Jump to content


Photo
- - - - -

Beldocs


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 blejach

blejach
  • Banned
  • 475 posts

Posted 06 April 2009 - 19:57

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma BELDOCS 2009 će se održati od 7. do 13. aprila 2009. u Domu kulture Studentski grad i Bioskopu „Balkan“.

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma BELDOCS 2009 nudi radoznalim i avanturisticki nastrojenim gledaocima širok spektar zanimljivih i provokativnih filmova visokog emocionalnog naboja. Jedan od ciljeva kojima stremi BELDOCS 2009 je čvrsta namera da domaćeg gledaoca upozna sa najkvalitetnijim ostvarenjima dugometražnog dokumentarnog filma snimljenih u najrazličitijim delovima sveta, a potom prikazivanih i nagrađivanih na velikim svetskim festivalima kao što su: IDFA u Amsterdamu, Visions du Reel u Nionu, Trieste Film Festival, Taiwan International Film Festival, ZagrebDox - International Documentary Film Festival, Berlinale - Interantional Film Festival.

Nova ostvarenja svetske i regionalne dokumentaristike, koji se uglavnom bave ličnim i porodičnim temama, samoćom, tranzicijom i promenama u društvu, koji se pamte dugo i nikoga neostavljaju ravnodušnim.

Dvadeset šest filmova će biti prikazano u takmičarskom delu programa koji je podeljen na Međunarodnu i Regionalnu selekciju. Petnaest fimova u međunarodnom takmičarskom programu su u trci za statuu Pobednika, koja podrazumeva novčani iznos od 2.500 evra, dok će u regionalnoj konkurenciji za nagradu od 1.500 evra predstaviti jedanaest ostvarenja iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Grčke i drugih zemalja regiona. Van takmičarskog programa najavljeno i 30 projekcija na BELDOCS Marketu, namenjenom urednicima televizijskog dokumentarnog programa iz regiona srpsko - hrvatskog govornog područja.

Prateći program BELDOCS-a obuhvata specijalne projekcije južnoameričkog filma, retrospektivu engleskog dokumentariste i autora Bi-Bi-Si-ja Luka Holanda (Veoma englesko selo: Ubiti, 2005; Više nego život, 2002; i Dobro jutro gospodine Hitler, 2008), predsednika žirija međunarodne konkurencije, kao i okrugle stolove, prezentacije i radionice poznatih svetskih režisera, producenata i škola, među kojima je i američka rediteljka, video umetnica i feministkinja Suzan Mogul, koja će održati radionicu “Oblačenje - Remake” na Fakultetu dramskih umetnosti.

Festival otvara film „Doviđenja, kako ste“, nagrađivanog reditelja Borisa Mitića, poznatog po filmovima “Pretty Dyana” i “UNMIK Titanik”. Satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta. Film sadrži izbor od 120 najefektnijih srpskih satiričnih aforizama i preko 400 „satiričnih dokumentarnih kadrova“, snimljenih tokom tri godine na 50.000 kilometara dugom putešestviju po sporednim putevima Srbije.

Pobednik ovogodišnjeg oskara, dobitnik nagrade gledalaca na Sandens festivalu, film „Čovek na žici“, reditelja Džejmsa Marša, će biti prikazan van konkurencije na otvaranju festivala u terminu od 21:30h.

Žiri Međunarodne selekcije: Luke Holland (Engleska) – predsednik, Adrian Blaser (Švajcarska) i Miroljub Stojanović (Srbija). Žiri regionalne selekcije: Miodrag Milošević (Srbija) – predsednik , Jurij Meden (Slovenija), Marija Perović (Crna Gora). Direktor i selektor BELDCOS-a je Mladen Vušurović.

Karte za projekcije u “Balkanu” koštaju 200 dinara za međunarodni takmičarski program i 150 za regionalni, a celodnevna ulaznica je 400 dinara (pet filmova). Ulaznice u DKSG-u su sto dinara (dnevne 200), dok su specijalni programi besplatni.

Karte za otvaranje festivala su rasprodate, ali da je organizator zbog velikog interesovanja odlučio da u terminu od 23h reprizira film.

izvor:filmske-radosti.com

#2 blejach

blejach
  • Banned
  • 475 posts

Posted 09 April 2009 - 19:21

Nakon shto sam malo studioznije prochitao program, odluchio sam da poslusham Makavejeva i odem na projekciju "Priche iz Jodoka". Surov film o zivotu u Severnoj Koreji. Sam reditelj je jedva pobega u Juznu i zeleo je da napravi film i logorima u kojima su navodno shpijuni. Srecom uspeo je da nadje sve shto je zeleo na tlu Juzne Koreje.

"Crvenu traku" - "U svachijem detinjstvu postoje nezavisni pocheci. Putujuci tim putem bez kraja ili povratka, postajemo ono shto smo danas. Pa od chega je taj put sachinjen?" - Gan Chao

"Pricha o Janu Lenhartu" - Vladimir Lenhart, mladi avangardni muzichar, posle putovanja po svetu vraca se u rodno selo u potrazi za korenima svog dede Jana Lenharta, jednog od najpoznatijih pevacha izvorne narodne muzike vojvodjanskih Slovaka. Vladimir, nan tom chudesnom svojevrsnom "drumsko filmu" istrazivanja, otkriva pojedinosti i zanimljivosti o Janovom zivotu.

"Odvazna majka"
Umorna od chekanja savrshenog partnera i alarmirana zaglushujucim otkucajima bioloshkog sata, reziserka Dzenet , stara 39. godina, odluchuje da se svojevoljno otisne na putovanje u solo majchinstvo.

Med i mleko i sve bioloshke stvari:Hrabra ilustracija dilema nekih zena zeljnih da imaju decu bez pozeljnog i voljnog muza na vdiku u filmu koji zasluzuje pohvale- Weekend Australian

"Kosa Indije" - Put kose indijske devojchice Gite, koju je ona poklonila hinduistichkom hramu kako bi postala deo trazenih produzetaka kose u Italiji, pricha je o idealima lepote u savremenom svetu globalizma.

#3 blejach

blejach
  • Banned
  • 475 posts

Posted 14 April 2009 - 15:45

BELDOCS je i zvanichno zatvoren.
Pobednik u medjunarodnoj selekciji je film "Kampanja" japanskog reditelja Kazuhira Sode.
Nagradu publike je dobio film "Kosa Indije" italijanskih reditelja Rafaela Brunetija i Marka Lepardija, dok je nagradu selektora osvojio film "Priche iz Jodoka" poljskog reditelja Andrzeja Fidyka.

Shto se regionalne selekcije grand pri nagradu je osvojio film "Nestanak heroja" Ivana Mandica. I o ovom filmu sam dosta pisao. Nazalost nisam uspeo veliki broj filmova iz ove selekcije da odgledam, ali svakako da je Ivan zasluzio nagradu. Specijalnu nagradu je dobila makedonska rediteljka Marija Dzidzeva za film " Posmatraj zivot mojim ochima".

I nagradu nezvanichkog zirija za kameru je dobio Mihajl Spidler za film Zver u nama.