Jump to content


Photo
- - - - -

Odluka, da li Kanada ili USA?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
316 replies to this topic

#16 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 09 October 2008 - 02:48

Au bre sine ...... da ti kazem, za cigare si u pravu, 'bo ih onaj ko ih izmisli, sa'ranice me nachisto, al' shto bre ne pijesh, mlad si, kad cesh ako necesh sad? Mislim, ne kazem da je to toliko loshe, ali pitace te jednog dana staros' de ti je bila mlados'. Onda, lake drogice, pa to je sad za tvoje godine, ma ubilo se, nisi ti neki dizelash pa da se navucesh, ono laganica, pametan si dechko. Josh umetnik, pa yebote kad meni proshiri percepciju, shto sa umetnoshcu veze nemam, majke mi covece, znash kakve ideje dobijem, zamisli kako bi tebe radilo, 3D sine, ti josh i ne znash koliko si talentovan .... al' dobro, tvoj izbor, slushaj mene, radi kako hocesh.

Prvo, ako stvarno zelish da odesh, a izgleda da zelish dovoljno - otici cesh. Kad sam ja baksuz otishao, svi ce otici. 10 godina sam se ja sine zayebavao, nema zemlje zapadno od Hrvatske i severno od Tunisa i Maroka, sve do Novog Zelanda i Australije, koju nisam probao i na kraju, vec zombi, uspeo.

Drugo, ne kazem da se ne pripremash, posebno jezik, ali mnogo si poranio. Ameriku, kao shto reche Magripa otpishi, ako nemash pare da se zenish, ja drugi nachin nisam uspeo da provalim. Umetnika imaju, ne rachunaj na to. Za Kanadu, visha shkola - nece moci. Vidi ti da se prebacish na fakultet i to ne bilo koji. Nastavnike koliko ja znam traze i daju vize, to ti je da udjesh, a posle cesh da vidish shta cesh tamo stvarno da radish i od cega cesh da zivish.

Majstore sada traze ko blesavi, za neke provincije, ali ti to nisi. Mislim i taj tvoj 3D je neko majstorstvo, ali njima trebaju bravari, varioci i ta ekipa, razumesh.

Znachi, dok zavrshish fakultet, dok nakupish minimum 2, a josh bolje 3-4 godine staza (zbog poena) i dok prodjesh posle svega toga kroz proceduru koja valjda sada traje prosechno 4 godine i to smo mi srecni, u Indiji i Pakistanu traje 10 godina i imigracioni sistem je pred totalnim kolapsom.

Kad sve saberesh, tu je i trideseta. Postoje neke shanse da Srbija udje u EU, pa je realno za pretpostaviti da ce USA i Kanada izgubiti na atraktivnosti i da cesh juriti neshto blize, na bazi - nadjesh posao, dobijash papire automatski.

Razmisli.

Edited by down with the sickness, 09 October 2008 - 03:01.


#17 scepa

scepa
  • Members
  • 480 posts

Posted 09 October 2008 - 06:59



necu nista preterano da pametujem...samo bih ti rekao da nije losa ova ideja odozgo da se prebacis na fax i tamo negde u nekoj 2-3 godini odes lepo na sezonski rad - bazeni, spacioci- tamo amo, poneses lepo CD, DVD sa svojim portfoliom kako vec to ide i nudis...mada, ja pravo da ti kazem imam osobu u svom blizem okruzenju (familiji) u srbiji koji se bavi necim slicnim (ilustracija) , on lepo mailom kontaktira poslodavca, amerika, kanada, zapadna evropa...ponudi im svoje radove bilo postom, preko maila ili sa svojom web prezentacijom, on im odredi cenu projekta, nadju se na sredini ako ovima bas ne odgovara, i mlati OK lovu...dobro, oko celog prebacivanja zarade je bila mala frka u pocetku, ali se snasao.... gde ces bolje nego da imas 2ipo soma dolara mesecno a jos si u srbiji...zivis kao car...


par FAQ's: kako mislis da iscimas vizu? bilo koju? jel imas svoj portfolio? web page , i sl?....ova amerika je OK ali legalno ostajanje je dug i smoren proces..plus dosta kosta, bilo da platis nekoj ribi da se uda...jedino ako upadnes u OK kompaniju oni te mogu isponzorisati...li opet dugo traje, za Can. nemam pojma, nisam bio nikad, ne zelim da solim pamet (mada koliko vidim misljenja su podeljenja)

Edited by scepa, 09 October 2008 - 07:52.


