Jump to content


Photo
- - - - -

Mučitelju Sarajeva 33 godine zatvora


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
546 replies to this topic

#511 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 17:05

U ovoj "šugavoj Srbiji" bar niko nije stradao, a nadam se i da neće, zato što je pričao o zločinima "naše" strane.
Nije ubijen nijedan svedok koji je svedočio o tome. U okolnim demokratskim državama se dešavalo i jedno i drugo.



Ovo je potpuno netacno. Ja znam bar jednog svedoka zlocina koji je stradao jer je svedok:

www.dadavujasinovic.com

Odlomak iz poglavlja "Pisma" 25. XI 1992.



..Znaš Sanja, ne želim da budem zao prorok niti ptica zloslutnica, ali ne mogu da se otmem utisku da će se Beogradu skupo osvetiti ta njegova apatija i nezainteresovanost. Ja mogu da razumem donekle da su ljudi iscrpljeni golom borbom za opstanak. Ali, mi smo postali monstrumi, koji, grickajući čips i pijuckajući pivo posmatramo na TV-u ubijanja i razaranja samo kao rđavo režiran film, čvrsto uvereni da se sve to događa negde daleko, nekom drugom i da mi s tom nesrećom nemamo nikakve veze... Ali, eho tog rata, za koje nas zvanične vlasti ubeđuju da nije naš ("Srbija nije u ratu"), čujemo sve bliže. Nad Beogradom svakodnevno lete helikopteri i svi znamo da im je destinacija VMA, da neko u tom trenutku možda ispušta dušu kao žrtva bezumlja, ili da će, ako bude imao sreće, sutra sa Banjice krenuti sa štakama u svet. I da sve češće gledamo uživo Lazinu priču o tome "kao će sve to narod pozlatiti".

Eho tog rata su bombe po kafićima, obračuni i ubistva, ali i još više ona nemoćna baka, čista i uredna, doduše okrpljena, možda nekad učiteljica, pored koje sam prošla i vratila se, tamo na Slaviji, da joj istresem u ispruženu ruku sve što sam imala kod sebe, pri tom želeći da pobegnem i da me nema. Prosjaka ima uvek i svuda, naročito na Zapadu, ali samo kod nas danas moraju da prose i oni koji su radili i zaradili. Nas, koji ćutimo i nezainteresovano gledamo u šta nas guraju i šta od nas čine, nas koji ne umemo da dreknemo - e, sad je stvarno dosta, nego kao stoka pristajemo na sve gore i gore, tešeći se da i od goreg ima gore, nas koji smo do skora navikavani na sve blagodeti potrošačkog društva, a koji sada trpeljivo drhtuljimo u prohladnim stanovima i diveći se vlastitoj intuiciji dovijamo se u prkošenju bedi, nas takve mora da stigne kazna ili da se poubijamo međusobno, ili da nas bombarduju.

I u Sarajevu su, kažu, do pred sam rat, pa i na dan kada je tamo počeo rat mislili da nema šanse da se tu zapuca, jer, ne možeš ti, čoveče, uz čips i pivo da gledaš kako naša artiljerija sravnjuje sa zemljom jedan grad, a da se ne zapitaš - kako bi meni, mom detetu, bolesnoj majci, bilo kome bilo, da neko sedne na Avalu i tuče me odozgo. Ne možeš ti uz čips i pivo da gledaš obogaljenu decu, mrtvu decu. Ne možeš. Pod uslovom da si čovek. Ako gangrena zahvati deo tvog organizma, a ti se ponašaš da si kao potpuno zdrav - dogodiće ti se da izdahneš u mukama.

Ja sam išla da vidim kako taj rat izgleda uživo i prvo sam mislila da su to obične čarke, kaubojština, u kojoj će glavni akteri, kad se snimanje završi otresti prašinu sa sebe i ustati, jer to je ubijanje samo filmsko. I verovala sam da će se dogoditi čudo, da će neko odjednom reći - dosta je bilo, samo smo se šalili. Ali to šala bila nije. Mržnja je neizlečiv virus i prenosi se brzo i širi se lako. I mislila sam - nema goreg rata od onog u Hrvatskoj, pa se zapucalo i u Sarajevu. Otišla sam i tamo pa sam onda shvatila da onda više nemam snage. Da neću da pišem o tome kako se ruši grad i kako se ubijaju deca. Jer, Hrvatska je sanatorijum u odnosu na Bosnu.

