Jump to content


Photo

Küstendorf


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
109 replies to this topic

#1 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 14 December 2007 - 14:13

Drvengrad: Kusturica osnovao filmski festival

Prvi medjunarodni "Kustendorf film festival", čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, biće održan od 14. do 21. januara naredne godine u Drvengradu na Mokroj Gori.

Festival u Drvengradu zamišljen je kao nekomercijalna manifestacija posvećena autorskom filmu, koja okuplja istaknute svetske reditelje i studente koji tek počinju da se bave sedmom umetnošću, rekao je Kusturica na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Festival je, Kusturičinim rečima, predvidjen za 150 do 300 ljudi, studenata, istaknutih autora i ljubitelja filma i zamišljen kao manifestacija "na kojoj nema mesta za masovne proizvode".
Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović istakao je da je resorno ministarstvo podržalo festival Emira
Kusturice sa četiri miliona dinara, prikupljenih iz vanbudžetskih sredstava, jer je reč o "kreativnoj ideji velikog autora".

Medju najavljenim gostima su ruski reditelj Nikita Mihalkov, koji će otvoriti manifestaciju i predstaviti svoj novi film "Dvanaest", zatim turski reditelj Fatih Akin, izraelac Eran Kolirin, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Kristijan Mundjiju iz Rumunije i drugi.

Festival će imati takmičarski program namenjen studentima filmskih škola iz 12 zemalja: Češke, Grčke, Italije, Poljske, Slovačke, Rusije, Velike Britanije, SAD, Kube, Španije, Francuske i Srbije.

Najboljim autorima biće dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, koje, prema rečima Emira Kusturice, simbolizuje suštinu kosmosa.

Najavljena je i retrospektiva filmova Nikite Mihalkova, koja će, pored njegovog najnovijeg filma "Dvanaest", predstaviti i ostvarenja "Robinja ljubavi", "Oblomov", "Mehanički pijanino".

Savremene autorske tendencije biće predstavljene kroz nova ostvarenja gostiju, a istaknuti svetski reditelji svakodnevno će voditi i jednosatne radionice sa studentima.

Fatih Akin predstaviće film "Na ivici Raja", Kristijan Mundjiju svoj nagradjeni film "Četiri meseca, tri nedelje i dva dana", dok će Eran Kolirin iz Izraela predstaviti svoje ostvarenje "The Band's Visit".

Gost festivala biće i rumunski glumac Rasvan Vasilesku koji će govoriti o filmu "California Dreamin'" Kristijana Nemeskua, koji je premijerno prikazan na nedavno završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U okviru programa "Evergrin" biće prikazan film "Il Postino" Majkla Radforda koji je takodje najavljen kao jedan od gostiju festivala.

Svake večeri nakon filmskih projekcija i radionica biće održavani koncerti muzičkih grupa i ansambala, medju kojima su Beogradska filharmonija i bendovi "Khachatur", "Nervozni poštar", "Stribor & His Poisoners", "No Smoking Orchestra", "Vrelo" i drugi.

#2 kiklop

kiklop
  • Members
  • 847 posts

Posted 16 January 2008 - 01:40

Posveta autorima

:) :rolleyes: :huh:

#3 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 16 January 2008 - 02:03

Holivudska produkcija nije za pohvalu ali Kusturica izgleda zivi u nekom od svojih filmova.

#4 Poly Jean

Poly Jean
  • Members
  • 9 posts

Posted 16 January 2008 - 10:26

Filmovi doticnog gospodina mi nikad nisu "lezali", no o ukusima se ne raspravlja. Ali ovo je vec previse. Kakav ego trip!!!

#5 Inter

Inter
  • Members
  • 2,572 posts

Posted 16 January 2008 - 20:12

Kusturica je uradio maestralnu stvar ovom simbolikom, a samo budale i glupi neka se chude i tumache to njihovim uskim umovima.

edit: nista licno, al ajd umesto sto i ti sa'ranjujes, topik, probaj da mu das vestacko disanje

Edited by MaRkOMaN, 16 January 2008 - 21:55.


#6 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 16 January 2008 - 20:18

no o ukusima se ne raspravlja


Naprotiv, o ukusima se itekako raspravlja. Tu floskulu da se o istima ne raspravlja su izmislile osobe bez ukusa.

