Jump to content


Photo
- - - - -

Otpaci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 27 October 2008 - 15:17

Pre nekoliko dana kuvao sam najobicniju govedju supu, ali s mnogo govedine, jer ja verujem da vise mesa daje lepsu supu. Medjutim, na kraju mi je (uz povrce iz supe) ostalo mnogo mesa. Nesto sam malo pojeo sa senfom, a ostatak mi nekoliko dana stoji u frizideru.
Danas sam kuvanu hladnu govedinu isekao na stapice, isekao jednu crvenu papriku, jednu manju glavicu crnog (crvenog) luka (na rebarca), nekoliko kiselih krastavaca na stapice, jako mnogo persunovog lista, 2 kasicice kiselih kapera, 2 tvrdo kuvana jajeta, soli, bibera, i zacinio maslinovim uljem, sa malo vinskog sirceta.
Izvanredno!!!
Za tu "hladnu govedju salatu" postoje brojni recepti, ali ovako sam ja danas uradio.
Sta vi radite sa onim sto vam preostane, a necete da bacite?

Edited by vladan, 27 October 2008 - 15:18.


#2 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 28 October 2008 - 14:23

Pre nekoliko dana kuvao sam najobicniju govedju supu, ali s mnogo govedine, jer ja verujem da vise mesa daje lepsu supu. Medjutim, na kraju mi je (uz povrce iz supe) ostalo mnogo mesa. Nesto sam malo pojeo sa senfom, a ostatak mi nekoliko dana stoji u frizideru.
Danas sam kuvanu hladnu govedinu isekao na stapice, isekao jednu crvenu papriku, jednu manju glavicu crnog (crvenog) luka (na rebarca), nekoliko kiselih krastavaca na stapice, jako mnogo persunovog lista, 2 kasicice kiselih kapera, 2 tvrdo kuvana jajeta, soli, bibera, i zacinio maslinovim uljem, sa malo vinskog sirceta.
Izvanredno!!!
Za tu "hladnu govedju salatu" postoje brojni recepti, ali ovako sam ja danas uradio.
Sta vi radite sa onim sto vam preostane, a necete da bacite?



U Nemackoj se kaze " kilo govedine da jako ukusan tanjir supe" :ph34r:

U Zajecaru te ostatke od govedine zrtvujem u slavu i cast ulicnih pasa.

U Nemackoj u cast i na zadovoljstvo Otela :)

Licno ne volim tu suvu govedinu , ali aj ja uopste i ne jedem jelo koje se podgreva,zareva,nesto do mesa improvizuje.

Zasto ne stavish balsamico umesto vinskog sirceta.Mislim da i uz govedinu lepo funkcionishe to malo sladunjavo sirce.

#3 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 02 November 2008 - 23:39

U Nemackoj se kaze " kilo govedine da jako ukusan tanjir supe" :ph34r:

U Zajecaru te ostatke od govedine zrtvujem u slavu i cast ulicnih pasa.

U Nemackoj u cast i na zadovoljstvo Otela :)

Licno ne volim tu suvu govedinu , ali aj ja uopste i ne jedem jelo koje se podgreva,zareva,nesto do mesa improvizuje.

Zasto ne stavish balsamico umesto vinskog sirceta.Mislim da i uz govedinu lepo funkcionishe to malo sladunjavo sirce.

Pa to je zato jer niste probali americku dopingovanu govedinu koja nema ukus kartonske kutije kao ona u EU ili Tigar gume u Srbiji.

#4 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 04 November 2008 - 12:10

...moja mama, a ja videla od nje, sve sto se nije pojelo i cemu je malo istekao rok trajanja - ubacim u proju,
znaci mleko, jogurt, pavlaku, kajmak, sir...i bude super, nikad mi nije bilo nista tipa da boli stomak i to...

#5 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 04 November 2008 - 12:59

Kako se pravi terrin? :ph34r:

#6 Hippie

Hippie
  • Members
  • 4,385 posts

Posted 05 November 2008 - 01:11

kad kupite previse nekog vocha, pa ne pojedete sve i ondak ono pocne da menja boju [nako.. kao.... truli, al jos se mozh jede]..... ocistite ga, ukuvajte 10ak minuta, pa ondak stavite ga u blender, dodajte malko sechera, sve to dobro ublendujte.... i dobichete konpot do jaja!

#7 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 November 2008 - 02:42

...

>> ... Dream is my world. Goa is my motherland. Trance is my religion. Flying is my life ... <<

& koNpot do eggza?


Mozda: koMpot?

...