Žao mi samo zato što sam spoznala, kakve su, u stvari, zveri ljudi. Kako lako čovek postane zver. Žao mi je jer sam voljom sudbine rođena ovde. A moglo je da se desi da se rodim negde drugde i provedem ceo život u srećnoj zabludi o ljudskom rodu.

#512 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 29 December 2007 - 17:16

U ovoj "šugavoj Srbiji" bar niko nije stradao, a nadam se i da neće, zato što je pričao o zločinima "naše" strane.
Nije ubijen nijedan svedok koji je svedočio o tome. U okolnim demokratskim državama se dešavalo i jedno i drugo.


istina, imam svoju teoriju zašto je to tako. ovde opstaju samo ekstremni. ubijen je Đinđić, seti se malo toga.


Pa su zato svi Srbi odgovorni za zločine, čak i oni koji su bili protiv njih ili oni koji sad imaju 20-tak.
Kao što ti jednom reče, za zločine nad Jevrejima u Srbiji odgovorni su Srbi, dok su za zločine u NDH odgovorne ustaše.
Ti si kraljica licemerja.


kad sam ja rekla ovo boldano??? na kraj pameti mi nije bilo da ikad tako nešto kažem, to si ti nešto pogrešno shvatio.
naravno za zločine NDH u WW2 su odgovorne ustaše, gomila ondašnjih Hrvata je u to vreme bila i u partizanima na strani antifašista
uzgred budi, odgovornost za zločine na koju misliš je individualna, pa normalno da ne važi za sve, valjda se na to mislilo kad sam opomenuta da prestanem s generalizacijom. a sad da gomila onih koji te zločine nisu radili jesu ih podržavali ili bar nisu imali ništa protiv. i da su takvi bili u većini, stoji. nemoj da se lažemo.

Ma ti Srbi su stoka. Skloni zločinima i fašizmu. Nisu oni plemeniti i antifašistički narod kao neki drugi.
Čudno je samo što ti drugi, plemeniti antifašisti, napraviše etnički čistu državu.

Pa i Nemci su stoka, pa šta im fali. Ili je možda opet nedozvoljena generalizacija govoriti da su svi Nemci bili za Hitlera, bilo je i onih koji su bežali od nacizma- što je istina, ma koliko da ih je bilo malo.
Tih antihitlerovski orijentisanih Nemaca je bilo svakako manje nego Srba koji su bežali iz Miloševićeve Srbije, što nije nimalo čudno s obzirom na ondašnji i sadašnji stepen razvoja sredstava informisanja i na ulogu i mesto koje je zauzimala ondašnja Nemačka u odnosu na ono koje zauzima Srbija.
Žao mi je, istina boli

#513 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 29 December 2007 - 17:23

Naravno, ali ovde je taj rat prikazivan vrlo "jednostrano" i odmah od pocetka je napravljena podela na dobre i lose, tako da bude lako za upotrebu. Isto tako mora da se uzme u obzir da sam ja tada jos bila "sveza" i sve se desilo tako brzo po mom odlasku iz zemlje ( znaci ja sam otisla pre nego sto je sve pocelo da se desava ), da je veliku ulogu u mom "nemanju pojma" sta se desava odigrao i faktor negiranja onoga sto vidim i cujem u medijima ( jednostavno nisam mogla da poverujem i svo vreme sam mislila da je to propaganda)


hm. meni se čini da si ti još uvek pod uticajem upravo srpske propagande. svojevremeno je jedan učesnik na ovom forumu smislio (ili i sam čuo od nekog, ne znam) genijalan termin srpski psihički termos, koji sam posle preuzela od njega. pa ta slika u dnevnim vestima u svetu jeste bila uprošćena, ali suština je upravo takva kako je prikazana. Srbija zaista jeste bila zla devedesetih. i u dobroj meri je to još uvek.

Edited by BeatrisDal, 29 December 2007 - 17:30.


#514 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 17:33

hm. meni se čini da si ti još uvek pod uticajem upravo srpske propagande. svojevremeno je jedan učesnik na ovom forumu smislio (ili i sam čuo od nekog, ne znam) genijalan termin srpski psihički termos, koji sam posle preuzela od njega. pa ta slika u dnevnim vestima u svetu jeste bila uprošćena, ali suština je upravo takva kako je prikazana. Srbija zaista jeste bila zla devedesetih. i u dobroj meri je to još uvek.

\

Beatris Dal, za sve mozes da me optuzis :huh: , ali da zivim u srpskom psihickom termosu svakako ne. To ne znaci da nije postojao jedan kratak period kada sam bila pod uticajem te vrste razmisljanja, i ja se ne stidim to da priznam. Uostalom, ko moze bolje da poznaje mehanizam termosa od nekadasnjeg insajdera :rolleyes:

#515 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 29 December 2007 - 17:44

\Beatris Dal, za sve mozes da me optuzis :huh: , ali da zivim u srpskom psihickom termosu svakako ne. To ne znaci da nije postojao jedan kratak period kada sam bila pod uticajem te vrste razmisljanja, i ja se ne stidim to da priznam. Uostalom, ko moze bolje da poznaje mehanizam termosa od nekadasnjeg insajdera :rolleyes:



izvini, to mi je samo utisak na osnovu tvog prethodnog posta, a i taj utisak mi je bio da si pod uticajem naše propagande, a ne da si zaslepljena- pa nisam ti ni rekla da živiš u srpskom psihičkom termosu, to bih rekla za ove srBove. :)

Edited by BeatrisDal, 29 December 2007 - 17:44.


#516 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 17:47

izvini, to mi je samo utisak na osnovu tvog prethodnog posta, a i taj utisak mi je bio da si pod uticajem naše propagande, a ne da si zaslepljena- pa nisam ti ni rekla da živiš u srpskom psihičkom termosu, to bih rekla za ove srBove. :huh:


Ok, sada posto smo dobro istrolovale temu nasim malim nesporazumom, mozemo da se prijateljski rukujemo i nastavimo dalju diskusiju na zadatu temu. Mozda i uspemo da spasemo koju dusu iz srpskog psihickog termosa ( I like this :rolleyes: )

#517 duma

duma
  • Members
  • 1,673 posts

Posted 29 December 2007 - 18:05

Ovo je potpuno netacno. Ja znam bar jednog svedoka zlocina koji je stradao jer je svedok:

www.dadavujasinovic.com

Odlomak iz poglavlja "Pisma" 25. XI 1992.

Pod "ovom Srbijom" mislio sam na Srbiju posle 2000-te, a pod svedocima mislio sam na svedoke pred Haškim tribunalom.
Dada Vujasinović je bila neko ko je govorio o našim zločinima, a ubijena je koliko se sećam 1994-te.
Sem toga do 2000-te ubijeni su i neki koji su učestvovali u zločinima kako ne bi jednom progovorili.
Koliko znam posle 2000-te bio je jedan pokušaj ubistva, ali srećom neuspešan. Ispravi me ako grešim.

Da se ne lažemo Đinđić skoro uopšte nije pričao o zločinima, ali je nastojao da raskrsti sa zločincima.

kad sam ja rekla ovo boldano??? na kraj pameti mi nije bilo da ikad tako nešto kažem, to si ti nešto pogrešno shvatio.
naravno za zločine NDH u WW2 su odgovorne ustaše, gomila ondašnjih Hrvata je u to vreme bila i u partizanima na strani antifašista

Rekla si na temi gde se govorilo o stradanju Jevreja u Srbiji. Ima u arhivi.

....sad da gomila onih koji te zločine nisu radili jesu ih podržavali ili bar nisu imali ništa protiv. i da su takvi bili u većini, stoji. nemoj da se lažemo.

Žao mi je, istina boli

Isto možemo reći i za NDH, a tek za proterivanje Srba iz Krajine. Samo, kao što rekoh ne možeš generalizovati na sve.
Još gore ne možeš generalizovati i na nove generacije. Žao je meni i "vas" i "nas", a i "ostalih".