Nesumnjivo je da Kusta zna da obavlja svoj posao, ili je znao dok mu ego nije toliko narastao da je nosem probio tavanicu svojih mogucnosti i uzivio se u ulogu nekakve velicine. Filmove koje on sahranjuje on nikada ne bi ni mogao da napravi, prvenstveno zato sto nema te budale koja bi mu dala toliki budzet, niti ima nekog profilisanog glumca koji bi pristao da igra u njegovim filmovima (lokalno trziste glumaca excl.) Uostalom, da je on rezirao Die Hard, Brus Vilis ne samo da bi bio u stanju da zubima deaktivira doom's device, nego bi dobio i totalno natprirodne moci poput letenja na nekoj favela svadbi. U svakom slucaju, danas je Kusta ono sto bi se narodski reklo 'probusen kurton', koji pokusava da ostane u centru paznje po svaku cenu, pa makar i paramecijumskim sredstvima poput doticne sa'rane, jerbo kvalitetan film (s umetnicke strane, s entertainment strane nikada nije ni umeo) ocito da vise ne ume da napravi. Pa sad, ko se primi, primi se...

Samo ne znam sta bi Voji Brajovicu da se pojavi na toj pokaznoj vezbi srozavanja IQa na broj cipela, al' s one strane ministarskog astala se, valda, bolje vidi...

#7 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 16 January 2008 - 21:51

Samo ne znam sta bi Voji Brajovicu da se pojavi na toj pokaznoj vezbi srozavanja IQa na broj cipela, al' s one strane ministarskog astala se, valda, bolje vidi...

bash mi to proshlo kroz glavu kad sam chitala vest. mogu da, heh, razumem oklen Koshtunica tamo i prishipetlja mu Beckovic, al shta taj Voja Brajovic radi tamo. pa je l moguce da je prisustvovao tome kao neki emisar kulture? i ako jeste, zivo me interesuje gde je kultura u onom chinu saranjivanja dvd-a


Nishta lichno, ali stvarno jedan od najglupljih topica u istoriji foruma.
Kusturica je uradio maestralnu stvar ovom simbolikom, a samo budale i glupi neka se chude i tumache to njihovim uskim umovima.

josh da nama glupima i budalama oprichash chega je to simbolika.

posle ove slike:
Posted Image
samo retard moze da gaji respekt prema Kusturici.

Edited by Dunadan, 16 January 2008 - 21:51.


#8 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 16 January 2008 - 23:43

...
josh da nama glupima i budalama oprichash chega je to simbolika.
...


Simbolika Kusturičinog idiotluka. Jedino mi nije jasno zbog čega ima toliku želju da pokaže da je budala.

#9 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 16 January 2008 - 23:55

Simbolika Kusturičinog idiotluka. Jedino mi nije jasno zbog čega ima toliku želju da pokaže da je budala.


I los marketing je - dobar marketing... Zbog cega drugog bi se inace pojavio u medijima? Zadnji put kad se pojavljivao u medijima pocepali su ga kao svinja masnu politiku a glede njegovog poslednjeg filmskog 'ostvarenja'...

#10 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 17 January 2008 - 00:32

saranio covek primitivan film uz primitivnu povorku, reklo bi se pa sta? ima pravo da se izrazi, pa i tako, dziberski, o onome sto smatra rdjavom filmskom industrijom, ko sto i ja imam pravo da kazem da bih vise cenio potez oblacenja crnine zbog sopstvenog filma, u slucaju kuste mozda bas- crnog?

obrni-okreni, svejedno o kojim imenima se radi, startovati "festival" sahranom drugog filma nikako ne moze biti okej.

Filmove koje on sahranjuje on nikada ne bi ni mogao da napravi, prvenstveno zato sto nema te budale koja bi mu dala toliki budzet

s kostunicom s leve i brajom s desne strane, a u sredini dzep s cini mi se 4 miliona dinara kolko ga je drzava iskesirala za kustendorf i - eto.. spice? no, cak i da ima love za ceo film, sadasnji talenat (?) tog reditelja [tadasnji talenat citaj kao - sjecas li se doli bel, otac na sluzbenom putu, dom za vesanje] je toliko sumnjiv da bi tamo neko, podjednako morbidan kao on, lagano mogao da krene s najavom box-office mojo burial-a za 2009-u.

kusturica: da ili ne, odavno se po forumu provlacilo to pitanje, al (samo) ovog puta se ne bih se slozio da

samo retard moze da gaji respekt prema Kusturici

i to iz osvrta na ovu smotru autorskog filma - dovesti ljude poput mihalkova, akina, mundjijua na proplanak u zemlji srbiji i pruziti priliku studentima & ljubiteljima filma da direktno komuniciraju i ucestvuju u radionici s facama tog kalibra, nije mala stvar. ako se to da nazvati respektom ka, onda okej- pristajem, iako se ni priblizno ne izdajem za nekog ko bi se u svakom drugom smislu mogao smatrati emirovim fanom.

