Jump to content


Photo
- - - - -

Eh ti konzilijumi....


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

#16 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 13 January 2010 - 08:30

Pozdrav drustvo! Jos jednom vam cestitam sve praznike.

Konzilijum u Kamenici je zakazan za 18 januar i pravo da vam kazem jedva cekam. Ubi me ova neizvesnost a i sta ce vec tamo smisliti...da vec jednom vidim sta me ceka dalje. Nakon toga cu vas verovatno daviti kako to najlakse podneti. Nadam se da se necete ljutiti :ph34r: ...

#17 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 14 January 2010 - 08:39

Imam jedno pitanje za sve vas, a zanima me posebno sta Vladan misli.
Sa svih strana me bombarduju prijatelji i rodjaci savetima o koriscenju raznih preparata tipa ECOMER, ALOJA NA STO NACINA, CAJEVI OD OVOG I ONOG, cudesni NONI sok, brusnica, preparati na bazi organskog GERNANIJUMA (onaj sa tri atoma kiseonika). Ovo sa germanijumom sam malo proucavala na netu i slusala neku doktorku na TV-u o njegovoj primeni u Japanu. Delovanje germanijuma mi deluje logicno i smisleno, hemicar sam po struci i sa te strane se cini da je ODLICAN ali...nisam lekar, posmatram to samo sa hemijske strane.
I tako, slusajuci sve ja jos uvek ne koristim NISTA!!!
Sto se ishrane tice, ni to nisam narucito promenila. Nikad nism bila posebni ljubitelj mesa, svinjskog posebno eventualno piletina, junetina. Voce i povrce sam uvek jela, svakodnevno, ali bas svo voce i povrce. Uvek sam pila enormne kolicine jogurta i vocnih jogurta, i jela dosta ostalih mlecnih proizvoda-sto je znalo da utice na moju kilazu :ph34r: , jedino sam to sada smanjila. Znaci corbice, supice, voce, povrce na sto nacina, ponekad meso, jogurt, ujutru caj i jednu ili dve kafe dnevno. Tako sam se hranila nekad a tako i sada.
Da li gresim? Mislim, misam neki neverni Toma, prosto sam zbunjena od toliko informacija. Jedino nisam pristalica koriscenja cudotvornih preparata i travki od nekih tamo Mika, Pera, Zika :) .
Negde sam iscaskala da je greska ne koristiti nikako crveno meso, cak naprotiv da ga treba koristiti u odredjenoj meri jer sadrzi kiseonik koji ce u organizmu ucestvovati u stavaranju antioksidacionih molekula-tela za koje se zna kako uticu na kancerogene celije.
Sta vi mislite? Prekopiracu ovo moje pitanje i na onoj drugoj temi, zanima me sta svi misle.

Evi, kako si, gde si? Javi se.

#18 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 14 January 2010 - 12:44

Odgovorio sam na topiku o raku.

#19 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 16 January 2010 - 08:34

O.K! :ph34r:

#20 hope02

hope02
  • Members
  • 9 posts

Posted 16 January 2010 - 23:58

Da se prikljucim... Zdravstvo Srbije je sprovelo mnoge promene, neke uspesno, neke ne, ali kada je onkologija u pitanju tu je nacin lecenja odredjen protokolima lecenja bolesti i tu nema odstupanja. Zato i postoje konzilijumi. Oni imaju moc u smislu da donesu odluku o daljem lecenju na bazi tih istih protokola. Onda pacijent ulazi u proceduru i odlazi na terapiju onim redom kako je tamo precizirano. I tu nema dileme... Ono sto je sporno u prethodnoj prici je ocigledno mesto sprovodjenja terapije. Na zalost, to su neka nova pravila koja se regulisu na nivou ministarstva i fonda za zdravstveno osiguranje. Dakle, primarna je teritoraijalna pripadnost pacijenta, odnosno mesto gde zivi. Leci se u najblizoj ustanovi koja to isto radi - bavi se istom bolescu. Ta druga ustanova opet radi prema gore pomenutim protokolima lecenja koji su potpuno isti kod nas i u svetu. Dakle, tu se krug zatvara.
Procedura je takva i to mora da se ispostuje, jer tako nalazu finansijske obaveze. Vas SIZ nece platiti lecenje ustanovi u koju vi zelite da idete nego ustanovi kojoj pripadate. Odnosno, ako troskove snosite sami, tada mozete da birate gde cete se leciti.
Sto se tice protokola lecenja, mozete ih uporediti sa onima na sajtu svetske zdravstvene organizacije www.WHO.int

#21 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 17 January 2010 - 09:17

hope02 o zdravstvu u Srbiji mozemo da razglabamo do sutra, o promenama u istom do prekosutra, i da imamao razlicita ali i suprotna misljenja.

