Jump to content


Photo
- - - - -

Nema pasoša za dijasporu!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
973 replies to this topic

#1 Monoteizam

Monoteizam
 • Members
 • 740 posts

Posted 14 October 2008 - 23:48

BIROKRATSKE PREPREKE U KONZULATIMA ZAGORČAVAJU ŽIVOT NAŠIM LJUDIMA U INOSTRANSTVU

Nema pasoša za dijasporu


Službe u inostranstvu ne primaju čak ni zahteve naših građana, požalio se Glasu Pavle Krstić iz Antverpena u Belgiji, kojem je u konzulatu preporučeno da pasoš izvadi u Beogradu

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić pozvao je građane da izvade nove lične karte i pasoše zbog mogućnosti da Srbija sredinom naredne godine dođe na „belu šengen listu“.

- Može se desiti da Srbija bude na „beloj šengen listi“ sredinom sledeće godine i da onda nastane jagma za novim dokumentima, jer bi u tom slučaju građani Srbije u zemlje Šengena mogli ući bez vize, ali samo uz nova dokumenta - rekao je Dačić gostujući na Radio-televiziji Srbije, a prenosi Beta. Dačić je istakao i da je skraćeno vreme čekanja za izdavanje novih ličnih karata sa 15 na 10 dana i pasoša sa 30 na 20 dana, da se za njih može aplicirati u isto vreme, kao i da se na izdavanju radi u dve smene.

Međutim, dobijanje putne isprave za naše državljane koji žive u inostranstvu je dodatno otežano. Na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova piše da je zahtev za izdavanje pasoša potrebno podneti diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije u određenoj zemlji, a ono je dužno da podnosiocu zahteva pasoš izda u roku od 60 dana. Rok za podnošenje zahteva bio je određen za 1. oktobar ove godine, a prema rečima Pavla Krstića iz Antverpena u Belgiji, u srpskom konzularnom predstavništvu ne može se čak predati ni zahtev, a kamoli dobiti pasoš.

NIKAKO DA SE OBUČE

Pavle Krstić kaže da je 3. oktobra pisao i Ministarstvu spoljnih poslova i da je na vreme dobio odgovor od Momirke Marinković, direktorke Direkcije za konzularna pitanja.
- Gospođa Marinković mi je odgovorila da se sa prijemom zahteva za izdavanje biometrijskih pasoša u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima kasni zbog komplikovane procedure, instaliranja adekvatne opreme i obuke kadrova. Ona kaže da će prijem zahteva za izdavanje pasoša početi posle Nove godine i da se Belgija nalazi u prvoj grupi zemalja u kojima će se početi sa prijemom zahteva - prepričava Krstić svoju prepisku sa direktorkom Direkcije.

- Zbog prirode svog posla moram često da putujem i pasoš mi je hitno potreban, a nemam više snage da se bakćem sa našom birokratijom. Svi osim građana Srbije, uključujući i one iz bivše Jugoslavije u svojim predstavništvima lako dođu do putnih isprava, a meni zbog naše aljkavosti propada posao - ispričao je Krstić juče za Glas.

Krstić napominje i da su mu u srpskom konzulatu savetovali da dokumenta izvadi u Beogradu kako bi pasoš dobio što pre.

- Problem je što bi tada morao da uzmem tri dana odmora, da se vozim „Jatom“, najskupljim avio-prevoznikom u Evropi i izdvojim preko 650 evra za povratnu kartu, da tražim veze i vezice, kako bi ušao preko reda i pri tom da nosim pune ruke kafe, šećera, bombonjera, a kroz mesec dana da dolazim ponovo. Muka mi je od svega i dosta mi je laganja.


Autor:
S. Gujaničić

Pa u kojoj mi banana republici zivimo!!!Mnogim ljudima se unistavaju poslovi,imaju problema u stranim drzavama,....

#2 scepa

scepa
 • Members
 • 480 posts

Posted 15 October 2008 - 01:47

BIROKRATSKE PREPREKE U KONZULATIMA ZAGORČAVAJU ŽIVOT NAŠIM LJUDIMA U INOSTRANSTVU

Nema pasoša za dijasporu
situacija u USA - odem prosle nedelje, posto mi plavi pasos istice krajem ovog meseca, dobar dan, dobar dan...sta je sve potrebno? odgovor dobijem da odem na web sajt, ja reko da sam hteo da vidim na websajtu pogledao bih (posto je web sajt redovno update-ovan :ph34r: ) , reko ali sad kad sam vec ovde, jel mozete da mi kazete-kaze ona meni, pitam jel ja to dobijam ovaj novi pasos?, kaze naravno da ne, pa kad ce, pitam ja, kaze ne znamo...reko a koliko traje da se dobije ovaj- minimum mesec ipo dana (ali mi je napomenula da ima slucajeva koji traju i po 8 meseci), takodje je napomenula da ako imam vezu u MUP da ce ici brze :) . za kraj, reko koliko kosta ova jebada? cca $ 240...i onda za par meseci kad izadje novi u "carskoj" crvenoj ima da platim jos toliko i za taj....ako ne i vise....

