Jump to content


Photo

Giscard - Turska nije deo Evrope...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
50 replies to this topic

#46 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 24 December 2002 - 15:39

Ja i dalje, kao i na pocetku teme, ne mogu da nadjem i jedan realan razlog da EU prica o ulasku Turske, a kamoli nesto vise.
Turska se odzava uz pomoc svojih bajoneta u USA $, uspeli su da fundamentalizam skresu na podnosljivi nivo, mada daljim ucestvovanjem Turske u svakom americkom ratu kao saveznik, ne moze generalno nista dobro da im donese. Trgovina i turizam, kao usluzne delatnosti od velikog znacaja za Tursku, su veoma 'ranjivi' privredni resursi. Za njihov razvitak je potreban apsolutni fizicki mir, a taj je izraz na Bliskom istoku veoma promenljiv.

#47 Tromotorac

Tromotorac
  • Members
  • 5,480 posts

Posted 24 December 2002 - 16:03

Mislim da je nase kolektivno vidjenje Turske ipak iskrivljeno. Turska je velika, industrijska zemlja, i medju zemljama sa muslimanskom vecinom najcivilizovanija. Imaju i visok standard, a i (kakav-takav) demokratski proces. Istina, zatvori im nisu bas mnogo osavremenjeni.

Medjutim imaju industriju, svoju "dijasporu", gastarbajtere i veliki protok sa Evropom. Tekstilna industrija, zatim mnogobrojne fabrike, cak i auto industriju.

Prema ovom sto ovde citam, sticem utisak da samo sto nisu pukli, ukoliko njihovi sponzori preko okeana namignu, ovi potonuse totalno.

Istina je, ovo je velika drzava, 68 miliona ljudi kao tri Iraka, ili dve Poljske, sa primanjima $6700 po stanovniku godisnje. Konkretnije

http://www.cia.gov/c...ok/geos/tu.html
Turkey's dynamic economy is a complex mix of modern industry and commerce along with a traditional agriculture sector that in 2001 still accounted for 40% of employment. It has a strong and rapidly growing private sector, yet the state still plays a major role in basic industry, banking, transport, and communication. The most important industry - and largest exporter - is textiles and clothing, which is almost entirely in private hands. In recent years the economic situation has been marked by erratic economic growth and serious imbalances. Real GNP growth has exceeded 6% in most years, but this strong expansion was interrupted by sharp declines in output in 1994, 1999, and 2001. Meanwhile the public sector fiscal deficit has regularly exceeded 10% of GDP - due in large part to the huge burden of interest payments, which in 2001 accounted for more than 50% of central government spending - while inflation has remained in the high double digit range. Perhaps because of these problems, foreign direct investment in Turkey remains low - less than $1 billion annually. In late 2000 and early 2001 a growing trade deficit and serious weaknesses in the banking sector plunged the economy into crisis - forcing Ankara to float the lira and pushing the country into recession. Prospects for 2002 are much better, because of strong financial support from the IMF, tighter fiscal policy, a major bank restructuring program, and the enactment of numerous other economic reforms.



Dakle, nije bas za EU clanstvo, ali nije ni drzava za poredjenje sa Albanijom cak ni sa Srbijom.

#48 C

C
  • Members
  • 340 posts

Posted 24 December 2002 - 19:57

Kaliki,

precenjujes moguci uticaj EU na razvoj situacije na Kipru. Da je tako kao sto ti kazes, Grci bi izminirali tekuce pregovore i sacekali da udju u EU. Situacija nije takva - njima je stalo da do nekakvog resenja dodje. Pre je turska strana (i tu prvenstveno Denktash) ta koja odugovlaci u pregovorima.

#49 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 25 December 2002 - 16:38

Ono što ja vidim je da se sada odjednom na UN pregovorima stvorila i Turska, što bi trebalo da znači da im je interes sada različit od Denktašovog. Možda se varam. Vreme će pokazati.

#50 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 25 December 2002 - 16:58

Ja mislim da ce kiparsko pitanje biti moneta za potkusurivanje kada pocnu ozbiljniji pregovori sa Turskom.

#51 C

C
  • Members
  • 340 posts

Posted 25 December 2002 - 18:30

Turska se nije "odjednom" pojavila u pregovorima, vec u njima ucestvuje od samog pocetka. Denktash cesto odlazi po misljenje u Ankaru, koja izdrzava TRNC i na Kipru drzi vojsku, te se samim tim i pita kada su bilo kakvi pregovori na tapetu. Sami Grci TRNC nazivaju "Area inaccessible because of Turkish occupation" i pricaju o nekakvoj autonomnosti i vlastitom politickom izrazu kiparskih Turaka (uz jasno podvlacenje razlike izmedju "nasih" civilizovanih Turaka i "primitivnih pridoslica iz Anatolije" ) samo kada su demonstracije protiv Denktasha u toku ili na pomolu.
Da Turska nema zelju da udje u EU ovog pregovarackog procesa ne bi ni bilo. Nije njima problem to sto ce EU da zarati sa njima jer su okupirali pola Kipra - problem im je to sto ce se, ako grcki deo sada udje u EU, on pitati kad se bude postavljalo pitanje turskog ulaska.
Delim Vladapovo misljenje da je u toku trgovina na veliko ispod stola, s tim sto ne verujem da ce se ista drasticno desiti.

[ Izmena poruke: C na dan 2002-12-25 18:31 ]