Sto se teritorijalne pripadnosti tice, ja se teritorijalno nalazim u Vojvodini (Pancevo), Sremska Kamenica je udaljena 105 km, a IROS u Beogradu 15 km. I to je veliki problem ovog grada.
Sada ne govorim u moje ime, preguracu ja tu Kamenicu nekako, vec u ime gradjana koji su stariji ili mnogo mladji-deca, koji su u mnogo gorem opstem zdravstvenom stanju, koji nemaju niciju pomoc, sa teskim protokolima lecenja a lece se u Kamenici AMBULANTNO. Znaci dodjes po svoju terapiju, kakva god da je i odes. I tako svaki put do kraja lecenja. Sta mislite kako je tim ljudima? Kako izdrzavaju taj put fizicki, psihicki u krajnjoj liniji i materjalno?

Naravno da su mi protokoli lecenja kod ovakvih bolesti poznat. Moja primedba na konzilijum je bila samo ta da bas i nije ugodno o protokolu i modalitetima lecenja raspravljati pred pacjentom, narucito ako su misljenja suprostavljena, dijametralno. I tako dva puta. A na kraju ga uputiti u Kamenicu, na treci konzilijum. Morate priznati da bas i nije prijatno slusati tako nesto...ili sam mozda ja previse osetljiva?


Protokol koji cu valjda konacno dobiti u Kamenici mogu uporediti sa protokolom WHO, no sve i da se razlikuje, sigurno nece poslusati mene :ph34r: . I ne bi trebali. Ja sam pacjent, a oni su lekari koji znaju svoj posao. I ja im verujem.

Pozdrav, javljam se sa vestima iz Kamenice!

#22 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 17 January 2010 - 14:52

Zao mi je sto si se u bar dva navrata (konzilijumi) nasla u nedostojanstvenoj situaciji da se lekari pred tobom svadjaju sta i kako raditi. To je neeticki sa strane tih lekara. Iskreno zelim da verujem da ce se konzilijum u Kamenici posavetovati medju sobom, pa ti onda saopstiti konacnu odluku konzilijuma.
U svakom slucaju, mada nisam ginekolog, a ni onkolog, po onome sto si ti napisala o svojoj bolesti siguran sam da su ti prognosticki sanse odlicne i da jedino sto treba da ocekujes jeste izlecenje - ne petogodisnje prezivljavanje.

#23 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 17 January 2010 - 17:12

Vladane, veruj mi to mi je bilo gore nego kada sam saznala sta me je spopalo!

Mozes li zamisliti situaciju kad radiolog predlaze zracenje (unutrasnje i spoljasnje), ginekolog koji je bio prisutan na mojoj operaciji kaze: ma ne dolazi u obzir, sacuvali jajnike, jos joj hvali prevremena menopauza! A radiolog odgovara: dzaba ste ih sacuvali! Znam da zvuci neverovatno, ali se stvarno tako desavalo. Napominjem, potpuno isti sastav konzilijuma se na konsultaciji pre operacije slozio da se jajnici ostave!!!O ostalim detaljima necu ni da pisem :D . A onda me upute na rekto-kolonoskopiju, i to odmah, da bi do sledeceg konzilijuma (za 7 dana) imala i taj nalaz. Kolonoskopija 11-og dana posle operacije. I o toj avanturi necu ni da pisem. Mozda sam preosetljiva, razmazena, netolerantna na bol, ko bi ga znao ali je bolelo :D :D :D , i imala sam utisak da ce mi rana puci kad napumpaju vazduh,ma katastrofa. Hvala bogu, nalaz je uredan i to je najbitnije. Na kraju mi kazu da smo to mogli uraditi i u anesteziji.... eh.
Sa nalazom kolonoskopije primete moju teritorijalnu pripadnost i prebece me u Kamenicu.

Prilikom operacije su mi izvadili i slepo crevo, pa sam u bolnici 5 dana bila samo na infuzijama, tri dana kod kuce na supicama i kasicama da povratim normalan rad creva, a onda 3 dana pripreme za kolonoskopiju (gorka so i manitol). Bila sam toliko izmozdenz i bez snage, jedva sam se drzala na nogama i izgurala kolonoskopiju. Jos jednom priznajem, mozda sam malo i razmazena, ali eto sta cu.

U svakom slucaju, hvala ti na savetima i podrsci. Mnogo mi znace, mozda i zato sto imas ime kao moj vojeni mladji brat :ph34r: :) :D
Javljam se sa vestima iz Kamenice. Verovatno cu tek tada poceti da davim sve kad dobijem konacno svoju terapiju....

