Jump to content


Photo
- - - - -

Unistavanje Zvezdarske sume!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
90 replies to this topic

#46 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 29 November 2009 - 21:42

Odgovor gradonačelniku Draganu Đilasu

Poštovani gospodine Đilas,

Pozdravljamo vaš stav po pitanju zaštite Zvezdarske šume, kao i vaš stav po pitanju proširenja KBC „Zvezdara“. Zajednički nam je cilj da unapredimo kvalitet života u gradu Beogradu.

Predlažemo vam da budete glavni inicijator zakonske zaštite Zvezdarske šume u celini a da zajednički pronađemo odgovarajući modalitet zaštite.

Skrećemo vam pažnju da, osim proširenja KBC Zvezdara, postoje i druge ekološki sporne tačke Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara. To su:
- Prosecanje saobraćajnice kroz šumu, u nastavku ulice Bana Ivaniša,
- Izgradnja doma za stare u šumi, ispod ulice Novice Cerovića, a iznad prostora planom namenjenog za proširenje KBC „Zvezdara“
- Izgradnja zatvorenog bazena i sportske hale u proširenju dečije ustanove, iako u neposrednoj blizini već postoji sportski centar Olimp,
- Izgradnja crkve u šumi iako u neposrednoj blizini već postoje tri crkve od kojih je crkva Lazarica udaljena 15-ak minuta laganog hoda od planiranog mesta u šumi,
- Izgradnja tornja - vidikovca na vrhu Zvezdare,
- Izgradnja stambenih objekata na sadašnjim zelenim površinama,
- Proširenje Instituta Mihajlo Pupin za 0,3 ha, uz dodatnih 1,070 m2 pod objektima za potrebe tehnološkog parka koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu,
- Uvođenja turističkog vozića i asfaltiranja dela šumskih staza za potrebe ovog vozila;
- Nejasna je i namena ogromnog prostora bivše vojne kasarne RV i PVO, od 14,3 ha (po zvaničnim podacima) u Volginoj ulici koji je trenutno, najvećim svojim delom, pod zelenilom koje čini integralni deo Zvezdarske šume. Šta se sa ovim zelenim pojasom događa u slučaju moguće prodaje vojne imovine? Koji su bezbednosni rizici ostanka vojnih objekata u neposrednoj blizini naseljenog gradskog tkiva?
- Sporno je i najavljeno ograđivanje šume. Još uvek nije jasno da li će to biti stubići za sprečavanje ulaska vozila, što bi bilo u redu, ili prava ograda koja bi omela nesmetan pristup građanima, uz postavljanje ulaznih kapija i uvođenje radnog vremena.

Predlažemo vam takođe da se:
- Izmeni detaljni regulacioni plan naselja Mirijevo iz 2002. godine u svim delovima koji podrazumevaju pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište;
- Pokrene procedura za izmenu načina donošenja urbanističkih planova, u cilju veće transparentnosti, poštovanja principa konkurencije i ukidanja monopola pri izradi urbanističkih planova, šireg i suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti. Demokratija se ne može svesti na uzlazak na birališta u svake četiri godine. Demokratija podrazumeva pravo i mogućnost građana da svakodnevno odlučuju o životno važnim pitanjima, kao što su ona koja regulišu urbanistički planovi.

Sa navedenim predlozima upoznaćemo i sve članove gradskog veća.

Bilo bi lepo i da grad Beograd, vrati stari običaj da se za svako novorođenče zasadi po jedno drvo.

Sa željom da ostvarimo plodotvornu saradnju

U ime grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu,

dr Miroslav Demajo, biolog
Beogradski sindikat
Vladimir Martinović
Zoran Pavlović
Dejan Simonović,

#47 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 30 November 2009 - 20:22

Понедељак, 30. новембар 2009.

Звездарска шума биће сачувана

Проширење КБЦ „Звездара” неће угрозити Звездарску шуму јер ће се извести на простору који сада заузма ова здравствена установа, рекао је градоначелник Драган Ђилас.

