Jump to content


Photo
- - - - -

Kamkorderi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 24 July 2009 - 23:17

Planiram da kupim kamkorder, a skoro ništa ne znam o tim spravicama. Moj otac ima Sony sa kaseticama, negde sam čitala da takvi uređaji daju najbolji kvalitet slike, ali on ne zna da prebaci sadržaj sa kasetice na PC :D , ja sam gledala neke teme, tutorijale - kako se to radi, izgleda mi suviše komlikovano :) za kućnu radinost ( moju), a fotografske radnje ovo naplaćuju. Sigurna sam da ovakav ne bih, uostalom uvek mogu da uzmem od tate.
Meni treba nešto u stilu PLUG AND PLAY, znači što jednostavnije, naravno odnos cena / kvalitet je opšte mesto kada se govori o hardveru i tehnici uopšte, ne bih nešto skupo, gledala sam sajt na kome su cene i kreću se od 115 do 1099 EUR. Naravno, uzela bih nešto bliže ovoj prvoj ceni :D , zapravo znatno bliže ( a na vama je da pogodite zašto :D ), npr. do 200 EUR, ako se po toj ceni može naći pristojna kamerica. Govorim ovo zato što je moja drugarica kupila Samsungovu za 160 EUR na nekoj rasprodaji u hipermarketu i relativno je zadovoljna, išli su na more, slikali se, pravi i fotke. Navodno je Samsung ranije ugrađivao lošu optiku, ali su sada to popravili, tako mi reče.
Kamerica ima memorijsku karticu.
Tako dolazimo do suštine, znam da postoje kamerice sa mini CD-ovima, sa memorijskim karticam i sa HDD, ove kakvu ima moj ćale ne bih uzimala, znači izbor se sužava ( možda sam, u svom neznanju :ph34r: nešto propustila, naravno dopišite ako ima ).
Laički gledano ove sa memorijskom karticom su dalekosežno gledano najisplativije, uvek možete uzeti i karticu većeg kapaciteta, a na laptopu imam čitač memorijskih kartica - živa zgoda. Naravno, tako ja to zamišljam, snimiš, staviš karticu u laptop i voala !
Ukratko, šta bi ste uzeli na mom mestu i zašto, slobodno mi možete preporučiti određeni model, ako smatrate da je dobar.
Edit :
Setih se da imam neke snimke kad sam ja bila klinka, naravno slikano analognom kamerom, sve titra, ali nema veze, baš to mu daje neku draž. Hoću da kažem da kvalitet slike nije presudan, slikala bih obične stvari, životne situacije iz blizine, a ne bog zna šta.

Edited by Uma, 25 July 2009 - 02:24.


#2 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 25 July 2009 - 02:54

Eh sad, mnogo hoces za 200 jura... Sve do nekih 300 jura je isto sranje i nazalost mnogi high-end telefoni danasnjice bolje love video od takvih dedicated camcordera (dobro, preterujem, al' mogu da se nose sa njima). Od 300-400 jura vec postaje interesantno i vec ima nekog izbora solidnih entry-level kamkordera, ispod toga se zaista ne isplati kupovati (ja bar ne bih, debilni mi pravi sasvim solidne DVD-quality videoe i ne bih dobio nista sto bi mi znacilo cheap dedicated camcorderom). Nego prvo da se vratim na tematiku.

Od DV i mDVD/DVD kamkordera bezi glavom bez obzira! To jednostavno nije vredno zajebavanja s istim. Dakle ili HDD, ili internal flash (mada je to skupa varijanta), ili µ/mSD kartice; najbolje nesto sto utilizuje obe stvari (ima takvih danas oho-ho). HDD varijanta je najzgodnija zato sto em ne moras dodatno da izdvajas pare za karticu, em mnogo vise moze da sta ne na hardove (uglavnom idu od 30GB pa navise), ali naravno to ume da razmazi coveka da ne bekapuje cesto na komp/eksterni medijum pa in a split second moze da ostane bez svog kontenta jerbo hard diskovi ipak imaju mehanicke delove sto znaci ako ti nezgodno ispadne iz ruke moze da se desi da hard crkne (a moze da crkne i ovako) i onda se pozdravi sa snimcima. Zato je dobra varijanta kad kamkorder ima i HDD i eksterni storage na karticu pa onda mozes da bekapujes vazne snimke na karticu bez da se drkas sa kompom (sto je recimo zgodna varijanta ako si na odmoru), a mozes i da poneses rezervne kartice ako si bas resila da napunis interni hard (sto je, veruj mi, veoma tesko za standardni odmor od 10 dana). Postoje i oni koji imaju kao internal storage flash memoriju ili SSD hard disk, al' obzirom da neces da trosis mnogo para oni su way out of your league.