#24 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 17 January 2010 - 18:34

Ovde se otvara sasvim drugo pitanje, a to je odnos pacijent - lekar u Srbiji. Tom se odnosu jako mnogo toga moze zameriti, ali obostrano. Lekari su grubi i netakticni prema pacijentima vrlo cesto, ali i pacijenti prema lekarima cesto nisu nista bolji.
Nazalost, to je pitanje opsteg kulturnog i civilizacijskog nivoa jednog drustva.

#25 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 20 January 2010 - 14:08

hm, ne javlja se vetox :ph34r:

#26 vetox

vetox
  • Members
  • 21 posts

Posted 21 January 2010 - 18:34

Eh, evo i mene...
Bila na konzilijumu u S. Kamenici. Predala svoju medicinsku dokumentaciju, posle nekog vremena su me prozvali i vrlo ljubazna doktorka (mislim da je radiolog) mi je saopstila da je njihova odluka da mi je potrebna brahiterapija, kako mi je rekla-to je zbog toga jer je zahvacena ta fokalno endocerviklna zlezda, iako nije nadjena limfovaskularna invazija a i zbog vasih godina (sta god to znacilo, mislim na godine :) ).
Dobila sam 5 terapija, jednom nedeljno a pocinjem negde u drugoj nedelji februara, bicu obavestena o danu prvog zracenja. Na brzinu mi je objasnila da u toku terapije, pre svakog zracenja moram doci sa analizom krvne slike-leukociti (diferencijalno) i kreatinin. Predpostavljam da je to zbog pada imuniteta koji nastaje zbog zracenja. Otprilike to je to.
Sad malo istrazujem kako da te leukocite odrzim u normali, ali raspitacu se na onom drugom topiku :ph34r:
Malo sam uplasena, sta cu uvek sam bila panicar. Moram se i raspitati kako ce to uticati na moje jajnike, predpostavljam da od njih nece ostati nista, da li cu u toku terapije moci da radim ili opet bolovanje, kakve posledice zracenja mogu da ocekujem, ma imam milion pitanja.
Bila bih zahvalna kad bi se javio neko ko je prosao takvu terapiju.

Veliki pozdrav svima!

#27 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 21 January 2010 - 19:37

Mislim da je dobro sto postoji konzilijarno misljenje, a takodje sticem utisak da je i dodatna terapija "za svaki slucaj", a ne zato sto je zaista nuzna.
Dakle, optimisticki i glavu gore. :ph34r:

#28 hope02

hope02
  • Members
  • 9 posts

Posted 21 January 2010 - 19:59

Mozda je korisno znati da postoje sluzbe koje se bave pacijentima, kako im pomoci. U IORS-u sigurno znam da postoji sluzba koja se time bavi, pricaju s pacijentima, pomazu im psihicki i fizicki da prebrode krizu. Moja prijateljica je isla na sastanke koje oni organizuju jednom nedeljno. Postoji udruzenje pacijenata gde medjusobno razmenjuju iskustva upravo na tim sastancima. Cujete tudju pricu, nekad dobro dodje. Pokusajte... iako se lecite u Kamenici, mislim da vas nece odbiti. U timu rade strucnjaci razlicitih profila nisu samo lekari. Mozete da povedete i clanove porodice, mozete da dogovorite porodicni razgovor. Moja prijateljica je uglavnom isla sa muzem, a onda je povela i cerku. Podrska nikad nije na odmet! Poz.


Eh, evo i mene...
Bila na konzilijumu u S. Kamenici. Predala svoju medicinsku dokumentaciju, posle nekog vremena su me prozvali i vrlo ljubazna doktorka (mislim da je radiolog) mi je saopstila da je njihova odluka da mi je potrebna brahiterapija, kako mi je rekla-to je zbog toga jer je zahvacena ta fokalno endocerviklna zlezda, iako nije nadjena limfovaskularna invazija a i zbog vasih godina (sta god to znacilo, mislim na godine :) ).
Dobila sam 5 terapija, jednom nedeljno a pocinjem negde u drugoj nedelji februara, bicu obavestena o danu prvog zracenja. Na brzinu mi je objasnila da u toku terapije, pre svakog zracenja moram doci sa analizom krvne slike-leukociti (diferencijalno) i kreatinin. Predpostavljam da je to zbog pada imuniteta koji nastaje zbog zracenja. Otprilike to je to.
Sad malo istrazujem kako da te leukocite odrzim u normali, ali raspitacu se na onom drugom topiku :ph34r:
Malo sam uplasena, sta cu uvek sam bila panicar. Moram se i raspitati kako ce to uticati na moje jajnike, predpostavljam da od njih nece ostati nista, da li cu u toku terapije moci da radim ili opet bolovanje, kakve posledice zracenja mogu da ocekujem, ma imam milion pitanja.
Bila bih zahvalna kad bi se javio neko ko je prosao takvu terapiju.

Veliki pozdrav svima!