Posudu, hocem da se bavim grncarijom. Terrine, slani, mesni...
Nesto se par dana mislim, jedino sto mi pada na pamet je iskreno: e, hebiga!
Zaboravi bavljenje grncarijom, osim ako ne ganjas umetnost / "umetnost".
Pogledaj u nekom katalogu koliko kosta elektricna "grncarska pec", - u zavisnosti od zapremine i koliko trosi kilovata.
Sumnjam da zivis u nekoj zemlji gde je u dvoristu / slobodnom prostoru dozvoljeno lozenje vise kubika drveta, da bi se "grncarija" ispekla.
Kao sto sumnjam da mozes postici temperaturu za "glaziranje".
'Bem li ga, "profesionalizam" je smisljen da "amaterima" uzima pare zbog neznanja.
Znaci ovako.
Zao mi je, no nekih davnih godina, kad sam se interesovao "terinama", u Italiji sam na rasprodaji propale prodavnice prikupio dve posude (sa poklopcima).
Jedna za pripremu necega za 2-3 osobe: 25 x 10 cm (gornji / veci) promer.
Jedna za pripremu za 3-5 osoba: 35 x 15 cm.
Polu_porcelanske / keramicke.
Obe sa odgovarajucom bukovom dascicom (da pritisnu sadrzinu).
Kasnije, jedne godine, od jednog majstora za glinene lonce / cupove, porucio jednu jos vecu "terinu", koju je on nazvao "uzak djuvec", "gledjosanu" - tj. sa onim staklastim unutrasnjim slojem, od "polu_keramike". Tj. materijal svetlo krem boje.
Ovde vec ulazimo u kvalitet materijala / gline / mesavine / kaolina.
Sve to ima svoju cenu i trazi vrlo striktne tehnike primene.
Tamas posla da budes nepazljiv i iz rerne izvadis terinu, pa ti na nju kapne malo vode!
Puca, ko bomba - uzas!
Jos kasnije sam prikupio jednu povecu tucanu cesku terinu za "seljacku pastetu", - i dan danas mi je u vikendici.
Mislim, - nemas izbora no da je kupis u specijalizovanoj prodavnici "profi" / "polu_profi" posudja.
Jako mi je zao sto nisam prikupio jednu od onog sjajnog francuskog stakla boje soka od shargarepe, - nadnaravnog / vrhunskog kvaliteta.
Imam lonac / 2 sherpe razne velicine koje direktno iz zamrzivaca mogu da stavim na plinski shporet - i nista!
Jednostavno - fantasticno!
Sada, hm, - imas silikonske terine. Meke, savitljive, otporne na promene temperature.
Kad se zavrsi proces pripreme slane slastice - uturis bukovu dascicu, pritisnes malim tegom (odi kod kamenoresca, poruci granitnu duguljastu plocicu odgovarajuce velicine /duzine/sirine/debljine - to je kod njih otpadak u proizvodnji) i uzivaj. (To je ako sadrzaj terine izvrces na poseban tanjir, pa da se ne klati tokom rezanja. Ako sadrzaj seces u silikonskoj terini – koristi drvenu lopaticu.
M-da, skoro videh u Beogradu posudje zvano “rimski lonac”. Svetlo oker boje, mostly veci komadi, nesto kao djuveci / duboki djuveci sa poklopcem i jednu posudu koju bi uz naprezanje mogao nazvati “terina”. Ima poklopac, no joj je zapremina jedno 2-3l.
Mnogo.
To posudje ima povece uputstvo za upotrebu – osetljivo je na temperaturne razlike i pre upotrebe se mora naliti vodom. Ne moze na plin / el. ringlu.
...