Edited by MaRkOMaN, 17 January 2008 - 00:42.


#11 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
  • Members
  • 7,230 posts

Posted 17 January 2008 - 00:39

Jedino mi nije jasno zbog čega ima toliku želju da pokaže da je budala.

zato da bi tetrebi kao sto si ti imali o cemu da prde po forumima. treba da mu budes zahvalan.

#12 Vakula

Vakula
  • Members
  • 334 posts

Posted 17 January 2008 - 13:04

gledao pre par dana intervju sa dzoni depom i tim burtonom, i tematika se u pricipu svela na "izgleda sve popularniju" kritiku Hellwooda, cime bi kusta samo dodao njegov vec usahli papar, jer eto, ide sa "vremenom", kad vec ne moze na drugi nacin.
volim njegova stara ostvarenja, ali me zavet dokusurio.

#13 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 19 December 2008 - 02:01

povlacim ovo iznad (oko talenta), u meri u kojoj ti tako sto treba da bi okinuo dzarmusa, stouna i delona da svrate

[formalno] küstendorf film ('n' music!) festival 2009.
8. - 14. januar, drvengrad

[neformalno-] doci ce i zutac, onaj koji je radio flying daggers i hero
Spoiler! --Click here to view--


#14 altobelli

altobelli
  • Members
  • 2,003 posts

Posted 19 December 2008 - 10:38

[neformalno-] doci ce i zutac, onaj koji je radio flying daggers i hero

nasla krpa zakrpu, a svi su oni odrasli na Holivudu...dripci

#15 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 08 January 2009 - 21:07

http://www.kustendor...tival.org/2009/



Почео други "Кустендорф"

Други међународни филмски фестивал "Кустендорф" почео је у Дрвенграду, на Мокрој гори, српском премијером дугометражног документарног филма "Марадона" редитеља и сценаристе Емира Кустурице.

Светска премијера шпанско-француске продукције о животу и раду славног и контраверзног фудбалера Диега Арманда Марадоне била је у мају 2008. на фестивалу у Кану.

До 14. јануара, у организацији Кустуричине продуцентске куће "Раста филм интернационал" и под покровитељством Министарства културе Србије, на Кустендорфу ће бити приказано 46 филмова, одржан низ радионица и предавања, а најављен је и атрактиван музички програм.

Главну, такмичарску селекцију чине радови 35 студената филмских школа из 16 земаља. Они ће све време фестивала бити гости Дрвенграда и похађати радионице.
Награде - Златно, Сребрно и Бронзано јаје доделиће жири чија је председница глумица Аница Добра, а чланови су продуцент Карл Баумгартнер из Немачке и директор кинотеке у Болоњи Ђанлука Фаринели.

Главни гост фестивала је амерички редитељ и сценариста Џим Џармуш који ће одржати три мастер класа. У програму "Ретроспектива великана" биће приказани његови филмови "Одавно мртав", "Под руком закона", "Сломљено цвеће" и "Чудније од раја".

Поред Џармуша, мастер класове ће држати и Кустурица, руски редитељ Сергеј Дворцевој, италијански сценариста Ђани ди Грегорио и редитељ Ђани Амелио, као и селектор Канског фестивала Тјери Фремон и представник велике европске филмске куће "Вајлд банч".

Према замисли Кустурице, који је директор и селектор фестивала, Кустендорф је некомерцијална манифестација са циљем да установи квалитет као идеју, а не квантитет" и да створи "митско културно место на којем је централна личност - аутор".

У програму "Савремене ауторске тенденције", после "Марадоне" биће приказани "Глад" британског редитеља Стивена Меквина, "Тулпан" Сергеја Дворцевоја, "Три мајмуна" турског редитеља Нурија Билгеа Чејлана, "Гомора" италијанског редитеља Матеа Горонеа, "W" америчког редитеља Оливера Стоуна.

На затварању фестивала биће приказана скраћена верзија "Отварања Летњих олимпијских игра 2008" у режији Жанга Јимоуа.

Edited by snake, 09 January 2009 - 19:15.