– Регулационим планом било је предвиђено да се КБЦ „Звездара” прошири тако што ће један његов део захватити Звездарску шуму. До мене је дошла петиција грађана који захтевају да се стабла у Звездарској шуми не секу. Раније нисам реаговао на појединачне примедбе јер сам сматрао да већина грађана нема ништа против да се због проширењa медицинског центра угрози део шуме, али сам после добијене петиције одлучио да потражим мишљење министра здравља, секретара за здравство и директора КБЦ „Звездара”. Заједнички смо одлучили да се доградња клиничког центра обави унутар постојеће парцеле, а ја сам надлежним службама наложио да промене регулациони план како би Звездарска шума била очувана – објаснио је Драган Ђилас

http://www.beograd.r....php?id=1368885

#48 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 01 December 2009 - 14:29

Zvezdarska šuma na televiziji Studio B

Zvezdarska šuma na televiziji Studio B, danas, u utorak 1. decembra, prilog u emisiji Beograde, dobar dan u 16 h, u Vestima u 19 h i sutra u sredu 2. decembra u Jutarnjem programu.

Zvezdarska šuma u emisiji Razmirice na TV Košavi
Evo kako se branila Zvezdarska šuma u emisiji Razmirice na TV Košavi, emitovanoj 19.11.2009. godine:

http://www.vimeo.com/7878984
Razmirice prvi deo

http://www.vimeo.com/7895185
Razmirice drugi deo

http://www.vimeo.com/7905810
Razmirice treći deo

Edited by gently5210, 01 December 2009 - 14:31.


#49 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 01 December 2009 - 18:33

Silazak šume u grad

Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu vas poziva na novo šumovanje: SILAZAK ŠUME U GRAD
Zvezdarska šuma će sići u grad u petak, 4. decembra u 12 časova. Okupićemo se na trgu Nikole Pašića, kod Pašićevog spomenika.

Zatim?
Zatim ćemo preći do Gradskog veća.

Zašto?
- Da većnice i većnike upoznamo sa pitanjem regulacije Zvezdarske šume. Naročito sa još uvek nejasnim ili spornim tačkama. Da zatražimo da se i oni založe za zakonsku zaštitu Zvezdarske šume u celini. Nijedno stablo ne sme pasti.
- Da većnice i većnike upozorimo na mutnu, antidemokratsku proceduru donošenja urbanističkih planova. I zatražimo da se u izradi planova krene od građana, ne od samovolje urbanista ili gramzivosti investitora. Uz puno učešće javnosti, od početka do kraja. Uz ozbiljnu javnu raspravu u kojoj bi se sučelili argumenti. Uz konkurenciju koja bi omogućila da se bira između različitih ideja i projekata.

Šta ćemo još učiniti?
Uručićemo male šumske poklone. Da obradujemo ljude.

Ko može da učestvuje u ovom šumovanju?
Svako ko želi.

Jesu li pozvani predstavnici sedme sile?
Naravno, biće nam drago da budu sa nama. Razumećemo i opravdano odsutne, težak je novinarski hleb, naročito uz urednike koji premiru od straha da se nekom slučajno ne zamere.

#50 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 01 December 2009 - 20:00

[b]Beda Studija B[b/]

Autor: Dejan Simonović
Studio B je danas igračka i lična televizija gradonačelnika Dragana Đilasa. Program Studija B je celodnevni propagandni spot gospodina gradonačelnika.
Studio B danas počinje sa dobro jutro, nastavlja se sa dobar dan i dobro veče, završava sa laku noć, gospodine gradonačelniče.
Na Studiju B je dozvoljeno isključivo oduševljenje likom i delom Dragana Đilasa. Nemate pravo čak ni na ograde, sumnje, rezerve. Kritika je nezamisliva.
Ne čudi onda što je najgrublje falsifikovana moja izjava u prilogu o regulacionom planu Zvezdarske šume, emitovanom u utorak, 1. decembra u Vestima u 19 časova. Iz svega što sam rekao, istrgnute su samo dve rečenice: da pozdravljamo odluku gradonačelnika da se bolnica ne širi na šumu i njegovu spremnost da se založi za zaštitu Zvezdarske šume. Izostavljene su sve ograde i sve sporne tačke o kojima sam govorio.
Do priloga Studija B, moj stav prema granonačelnikovoj naglo ispoljenoj šumoljubivosti je bio oprezni optimizam. Posle priloga sam sve uvereniji da je reč o još jednoj u nizu propagandnih prevara.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu će odlučiti o daljoj saradnji sa gradonačelnikovom televizijom. Što se mene lično tiče, nikakve izjave više ne dolaze u obzir. Mogu da pristanem isključivo na gostovanja uživo koja se ne mogu montirati. Uz preetodno izvinjenje zbog onoga što su napravili.
Dame i gospodo sa Studija B, slavopojke gradonačelniku ćete morati da pevate sami.
Studio B je danas senka nekada britke gradske televizije, kao što je njen glavni urednik senka nekada nezavisnog novinara Aleksandra Timofejeva.