Edited by scepa, 15 October 2008 - 08:03.


#3 Unbeliever

Unbeliever
 • Members
 • 8,920 posts

Posted 15 October 2008 - 07:33

'ako imam vezu...' :ph34r: ludo je koliko su ovi "nasi" balkanci iskreni kada se radi o malverzacijama, cak iako su drzavni sluzbenici.

#4 jms_uk_2001

jms_uk_2001
 • Members
 • 2,684 posts

Posted 15 October 2008 - 14:02

'ako imam vezu...' :) ludo je koliko su ovi "nasi" balkanci iskreni kada se radi o malverzacijama, cak iako su drzavni sluzbenici.


nije ludo uopste kada se vidi koliko se drzavna sluzba zasniva na malverzacijama. :ph34r:

#5 Recycle Bin

Recycle Bin
 • Members
 • 6,759 posts

Posted 15 October 2008 - 20:16

SRBIJO, BANANO OD DRZAVE !

Attached File  banana.jpg   95.4KB   70 downloads

Da li cita neko ovo iz "drzave", vlade, ministarstava ???

Predlazem da ih bombardujemo emailovima, svaki dan.Evo, sa sajta vlade Srbije, mip-a i mup-a i ostalih pajaca:

muprs@mup.sr.gov.yu; dkonz@smip.sv.gov.yu; omr@srbija.sr.gov.yu, press@uzzpro.sr.gov.yu; foreignpress@srbija.sr.gov.yu; predsednikvladesrbije@srbija.sr.gov.yu; kabinet.zpv@sr.gov.yu; kabinet.potpredsednika@sr.gov.yu; mfa@smip.sv.gov.yu; muprs@mup.sr.gov.yu; informacije@mfin.sr.gov.yu; kabinet@mpravde.sr.gov.yu; office@minpolj.sr.gov.yu; kabinet@mem.sr.gov.yu; info.mpalsg@mpalsg.sr.gov.yu; lokalnasamouprava@mpalsg.sr.gov.yu; trgovina@mtu.gov.rs; info@nauka.sr.gov.yu; webmaster@mps.sr.gov.yu; office@mos.sr.gov.yu; press_zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu; kabinet.zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu; kabinet@minrzs.sr.gov.yu; info@ekoserb.sr.gov.yu; kabinet.mv@mv.sr.gov.yu; info@mzd.sr.gov.yu#6 Monoteizam

Monoteizam
 • Members
 • 740 posts

Posted 15 October 2008 - 23:40

Recycle Bin,predlog ti je super!Stvarno ovo vise nema smisla!!!!Ja sam im slao veceras meilove...

A nema nikoga iz Ministarstava da se oglasava povodom ovoga!Cute ko zaliveni,a vi sto imate probleme po inostranstvu bas ih briga...TAKO SE BRANI UGLED ZEMLJE!!!

Mnogim ljudima propadju poslovi,imaju problema oko boravka po inostranstvu i sa stranim policijama...Kad im kazes da ne mozes da dobijes pasos u ambasadi oni bleje...Misle sami u sebi kakva je to drzava!! :ph34r: :)

Edited by Monoteizam, 15 October 2008 - 23:44.


#7 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 16 October 2008 - 00:49

Nego ako neko moze da mi odgovori na pitanje...
Stizu mi matori ovde u februaru a jos uvek nemaju novi pasos.Do kada vaze ti stari pasosi?Njih ne kaci viza jer imaju GC ali me brine da ih ne zajebavaju pri povratku u Srbiju
Hvala

#8 kiklop

kiklop
 • Members
 • 847 posts

Posted 16 October 2008 - 03:17

Nego ako neko moze da mi odgovori na pitanje...
Stizu mi matori ovde u februaru a jos uvek nemaju novi pasos.Do kada vaze ti stari pasosi?Njih ne kaci viza jer imaju GC ali me brine da ih ne zajebavaju pri povratku u Srbiju
Hvala


Plavi pasosi vaze do kraja 2009.

#9 Mildred

Mildred
 • Members
 • 873 posts

Posted 16 October 2008 - 18:44

Rok za podnošenje zahteva bio je određen za 1. oktobar ove godine

Kakav rok? Za šta? Za koga? Šta to uopšte znači? Valjda imamo pravo da izvadimo te proklete pasoše kad hoćemo?? Da, mene su zbog sporosti već ojadili za novi stari pasoš, i opet će za novi novi, sledeće godine.

SRBIJO, BANANO OD DRZAVE !

Attached File  banana.jpg   95.4KB   70 downloads

Da li cita neko ovo iz "drzave", vlade, ministarstava ???

