Jump to content


Photo

Strasan napad na Helsinski odbor za ljudska prava


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
137 replies to this topic

#1 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 16 January 2008 - 00:07

ne radi mi na zalost link za online izdanje Politike, a verovatno clanak postoji i u internet izdanju od 14.01. ali evo prepricacu ukratko:

napad cija je sustina- po njegovom autoru- da se pokusava promeniti istorija holokausta i dovodi u pitanje tvrdnja da se antisemitizam u Srbiji pojavio tek nedavno izveo Jasa Almuli, bivsi predsednik Jevrejske opstine- napao Helsinski odbor za izjednacavanje uloge nemackih okupatora i kvislinskih organa, pri cemu se (prema clanku u Politici) poziva na istrazivanja Saveza jevrejskih opstina Jugoslavije, pre svega na delo Zlocini fasistickih saradnika i njihovih okupatora protiv Jevreja u Jugoslaviji dela priznatih jevrejskih istoricara u inostranstvu ( citirani su istoricari Kristofer Brauning, Raul Hiber i Paul Fridlender, ovaj poslednji nedavno (2007.) izdao knjigu o logoru Sajmiste) i svedocenja prezivelih srpskih Jevreja, a pri cemu autor izvodi i poredjenja sa hrvatskom ratnom propagandom devedesetih (naveden Britanac Atila Hoare i njegovi clanci u London review of Books") koja je u ono vreme takodje izjednacavala ulogu srpskih kvislinskih i nemackih vlasti. po recima autora on ne brani Nedicev rezim vec na ovaj nacin medjunarodno oklevetanu Srbiju (i to u ovom trenutku, blabla, Srbija vec moralno diskvalifikovana, blabla oduzimanje Kosova)


imate li neki komentar? mene interesuje koliko ovo moze da pogorsa sliku o Helsinskom odboru u javnosti? ili ce ovo proci nezapazeno kao samo jedan dokaz u skladu sa tvrdnjama o Odboru kao izdajnickoj placenickoj organizaciji?
deluje mi ozbiljno s obzirom na ove navedene izvore i autoritete.

Edited by BeatrisDal, 16 January 2008 - 00:43.


#2 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 16 January 2008 - 00:23

Ево целе ствари:

---
Алмули: Неистина на милион адреса
Хелсиншки одбор за људска права је нетачности о геноциду над Јеврејима у Србији у Другом светском рату послао на електронске адресе око милион установа и организација у 150 земаља, каже Јаша Алмули

Хелсиншки одбор за људска права у Београду мења историју холокауста у Србији. Оваква смела тврдња Јаше Алмулија, барда српског и југословенског новинарства и публицистике, некадашњег председника Јеврејске општине Београд, саопштена у телефонској размени новогодишњих честитки на релацији Београд – Лондон, захтевала је и појашњење. Алмули наводи део Извештаја Хелсиншког одбора о Србији за 2006. годину,. У одељку посвећеном антисемитизму каже се: „У току Другог светског рата Јевреји у Србији су у високом проценту страдали у холокаусту, не само од немачких окупационих власти, већ и од владе националног спаса Милана Недића, љотићеваца, Жандармерије и Специјалне полиције, чији је ефикасан рад допринео да је већ у августу 1942. године Београд, као прва европска престоница, проглашен за град очишћен од Јевреја (Јуденреин).”

Награда за пријаву

„Ово изједначење немачких окупатора и квислиншких органа у уништењу српских Јевреја не одговара истини”, каже Алмули. „Том нетачношћу Одбор ризикује да обезвреди своје констатације о неочекиваном антисемитизму у Србији који раније читав век није постојао.”

Позивајући се на истраживања Савеза јеврејских општина Југославије, на сведочанства преживелих српских Јевреја, као и на дела признатих јеврејских историчара у иностранству, Алмули упозорава да „сви они говоре да су једино немачки окупатори одлучивали о уништавању Јевреја у Србији и да су извршиоци били немачки органи”.

„Квислиншки режим и формације набројане у извештају Хелсиншког одбора имали су споредну улогу. Достављали су немачке позиве Јеврејима, спровели су немачку меру избацивања из државне службе, држали су местимично стражу и за немачку новчану награду тражили скривене Јевреје и предавали их Немцима”, каже Алмули.

На основу разговора са преживелима он зна за више таквих случајева, а помиње професорa примењене уметности Александрa Ајзинбергa.

„У камеру ми је испричао како су се он и његова мајка једне ноћи 1942. крили у кући супруге генерала Бодија у Београду. Наишао је сусед, српски полицајац, и позвао је да се картају. Похвалио се да је тог дана зарадио 25.000 динара. Пронашао је три скривена јеврејска лица код једног српског брачног пара и за сваког од њих добио по 5.000 динара”, наводи Алмули.

Он подсећа и на хрватску ратну пропаганду деведесетих година која је изједначавала улогу Немаца и квислиншких органа у Србији, као и уништење Јевреја у усташкој НДХ и окупираној Србији.

Тако је Атила Хоаре, „Британац у родбинским везама са Хрватском”, 9. септембра 1993, у писму „London Review of Books” написао: „Исти број Јевреја је убијен у ратно време у Хрватској и Србији – 24.000 и 23.000. И српски квислиншки режим Милана Недића је са одушевљењем учествовао у холокаусту и изградио своје логоре смрти, као што је био логор на Бањици, чије је особље било српско”.

„Одговорио сам у истом листу 8. октобра”, каже Алмули, указавши на то да Хоарово писмо садржи две неистине о броју жртава у Хрватској и Србији, као и једну полуистину.

У логору на Бањици су радили српски полицајци, али је логор био основан по налогу Немаца који су имали контролу. У њему су били заточени у највећем броју српски родољуби. Kроз логор je прошло само 454 Јевреја, махом оних који су се крили и били ухваћени, а затим предавани Немцима који су их стрељали.”

Алмули се позива и на дело „Злочини фашистичких окупатора и њихових сарадника против Јевреја у Југославији”, Савеза јеврејских општина Југославије.

„У Србији је под немачком окупацијом убијено 14.000 Јевреја. Око 5.000 је стрељала немачка армија у лето и јесен 1941. године као српске таоце у одмаздама због акција партизана, а 7.500, махом жена и деце, угушено је у пролеће 1942. године у камиону душегупки допремљеном из Берлина, чија је немачка СС посада извршила убијање”, наводи Алмули.

Јеврејски историчар Кристофер Бровнинг је своје налазе објавио у научној публикацији израелског меморијалног музеја Јад Вашем (свеска XV). У том раду он пише: „У Србији су животе одузимали углавном припадници немачке армије, а не СС јединице (…) Стрељање је вршено под изговором одмазде за губитке нанете од стране партизана (…) Они који су преживели тај покољ извршен у јесен (1941), већином жене и деца, смештени су у концентрациони логор (…) на другој обали Саве прекопута Београда, и без обзира на старост и пол, били су убијени у камиону са гасном комором у пролеће 1942. године”.

А Раул Хилбер, професор и историчар јеврејског порекла из САД, у класичном делу „Уништење европских Јевреја” наводи: „У децембру 1941.(…) војне јединице су пребациле породице стрељаних талаца у Земун где је командант Полиције безбедности и СД, др Шефер, чекао на своје жртве (…) Покретна гасна комора је 1942. стигла из Берлина (…), а жене и деца су убацивани у тај камион (…) Ова операција је завршена 10. маја 1942. Задовољни Шефер је известио да више нема јеврејског проблема у Србији”.

Ко је послао камион?

И Паул Фридлендер, амерички Јеврејин и професор историје, у најновијем делу „Године уништавања” из 2007, o логору Сајмиште пише: „Остало је нејасно ко је у немачкој управи у Београду затражио од РСХА да пошаље камион у Београд. Да ли је то био шеф Цивилне управе Харaлд Турнер или Емануел Шефер, шеф Полиције безбедности у Београду (...)? Камион је стигао у Београд крајем фебруара 1942, а почетком марта почело је убијање. До 9. маја јеврејске жене и деца са Сајмишта, болесници и особље Јеврејске болнице у Београду и јеврејски заточеници из оближњег логора су сви били угушени”.

На питање да ли постоји опасност да неко његове тврдњe прогласи за одбрану Милана Недића и његовог квислиншког режима, наш саговорник каже:

„Ја не браним ни Недића нити његов режим”, одсечан је Алмули, „већ оклеветану Србију и борим се увек против ревизије историје холокауста. Зато и постављам питање: Зар госпођице и госпође из Хелсиншког одбора у Београду нису све ово знале или нису могле да прочитају? Неке велике западне силе, у одсуству било какве међународноправне основе, тврде да Србија нема морално право на Косово, јер је убијала на њему многе Албанце за време бомбардовања 1999. године. Да ли је сада ово морално дисквалификовање Србије требало поткрепити лажју да је Србија исто колико и Немци крива за убиство српских Јевреја?!”, каже Алмули.

Хелсиншки одбор је нетачност о учешћу Србије у геноциду над Јеврејима послао на електронске адресе милион установа и организација у 150 земаља, међу којима су министарства спољних послова, библиотеке, универзитети и научни институти и медији свих врста.

Слободан Кљакић
---

#3 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 16 January 2008 - 00:25

hvala Hadrijane. :rolleyes:

#4 Vitljus

Vitljus
  • Members
  • 155 posts

Posted 16 January 2008 - 00:52

ne radi mi na zalost link za online izdanje Politike, a verovatno clanak postoji i u internet izdanju od 14.01. ali evo prepricacu ukratko:

napad cija je sustina- po njegovom autoru- da se pokusava promeniti istorija holokausta i dovodi u pitanje tvrdnja da se antisemitizam u Srbiji pojavio tek nedavno izveo Jasa Almuli, bivsi predsednik Jevrejske opstine- napao Helsinski odbor za izjednacavanje uloge nemackih okupatora i kvislinskih organa, pri cemu se (prema clanku u Politici) poziva na istrazivanja Saveza jevrejskih opstina Jugoslavije, pre svega na delo Zlocini fasistickih saradnika i njihovih okupatora protiv Jevreja u Jugoslaviji dela priznatih jevrejskih istoricara u inostranstvu ( citirani su istoricari Kristofer Brauning, Raul Hiber i Paul Fridlender, ovaj poslednji nedavno (2007.) izdao knjigu o logoru Sajmiste) i svedocenja prezivelih srpskih Jevreja, a pri cemu autor izvodi i poredjenja sa hrvatskom ratnom propagandom devedesetih (naveden Britanac Atila Hoare i njegovi clanci u London review of Books") koja je u ono vreme takodje izjednacavala ulogu srpskih kvislinskih i nemackih vlasti. po recima autora on ne brani Nedicev rezim vec na ovaj nacin medjunarodno oklevetanu Srbiju (i to u ovom trenutku, blabla, Srbija vec moralno diskvalifikovana, blabla oduzimanje Kosova)


imate li neki komentar? mene interesuje koliko ovo moze da pogorsa sliku o Helsinskom odboru u javnosti? ili ce ovo proci nezapazeno kao samo jedan dokaz u skladu sa tvrdnjama o Odboru kao izdajnickoj placenickoj organizaciji?
deluje mi ozbiljno s obzirom na ove navedene izvore i autoritete.


Ima jedan grafit koji glasi -Istinu cete najlakse prepoznati po tome sto je neprijatna- Tako je i ova istina neprijatna za tzv Helsinski odbor a i za sve druge koji izmisljaju i izjednacavaju recimo ponasanje Hrvatske i
Srbije prema jevrejima u toku WW2. Inace , kod ogromne vecine ljudi u Srbiji misljenje o tzv Helsinskom odboru nece biti znacajno pogorsano posto o doticnim osobama iz doticnog odbora ionako misle sve najgore.

#5 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 16 January 2008 - 00:53

nemoj takozvani, pa to mu je ime. a ovo u Srbiji je samo jedna njegova ispostava.

Edited by BeatrisDal, 16 January 2008 - 00:53.


#6 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 16 January 2008 - 00:56

Taj covek nije normalan.
Pogotovo tvrdnja:

„Квислиншки режим и формације набројане у извештају Хелсиншког одбора имали су споредну улогу. Достављали су немачке позиве Јеврејима, спровели су немачку меру избацивања из државне службе, држали су местимично стражу и за немачку новчану награду тражили скривене Јевреје и предавали их Немцима”, каже Алмули.

Da li im zbog te "sporedne uloge" treba pripisati oslobodilacke zasluge, podeliti ordenje/penzije/posthumno rehabilitovati? U cemu je tacno moralni kvalitet saucesnika u zlocinu? U cemu je tacno sadrzana njegova "moralna ispravnost"? U tome sto nije hteo da okrvavi ruke vec je to prepustao nekom drugom ili to sto u tome nije bilo "nicega licnog" vec samo posao ? Ili sto su kao u slucaju Kragujevackog masakra Milisav Petrovic i ekipa spasili streljanja "ugledne nedicevce" a zauzvrat predali "cigane" i ostavili "decake s malo duzom kosom - jer lice na komuniste". Link i isecak :
Srpski Nacisticki Forum

Немци су почели стрељање 20. октобра у 18 часова.Стрељали су групе од по 400 људи.Овде су били разни похапшеници и међу њима Јевреји и родитељи и фамилија оних који су у шуми.Стрељање је настављено и у току 21. октобра, сада су стрељања вршена у групама од по 100 људи.Стрељање је вршено док није подмирен број 2.300. Ни у хапшењеу, ни у извођењу на стрељање, а још мање у стрељању, добровољци нису имали никаквог удела.Када су се стицајем околности ту нашли, покушавали су да спасу што већи број људи.Немци су пристали да се из групе могу издвојити присталице генерала Недића.За сваког издвојеног морало се гарантовати, што је било и тешко и опасно, јер су Марисав Петровић и добровољци познавали мали број људи у Крагујевцу. „Као прво“ вели Марисав у свом извештају „спасавани су ђаци-гиманзијалци као и професори.Ту смо се морали претварати пред Немцима да сваког лично познајемо.Тај посао је ишао тако што смо од сваког узимали легитимацију, видели његово име и звали га по имену.Затим су извлачени радници.На трећем месту су се нашли они који су се тог дана случајно затекли у Крагујевцу ... Затим смо извлачили оне испод 15 и преко 60 година старости.Такође смо се трудили да извучемо што више младих и здравих људи.На крају извучен је далеко већи број интелигенције него што је стрељан ... Но опет истичем, све нисмо могли да извучемо.“ Од ђака нису могли бити спашени само они који су „носили комунистичку фризуру по којој су се познавали да су комунистички омладинци.“

Марисав Петровић даље истиче да су добровољци тог дана морали много да се понизе пред окупатором, само да би што више спасили људи.Он истиче да су и неки Немци у овоме помагали, нарочито један подофицир који је био професор и знао мало српски тако да је служио као тумач.Нарочито је помогао у извлачењу ђака.Петровић признаје да су он и добровољци учинили, у настојању да спасу што више Срба, и једно тешко огрешење; наиме ухватили су довели око 200 Цигана и заменили их Србима.


Mali je korak od "otkrivanja istine" do kuknjave nad "nevino postradalim ss-ovcima" i "saveznickom bezumnom razaranju Beograda" - jebote, ko da su nemci 6.04.1941 bacali cvece..... Ali sta dalje reci, samo pogledajte link......
Dal' ce ovo imati nekakav uticaj na imidz Helsinskog odbora? Mislim da nece, oni koji u njima vide "neprijatelje srpsta" ovim ce samo potvrditi svoje "sumnje".

