivnim delovanjem ne mogu smatrati da čekam školskog policajca više od mesec dana da mi dostavi potrebne podatke za podnošenje privatne tužbe.

#39 Night Warioc

Night Warioc
  • Members
  • 223 posts

Posted 06 April 2010 - 20:28

Danas dobismo pismo. I odgovor na barem jedno od tri pitanja: koliko smo duzni. Duzni smo 466,3 svajcarska franka, ali obzirom da je sitna knjiga poslata 31.03. vec sutradan je iznos umanjen za 122 franka. Proverila zena listicu za platu. Gde je problem? Pa sem iznosa duga napisali su jos i: ukoliko dug ne izmirite u roku od 2 dana mi cemo bla-bla. Niti slova o tome kako je dug nastao posle tri godine. Ocigledno su sporne dve rate ali kako je do toga doslo ne pise. Uobicajene pretnje sudom i kreditnim "sta vec", bez objasnjenja.

#40 cosmo

cosmo
  • Members
  • 371 posts

Posted 21 April 2010 - 19:19

Poslali su vam sad obavestenje zato sto, po zakonu, svako dugovanje koje nije utuzeno i prihvaceno od strane duznika (znaci duznik mora da potpise resenje da je tuzen, tj. sudsko resenje kad primi) posle tri godine - ZASTAREVA. Oni to znaju, pa verovatno hoce da to isteraju pre tog roka. Takodje, to zaduzenje se posle tri godine brise i iz kreditnog biroa.

Ukoliko je proslo tri godine od datuma nastanka duga, a vi niste potpisali i primili bilo kakvo sudsko resenje, nemaju pravo vise da vas tuze i ganjaju za taj dug, jer je zastareo po zakonu.

Inace ja imam jako dobra iskustva sa EFG Bankom, ali ko zna, svasta je moguce, posto banke mogu da angazuju uterivace dugova.

Edited by cosmo, 21 April 2010 - 19:20.


#41 petarNS

petarNS
  • Members
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 14:55

Hvala za pokretanje ove teme!
Bicu kratak: najgora i bezobrazno najskuplja usluga, najgore osoblje (uz izuzetke..)

2007. uzeo sam kredit od 2000e na 8 godina.Rata 40e.Usput su me "castili" dozvoljenim minusom, kreditnom karticom...Sve to na osnovu plate televizijskog tehnicara.Moj otac sa platom pukovnika u policiji nije mogao ni da sanja o tolikim mogucnostima zaduzenja.Pre mesec dana, posle tri godine placanja, otplatio sam ga prevremeno sa 1870e :ph34r: :D
Mogao bih satima da iznosim sve kritike ali samo cu reci: efg, sve najgore tebi i tvojima :)

#42 adeptus astartes

adeptus astartes
  • Members
  • 196 posts

Posted 14 May 2010 - 17:25

Za prvi post i više nego odličan topik... Mogu i ja da se "pohvalim" činjenicom da dotičnoj banci jedan član moje porodice otplaćuje kredit. Elem, ukoliko dan-dva zakasnimo sa uplatom, zovu i iz filijale u mom gradu i iz beogradske filijale. Šta reći osim da su i jedni i drugi strašno neljubazni. Jednom su čak zvali zbog neke razlike, sagovornik je zvučao strašno ozbiljan (a, pošto sam se ja javio na telefon), pomislih da je reč o nekoj većoj cifri, kad ono nekih 850 dinara. :ph34r:

#43 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 14 May 2010 - 19:53

Hvala za pokretanje ove teme!
Bicu kratak: najgora i bezobrazno najskuplja usluga, najgore osoblje (uz izuzetke..)

