Jump to content


Photo
- - - - -

Jela za trežnjenje i duše olakšavanje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#16 netaddict

netaddict
  • Banned
  • 123 posts

Posted 01 March 2010 - 18:24

pileca supa vulgaris

#17 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 28 April 2010 - 11:23

Zelena varijanta:
Mada se nisam sinoc napio, danas mi se jede nesto malo lakse, ljuto-kiselo, a imam vremena da kuvam.
U food processor stavio sam veliku vezu lista korijandera (25 gr), malu (obicnu) vezu listova taragona (estergon), jednu svezu ljutu papricicu (moze i susena), 750 gr svezeg najjeftinijeg paradajza, tri sveze zelene paprike i dve vece glavice crnog luka i izmiksao dok nije nastala kasa.
U veci lonac sam nasekao oko 600 gr svinjetine od plecke, na krupnije komade (moze i govedina, jagnjetina/ovcetina, pa cak i piletina, ako se vreme kuvanja prilagodi), dodao cetiri cele sveze tuluske kobasice sa belim lukom (postoje i bez belog luka), nekoliko listova lorbera (lovora) i preko toga nalio prethodno pripremljenu smesu. Nalio sam hladnu vodu (na 2/3 opisane "kase" 1/3 sveze vode), posolio i dodao 2-3 kasike paradajz pirea.
Moze se dodati i 1-2 krompira isecena na kocke i/ili 1-2 sargarepe isecene na krupnije kolutove, sto ja danas nisam uradio.
Kuva se na tihoj vatri dok meso savim ne omeksa, potom nalije velika casa suvog belog vina, prokuva jos 5 min., podese ukusi (so i biber) i to je sve.
Ko voli, na kraju kuvanja moze da ukuva i neko testo (penne, farfale i sl.).
Jelo je tecno, corbasto i jede se kasikom. Nema nikakve dodate masnoce.
Svi recepti kazu da, ako se kuva s vinom, onda se s njim pocinje, da bi vino isparilo. Meni to deluje paradoksalno, ja zavrsavam vinom, da ne bi isparilo. Osim toga, staro je pravilo da se za kuvanje ne koristi vino, koje ne biste pili. Ja danas koristim italijanski pinot grigio.

Edited by vladan, 28 April 2010 - 11:32.


#18 stvorko

stvorko
  • Banned
  • 3,004 posts

Posted 28 April 2010 - 14:37

mlaka voda...

ogromne kolicine.

#19 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 28 April 2010 - 16:01

mlaka voda...

ogromne kolicine.

O ukusima se ne diskutuje. :ph34r:

#20 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 April 2010 - 17:53


Malo mi je cudno stavljati taragon i koriander skupa i u tolikim kolicinama... Obje biljke imaju specifican i dosta jak miris i moguce je da se sukobljavaju (pazi mi izraza). Vino se stavlja na pocetku da bi alkohol ispario i da bi vino moglo da se redukuje i time intenzivira ukus.

Medjutim, ponekad ovako naoko cudne kombinacije daju odlicne rezultate.

Sto se tice mahmurluka, meni pasuju przena jaja, slanina ili kobasice. Bitno je da je masno, da pokupi stomacne kiseline.

Jedan dobar tip: popiti dva aspirina i veliku casu vode prije spavanja. Ujutru k'o nov. :ph34r:

#21 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 28 April 2010 - 17:59

Jedan dobar tip: popiti dva aspirina i veliku casu vode prije spavanja. Ujutru k'o nov. :)

svaka cast onome ko se u takvom stanju seti toga :ph34r:

#22 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 April 2010 - 19:17

svaka cast onome ko se u takvom stanju seti toga :ph34r:


Ja se sjetih neki dan.
Mozda mi je treci puta u mom alkoholicarskom stazu da sam se prisjetio ove mudrolije prije neko sam kolapsiro oduzet.
:)

#23 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 April 2010 - 12:27

To dogmatix:
Sasvim si u pravu, ali meni kombinacija odgovara; pritom treba dodati da posle decenija pusackog staza moji nos i jezik traze samo jake ukuse i mirise. Kolicine zacinskih trava se mogu smanjiti, a ja smatram da taragon idealno ide uz jela sa vinom.
Sto se vina tice, ono se i tako ne moze koncentrisati u tecnim jelima.
Sutra ne mogu da kuvam, pa ce moj 'corbuljak' opet posluziti kao rucak.

#24 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 29 April 2010 - 18:12

Taragon ide uz jela sa vinom, nema pogovora, ali mi je korijander tu uljez. Razumijem i tvoje motive (visedecenijski pusacki staz etc), a i o ukusima se ne raspravlja, jel'te.

Kombinacije zacinskog bilja koje ja smatram kompatibilnim su: ruzmarin, thyme, lovorov list i persun. Ova kombinacija je super za crvena mesa (junetina, jagnjetina, divljac i do nekle svinjetina).

Korijander koristim kada pravim indijski curry i nesto rjedje se odlucujem za sjevernoafricku (uglavnom marokansku) kuhinju. Odlicna je supa od mrkve i korijandera, klasicni recept:

glavica luka
1 cehno bijelog
3-4 mrkve
so
biber
strukic korijandera
i zelena svjeza fafaronka (opcionalno)

Isjeckaju se svi sastojci osim korijandera i lagano proprze na malo ulja ili putera. Dodati oko litar kipuce vode i kuhati dok se mrkva ne skuha, nekih 15-20 minuta. Skinuti sa vatre i ubaciti u blender i izblendati. Ako je pregusto, dodati vode, vratiti na vatru i kad provri, ubaciti isjeckani korijander. Odmah ugasiti jer ce korijander izgubiti dosta arome ako se duze kuha.

---

Taragon je odlican uz ribu, piletinu i donekle svinjetinu (svinjetina je extra meso, moze se tretirati i kao bijelo i kao crveno, ovisi vise o raspolozenju poguzije :ph34r:). Aroma mu je slicna anisu i fenelu (komorac) o kojem se vec pisalo na jednom od topika.

---

I ja pusim vec vise od dvije decenije ali me paleta jos ne izdaje. Ne vjerujem cak ni da je imalo atrofirala. Jednom sam prestao pusiti, trajalo je to nekoliko mjeseci i uopste nisam osjetio razliku u ukusu. Srecom, prezivio sam i taj period i ima da dimim dok dimiti vise ne mogu. :)

p.s. Mogli smo otvoriti topik za zacinsko bilje? Osim u kuhinji, ja cesto popijem caj od ruzmarina ili timijana (koji je rodjak majcinoj dusici), pogotovo ako sam prehladjen. Zasladim taj caj sa malo meda i voila.

:D

Edited by dogmatix, 29 April 2010 - 18:36.