Predlazem da ih bombardujemo emailovima, svaki dan.Evo, sa sajta vlade Srbije, mip-a i mup-a i ostalih pajaca:

muprs@mup.sr.gov.yu; dkonz@smip.sv.gov.yu; omr@srbija.sr.gov.yu, press@uzzpro.sr.gov.yu; foreignpress@srbija.sr.gov.yu; predsednikvladesrbije@srbija.sr.gov.yu; kabinet.zpv@sr.gov.yu; kabinet.potpredsednika@sr.gov.yu; mfa@smip.sv.gov.yu; muprs@mup.sr.gov.yu; informacije@mfin.sr.gov.yu; kabinet@mpravde.sr.gov.yu; office@minpolj.sr.gov.yu; kabinet@mem.sr.gov.yu; info.mpalsg@mpalsg.sr.gov.yu; lokalnasamouprava@mpalsg.sr.gov.yu; trgovina@mtu.gov.rs; info@nauka.sr.gov.yu; webmaster@mps.sr.gov.yu; office@mos.sr.gov.yu; press_zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu; kabinet.zdravlje@zdravlje.sr.gov.yu; kabinet@minrzs.sr.gov.yu; info@ekoserb.sr.gov.yu; kabinet.mv@mv.sr.gov.yu; info@mzd.sr.gov.yu

E pa dugo se nisam ovako smejala. Dabogda ih unazadio spam.

#10 Unbeliever

Unbeliever
 • Members
 • 8,920 posts

Posted 17 October 2008 - 19:24

Kakav rok? Za šta? Za koga? Šta to uopšte znači? Valjda imamo pravo da izvadimo te proklete pasoše kad hoćemo?? Da, mene su zbog sporosti već ojadili za novi stari pasoš, i opet će za novi novi, sledeće godine.


nije u pitanju rok, nego pocetni datum. trebalo se poceti 1 oktobra s dodeljivanjem pasosha u konzulatima i ambasadama, ali to je odlozeno "do daljneg."

#11 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 22 October 2008 - 04:13

To "Do daljneg" me izludjuje. Konzulati u US....vise me sramota zovem tri dana, prva dva se niko ne javlja. I javi se ljubazna neka zena treci dan. Kaze sledece: "Nemamo mi nista zvanicno jos, ali ja mogu da vam kazem ovo sto znam nezvanicno". Rekoh da nezvanicno znam i ja, interesuje me kad mogu da podnesem za nov pasos. Kaze najverovatnije od prvog oktobra, ali da bi mi najbolje bilo da idem u Srbiju pa da tamo izvadim. Ali ako ne mogu da sedim u Srbiji mesec dana, pa da se ne trosim da idem dva puta (drugi put da podignem pasos 4-6 nedelja kasnije, kao da mi je Srbija preko ulice), ako mi treba novi hitno, mogu oni da mi izdaju stari pasos za oko 4-6 nedelja. Cena, $240.....vazi do kraja 2009... Posle prvog oktobra zovem opet, ista prica....ne, znaju nista kad ce poceti da izdaju. Jeste, trebali su od prvog, ali se odlaze....."do daljneg"... Sad ce da mi lepe drugu US vizu u stari pasos, koji ce da istekne sledece godine, pa cu onda da vucaram dva pasosa gde god da putujem....budibogsnama....

#12 Mildred

Mildred
 • Members
 • 873 posts

Posted 23 October 2008 - 00:27

Ne, ne, kad dobiješ nov pasoš (eventually), "samo" skokneš do tog Migracionog (ne znam kako se ta institucija zove u US) da ti istu vizu koju već imaš u starom, lupe u novi. Nadam se da to nije veliko cimanje, ovde u Švedskoj ne bi trebalo da bude, mene sve to isto čeka sledeće godine :ph34r:

#13 Unbeliever

Unbeliever
 • Members
 • 8,920 posts

Posted 23 October 2008 - 01:18

USCIS - United States Citizenship and Immigration Services.

#14 scepa

scepa
 • Members
 • 480 posts

Posted 23 October 2008 - 08:10

USCIS - United States Citizenship and Immigration Services.ima da se otelis dok USCIS dobijes preko telefona, a i kad ih dobijes, recice ti da odes na sajt da pogledas detaljnije informacije....meni pre jedno 3 godine kad se iscepao pasos a US viza mi bila u istom dobio sam odgovor kako bi trebao da putujem sa oba...kako god da okrenes i jedni i drugi ko da su tu da podjebavaju narod...

#15 nickie

nickie
 • Members
 • 6,347 posts

Posted 23 October 2008 - 08:32

Ne, ne, kad dobiješ nov pasoš (eventually), "samo" skokneš do tog Migracionog (ne znam kako se ta institucija zove u US) da ti istu vizu koju već imaš u starom, lupe u novi. Nadam se da to nije veliko cimanje, ovde u Švedskoj ne bi trebalo da bude, mene sve to isto čeka sledeće godine :)


zar to ne ceka sve nas sledece godine? :ph34r: