Jump to content


Photo
- - - - -

Nacionalni znoj


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 Francisko Ferer

Francisko Ferer
  • Members
  • 6 posts

Posted 20 October 2007 - 00:18

Dok se polako sleže prašina nakon antifašističkog okupljanja u Novom Sadu i "incidenta" sa neonacistima, a mišljenja javnosti ostaju segmentirana i uvrđena na istim pozicijama kao i pre 7. oktobra, nužno je pokušati da se razgrne magla "ekspertskih" ideoloških (liberalno-demokratskih i konzervativnih) fraza, kao i političkih zloupotreba i iskrivljenja ma sa koje strane političkog spektra ona dolazila.

Najpre, krenimo od samog dana protesta. Iako je Nenad Čanak iz sveg glasa grmeo i pretio neonacistima fizičkim razračunavanjem (dok je internetom kolala glasina o tome kako je članstvu LSV-a upućen diktum o obaveznom pojavljivanju na protestu ili u protivnom...), 7. oktobra u Novom Sadu, na mitingu koju formalno organizovale NVO-e, ni traga ni glasa nije bilo od sličnih militanih tonova. Šta više, govornici/e su dobrano uspavali masu, a reakcije okupljenih "građana i građanki" su ostajale mlake i neubedljive čak i kada bi konferansije čitao uvredljive i šovinističke citate sa nacističkih sajtova.

Pa, ako je tako, ko se onda sukobio sa "strojevcima"? Antifašistička akcija, naravno, okupljena u zasebnom bloku. Međutim, ko je bio unutar tog bloka? Članstvo LSV-a? Možda, ali samo delimično, jer je taj kontigent većinskim delom bio sačinjen od levih radikala (anarhista, anti-autoritaraca/ki (računajući pank i kvir ekipu), anarho-sindikalista i komunista). Najeksponiraniji novosadski antifašisti, Zeka i Čanak, o ovim činjenicama nikada ne govore javno, ponajviše zahvaljujući taktiziranju, ali i zbog neobaveštenosti šire javnosti o prirodi antifašističkog otpora, heterogenosti ugroženih grupa, te zahvaljujući potpunom odsustvu uvida u višetrukost nivoa društvene stvarnosti i manjinskih perspektiva.

Edited by Zabalujev, 21 October 2007 - 16:30.


#2 minail

minail
  • Members
  • 229 posts

Posted 20 October 2007 - 14:02

Dobar tekst.
NStroj i antifašisti jesu marginalne grupe, ali predstavljaju vrhove dva ledena brega dve polarizovane Srbije i zato taj sukob uopšte nije nebitan i vredan zanemarivanja. Ova podela nije nova, a meni je drago što je ova druga strana pokazala da je živa i da ima snage. Malo kasno možda, bilo bi bolje da je bila jača krajem 80-tih..

#3 Zabalujev

Zabalujev
  • Members
  • 5,315 posts

Posted 20 October 2007 - 14:20

E lepo.

Sad kad smo sve izanalizirali, šta drugovi dalje predlažu?

#4 serb_pagan

serb_pagan
  • Banned
  • 924 posts

Posted 21 October 2007 - 03:09

Najeksponiraniji novosadski antifašisti, Zeka i Čanak, o ovim činjenicama nikada ne govore javno, ponajviše zahvaljujući taktiziranju, ali i zbog neobaveštenosti šire javnosti o prirodi antifašističkog otpora, heterogenosti ugroženih grupa, te zahvaljujući potpunom odsustvu uvida u višetrukost nivoa društvene stvarnosti i manjinskih perspektiva.

josh se igraju partizana i nemaca...

Edited by Zabalujev, 21 October 2007 - 16:30.


#5 minail

minail
  • Members
  • 229 posts

Posted 21 October 2007 - 15:44

josh se igraju partizana i nemaca...


Varaš se, možda tako deluje, ali suštinski nema veze sa tim.
Ovde je najviše reč o tome da li ćemo biti zadrta, ksenofobična i zatucana kasaba, sa izopačenim pogledima (da sada ne pričam o gomili lažnih i netačnih pogleda naše konzervativne desnice i suštinskog nerazumevanja elementarnih stvari) ili moderna, otvorena zemlja.