Ja pravim nekakvu moju varijantu "cobanca" - paprikasa koji se u Slavoniji kuva obicno u kotlicu i jako mi prija.
U zavisnosti od kolicine izmiksam 1-2 ili vise ako je potrebno glavica crnog luka, dok ne nastane pasta. Koristim, kako kada, meso: jagnjetinu (ovcetinu), govedinu ili svinjetinu. Nikada ne koristim skupe pozicije mesa, kao sto je but, nego naprotiv, meso prosarano zilicama, sa malim komadicima masnoce i kratkim misicima sa dosta vezivnog tkiva. Meso isecem na ne previse sitne kocke, pa onda luk i meso nalijem polovinom vode, a polovinom soka od paradajza, dodam svezu ili tucanu ljutu papriku i 2-3 lista lovora i istiha kuvam. Kad je meso vec vise od pola kuvano, dodam 1-2 krompira isecena na kocke, 2-3 sveze paprike takodje isecene na krupnije komade (ali nije nuzno) i nastavim da kuvam dok se meso i krompir sasvim ne skuvaju. Pokusavao sam da dodajem i sargarepu, ali daje jedan slatkasti ukus.
Imajte u vidu da je ovo jelo, usprkos imenu, zapravo gusta corba i treba da ima dovoljno vode/tecnosti. Sve vreme kuvam otklopljeno, a kad je vec pri kraju, obilno ga "prekrstim" suvim belim vinom, po mogucnosti malko kiselijim. Tako kuvam jos samo nekoliko minuta, jer volim da se oseca i miris, a i ukus vina. Soli i krupno mlevenog crnog bibera po ukusu.
Napominjem, osim prirodne masnoce iz mesa nema nikakve druge masnoce.
Edited by vladan, 04 January 2010 - 12:33.