Jump to content


Photo
- - - - -

Sloboda medija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 01 May 2008 - 09:15

Evo sta kazu Ameri u poslednjem istrazivanju ...
Sta vi mislite ? Da li su nasi mediji slobodni ? Ima li nekih novina koje citate ? Radija i televizije koju gledate i slusate ? Gde se obavestavate ?



Fridom haus: Srbija i Crna Gora ocenjene kao delimično slobodne zemlje
Milena Đurđić
Vašington
30/04/2008

Sloboda štampe pogoršana je u 2007 – šestu godinu za redom, navodi se u izvještaju organizacije Fridom Haus za prošlu godinu, koji je predstavljen u novom vašingtonskom Njuzeumu. Od bivših jugoslovenskih republika najbolje se kotira Slovenija, dok u Srbiji i Crnoj Gori nije bilo značajnijih pomjeranja kada je u pitanju sloboda medija.

Srbija i Crna Gora su u najnovijem izvještaju Fridom hausa koji je objavljen u Vašingtnu, ocijenjene kao djelimično slobodne zemlje kada je u pitanju sloboda štampe. Situacija u Srbiji, koja je zadržala prošlogodišnji rejting, bila je gotovo nepromijenjena u 2007. U izvještaju se međutim navodi da su konzervativni i nacionalistički orjentisani djelovi vlade bili manje toleratni prema kritici iznesenoj u medijima, te da su medijske organizacije i novinari često bili žrtve uznemiravanja, vandalizma i nasilja. Crna Gora je sa prošlogodišnjeg 80. pala na 81. mjesto, uglavnom zbog nerasvijetljenih napada na novinare i sudskih procesa u vezi sa pisanjem pojedinih medija. Viši istraživač u Fridom hausu i autor ovogodišnjeg izvještaja Karin Karlekar kazala je međutim Glasu Amerike da ni u Crnoj Gori ni u Srbiji nije bilo značajnih pomjeranja tokom prošle godine.

“Situacija u obje zemlje je slična, uzimajući u obziru činjenicu da se pojedini zakoni koriste protiv medija i da postoje određeni problemi kada su u pitanju nasilje i korupcija. Sloboda medija u obje zemlje je malo poboljšana tokom protekle četiri godine, ali 2007. nije bilo značajnijih pozitivnih ili negativnih pomjeranja, čime se na neki način održava status kvo.”

Kosovo je u izvještaju Fridom hausa za 2007. posmatrano u okviru Srbije.

“Biće interesantno vidjeti situaciju na Kosovu kao nezavisnoj državi u izvještaju naredne godine. Mislim da na Kosovu postoje drugačiji problemi koji su uzrokovani polarizacijom stanovništva i samim tim medija. Pojedini problemi su međutim isti kao u zemljama u regionu, tako da će biti interesantno vidjeti šta će se dogoditi sa Kosovom.”

Fridom haus, koji rangira države na osnovu pravnog, političkog i ekonomskog ambijenta u kojem mediji funkcionišu, saopštio je da je sloboda štampe pogoršana na globalnom nivou, sa posebno zabrinjavajućim trendovima u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Aziji i subsaharskoj Africi. Karlekar je naglasila da posebno zabrinjava to što došlo do pogoršanja i u pojedinim razvijenim državama, gdje su mediji slobodni

http://www.voanews.c...04-30-voa11.cfm

Edited by shivaja, 01 May 2008 - 09:27.


#2 AreOut

AreOut
  • Banned
  • 584 posts

Posted 01 May 2008 - 17:15

Bolji smo za jedno mjesto :rolleyes:

#3 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 01 May 2008 - 18:24

Ono sto ja mogu da primetim da situacija nije mnogo bolja nego u smradovo vreme.Tada su mediji bili u drzavnom vlasnistvu a sada su privatizovani ali su u rukama ljudi koji su lojalni odredjenim politickim krugovima.Znaci mediji nisu postali slobodniji nego se samo izvrsila preraspodela kontrole nad njima.
Sto se drzavne televizije tice ostalo je staro pravilo.Ko ima vlast njemu i televizija.

#4 seca

seca
  • Members
  • 2,151 posts

Posted 01 May 2008 - 22:23

Pa nisu ni novinari zasticeni od strane drzave da bi slobodno pisali ... ko je lud da pise pa (Anastasijevic,Curuvija)...

#5 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 03 May 2008 - 15:41

Kako netko, tko se nalazi na XX mjestu posve nerealne ankete ista moze reci o slobodi medija?

#6 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 03 May 2008 - 18:45

evo sad na B92 ili na FOX televiziji, zaboravih na kojoj od te dve, u vestima, rekose da je Srbija na 67. mestu...uopste nisu rekli pokojem/cijem to istrazivanju...

#7 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 03 May 2008 - 20:07

Nista novo od tad;

od onda


dakle, tu smo.

Edited by Ziza, 03 May 2008 - 20:09.


#8 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 04 May 2008 - 07:52

A u koju kategoriju medijskih sloboda spadaju bljuvotine o Nenadu Bogdanovicu ili Mirjani Karanovic, npr?

Zasto ti posteni i casni novinari tada nisu ustali u odbranu profesije od nekrofila i kulturjugenda iz svog esnafa, nego su cutali kao pi@ke? Zasto tad nisu iskljucivali program bar na 5 minuta kao dokaz solidarnosti sa NORMALNIM?