Trivija za početnike
#16
Posted 18 October 2007 - 19:57
#17
Posted 18 October 2007 - 20:08
Боље немој. Стиропор. Или, барем, узми мање паковање.nisam ni mislila na biljnu ( nju se spremam tek da probam )
Што се "путерости" тиче, ја мутим до момента кад је довољно густа да се не разлива. Свако даље мућење ствара путер. Мало угасим миксер, пробам, упалим и тако док не видим да је чврста. Пре мућења одмах стављам шећер и не форсирам спорије брзине, сем на почетку да не бих испрскала целу кухињу. Чим крене да "хвата", одмах нарокам на најбрже.
Имам неке Тапервер посуде ваљкастог облика, пречника око 10цм у којима најчешће мутим. Пошто су релативно уске, павлака се јако брзо умути. Треба ~1мин, гледала сам на сат.
едит: Све горе поменуто се односи на Имлекову слатку павлаку у тетрапацима од 250мл.
Edited by Zeka Peka, 18 October 2007 - 20:10.
#18
Posted 18 October 2007 - 20:22
Znači tačne su moje sumnje za biljnu i ako se 'ona' ( biljna )kune da je majke mi ista ko mlečna al 'zdravija',fala na informejšen, i da i ja po navici samo Imlek i prilično se brzo ušlagira
Edited by lena21, 18 October 2007 - 20:27.
#19
Posted 18 October 2007 - 20:33
Ма да. Њена предност је што не може да се премути, као и то што се не опушта после неколико сати. Значи, како је умутиш, тако стоји занавек. Зато је и посластичари често користе и све филове базирају на њој (само додају боју и арому ).Znači tačne su moje sumnje za biljnu i ako se 'ona' ( biljna )kune da je majke mi ista ko mlečna al 'zdravija',fala na informejšen, i da i ja po navici samo Imlek i prilično se brzo ušlagira
Некима се допада, да не грешим душу, али ако си љубитељ "кравице", сумњам да ће ти се допасти биљна варијанта. Потпуно је безукусна!
#20
Posted 18 October 2007 - 20:44
e!
pazi, možda nisam bila precizna, govorim o pravoj slatkoj pavlaci, od mleka, ne onoj biljnoj.
u biljnu čak ne treba dodavati šećer, al ova tzv. prava mi vrlo često pravi problem. znam za pravila da pavlaka treba da bude dobro ohladjena, da treba mutiti manjom brzinom... al opet ništa.
što je najbolje, taj puter uopšte nije loš, posoliš ga i bogteveselio!
nema razlike, uvek je ona 36%, i ne dešava mi se to stalno... al u poslednje vreme baš često
sad mi nije jasno. je l slatka pavlaka ona klasichna pavlaka koja se moze kupiti u samoposluzi, samo shto ima najveci procenat masnoce?
mislim, slatka pavlaka nije isto shto i mileram?
i, ako je slatka ovo sto pretpostavljam, kako se od nje moze dobiti puter kad nije ni blizu toliko masna kao mileram? i taj puter onda ne moze imati isti ukus kaj ne? ipak se pavlake koje kupujemo u marketima dobijaju mlechnim vrenjem a ne mehanichki.
#21
Posted 18 October 2007 - 22:15
Slatka pavlaka u prodavnicama u tetra pakovanju je na biljnoj bazi i ne moze da se uputeri, samo da se razbuca pa da se odvoji vodica i tvrdja materija.
Kisela pavlaka u casama ne moze ni da se muti ni da se uputeri. (izmisli ja novi termin)
#22
Posted 18 October 2007 - 22:21
#23
Posted 18 October 2007 - 22:45
А шта је онда ово?Slatka pavlaka u prodavnicama u tetra pakovanju je na biljnoj bazi
#24
Posted 18 October 2007 - 22:46
aa, znachi slatka pavlaka je mlad mileram! tako kaziSlatka pavlaka od koje moze da se napravi puter moze da se kupi uglavnom na pijaci... to jeste mileram ali do dva dana star, skoro tecan, slatkastog ukusa i fenomenalan je za kolace i tesko ga je naci ko tartufe
i jeste teshko naci. ovde na Futoshkoj pijaci svaki put kad odem naletim na mileram koji je vec stvrdnut i samo nekad mi se desi da naidjem kod prodavachice X na svez.
sledeci put kad odem, being Alzheimer, totalno zaboravim kako je X izgledala i zajebem se.
medjutim, keva je imala na Limanskoj pijaci svog favorita Jovu koji je uvek imao frishki mileram, techan kao mleko. + je taj mileram slobodno mogao da stoji u fridzu i nedelju dana, naravno stvrne se u medjuvremenu ali se nikad nije pokvario.
choveche... pochinjem da balim. par stvari na svetu je vredno umiranja. svez mileram je jedna od tih.