#18 boba3d

boba3d
  • Members
  • 19 posts

Posted 09 October 2008 - 10:57

Ova dva predhodna post-a deluju mi potpuno realno i od prilike sam i očekivao da će se ova moja tema razvijati u tom pravcu, u pravcu realnog pogleda na to kako stići u USA ili Kanadu. Mislim da ću ipak da se odlučim i da pokušam da se orijentišem prema Kanadi, jer sviđa mi se priča o opuštenijem i sigurnijem porodičnom životu, a i ako uđem kao mlad sa osećajem avanturističkog duha, pa USA je u komšiluku, daleko ću lakše da se prebacim iz Kanade u USA nego iz Srbije, bar tako mislim. Sa druge strane problem koji možda i nije toliko veliki koliko se meni čini, a to je jezik, u principu znam Engleski i verujem da bih mogao da se sporazumem ali sam od onih koji ipak podcenjuju neke stvari u životu, a ne na primer da uvrtim sebi u glavu kako parlam engleski kao da sam rođen tamo a u stvari ne znam ni da beknem, zar ne? Kao što je Scepa napisao, u ovom mom poslu uglavnom se poslovna saradnja i kontakti odvijaju preko interneta, znam ljude koji rade ovde za 1-2-3 k$ i sve je to super. Ali mislim da je ipak bolje pomučiti se i lepše živeti u normalnom sistemu vrednosti. Pa pogledajte samo neke elementarne stvari u Srbiji i sve će vam biti jasno. Sistem u kome kriminalci i tajkuni imaju masu svojih sledbenika i obožavalaca, koji naravno imaju mnogo kinte i sa druge strane radničku klasu (u koju na žalost ja pripadam) koja realno živi jako teško, sredine nema. Verujem da nije tako tamo kod vas. Postavljanje ove moje teme ne znači da ću se sada definitivno odlučiti šta i kako ali će mi ovi vaši saveti mnogo pomoći u daljim odlukama, možda da se prebacim na neki fax gde je moguć sistem razmene ili da se posvatim radu i da nakupim neku godinu radnog iskustva. Što se tiče provoda i zezanja kapiram potpuno priču da treba sad dok sam mlad da se provodim i zajebavam, ali opet sa druge strane već sad zamišljam sebe sa 30-40 godina kada moji ortaci budu radili uglavnom fizičke i slabo plaćene poslove kod nas da ću moći da dođem i da budem srećan jer sam se malo više pomučio kao mlad i stvorio sebi stabilnu existenciju. A iskreno baš i ne verujem da će Srbija u skorije vreme stati na noge i krenuti boljim putem a baš mi se ne čeka vreme kada će kod nas krenuti, jer ipak danas je život dosta brz i dok ja dočekam da kod nas bude dobro dođe starost. :ph34r: Možda ću da zovnem i Kanadsku ambasadu u Bg pa da se i kod njih raspitam šta i kako, verujem da ljudi imaju volje i vremena da mi objasne detalje, valjda im je to posao.

#19 Nikola S.

Nikola S.
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 09 October 2008 - 16:58

Au. Nemoj puno da ocekujes od njih. U najboljem slucaju reci ce ti "Jel ste pogledali sajt? Tamo vam sve pise."
Posle, ako imas neko konkretno pitanje ili ti nije jasno, onda ih pozovi.

#20 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 10 October 2008 - 00:01

Ova dva predhodna post-a deluju mi potpuno realno i od prilike sam i očekivao da će se ova moja tema razvijati u tom pravcu, u pravcu realnog pogleda na to kako stići u USA ili Kanadu. Mislim da ću ipak da se odlučim i da pokušam da se orijentišem prema Kanadi, jer sviđa mi se priča o opuštenijem i sigurnijem porodičnom životu, a i ako uđem kao mlad sa osećajem avanturističkog duha, pa USA je u komšiluku, daleko ću lakše da se prebacim iz Kanade u USA nego iz Srbije...


