Jump to content


Photo
- - - - -

Jogurt


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#1 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 02 January 2008 - 17:28

Dakle, ovde u tudjini nazalost nema onog naseg dobrog jogurta pa trazim recept kako da ga napravim...

Ja sam cuo da treba sledece: 1l mleka(e sad da mi neko potvrdi da li treba domace ili moze i kupovno) i 1-2 dl jogurta (doneo sam litru iz Srbije za priplod :rolleyes: )

Mleko treba prokuvati i onda ostaviti da postane mlako. Onda umutiti jogurt i ostaviti tu posudu preko noci umotanu u neki peskir da se ne ohladi. Navodno ujutru te ceka dobar jogurt...

Molim Vas za sugestije :huh:

#2 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 02 January 2008 - 21:13

Dakle, ovde u tudjini nazalost nema onog naseg dobrog jogurta pa trazim recept kako da ga napravim...

Jogur nije isto shto i jogurt.
Razlicite zemlje razliciti jogurti.

Balkanski jogurt odnosno kiselo mleko je specifican jer se mleko kiseli uz pomoc bakterije „Bacilicum Bulgaricus“. To je endemsaka bakterija, nazalost ne traje dugo van Balkana tako da ces moci vrlo kratko da koristis staro kiselo mleko da bi potkiselio novo. Poznajem jednog Bugarina iz Poljske kome je nocna more bilo kiselo mleko. On mi je to nadugacko objasnjavao kako je sve pokusavao ba kiseli mleko i da mu je to nekako uspelo ali meine to tada nije previse interesovalo. Ako i tebi to prestavlja nocnu moru i ako se javljas iz Poljske ( sudeci po niku ) javi se. Inace postupak koji si opisao je ispravan postupak za dobijanje kiselog mleka. Temperature mleka terba da bude na granici izdrzljivosi kada gurnes prst u mleko.

#3 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 02 January 2008 - 21:41

Nije nocna mora, izdrzacu :rolleyes:

Stavio sam mleko kako sam napisao gore i cekam jutro. Javicu rezultate.

#4 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 02 January 2008 - 22:11

Opisan postupak je dobar, ali ce rezultovati kiselim mlekom. Ono se od jogurta razlikuje utoliko sto nije tecno, a jogurt je tecan kao i mleko, samo znatno gusci.
Inace, osim jogurta iz Srbije, za kiseljenje se moze iskoristiti (kao maja) i bilo koje kupovno kiselo mleko/jogurt, pa cak i kisela pavlaka i to u kolicini od 1-2 supene kasike na litru mlakog mleka.
Terminoloski, na zapadu se ne razlikuju jogurt i kiselo mleko, tako da je ono sto se prodaje pod nazivom jogurt zapravo kiselo mleko. Meni smeta to sto je za moj ukus nedovoljno kislelo i dodaje mu se secer, tako da pojedini "jogurti" (kisela mleka) u GB sadrze cak i do 7-8% secera.
Medjutim, savetujem ti da proveris da li tamo gde zivis ima radnji u kojima se snabdevaju Turci ili drugi bliskoistocni narodi. Ako ima, probaj njihove jogurte, mogu da budu bolji od najboljih srpskih.

#5 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 02 January 2008 - 22:43

Probao sam turski Ayran - vrlo slican nasem jogurtu samo sto je slaniji. Ovde ga ima samo u turskim restoranima i mnogo je skup (turci traze skoro 1 evro za 2dl).

Inace i meni strasno smeta sto nema redovnih "kupovnih" kiselih proizvoda izvan Balkana. Kad god pijem nas jogurt varenje mi se preporodi, zato ga i tako ocajno vijam :huh:

Ovde u Madjarskoj ima dobrog kefira, kavkaski koji je tecniji i "gaziran" i obican koji je slican kiselom mleku. Kavkaski kefir je najblizi nasem jogurtu ali ipak to nije to. A obican jogurt je stvarno kiselo mleko... Ima i onih vocnih varijanti ali njih nesto ne trosim. A o bifidus esensis Danone sranjima i da ne pricam, govno je kao i njihove reklame... :rolleyes: Najjace je to sto ga pakuju u case od 150ml i prodaju za oko 40 euro centi. Svako govno mozes prodati samo mu daj fancy ime.