#51 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 04 December 2009 - 03:01

Sova budno brani Zvezdarsku šumu, kao Valter Sarajevo

Posted Image

Rad dr Mladena Kalpića, diplomiranog filozofa, doktora političkih nauka.

Ubica šume

Posted Image

Emilija, 11 godina

Sekretarijat za saobraćaj nije tražio ulicu u šumi

Sekretarijat za saobraćaj nije dao predlog za izgradnju saobraćajnici na površini gradske park šume Zvezdara.
Pogledajte odgovor Sekretarijata za saobraćaj.

http://docs.google.c...Y...hYjVh&hl=en

#52 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 04 December 2009 - 19:28

Zvezdarska šuma u poseti gradskim institucijama
Kao izaslanici Zvezdarske šume, posetili smo danas Gradsko veće. Gradskim većnicima smo predali šumske zahteve, svakom poimenice: Goranu Aleksiću, Darku Božiću, Oliveru Glišiću, Aleksandri Gojković, Zoranu Kostiću, Goranu Krecloviću, Dejanu Malom, Darijanu Mihajloviću, Željku Ožegoviću, Mr Nikoli Paviću, Mr Mileti Radojeviću, Miroslavu Čučkoviću, Slobodanu Šoleviću.
U zahtevima ukratko stoji:
- Nema prenamene šumskog u građevinsko zemljište ni u jednom delu Zvezdarske šume.
- Zvezdarsku šumu treba zakonski zaštititi.
- Treba promeniti način izrade urbanističkih planova, zarad suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti.
Svakom većinku smo doneli i dar – žir iz Zvezdarske šume, da se o njemu stara kako bi iz žira izrastao lep i moćan hrast.
Šumske zahteve smo predali i predsedniku skupštine grada Beograda, gospodinu Aleksandru Antiću, kao i zameniku gradonačelnika gospodinu Milanu Krkobabiću.
Gradonačelnik, gospodin Dragan Đilas je već sa svime upoznat. Gradonačelnik se zauzeo da se spreči seča delova Zvezdarske šuma i šuma zaštiti, i preduzeo je odgovorajuće aktivnosti. Pozdravljamo gradonačelnikov čin, to je krupan i važan korak u dobrom pravcu ali se takođe zalažemo da se raščiste sva preostala sporna pitanja i razreše sve neodumice.
Želimo da svojim predlozima aktivno učestvujemo u promenama nacrta regulacionog plana Zvezdarske šume. Želimo da imamo uvid u sve faze procedure, kako bismo izbegli neprijatna iznenađenja. To je naše demokratsko pravo, garantovano i kod nas usvojenom Arhuskom konvencijom.
Svoj konačan sud o nacrtu plana ćemo dati tek kada vidimo njegovu konačnu verziju.
Zašto se i dalje petljamo u čitavu priču? Zašto sve ne prepustimo gospodinu gradonačelniku?
Zato što grad Beograd nije jedan čovek.
Zato što je procedura izrade i usvajanja urbanističkih planova takva da uvek možemo biti izigrani, čak i uprkos gradonačelnikovoj dobroj volji.
Zato što se, po definiciji, građani u demokratiji petljaju u sve što ih se tiće. To je način na koji demokratsko društvo funkcioniše. Što se građani više petljaju, to bolje.
Spremni smo da radimo i sa gradonačelnikom, i sa planerima kako bi se došlo do najboljih rešenja za Zvezdarsku šumu. Nismo voljni da dignemo ruke i da čekamo da drugi sve završe umesto nas.

#53 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 05 December 2009 - 09:56

Udruženje "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" traži izmenu Plana detaljne regulacije »

04. Decembar. 2009 | (19:55 -> 19:55), Izvor : Studio B, Komentari: 0

Šumu ne ugrožava samo proširenje KBC-a već i niz drugih objekata čiju izgradnju predviđa, prema njihovim rečima, sporni plan detaljne regulacije.


Posle prošlonedeljne odluke gradonačlenika da se izmenom plana detaljne regulacije, čija je izrada u toku, onemogući proširenje KBC-a Zvezdara na teritoriju Zvezdarske šume, građani iz udruženja „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" obratili su se i članovima gradskog veća.
Kako kažu, šumu ne ugrožava samo proširenje KBC-a već i niz drugih objekata čiju izgradnju predviđa, prema njihovim rečima, sporni plan detaljne regulacije. Zbog toga traže njegovu izmenu ili neusvajanje i taj zahtev, upućen članovima gradskog veća, predali su na pisarnici Skupštine grada.