#25
Posted 18 October 2007 - 22:49
... uvek zaboravim na kravicu posto ovde po Vojvodini cesce mogu da se nadju strane pavlake (megle, holle i neke hrvatske) nego imlekovi proizvodi.
Jeste na bazi mleka ali se tesko umuti, bar ja sam imala takvo iskustvo. Lepsa je znatno od onih biljnih ali svakako nije lepsa od pijacne.
#26
Posted 18 October 2007 - 22:50
je l ta slatka pavlaka u stvari ultra masno mleko? ko ono "mlekce" koje se stavlja u kafu... (to obozavam da sisam iz tih malih plastichnih chanchica )А шта је онда ово?
#27
Posted 18 October 2007 - 22:50
slatka pavlaka je "produkt" kuvanog mleka (ono što se odvoji izmedju kajmaka i mleka, tečna je, gusta, glatka i sjajna). procenat masnoće slatke pavlake za šlag je obično 36%mm
kisela pavlaka (ovde se to prodaje i kao mileram) je produkt fermentacije nekuvanog mleka. kada se nepasterizovano mleko ostavi na sobnoj temperaturi ono se koaguliše (pretvori se u kiselo mleko od koga se posle pravi sremski sir), sloj surutke i na vrhu se nalazi kisela pavlaka (mileram) koji je gust, manje sjajan, i čvršče konzistencije.
slatku pavlaku od kravljeg mleka industrijski proizvodi samo imlek*. biljnu niko, ona se uvozi. mislim da nije reklama ako pominjemo nazive proizvodjača.
edit: *zeka peka okačila sliku, fala joj
Edited by Vesna, 18 October 2007 - 22:51.
#28
Posted 18 October 2007 - 22:54
#29
Posted 18 October 2007 - 22:54
И у БГ-у је некад проблем наћи је, али у последње време је има у свакој радњи. Што се квалитета тиче, многи (мој ћале нпр.) се куну да је пијачна 300 пута боља, но ја не видим неку суштинску разлику. Плус, та пијачна се укисели већ сутрадан, што представља велики проблем јер може да упропасти торту (или већ нешто што стоји дуже од једног-два дана у фрижидеру), па ми је некако увек лакше да купим ову пастеризовану, траје месецима, а укус се не мења.to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo
... uvek zaboravim na kravicu posto ovde po Vojvodini cesce mogu da se nadju strane pavlake (megle, holle i neke hrvatske) nego imlekovi proizvodi.
Jeste na bazi mleka ali se tesko umuti, bar ja sam imala takvo iskustvo. Lepsa je znatno od onih biljnih ali svakako nije lepsa od pijacne.
#30
Posted 18 October 2007 - 22:59
Мислим да није то то. То млекце нисам никад пробала, али ово је доста густо, можда као јогурт, али му је структура другачија. Верујем да ти је јасније после Весниних дефиниција (и њојзи хвала ).je l ta slatka pavlaka u stvari ultra masno mleko? ko ono "mlekce" koje se stavlja u kafu...
Ма, иди до прве продавнице и тражи ово са слике коју сам окачила. Умути, па пробај.
едит: Ако слатка павлака (ова Имлекова) није баш најсвежија, дешава се да се одвоји један чврст део, компактан и плива у водици, али то не значи да је просвирала. Може слободно да се једе и лепо се мути. Само састружи све шта има на тетрапаку. И никако га не отварај на ћоше, као млеко или јогурт, јер ће теже маса излазити напоље, него лепо исеци по целој ширини, само пази да се не испрскаш.
едит2: Каква наука од ове слатке павлаке.
Edited by Zeka Peka, 18 October 2007 - 23:04.