#7 Vitljus

Vitljus
  • Members
  • 155 posts

Posted 16 January 2008 - 01:22

Taj covek nije normalan.
Pogotovo tvrdnja:

Da li im zbog te "sporedne uloge" treba pripisati oslobodilacke zasluge, podeliti ordenje/penzije/posthumno rehabilitovati? U cemu je tacno moralni kvalitet saucesnika u zlocinu? U cemu je tacno sadrzana njegova "moralna ispravnost"? U tome sto nije hteo da okrvavi ruke vec je to prepustao nekom drugom ili to sto u tome nije bilo "nicega licnog" vec samo posao ? Ili sto su kao u slucaju Kragujevackog masakra Milisav Petrovic i ekipa spasili streljanja "ugledne nedicevce" a zauzvrat predali "cigane" i ostavili "decake s malo duzom kosom - jer lice na komuniste". Link i isecak :
Srpski Nacisticki Forum



Mali je korak od "otkrivanja istine" do kuknjave nad "nevino postradalim ss-ovcima" i "saveznickom bezumnom razaranju Beograda" - jebote, ko da su nemci 6.04.1941 bacali cvece..... Ali sta dalje reci, samo pogledajte link......
Dal' ce ovo imati nekakav uticaj na imidz Helsinskog odbora? Mislim da nece, oni koji u njima vide "neprijatelje srpsta" ovim ce samo potvrditi svoje "sumnje".


Ups, pa vi "gradjani" ste jos malo pa neverovatni. Kao dokaz za svoju tvrdnju dajes link srpskih nacista u kojima oni nesto pisu i tvrde? Zar uopste uzevsi nije zabranjeno linkovati nacisticke sajtove na ovom forumu?
Zar su njihova pisanija i tvrdnje dokaz i relvantni izvori za bilo sta?
Inace, velika je razlika raditi nesto pod prinudom, da bi sacuvao zivot svoje familije i mozda sire zajednice od onoga sto su radili drugi sa zeljom i velikim elanom i uzivanjem. Velika je razlika izmedju onih jevrejskih policajaca koji su trpali druge jevreje u stocne vagone za Ausvic i SS-ovaca i baltickih cuvara konc logora. Almuli to vrlo dobro zna i kao castan covek otkriva lazi(uf nesto novo) koje tzv Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji pokusava da proturi. Jos malo cete verovatno i Almulija proglasiti Srbovom i patrijotom...

Edited by Vitljus, 16 January 2008 - 01:25.


#8 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 January 2008 - 01:32

Cinjenica da je clanak donela "Politika" zahteva da covek bude krajnje oprezan u njegovoj proceni.
Verujem da cemo neke reakcije imati narednih dana. Ucesce Nedicevih snaga, ali i ljoticevaca u progonu Jevreja, kao i cinjenica da je Beograd bio prvi grad ociscen od Jevreja je poznata i nije potrebno da je potvrdjuje Jasa Almuli.
Ne treba zaboraviti da je, nazalost, i Milosevic imao "svoje" Jevreje (Klara Mandic i onaj muzicar, zaboravio sam mu ime), pa zasto i Kostunica ne bi imao svog.
Inace, o Helsinskom odboru i Sonji Biserko mislim sve najlepse. i imam iskreno i duboko postovanje za njihov rad.

Edited by vladan, 16 January 2008 - 01:34.


#9 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 16 January 2008 - 01:34

...

imate li neki komentar? mene interesuje koliko ovo moze da pogorsa sliku o Helsinskom odboru u javnosti? ili ce ovo proci nezapazeno kao samo jedan dokaz u skladu sa tvrdnjama o Odboru kao izdajnickoj placenickoj organizaciji?
deluje mi ozbiljno s obzirom na ove navedene izvore i autoritete.



Nisam sasvim razumeo - jel' tebe brine da li je to sto je ovaj Amuli napisao istina ili nije a nemash vremena da se bavish citanjem dokumetacije koje je on naveo u referencama pa da onda sama nesto zakljucish ili ti je glavna muka kako ce ova epizoda (aka "strashni napad") da utice na rejting Helsinskog odbora za ljudska prava?? Hocu da pitam - koji je prioritet kod komentarisanja?? Nasheg.

Koliko je uopste znacajna uloga HO u dnevnoj/nedeljnoj politici u Srbiji? Nisam bash u toku.