Edited by Jaruzelski, 02 January 2008 - 22:48.


#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 02 January 2008 - 23:12

Ja u Londonu, u bliskoistocnim i turskim prodavnicama kupujem jogurt (Ayran) za oko £1/l, a ako zelim bas pravo kiselo mleko, kakvo pamtim iz Pristine pedesetih, onda je oko £2,5/kg.

#7 ognjens

ognjens
  • Members
  • 72 posts

Posted 03 January 2008 - 02:21

For other uses, see Buttermilk (disambiguation)
Buttermilk, low fat
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 40 kcal 170 kJ
Carbohydrates 4.8 g
Fat 0.9 g
Protein 3.3 g
Calcium 116 mg 12%

Percentages are relative to US
recommendations for adults.

Buttermilk is a fermented dairy product produced from cow's milk with a characteristically sour taste. There are two ways in which this product is made. Originally, buttermilk was the liquid left over from churning butter from cream. Today, this is called traditional buttermilk. Buttermilk also refers to cultured buttermilk, a product where lactic acid bacteria have been added to milk.[1] Whether traditional or cultured, the tartness of buttermilk is due to the presence of acid in the milk. The increased acidity is primarily due to lactic acid, a by-product naturally produced by lactic acid bacteria while fermenting lactose, the primary sugar found in milk. As lactic acid is produced by the bacteria, the pH of the milk decreases and casein, the primary protein in milk, precipitates causing the curdling or clabbering of milk. This process makes buttermilk thicker than plain milk. While both traditional and cultured buttermilk contain lactic acid, traditional buttermilk tends to be thinner whereas cultured buttermilk is much thicker.[1]

In the early 1900's, cultured buttermilk were labeled as artificial buttermilk, to differentiate it from traditional buttermilk, which was also known as natural or ordinary buttermilk.[2]

#8 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 03 January 2008 - 09:57

Rezultat je: kiselo mleko :rolleyes:

Nema veze, i to volim.

#9 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 03 January 2008 - 10:29

Ayran nije jogurt, već jogurt pomešan sa vodom uz dodatak soli.
Probaj kisela mleka i jogurte kod turaka, ima stvarno izvrsnih, onaj "kaymakli" jogurt sa dodatnom mašću je da se razbiješ.




Jogurt pravim i kod kuće, slično kao i vladan.

(1) Prokuvam litar mleka da pobijem bakterije

(2) Kada se prohladi na nekih 39-40 stepeni (umočiš prst, ako je vruće a ne vrelo, OK) dodam 2-3 supene kašike kupovnog jogurta i ostavim to negde pored radijatora ili na sličnom mestu, negde gde će sledećih 3 sata temperatura ostati što viša (tj gde će najsporije da se hladi).

(3) Posle tri-četiri sata sve dobro (ali baš dooobro) izmešam i ostavim u frižider. Kada se ohladi, pre prve upotrebe promešam jogurt još jednom.

To je sve.

Za maju je dobar najobičniji kupovni jogurt, ne treba ni turski, već najobičniji iz samousluge, onaj sa najkraćim rokom trajanja. Neke skupe pasterizovane fele "pravog grčkog" jogurta nisu dale rezultat. Svoj jogurt koristim još dva tri puta kao maju, a onda opet kupim nov iz samousluge jer je u kućnim uslovima teško održavati ispravnu bakterijsku kulturu, ne znam koliko traje dok se kultura ne degeneriše i ne pojave se neželjene sorte, a ne želim da isprobavam.

Holanđani u jogurt dodaju malo šećera i mleka u prahu da ostane tečan ali da postane jako viskozan, što mi se ne sviđa. Ako je tečan, više volim da je pitak a ne onako gust i viskozan da se rasteže sa kašike. Osim toga, smeta mi taj ukus.

