Jump to content


Photo
- - - - -

Moždani udar


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#16 igor2301

igor2301
  • Members
  • 2 posts

Posted 18 March 2011 - 23:38

Molio bih za savete, komentare i PROGNOZE u vezi pacijenta koji je doživeo moždani udar sledeće vrste i tipa: ishemicna CV bolest, tačnije ISHEMIJA CIRKULACIJE U MOŽDANOM STABLU.

Pacijent je 18. marta 2011. godine oko 6 časova ujutru izgubio svest i upao u komu. Smešten je na odeljenju neurohirgije u Zemunskoj bolnici i nakon urađenog CT-a (skener) ustanovljeno je da ima ishemiju cirkulacije u moždanom stablu. Pacijent je bio u komi i nije reagovao, osim minimalnih nekontrolisanih pokreta.

Dobra okolnost je ta da pacijent normalno diše, da ima normalan pritisak i puls, da mu srce i bubrezi normalno rade i da je inače dobrog zdravstvenog stanja. Mala napomena, pacijent se spremao za operaciju vađenja kamena iz žuči, što ga je između ostalog znatno uznemiravalo, kao i mnogo drugih stvari koje su doprinosile stresu u poslednjih nekoliko meseci i godina (pretpostavka oko uzroka, plus pušenje).

Oko 17-18 časova istog dana pacijent je počeo da pokazuje neke znake poboljšanja, tipa nekontrolisano pomeranje leve ruke i noge, a uveče oko 21 čas je na poziv sestre odreagovao značajnim ali nekontrolisanim pomeranjem leve ruke i noge.

Na osnovu onoga što nam je do sada rečeno, šanse su vrlo male, ali ipak je pacijentu data terapija i rečeno nam je da su ti pozitivni pomaci reazultat terapije, koja će trajati nekoliko dana. Pored toga, rečeno je da se mogu pojaviti i mnoge druge komplikacije, kao što su edem na mozgu, krvarenje, razni oblici infekcija itd.

Molio bih da mi date savete, predloge, sugestije, mišljenja, a ponajviše PROGNOZE u vezi ove kliničke slike pacijenta. Tokom diskusije ću davati nove i dodatne informacije, kako bih dobio Vaša cenjena mišljenja.

HVALA UNAPRED SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE!

Igor Lazarević

#17 Markov

Markov
  • Members
  • 10,561 posts

Posted 19 March 2011 - 01:04

Au, pa kako neko da ti odgovori ako nije završio medicinu i nema pozamašno lekarsko iskustvoPosted Image

#18 igor2301

igor2301
  • Members
  • 2 posts

Posted 19 March 2011 - 08:51

Naravno. Ali, ja se i nadam da će se naći neko ko ima iskustva da mi odgovori... Hvala u svakom slučaju