Da razjasnim nekoliko stvari u vezi Kanada i USA:

- Tacno je da Kanada ima univerzalno zdravstvo a Amerika nema. Isto tako je tacno da, ako u Americi radis kancelarijski posao imas 99% sanse da radis u firmi koja ce ti placati zdravstveno osiguranje. Sa takvim americkim zdravstvenim osiguranjem ces najverovatnije dobiti bolju i brzu zdravstvenu uslugu nego u Kanadi. Ovo znam na primeru mene i mog druga iz Kanade: za istu uslugu (skener) on je cekao par meseci da dodje na rad, a meni su ga zakazili za nedelju dana. Uostalom, poslanica u kanadskom parlamentu je pre par godina otisla u Kaliforniju da se porodi, sto i nije bas neka reklama za njihovo zdravstvo. Mada, treba reci da je situacija sto se tice lekova obrnuta pa Amerikanci idu u Kanadu da kupuju lekove.

- Tacno je da je u Kanadi generalno mirniji zivot sa manje stresa, ali je razlika u primanjima dosta velika, cak i kada je odnos kanadskog i americkog dolara 1:1, i kada su plate identicne. Razlog je porez: kanadski savezni + pokrajinski porez je oko oko 10% veci nego americki. Maloprodajni porez je takodje dosta veci u Kanadi (15%) nego u Americi (4-8%). Amerikanci mogu kamatu, porez na kucu i osiguranje da odbiju od poreza, Kanadjani ne mogu.

- Ovde mozda poredim babe i zabe, ali secam se da je moj poznanik u Kanadi pre 10-tak godina imao istu platu kao ja. Ista cifra, samo oznaka za valutu drugacija. Danas je moja plata, ako opet koristimo isti arsin za poredjenje, daleko veca nego njegova. Hocu da kazem da se meni cini da je u Americi mogucnost napredovanja u poslu veca jer je i trziste vece.

- Prebacivanje iz Kanade u Ameriku funkcionise tako sto nadjes kompaniju koja je spremna da ti uradi radnu vizu. Radne vize za Kanadjane su drugacije nego ostale radne vize jer su regulisane NAFTA sporazumom. Lako se dobijaju ali mislim da isto traju kao i obicne radne vize (3+3 godine).

Edited by ObiW, 10 October 2008 - 04:45.


#21 netizen_k

netizen_k
  • Members
  • 878 posts

Posted 14 October 2008 - 07:26

Od mene samo preporuka da ako imas mogucnosti ides sto pre... u Srbiju uvek mozes da se vratis...

#22 boba3d

boba3d
  • Members
  • 19 posts

Posted 14 October 2008 - 18:18

Od prilike imam osećaj da bi trebalo da odem što pre (verujem da će vam čudno zvučazi ovaj izraz ali stvarno je to neka vrsta osećaja) i želja mi je ako je moguće da odem još sada, ali je problem što ne poznajem nikoga u nekoj od ovih država koji bi mi pomogao da se adekvatno snađem a bojim se da ne napravim pogrešan korak zbog kojeg ću se večito kajati (verujem da me razumete). Možda će zvučati glupo ali ako je neko iz Kanade ili USA raspoložen da mi pomogne i eventualno u budućnosti bude neka vrsta garancije koju će mi Vlade tih zemalja verovatno tražiti neka mi se javi privatno (izvinjavam se ako je ovaj moj predlog u nekoj suprotnosti sa etikom emigranata). Trenutno sam u fazi skupljanja para za jednu Kanadsku školu u Bg usko vezanu za moj posao pa se nadam da će ulaganje u to biti od velike važnosti u korist mog što ranijeg preseljenja. Kako se gleda na to ako sam eventualno toliko sposoban pa uspem da uđem u te zemlje pre 21 godine, jer znam da je tamo punoletstvo tek sa 21-om godinom P.S 19 punim krajem decembra
Pozdrav!

#23 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 14 October 2008 - 19:51

Od prilike imam osećaj da bi trebalo da odem što pre (verujem da će vam čudno zvučazi ovaj izraz ali stvarno je to neka vrsta osećaja) i želja mi je ako je moguće da odem još sada, ali je problem što ne poznajem nikoga u nekoj od ovih država koji bi mi pomogao da se adekvatno snađem a bojim se da ne napravim pogrešan korak zbog kojeg ću se večito kajati (verujem da me razumete). Možda će zvučati glupo ali ako je neko iz Kanade ili USA raspoložen da mi pomogne i eventualno u budućnosti bude neka vrsta garancije koju će mi Vlade tih zemalja verovatno tražiti neka mi se javi privatno (izvinjavam se ako je ovaj moj predlog u nekoj suprotnosti sa etikom emigranata). Trenutno sam u fazi skupljanja para za jednu Kanadsku školu u Bg usko vezanu za moj posao pa se nadam da će ulaganje u to biti od velike važnosti u korist mog što ranijeg preseljenja. Kako se gleda na to ako sam eventualno toliko sposoban pa uspem da uđem u te zemlje pre 21 godine, jer znam da je tamo punoletstvo tek sa 21-om godinom P.S 19 punim krajem decembra
Pozdrav!