Sta znash o aktivnostima HO vezanim za otkrivanje & ukazivanje na 'instance' antisemitizma u Srbiji danas/juce/pre-50ak-godina?? I za to nisam u toku mada znam da su se mnogi polomili da pokazu kako su Srbi bii rame uz rame sa Nemcima (jedno 3 koplja ispred Hrvata, posto se sve prema njima meri) po tom pitanju??

#10 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 January 2008 - 02:40

...

>> ... i onaj muzicar, zaboravio sam mu ime ... <<

Zalosni & prezalosni lik Enriko Josif.

...

#11 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 16 January 2008 - 03:14

imate li neki komentar? mene interesuje koliko ovo moze da pogorsa sliku o Helsinskom odboru u javnosti? ili ce ovo proci nezapazeno kao samo jedan dokaz u skladu sa tvrdnjama o Odboru kao izdajnickoj placenickoj organizaciji?
deluje mi ozbiljno s obzirom na ove navedene izvore i autoritete.


Imidž koji Helsinškom odboru daje Sonja Biserko dovoljno je loš i ne može ga pogoršati ovo Almulijevo dokazivanje da je Srbija u vreme WWII bila okupirana zemlja pod nemačkom upravom i da kolaboracionistički državni aparat sa Nedićem nije imao nikakve samostalnosti. Baš je otkrio Ameriku "pravdajući" ih da su "samo izvršavali više nemačke komande" - tako se branio i Ajhman i većina optuženih na Nirnberškom procesu. A što se tiče cifara, nema u Srbiji cifre koja nije upitna - počev od kragujevačkih "7000 u jednom danu" do jasenovačkih "700.000". Činjenica je da broj pobijenih u Banjičkom logoru nikada nije tačno utvrđen, niti je to ikada ozbiljno i pokušano.
A za Sonju Biserko ću samo podsetiti da je u profesionalne zaštitnike ljudskih prava došla iz saveznog MIP-a i da od početka krije da je u Jugoslaviji prvi Helsinški odbor (neprofesionalni) bio osnovan još 1986 - 8 godina pre njenog, te da je, godinu dana nakon "Oluje", preko Galbrajta, USA ambasadora u Zagrebu, Tuđmanu dostavila anketne listiće izbeglica iz Krajine sa ličnim podacima anketiranih, mada je ovima bila obećana potpuna anonimnost ankete. Posle je prala ruke da ju je Galbrajt prevario i da je to bilo namenjeno samo njemu, a on je to ipak predao Tuđmanu.

#12 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 16 January 2008 - 03:15

...

>> ... i onaj muzicar, zaboravio sam mu ime ... <<

Zalosni & prezalosni lik Enriko Josif.

...


Uz Miodraga Azanjca, najveći srBov u Beogradskoj filharmoniji.

#13 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 16 January 2008 - 10:51

Nisam sasvim razumeo - jel' tebe brine da li je to sto je ovaj Amuli napisao istina ili nije a nemash vremena da se bavish citanjem dokumetacije koje je on naveo u referencama pa da onda sama nesto zakljucish ili ti je glavna muka kako ce ova epizoda (aka "strashni napad") da utice na rejting Helsinskog odbora za ljudska prava?? Hocu da pitam - koji je prioritet kod komentarisanja?? Nasheg.


ovo me je glavno interesovalo. hvala Kastoru i ostalima na odgovorima

Cinjenica da je clanak donela "Politika" zahteva da covek bude krajnje oprezan u njegovoj proceni.


potpuno tako sam mu i pristupila.

#14 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 16 January 2008 - 15:05

...preživeli - uglavnom ili u partizanima ili begstvom u Albaniju.

suti, jadan... jos ce neko pomisliti da su komunisti (ili, sacuvam me boze i sakloni, Albanci), bolje stitili Jevreje od Srba. :rolleyes:

#15 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 16 January 2008 - 16:15

...

>> ... i onaj muzicar, zaboravio sam mu ime ... <<

Zalosni & prezalosni lik Enriko Josif.

...

Taj je, hvala...
Milosevicev licni Jevrejin...
Zasluzuje jedino da se zaboravi...