Druga stvar je sta ti zapravo hoces od kamkordera jer imas tusta i tma istih za razlicite namene. Prvo sto treba da odlucis je kakvu rezoluciju videa hoces. U danasnjoj eri HD TV-a i monitora malko je trulo kupovati regular (DVD-size) kamkorder, bar ne ako isti nema neke stvari koje su toliko vredne da opravdavaju investiciju (recimo fenomenalna sociva, jak zum, odlicnu reprodukciju boja i ostrinu, dobar low-light performance itd. - odnosno ono sto mobilni sa kamerama sposobnim da snimaju DVD-quality video - nemaju). S druge strane, HD kamkorderi su jos uvek malko vise skupi nego sto vrede, no opet, predstavljaju daleko bolju investiciju jer mogu (uglavnom) da snimaju i u nizoj rezoluciji sa daleko boljim kvalitetom nego obicni, imaju znacajno vece CCD chipove pa rade bolje u uslovima slabe osvetljenosti, a pride mogu da snimaju some amazing quality videoe. Tako da, da sam na tvom mestu, jurio bih HD kamkorder bez obzira na vece ulaganje na pocetku. Uostalom, ne kupujes isti da ti traje jedno leto, a za par godina ce vecina ljudi imati HD-enabled televizore/monitore pa ce tvoji snimci izgledati k'o lose kompresovani DivX/Xvid filmovi na istima. E da, sto se tice lovljenja fotki, zaboravi kamkorder za tu primenu - tu ima i mobilnih koji bolje love slike (ako se izuzme zoom / optika) nego i najbolji kamkorderi. Koliko dobro aparati love videoe, toliko dobro kamkorderi love slike - jednostavno to su uredjaji dijametralno suprotnih namena.

E sad, sta uzeti... Well, ako ces da pucas na DVD-quality sliku, Canon FS11 (16GB interne flash memorije + SD/SDHC slot) je prilicno solidan, cak odlican kamkorder. Cena mu je oko $300 dolarjev u Ameriki, sto ce reci da nije ispod 250 jura po Jevropi, a da l' ga ima kod nas i koliko kosta ne bih znao reci - za to postoji Google pa budi vredna :ph34r: Uostalom, napenali nekog da ti isti donese, prodavci elektronike/tehnike u Srbiji vrse svojevrstan zlocin protiv covecnosti. Sto se tice HD kamkordera tu je izbor mnogo tezi kad se ogranicis na niske cene zato sto se moras odreci nekih stvari pa sve zavisi sta tacno hoces od istog. Recimo da bi solidni all-rounderi bili ovogodisnji JVC Everio GZ-HD300 (1080/60i, 60GB HDD, microSD slot) za nekih 450 jura, proslogodisnji Canon Vixia HF10 za nekih 380 jura, ili ovogodisnji Canon Vixia HF20 za ~550 jura... Znam lika koji se kune u HF10, a ja sam se malo igrao sa JVC GZ-HD320 (to je isti kao HD300 samo ima 120GB hard) i mogu reci da sam prilicno impressed cak iako je prilicno entry-level i nema zajebancije koje bi meni kao tehnomanijaku godile. Rekao bih da je doticni k'o stvoren za ljude koji hoce da upale, snime, prebace na komp ili puste na TV i nista drugo ne brinu. Ono bi i moja pokojna baba mogla da koristi a opet daje prilicno impresivnu sliku (narocito kolorit) tako da od pomenutih, sto zbog licnog iskustva, sto zbog features/price ratio-a - on meni izlazi kao clear winner. Plus, izuzetno je kompaktan, i veoma dopadljivog dizajna a i dolazi u razlicitim bojama sto ume da znaci vama zenama i retkim muskarcima koji nisu operisani od vizuelnog dozivljaja :) E sad, jeste da kosta, al' HD kosta pa kosta... Nije da ne opravdava cenu, ako posmatras na isti kao long-term investiciju.

