Jos jednom, zamolio bih ako mozes da mi pojasnis ovaj tvoj post. Ja pitao gde ima da se kupi biftek, a ti se meni obracas sa traktatom o tome gde volis da jedes lignje. Nema veze sa temom, nema veze sa mojim pitanjem, nema veze sa zivotom.
Ima knjiga jedna na tu temu zove se "Katane, lignja, bradavice", pa eto i mogao bih da je preporucim. Katane u mnozini, lignja u jedini zajedno sa bradavicama ima smisla vise nego ovo sto si ti napisao.
A pogledao sam i temu koju sam postavio pre nekoliko meseci, gde sam se raspitivao o tipovima mesa:
http://forum.b92.net...6...t=0&start=0
Svaki dan gledam dijagrame krave, i cudim se sta seradi sa 60% krave koju ne vidjam po mesarama i super marketima. Nije mi jasno zasto je but mesto 1. kategorije a ramstek mesto 2. kategorije (a verovatno ne znam ni sta te kategorije znace). U lokalnoj mesari nalazim "Шол ружа", "Розбратна", "Бут", "Врат", "Коленица", "Ребра". Nije mi jasno gde je taj mesnati deo rebra, a i nesto mi je mala ta rozbratna u odnosu na ceo ovaj deo sa dijagrama. A tenderloin (mislio sam da se to kod nas univerzalno zove biftek) nigde nema. I sto jes jes, moram da priznam, samo kod nas sam jeo biftek, svuda je to neki "steak" sa razlicitim prefixima, ili filet mignon.
nas biftek je filet mignon. svinjsko meso ne moze da ima biff, posto je biff krava, ali ono najmekse meso na svinjcetu ti je tenderloin. Ne znam kako se to na nasem jeziku kaze, ali znam da ga nadjem.