Edited by yossarian, 03 January 2008 - 10:31.


#10 Miss Moneypenny

Miss Moneypenny
  • Members
  • 344 posts

Posted 03 January 2008 - 19:23

Holanđani u jogurt dodaju malo šećera i mleka u prahu da ostane tečan ali da postane jako viskozan, što mi se ne sviđa. Ako je tečan, više volim da je pitak a ne onako gust i viskozan da se rasteže sa kašike. Osim toga, smeta mi taj ukus.

Jao, jeste, u pravu si :rolleyes:, ja uvek bacam neispraznjeno pakovanje jer nemam strpljenja da cekam dok se sve iscedi ....a ja se godinama pitam sto mi se taj njihov jogurt ne dopada, sta mu fali, posto inace (trenuto nemacki) jogurt zaista (sa zadovoljstvm) tamanim u ogromnim kolicinama, bez ikakvih problema (i dilema).

Hvala sto si razresio jednu od mojih privatnih misterija. :huh:

#11 ognjens

ognjens
  • Members
  • 72 posts

Posted 04 January 2008 - 01:31

Rezultat je: kiselo mleko :rolleyes:

Nema veze, i to volim.

Ma ne nije kiselo mleko, ako nekad putujes u Enlish speaking countries i nadjes butter milk probaj isti nas jogurt.

#12 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 04 January 2008 - 13:27

Ma ne nije kiselo mleko, ako nekad putujes u Enlish speaking countries i nadjes butter milk probaj isti nas jogurt.



Buttermilk, holandski Karnemelk, francuski Babeurre, na ruskom Пахта - ima jako malo veze sa jogurtom, osim sličnog ukusa. Jogurt se pravi od mleka takvog kakvo je, možda samo malo obranog a možda i ne, i to tako što se mleko ukiseli dodavanjem bakterija.

S druge strane, Buttermilk je zapravo otpad, ono što ostane posle zgrušavanja butera. U nekim zemljama se pije (evo, upravo sam popio "karnemelk" u kantini), a u nekima koristi samo za pripremu hrane.

Za razliku od jogurta, buttermilk jedva da ima nešto malo masti ili belančevina, sve čega je u mleku i bilo otišlo je u glavni proizvod, buter. U jogurtu i kiselom mleku su i dalje sve one hranljive materije koje su bile i u mleku, samo je ukus drugačiji.

Ukus buttermilk-a je super, u pravu si, ali mi nije kao jogurt, mnogo je vodnjikaviji. Lep je za sebe, ali nije zamena za jogurt ili kiselo mleko, već nešto sasvim drugo.

Ne znam kako se zove na srpskom ili hrvatskom, našao sam samo da se na slovenačkom zove Pinjenec.

Edited by yossarian, 04 January 2008 - 13:32.


#13 Nikola S.

Nikola S.
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 05 January 2008 - 03:57

Rezultat je: kiselo mleko :rolleyes:

Nema veze, i to volim.


A da probaš da ga doooooooobro izmućkaš? Ja, kada podjem rukom u frižider i izvadim KISELO MLEKO umesto JOGURTA - protresem ga lepo i dovedem u tečno stanje. Nije da je baš isto, ali me zanima šta bi se desilo sa tvojim domaćim kiselim mlekom da mu uradiš to isto.

Inače, mi u kući imamo neku elektriku za pravljenje: neka kao komora/posuda sa poklopcem, i to pravi neku konstantnu temperaturu. A unutra je 6 teglica u koje se razlije ona mlečna masa.

Ne pamtim kad smo se poslednji put igrali s tim...

#14 Gurgaon

Gurgaon
  • Members
  • 10 posts

Posted 11 January 2008 - 08:00

Ne znam kako se zove na srpskom ili hrvatskom, našao sam samo da se na slovenačkom zove Pinjenec.

U severnoj Dalmaciji,Knin i okolina zove se Mlaćanica

#15 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 16 January 2008 - 21:25

napravi li neko jogurt?