Edited by incognito, 25 July 2009 - 02:54.


#3 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 25 July 2009 - 03:13

Ja bih isao sa kamkorderom koji ima hard disk. Velicina diska nije vazna posto je 30GB dovoljno za snimanje celog letovanja. Sa digitalnim kamkorderom se gubi zavisnost od TV sistema PAL/NTSC, sve jedno jer signal ide na kompjuter i odatle na DVD.
Ja licno volim JVC jer su najjeftiniji a pruzaju isti konfor kao i SONY ili CANON.
Mozes da probas sa JVC Everio 60GB/GZ-MG465B. Veza sa PC-om je izvanredna ide kroz USB port.
Probaj i ovaj site da bi videla cene, na zalost ja mogu da ti dam info iz USA, ali i to je nesto.
http://www.costco.co...x...&lang=en-US
Moj JVC sa 30GB diskom brisem posle 5-6meseci.

#4 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 25 July 2009 - 10:07

Hvala obojici na odgovorima, Inkognitov post sam čitala 2 x da bih sve shvatila :ph34r: , mislim da sam uhvatila suštinu, :D Ima nešto zanimljivo, pominjanjete Ameriku u tom kontekstu, tako sam dobila laptop od strica, pa ... :) mogla bi i kamerica.
Nadam se da će biti još mišljenja, mrd pogledaću sajt.
Hvala još jednom :D
@mrd
gledala sam sajt koji si mi dao i našu ponudu, kamerice nisu "ni prinešene" jedne drugima, kako bi govorila moja pokojna baba, kad se govori o cenama ista stvar kao sa laptopovima, mnogo bolje, za manje para.
Inače, moj stric, kao i ti, živi u Kaliforniji, znači komšije s obzirom na veličinu USA ( nisam gledala gde je tvoje, a gde njegovo mesto, ali i tako nema veze ). Ostaje da napišem ljubazno pismo :D .
Naravno, dalji predlozi su dobrodošli, samo pišite, šta ima tamo, šta ovde...
Edit 1 :
Evo odličnog sajta za jeftinu tehniku, uvek imate popuste, ja sam tu izabrala laptop, čini mi se da su i kamerice jeftinije od onog što je dao mrd, a ovaj link se odnosi samo na Panasonic, nisam upoređovala, detaljno, a treba da izađem, ali evo pa se zabavljajte :
http://www.bestbuy.c...p;type=category

Edited by Uma, 25 July 2009 - 11:43.


#5 mad for red

mad for red
  • Members
  • 3,266 posts

Posted 14 December 2012 - 10:56

Posle skoro 3 i po godine, da vratim temu iz mrtvih :D

 

Elem, kupio bih neki dobar kamkoder, nista fensi, nista preskupo, Da je kvalitetan HD snimak i da je pouzdan. Cifra recimo 300e.



#6 marav

marav
  • Members
  • 2 posts

Posted 17 December 2012 - 14:12

Evo i ja ti se pridružujem. :)

Volela bih da mi neko kaže mišljenje o Sony dig.kameri HDR-CX190EB.

Inače, cena je 300e.

 

#7 ivcang

ivcang
  • Members
  • 1 posts

Posted 18 December 2012 - 15:21

Vidi, moje je misljenje da je apsolutno bez veze kupovati posebno kameru osim ako ti ne treba za profi upotrebu, ali tada ove od 300 evra nista ne mogu da urade. Mnooogo je bolje kupiti foto aparat, recimo ja sam kupio Nikon S8000 i video kakav on snima mozes videti ovde: 

 

Em je duplo manji od kamere, em bolje snima video od 50% kamera koje su u klasi do 300 evra. Sada imas i S9000 seriju koja radi i zoom dok snima i to ti je dovoljno za turisticku upotrebu, sasvim sasvim dovoljno.

 

Kad sam pogledao ovaj prvi video koji sam snimio sa njim, odmah sam oglasio i prodao svoj camcoder, vise nije bilo svrhe da ga koristim.



#8 marav

marav
  • Members
  • 2 posts

Posted 19 December 2012 - 19:26

Super je ovaj snimak.  Koja je cena ovog modela? Ili i ovog novijeg?