A da li ti pravi neki posebno veliki problem da probaš Evropu. Ako si već nesiguran (ili neodlučan), i ako ne uspeš, možeš da se vratiš za pola dana u Srbiju.

#24 boba3d

boba3d
  • Members
  • 19 posts

Posted 14 October 2008 - 20:15

Pa u principu svaka opcija je u opticaju, glavna stavka je normalnije okružejne, relativno stabilan posao i mogućnost prosperiteta. Ja sam uzeo sebi referencu Kanadu ili USA jer sa jezicima nisam baš najsjajniji a engleski učim već 8-9 godina (jako dug period ali računaj da je to školski engleski, ne znam kako bi izgledala komunikacija u praksi) a za druge Evropske zemlje nisam upućen kako ljudi stoje sa engleskim, eventualno bih se odlučio za Britaniju ili Holandiju jer znam da je tamo dobar život a upotrebljava se engleski intenzivno. To je neko moje možda subjektivno mišljenje ali sam se zato obratio vama za ovo veoma važno pitanje. Gde dalje, kako se "gurati" kroz život. Iskreno ne mogu sebe zamisliti kao nekog "knjiškog moljca" u ovoj našoj zajednici jer to znači neku vrstu "ropstva" a voleo bih da život proživim najbolje što može a ne da budem doživotni mladji referent :ph34r:

#25 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 14 October 2008 - 20:30

Kako god da se odlučiš, želim ti puno sreće.

#26 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 14 October 2008 - 21:00

Možda će zvučati glupo ali ako je neko iz Kanade ili USA raspoložen da mi pomogne i eventualno u budućnosti bude neka vrsta garancije koju će mi Vlade tih zemalja verovatno tražiti neka mi se javi privatno (izvinjavam se ako je ovaj moj predlog u nekoj suprotnosti sa etikom emigranata).


Nije u suprotnosti sa etikom, ali je u suprotnosti sa realnoscu. Ja ne znam puno o tom sponzorstvu, ali mi se chini da bi trebalo da budes u srodstvu sa osobom koja te sponzorishe. Osim toga, bez obzira sto delujesh kao pristojan decko, nerealno je ocekivati da neko preuzme tako veliku odgovornost (a veruj mi jeste) za nekoga koga je upoznao na forumu.

#27 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 14 October 2008 - 21:10

Pa u principu svaka opcija je u opticaju, glavna stavka je normalnije okružejne, relativno stabilan posao i mogućnost prosperiteta. Ja sam uzeo sebi referencu Kanadu ili USA jer sa jezicima nisam baš najsjajniji a engleski učim već 8-9 godina (jako dug period ali računaj da je to školski engleski, ne znam kako bi izgledala komunikacija u praksi) a za druge Evropske zemlje nisam upućen kako ljudi stoje sa engleskim, eventualno bih se odlučio za Britaniju ili Holandiju jer znam da je tamo dobar život a upotrebljava se engleski intenzivno. To je neko moje možda subjektivno mišljenje ali sam se zato obratio vama za ovo veoma važno pitanje. Gde dalje, kako se "gurati" kroz život. Iskreno ne mogu sebe zamisliti kao nekog "knjiškog moljca" u ovoj našoj zajednici jer to znači neku vrstu "ropstva" a voleo bih da život proživim najbolje što može a ne da budem doživotni mladji referent :ph34r:

Jako ces tesko doci do imigracione vize za SAD ako nemas clanove porodice koji su SAD drzavljani.Za studentsku vizu ti ne treba sponzor(mislim nisam 100% siguran).Sto se tice turisticke tu ti treba sponzor ali ako mislis da dodjes pa da ostanes onda si zeznuo i sponzora jer njemu recimo mogu da odbiju clanove porodice posto se ti nikada nisi vratio.Ranije je bilo lako i nisu o tome vodili evidenciju pa si mogao da sponzorises 1000 ljudi.Nakon 9/11 sve se promenilo.