#518 pinkpanter

pinkpanter
  • Members
  • 42 posts

Posted 29 December 2007 - 19:58

hm. meni se čini da si ti još uvek pod uticajem upravo srpske propagande. svojevremeno je jedan učesnik na ovom forumu smislio (ili i sam čuo od nekog, ne znam) genijalan termin srpski psihički termos, koji sam posle preuzela od njega. pa ta slika u dnevnim vestima u svetu jeste bila uprošćena, ali suština je upravo takva kako je prikazana. Srbija zaista jeste bila zla devedesetih. i u dobroj meri je to još uvek.

Beatris neznam kakva ti je to konstatacija Srbija je bila zla , glupo je ponavljati se ali stvarno ne zelim da priznam sebi da ima ljudi koji tako komentarisu o svojoj zemlji koja je na milost i nemilost uvucena u nesto sto se nije odigravalo u nasim mozgovima .
Nesto sto je nama nametnuto ne , ne govorim kao udbas niti da branim neciju politiku , niti tudju da pljujem i kudim .
Govorim o stvarima koje sam licno doziveo i iskusio , mozda nisam hteo biti deo toga ali bio sam i ponosan sam.
Nije to propaganda Srpstva niti bilo cega to je jednostavno zivot , u pojedinim zemljama u okruzenju svi su ponosni na sebe i svoju proslost , jedino se mi stidimo , pitao bih zbog cega ?
Nijedan razlog nema , da Srbija prizna da je ona odgovorna za pocetak rata , pitao sam vec u ovom topiku pojedine kako je poceo rat u Sarajevu odnosno u Bih .
A rat jeste tuzna konstatacija za svakoga i mnogo ruzna. Psihicki termos? Da li je to po tebi termos sto su ljudi ponosni na sebe i sto ne zele nikome da se klanjaju , nedaju nikome da im oduzme pravo da slave krsnu slavu , ne daju nikome da ih tera da promene ime i prezime jer vuce na Srpsko , ne dozvoljavaju da ih uniste , pale, pokolju kao i 1942-1945 itd itd itd !

Edited by pinkpanter, 29 December 2007 - 20:00.


#519 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 20:06

Beatris neznam kakva ti je to konstatacija Srbija je bila zla , glupo je ponavljati se ali stvarno ne zelim da priznam sebi da ima ljudi koji tako komentarisu o svojoj zemlji koja je na milost i nemilost uvucena u nesto sto se nije odigravalo u nasim mozgovima .
Nesto sto je nama nametnuto ne , ne govorim kao udbas niti da branim neciju politiku , niti tudju da pljujem i kudim .
Govorim o stvarima koje sam licno doziveo i iskusio , mozda nisam hteo biti deo toga ali bio sam i ponosan sam.
Nije to propaganda Srpstva niti bilo cega to je jednostavno zivot , u pojedinim zemljama u okruzenju svi su ponosni na sebe i svoju proslost , jedino se mi stidimo , pitao bih zbog cega ?
Nijedan razlog nema , da Srbija prizna da je ona odgovorna za pocetak rata , pitao sam vec u ovom topiku pojedine kako je poceo rat u Sarajevu odnosno u Bih .
A rat jeste tuzna konstatacija za svakoga i mnogo ruzna , i nije to nikakav psihicki termos, da li je to po tebi termos sto su ljudi ponosni na sebe i sto ne zele nikome da se klanjaju , nedaju nikome da im oduzme pravo da slave krsnu slavu , ne daju nikome da ih tera da promene ime i prezime jer vuce na Srpsko , ne dozvoljavaju da ih uniste , pale, pokolju kao i 1942-1945 itd itd itd !



Ne znam odakle da pocnem, mada se obracas Beatris, ne mogu da odolim moram da se umesam.

"O svojoj zemlji koja je na milost i nemilost uvucena" ---

Pa Srbija nije bila u ratu, to si zaboravio.

"mozda nisam hteo biti deo toga, ali bio sam i ponosan sam"

Wow, znaci radio si nesto sto nisi hteo, i sada si ponosan zbog toga. Interesantan rasplet kognitivne disonance.