#54 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 05 December 2009 - 16:22

Evo i priloga koji smo urucili clanovima gradske vlade zajedno sa nasim zahtevom i plodom zira jure:

http://www.speedysha...ovima_vlade.pdf

#55 digitalsoul

digitalsoul
  • Members
  • 136 posts

Posted 08 December 2009 - 15:19

Odgovor gradonačelniku Draganu Đilasu

...
- Izgradnja crkve u šumi iako u neposrednoj blizini već postoje tri crkve od kojih je crkva Lazarica udaljena 15-ak minuta laganog hoda od planiranog mesta u šumi,
- Izgradnja tornja - vidikovca na vrhu Zvezdare,
..........

dr Miroslav Demajo, biolog
Beogradski sindikat
Vladimir Martinović
Zoran Pavlović
Dejan Simonović,


To je jednostavno genijalna ideja, poseci šumu i izgraditi crkvu /naravno sa tornjom/, ali to nije dosta mora se izgraditi i vidikivac, predlažem da na vrhu tornja /crkve ili vidikivca, to je svejedno/ bude MekDonalds.

#56 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 08 December 2009 - 15:52

Hehe...
Sto se tice vidikovca jos genijalna ideja je sto ce se po njihovoj zamisli vidikovac nalaziti neposredno pored opservatorije i onemogucivace joj rad(verovatno im je u interesu da nema nikakvog naucnog rada i visoko obrazovanih ljudi vec samo da smo kunici koji kupuju i uvoze sve sto im se servira).

Kako stoji situacija najvise se bore oko crkve i sportske hale i bazena(bez obzira sto se na 1km nalazi sportski centar olimp koji nema normalnu salu vec neku improvizovanu i nema pokriven bazen).Ali necemo im dati nista da urade jer je 2000 ljudi postpisalo peticiju a sigurno nas podrzava mnogo vise ljudi.

#57 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 08 December 2009 - 18:08

Zvezdarska šuma u emisiji Čekajući vetar
Dr Miroslav Demajo, bilog, gostovao je u nedelju, 6. decembra 2009. godine, u emisiji Čekajući vetar (Radio Beograd 2), autora Branislava Marinkova. Evo šta je rekao o Zvezdarskoj šumi:

http://www.youtube.c...player_embedded

#58 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 08 December 2009 - 22:24

Odgovor gradonačelniku Draganu Đilasu
....

- Proširenje Instituta Mihajlo Pupin za 0,3 ha, uz dodatnih 1,070 m2 pod objektima za potrebe tehnološkog parka koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu,

...


Radim u pomenutom Institutu i prvi put cujem da je IMP trazio bilo kakvo prosirenje. Tehnoloski park je zidan sredinom-krajem 80-ih, a od projekta se odustalo zbog nedostatka novca i potpunog gubitka interesa partnera za dalji razvoj projekta.. Nije mi poznato da se uopste nesto radi na eventualnom nastavku projekta. Odakle poticu te informacije?

Edited by tomas.hokenberi, 08 December 2009 - 22:26.


#59 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 09 December 2009 - 03:32

To su zvanicne informacije koje stoje u detaljnom urbanistickom planu,koliko smo uspeli saznati zapravo se radi o privatnicima koji preko pupina zele taj prostor a vec ili tek trebaju da iznajme prostor od IMP-a.Zna se da IMP nema novca za tako nesto a najlogicnije bi bilo da se iskoristi i aktivira ta gradjevina ili ti "silikonska dolina" na kojoj su zavrseni grubi radovi i stoji neiskoriscena od kraja 80tih godina i trenutno je steciste narkomana.

Evo linka sa tim planom DUP-a Zvezdarske Sume u koji spada i taj deo koji vas zanima,idite na nas sajt http://zvezdarskasuma.blogspot.com/ i sa desne strane imate pod dokumenti-Regulacioni plan u tekstualnom formatu.Nece da mi se prekopira ispravno link pa vam tako dajem.

Ne mogu se setiti u kom delu se tacno pominje taj deo sa IMP-om,ako ne nadjete pronacicu ja do sutra uvece pa cu vas uputiti na to.