2007. uzeo sam kredit od 2000e na 8 godina.Rata 40e.Usput su me "castili" dozvoljenim minusom, kreditnom karticom...Sve to na osnovu plate televizijskog tehnicara.Moj otac sa platom pukovnika u policiji nije mogao ni da sanja o tolikim mogucnostima zaduzenja.Pre mesec dana, posle tri godine placanja, otplatio sam ga prevremeno sa 1870e :ph34r: :D
Mogao bih satima da iznosim sve kritike ali samo cu reci: efg, sve najgore tebi i tvojima :)

Apropo prevremenog otplacivanja duga. Problem je sto se najveci deo potencijalnih korisnika kredita pre uzimanja kredita ne upozna dobro sa planom oplate kredita. Davalac kredita je duzan da potencijalnog korisnika upozna sa detaljima. A sustina je u sledecem: otplata se proracunava tako da nominalni iznosi rata budu jednaki ali struktura onog sto se otplacuje se menja. U pocetnim ratama dobar deo otplacenog cini dospela kamata na preostali deo kredita, a ostatak cini otplata glavnice. Kako se kredit otplacuje tako raste procenat otplate glavnice a opada procenat kamate u rati. Sto je period otplate duzi (i kamata veca) ovaj odnos kamate i glavnice u pocetnim ratama je nepovoljniji. Kada se otplacuje prevremeno onda se od duga odbija iskljucivo otplaceni deo glavnice, posto je ostatak uplacenih rata kamata. Koliko vidim za ovaj kredit je kamata 1840 eur, to znaci da su se prve rate sastojale uglavnom od kamate.

Ovo deluje strasno ali, to je standardni otplatni plan koji primenjuju sve komercijalne banke.

#44 petarNS

petarNS
  • Members
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 22:17

Apropo prevremenog otplacivanja duga. Problem je sto se najveci deo potencijalnih korisnika kredita pre uzimanja kredita ne upozna dobro sa planom oplate kredita. Davalac kredita je duzan da potencijalnog korisnika upozna sa detaljima. A sustina je u sledecem: otplata se proracunava tako da nominalni iznosi rata budu jednaki ali struktura onog sto se otplacuje se menja. U pocetnim ratama dobar deo otplacenog cini dospela kamata na preostali deo kredita, a ostatak cini otplata glavnice. Kako se kredit otplacuje tako raste procenat otplate glavnice a opada procenat kamate u rati. Sto je period otplate duzi (i kamata veca) ovaj odnos kamate i glavnice u pocetnim ratama je nepovoljniji. Kada se otplacuje prevremeno onda se od duga odbija iskljucivo otplaceni deo glavnice, posto je ostatak uplacenih rata kamata. Koliko vidim za ovaj kredit je kamata 1840 eur, to znaci da su se prve rate sastojale uglavnom od kamate.

Ovo deluje strasno ali, to je standardni otplatni plan koji primenjuju sve komercijalne banke.


podrazumeva se ali lepo si objasnio. Ipak ta cifra je obracunata po najvecem mogucem kursu.Provizija na prevremenu otplatu je sa 1 uvecana na 2%. Nisam uspeo dobiti plan otplate pre potpisivanja ugovora o kreditu.I meni je to bilo cudno pa sam pokusavao u drugim efg filijalama ali rekli su da je normalno da se plan otplate salje na kucnu adresu po potpisivanju ugovora.Naravno mogao sam da se zalim sefu, direktoru, nbs... ali morao sam hitno uvoziti neki deo za auto...

#45 teoNS

teoNS
  • Members
  • 4,663 posts

Posted 15 May 2010 - 15:34

Mog oca su pre par meseci iz doticne banke zvali svakodnevno, nudeci mu svoje "usluge" da predje u njihovu banku, a najinteresantnije je da su znali njegovo stanje na racunu u svakom trenutku. Tako da te banditske organizacije koje se u Srbiji zovu banke izmedju sebe razmenjuju podatke. Mene samo zanima da li postoji zastita podataka kada se radi o klijentima.
Kada mu je prekipelo onda ih je ne bas ljubaznim tonom zamolio da mu vise ne dosadjuju.

Edited by teoNS, 15 May 2010 - 19:02.