"sto su ljudi ponosni na sebe i sto ne zele nikome da se klanjanju,, bla,, bla.. bla"

Znaci, Srbi su ratovali u Bosni zato sto su hteli da im oduzmu pravo da slave krsnu slavu, da menjaju ime i prezime, da ih spale i pokolju kao 1942-1945. Zanimljivo, a ja mislila da ratuju zato sto imaju tesko naoruzanje :rolleyes:

edit: slovo

Edited by outcast, 29 December 2007 - 20:07.


#520 pinkpanter

pinkpanter
  • Members
  • 42 posts

Posted 29 December 2007 - 20:30

Ne znam odakle da pocnem, mada se obracas Beatris, ne mogu da odolim moram da se umesam.

"O svojoj zemlji koja je na milost i nemilost uvucena" ---

Pa Srbija nije bila u ratu, to si zaboravio.

"mozda nisam hteo biti deo toga, ali bio sam i ponosan sam"

Wow, znaci radio si nesto sto nisi hteo, i sada si ponosan zbog toga. Interesantan rasplet kognitivne disonance.

"sto su ljudi ponosni na sebe i sto ne zele nikome da se klanjanju,, bla,, bla.. bla"

Znaci, Srbi su ratovali u Bosni zato sto su hteli da im oduzmu pravo da slave krsnu slavu, da menjaju ime i prezime, da ih spale i pokolju kao 1942-1945. Zanimljivo, a ja mislila da ratuju zato sto imaju tesko naoruzanje :huh:

edit: slovo

Sta je pisac hteo reci , treba neko posebno obrazlozenje ili sta ?
Srbija kao Srbija jeste bila u ratu , ali onaj deo koji je hteo da bude , svi narodi imaju svoju maticu , Srbi to ne smeju da imaju ?

Nikakav rasplet nije potreban da bi se shvatilo par recenica , ko normalan moze da voli rat !?

Na bla , bla , ne zelim nista reci ! :rolleyes:

#521 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
  • Banned
  • 688 posts

Posted 29 December 2007 - 21:19

a ja mislila da ratuju zato sto imaju tesko naoruzanje :rolleyes:

ovo je biser...
a sta mislis zasto su ratovali ovi drugi, Bosnjaci i Hrvati ? i

#522 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 21:42

ovo je biser...
a sta mislis zasto su ratovali ovi drugi, Bosnjaci i Hrvati ? i


Pa zato da mogu da slave Bajram i katolicki Bozic :rolleyes:

#523 pinkpanter

pinkpanter
  • Members
  • 42 posts

Posted 29 December 2007 - 22:49

Pa zato da mogu da slave Bajram i katolicki Bozic :huh:

:rolleyes:
Covek bi rekao da si malko kao ono sarkasticna ili volis kontru kada nemas sto reci ?

#524 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 29 December 2007 - 23:21

To pinkpanter:

A samo nekoliko godina ranije http://www.youtube.c...feature=related

Pa sada sarkazam ili ne: iskreno verujem da je vise ljudi koji veruju da ljudi mogu da budu ljudi, da oproste, da se poklone pred senima nesrecno poginulih, a ne da koriste svu svoju energiju da dokazu da su u pravu.

#525 pinkpanter

pinkpanter
  • Members
  • 42 posts

Posted 29 December 2007 - 23:32

To pinkpanter:

A samo nekoliko godina ranije http://www.youtube.c...feature=related

Pa sada sarkazam ili ne: iskreno verujem da je vise ljudi koji veruju da ljudi mogu da budu ljudi, da oproste, da se poklone pred senima nesrecno poginulih, a ne da koriste svu svoju energiju da dokazu da su u pravu.

Lepo receno , bas lepo !!
Ne koristim ja svu svoju energiju na dokazivanje , razgovaramo, menjamo misljenja i govorimo o licnim iskustvima koja ponekada nisu bas najlepsa . Da je vise ljudi koji zapale svecu barem jednom nedeljno , prekrste se i pomole za sve bilo bi puno lepse .
Samo jedna malena digresija na sve ovo i moje ubedjivanje , najruznije i stvarno smesno pricati o nekim stvarima koje niste doziveli osetili i reci neke nesuvisle stvari . E to je onda osvrt prema mrtvima prema njihovim dusama da nije uzalud sve da barem mi koji smo ostali zivi ne prekinemo secanje na njih koliko god bolno i ruzno to zvucalo !