Evo vizuelnog prikaza na urbanistickom sajtu opstine Zvezdara trenutne situacije

http://urbanizam.zve...k-postojeca.kml (za google earth)
http://urbanizam.zve...jeca_namena.tif (slika)

I buduce namene

http://urbanizam.zve...k-planirana.kml (za google earth)
http://urbanizam.zve..._pdr61-plan.htm (slika)

Takodje vredi naglasiti da je ovo I faza plana,a oni ih planiraju 2 ili 3 pa me ne bi cudilo da suma spadne sa trenutnih 160tak ili 136 ha koje trenutno ima na manje od 100ha...

Ako vas jos nesto zanima vidite nas sajt,tu imate sve informacije,dopise zvanicnih sluzbi i planove koje imamo na nasem sajtu.

Evo slike koju smo mi napravili koja otprilike pokazuje sta plan sve obuhvata,plavom je obelezeno trenutno stanje bolnice dok crvenom planirano prosirenje i komercijalni staracki dom koji bi isao u kompletu.

Posted Image

P.S.Ako ste culi neke glasine u vezi nase akcije,da razjasnim unapred-nismo ni politicki orijentisani niti imamo nelegalnu gradnju pa pokusvamo ovim putem da je legalizujemo,naprotiv,protiv svake nelegalne gradnje smo i svi zivimo u obliznjim zgradama.I borimo se da se sacuva Suma i zastiti zakonom od daljeg unsitavanja.

Edited by gently5210, 09 December 2009 - 04:46.


#60 gently5210

gently5210
  • Members
  • 231 posts

Posted 09 December 2009 - 18:16

Zvezdarski Hopenhagen
Nada za sve nas

Posted Image


Poziv
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu vas poziva da u subotu 12. decembra od 10 do 14 časova, na Zvezdari, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Batutove ulice, delujemo zajedno na očuvanju nade za planetu, nade za Srbiju, nade za Beograd, nade za Zvezdarsku, nade za sve nas.
Pozivamo vas učestvujete u događaju i/ili obavestite javnost o onome što se zbiva.

Šta ćemo činiti?
Delićemo letke, razgovarati sa građanima, predstavljati opasnost od klimatskih promena i načine da se protiv njih borimo. Biće i drugih prigodnih dešavanja.
Promovisaćemo Arhusku konvenciju koja nam garantuje pravo na informisanost, na učešće u odlučivanju, na pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine, a kod nas je na snazi od 25. maja 2009. godine.

Zašto?
Zato što je u toku Samit nade u Hopenhagenu, posvećen borbi protiv pretećih klimatskih promena.
Zato što je očuvanje Zvezdarske šume u celini očuvanje nade za Beograd.
Zato što je očuvanje svake zelene površine očuvanje nade za ovu planetu.
Zato što svaki hektar zdrave šume apsorbuje 6,5 tona ugljenika godišnje i tako ublažava porazni efekat staklene bašte.
Zato što drveće obara temperaturu vazduha i time ublažava efekte otopljavanja, ali i štiti od vetrova. U oba slučaja smanjuje potrošnju energije.
Zato što jedan hektar šume proizvede kiseonika za 45 osoba.
Zato što je potrebno 300 stabala da se eliminiše ukupno zagađenje koje jedna osoba proizvede u toku svog života.
Zato što drveće sprečava da otrovi iz zemlje dospeju u vodene tokove.
Zato što drveće osigurava neprekidno obnavljanje podzemnih voda.
Zato što drveće štiti od erozije.

Zašto Arhuska konvencija?
Zato što je Arhuska konvencija važno oružje u borbi za zaštitu životne sredine. Važno je da to oružje upoznamo i da počnemo da se njime služimo.

Da nas lakše pronađete

Posted Image

Pokrenut postupak za zaštitu Zvezdarske šume

Zavod za zaštitu prirode nas je obavestio da je pokrenut postupak za zaštitu Zvezdarske šume.

Pogledajte dopis Zavoda za zaštitu prirode

http://docs.google.c...Y...jMjJm&hl=en

Evo zanimljivih podataka koje su nam poslali studenti Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta:

· od 3244 km2 povrsine beograda, sumske zajednice obuhvataju svega 11,3%, a orjentaciona je procena da bi ta povrsina trebalo da iznosi 27,3% povrsine naseg grada.
· Sumovitost po glavi stanovnika je o,25 ha, a trebalo bi 0,33ha.
· Sume na podrucju bga godisnje vezu 233.000t CO2, tj 6t po hektaru, a istovremeno proizvedu tokom fotosinteze 466000 O2.

Edited by gently5210, 09 December 2009 - 18:17.