#8 Hippie

Hippie
  • Members
  • 4,385 posts

Posted 05 November 2008 - 03:09

da... fala...... za trenutak mi se priucinilo da si napiso konpot OD eggza, reko uaaaat

#9 PedjaB

PedjaB
  • Members
  • 362 posts

Posted 05 November 2008 - 09:35

Kako se pravi terrin? :ph34r:

Da l' je ovo od pomoci?
terrine (svakojaki)

#10 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 05 November 2008 - 14:04

Da l' je ovo od pomoci?
terrine (svakojaki)


Uff...ima ih mali milion. :ph34r:

#11 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 06 November 2008 - 01:47

Kako se pravi terrin? :)


Ajde, pls, malo elaboriraj sta imas u vidu:

a. posudu
b. specijalitet

...

#12 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 06 November 2008 - 08:26

Posudu, hocem da se bavim grncarijom. Terrine, slani, mesni...

#13 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 November 2008 - 23:06

Posudu, hocem da se bavim grncarijom. Terrine, slani, mesni...


Nesto se par dana mislim, jedino sto mi pada na pamet je iskreno: e, hebiga!

Zaboravi bavljenje grncarijom, osim ako ne ganjas umetnost / "umetnost".
Pogledaj u nekom katalogu koliko kosta elektricna "grncarska pec", - u zavisnosti od zapremine i koliko trosi kilovata.

Sumnjam da zivis u nekoj zemlji gde je u dvoristu / slobodnom prostoru dozvoljeno lozenje vise kubika drveta, da bi se "grncarija" ispekla.
Kao sto sumnjam da mozes postici temperaturu za "glaziranje".

'Bem li ga, "profesionalizam" je smisljen da "amaterima" uzima pare zbog neznanja.

Znaci ovako.
Zao mi je, no nekih davnih godina, kad sam se interesovao "terinama", u Italiji sam na rasprodaji propale prodavnice prikupio dve posude (sa poklopcima).
Jedna za pripremu necega za 2-3 osobe: 25 x 10 cm (gornji / veci) promer.
Jedna za pripremu za 3-5 osoba: 35 x 15 cm.
Polu_porcelanske / keramicke.
Obe sa odgovarajucom bukovom dascicom (da pritisnu sadrzinu).

Kasnije, jedne godine, od jednog majstora za glinene lonce / cupove, porucio jednu jos vecu "terinu", koju je on nazvao "uzak djuvec", "gledjosanu" - tj. sa onim staklastim unutrasnjim slojem, od "polu_keramike". Tj. materijal svetlo krem boje.

Ovde vec ulazimo u kvalitet materijala / gline / mesavine / kaolina.
Sve to ima svoju cenu i trazi vrlo striktne tehnike primene.

Tamas posla da budes nepazljiv i iz rerne izvadis terinu, pa ti na nju kapne malo vode!
Puca, ko bomba - uzas!

Jos kasnije sam prikupio jednu povecu tucanu cesku terinu za "seljacku pastetu", - i dan danas mi je u vikendici.

Mislim, - nemas izbora no da je kupis u specijalizovanoj prodavnici "profi" / "polu_profi" posudja.

Jako mi je zao sto nisam prikupio jednu od onog sjajnog francuskog stakla boje soka od shargarepe, - nadnaravnog / vrhunskog kvaliteta.
Imam lonac / 2 sherpe razne velicine koje direktno iz zamrzivaca mogu da stavim na plinski shporet - i nista!
Jednostavno - fantasticno!

Sada, hm, - imas silikonske terine. Meke, savitljive, otporne na promene temperature.
Kad se zavrsi proces pripreme slane slastice - uturis bukovu dascicu, pritisnes malim tegom (odi kod kamenoresca, poruci granitnu duguljastu plocicu odgovarajuce velicine /duzine/sirine/debljine - to je kod njih otpadak u proizvodnji) i uzivaj. (To je ako sadrzaj terine izvrces na poseban tanjir, pa da se ne klati tokom rezanja. Ako sadrzaj seces u silikonskoj terini – koristi drvenu lopaticu.

M-da, skoro videh u Beogradu posudje zvano “rimski lonac”. Svetlo oker boje, mostly veci komadi, nesto kao djuveci / duboki djuveci sa poklopcem i jednu posudu koju bi uz naprezanje mogao nazvati “terina”. Ima poklopac, no joj je zapremina jedno 2-3l.
Mnogo.

To posudje ima povece uputstvo za upotrebu – osetljivo je na temperaturne razlike i pre upotrebe se mora naliti vodom. Ne moze na plin / el. ringlu.

...