#28 Klika

Klika
  • Members
  • 751 posts

Posted 14 October 2008 - 21:24

Pa u principu svaka opcija je u opticaju, glavna stavka je normalnije okružejne, relativno stabilan posao i mogućnost prosperiteta..........

Prijatelju, ti si jos uvek mlad da bi uspeo na legalan nacin da se dokopas imigracije u smisu neke Skilled worker aplikacije. Zavrsi skole, stekni neko iskustvo i onda razmisljaj na ovu temu. Tesko , da ne kazem skoro nemoguce, da ce ti to uspeti kada su Kanada i USA u pitanju u ovom momentu. Slicna stvar je i sa Evropom, mozda cak i teze jer vecina evropskih zemalja uopste i nema imigracioni program a ako se i dokopas neke zemlje ima rogovi da ti izrastu da bi dobio drzavljanstvo ili stalni boravak.

#29 boba3d

boba3d
  • Members
  • 19 posts

Posted 14 October 2008 - 21:36

@down with the sickness
Potpuno razumem tvoj odgovor, od prilike sam i predpostavljao da će biti takvog odgovora. Znači jedno racionalno mišljenje. I ja nisam očekivao da će neko da se pojavi i kaže:"evo ja ću da ti pomognem i sredim papire" to bi bilo jako nerealno i u svakom slučaju sumljivo, jer kao što si i sam rekao svakakvih ljudi ima na forumima i opasno je da se upuštam u takve deal-ove. To moje pitanje i predlog je bio više kao teorijska situacija, šta ako... Verujem da kapiraš o čemu govorim.
@MAGRIPA65
Hvala ti za savet i sugestiju, mislio sam da ću moći da dodjem do emigracione vize za USA bez obzira da li imam nekoga tamo ili ne. Možda je lakše uću u Kanadu. U svakom slučaju ne bih voleo nikog da zeznem, isto kao što ne bih voleo da neko zezne mene. Verujem u perspektivu mog zanimanja i u mogućnost da se pojavi firma koja bi mi sredila papire, ja sam potpuno ability to change resident, ali raspitujem se sada o detaljima da me ne bi "mazali" raznim pričicama.
Nadam se da ću se jednog dana družiti ovde sa vama ali kao član Srpske emigracije :ph34r:
Pozdrav!

#30 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 14 October 2008 - 22:26

[/b]Hvala ti za savet i sugestiju, mislio sam da ću moći da dodjem do emigracione vize za USA bez obzira da li imam nekoga tamo ili ne. Možda je lakše uću u Kanadu. U svakom slučaju ne bih voleo nikog da zeznem, isto kao što ne bih voleo da neko zezne mene. Verujem u perspektivu mog zanimanja i u mogućnost da se pojavi firma koja bi mi sredila papire, ja sam potpuno ability to change resident, ali raspitujem se sada o detaljima da me ne bi "mazali" raznim pričicama.
Nadam se da ću se jednog dana družiti ovde sa vama ali kao član Srpske emigracije :ph34r:
Pozdrav!

Firme koje sredjuju papire za nekoga iz Evrope su danas retkost.Pre desetak godina su masovno uvozili IT personal iz celog sveta ali kada je pukao dot com i to je nestalo.Takodje moja firma na primer salje projekte u Indiji i retko kada se desi da dovedu nekoga privremeno da radi ovde.Ranije je to bila redovna pojava ali zbog petljancije oko papira svi polako dizu ruke od toga.U ostalom pogledaj oglase za posao.Skoro 90% njih ima pitanje da li zahtevas sponsorship...Druga varijanta je da se zaposlis u nekoj od evropskih firmi koje imaju filijalu u SAD i oni te prebace u SAD.Tu onda ides pod L program a prevodjenje L statusa u green card je lako i moze da se zavrsi za osam meseci.
Ima jos caka.Na primer nadjes nekoga ko izdaje srpske novine ili knjige ovde pa te on zaposli kao dizajnera posto se trazi i znanje jezika.U tom slucaju odobrili bi ti radnu vizu na 3 godine koji mozes da produzis na jos tri a u medjuvremenu apliciras za permanent.Sve u svemu petljancija koja ima da se tegli godinama.
E sad neko ce da kaze kako ima onih koji su dobili imigracionu vizu i bez familije.Pa ima kao i uvek izuzetaka.Neko je dobio na lutriji ili iz humanitarnih razloga(izbeglice iz Bosne ili sa Kosova) ili je lekar iz Indije ili Singapura sa kojima SAD ima poseban sporazum.