Jump to content


Photo
- - - - -

Trivija za početnike


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
88 replies to this topic

#16 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 18 October 2007 - 19:57

nema razlike, uvek je ona 36%, i ne dešava mi se to stalno... al u poslednje vreme baš često :rolleyes:

#17 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 18 October 2007 - 20:08

nisam ni mislila na biljnu ( nju se spremam tek da probam )

Боље немој. Стиропор. :rolleyes: Или, барем, узми мање паковање.

Што се "путерости" тиче, ја мутим до момента кад је довољно густа да се не разлива. Свако даље мућење ствара путер. Мало угасим миксер, пробам, упалим и тако док не видим да је чврста. Пре мућења одмах стављам шећер и не форсирам спорије брзине, сем на почетку да не бих испрскала целу кухињу. Чим крене да "хвата", одмах нарокам на најбрже.

Имам неке Тапервер посуде ваљкастог облика, пречника око 10цм у којима најчешће мутим. Пошто су релативно уске, павлака се јако брзо умути. Треба ~1мин, гледала сам на сат. :huh:

едит: Све горе поменуто се односи на Имлекову слатку павлаку у тетрапацима од 250мл.

Edited by Zeka Peka, 18 October 2007 - 20:10.


#18 lena21

lena21
  • Members
  • 224 posts

Posted 18 October 2007 - 20:22

da pojednostavim jer sam poprilično zakomplikovala, dešava se da recimo sastav proizvoda pogotovu mlečnih varira od serije do serije tj.da recimo ima veći % masti nego što stoji na kutiji tj. ti kupiš pavlaku kojoj na kutiji piše 36% al vrlo moguće da u toj isporučenoj seriji u slatkoj pavlaci ima i preko 36%...pa ti se desi puter mesto šlag :rolleyes: ,to je moja slobodna teorija :huh:
Znači tačne su moje sumnje za biljnu i ako se 'ona' ( biljna )kune da je majke mi ista ko mlečna al 'zdravija',fala na informejšen, i da i ja po navici samo Imlek i prilično se brzo ušlagira :)

Edited by lena21, 18 October 2007 - 20:27.


#19 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 18 October 2007 - 20:33

Znači tačne su moje sumnje za biljnu i ako se 'ona' ( biljna )kune da je majke mi ista ko mlečna al 'zdravija',fala na informejšen, i da i ja po navici samo Imlek i prilično se brzo ušlagira :huh:

Ма да. Њена предност је што не може да се премути, као и то што се не опушта после неколико сати. Значи, како је умутиш, тако стоји занавек. Зато је и посластичари често користе и све филове базирају на њој (само додају боју и арому :rolleyes: ).

Некима се допада, да не грешим душу, али ако си љубитељ "кравице", сумњам да ће ти се допасти биљна варијанта. Потпуно је безукусна!

#20 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 20:44

e! :rolleyes:

pazi, možda nisam bila precizna, govorim o pravoj slatkoj pavlaci, od mleka, ne onoj biljnoj.


u biljnu čak ne treba dodavati šećer, al ova tzv. prava mi vrlo često pravi problem. znam za pravila da pavlaka treba da bude dobro ohladjena, da treba mutiti manjom brzinom... al opet ništa.


što je najbolje, taj puter uopšte nije loš, posoliš ga i bogteveselio! :huh:



nema razlike, uvek je ona 36%, i ne dešava mi se to stalno... al u poslednje vreme baš često :)


sad mi nije jasno. je l slatka pavlaka ona klasichna pavlaka koja se moze kupiti u samoposluzi, samo shto ima najveci procenat masnoce?
mislim, slatka pavlaka nije isto shto i mileram?

i, ako je slatka ovo sto pretpostavljam, kako se od nje moze dobiti puter kad nije ni blizu toliko masna kao mileram? i taj puter onda ne moze imati isti ukus kaj ne? ipak se pavlake koje kupujemo u marketima dobijaju mlechnim vrenjem a ne mehanichki.

#21 hansolo

hansolo
  • Members
  • 1,290 posts

Posted 18 October 2007 - 22:15

Slatka pavlaka od koje moze da se napravi puter moze da se kupi uglavnom na pijaci... to jeste mileram ali do dva dana star, skoro tecan, slatkastog ukusa i fenomenalan je za kolace i tesko ga je naci ko tartufe (City pravi kolace sa pravom slatkom pavlakom, kao i kornet). Ta pavlaka se muti hladna kao slag ali postoji mogucnost da se u jednom momentu stvrdne u puter. Anyway, moze da se upotrebi i tako za neke filove ali svejedno si s***bo znanje. :rolleyes:
Slatka pavlaka u prodavnicama u tetra pakovanju je na biljnoj bazi i ne moze da se uputeri, samo da se razbuca pa da se odvoji vodica i tvrdja materija.
Kisela pavlaka u casama ne moze ni da se muti ni da se uputeri. :huh: (izmisli ja novi termin)

#22 sanja025

sanja025
  • Members
  • 118 posts

Posted 18 October 2007 - 22:21

Probala ja te slatke pavlake sa pijace i redovno dobijala puter. Zato sad kupim ili onu biljnu - roze (ne bih bas da ih besplatno reklamiram, al ajde - Hole, a Vesna ti reci ako se ne sme), ili neku Megle ili tako (nekako). Ništa puter, samo divan šlag sa puno masnih kalorija - mmmmm :curivodanaustaioblizujese:

#23 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 18 October 2007 - 22:45

Slatka pavlaka u prodavnicama u tetra pakovanju je na biljnoj bazi

А шта је онда ово?

Posted Image

#24 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 22:46

Slatka pavlaka od koje moze da se napravi puter moze da se kupi uglavnom na pijaci... to jeste mileram ali do dva dana star, skoro tecan, slatkastog ukusa i fenomenalan je za kolace i tesko ga je naci ko tartufe

aa, znachi slatka pavlaka je mlad mileram! tako kazi :rolleyes:
i jeste teshko naci. ovde na Futoshkoj pijaci svaki put kad odem naletim na mileram koji je vec stvrdnut i samo nekad mi se desi da naidjem kod prodavachice X na svez.
sledeci put kad odem, being Alzheimer, totalno zaboravim kako je X izgledala i zajebem se.
medjutim, keva je imala na Limanskoj pijaci svog favorita Jovu koji je uvek imao frishki mileram, techan kao mleko. + je taj mileram slobodno mogao da stoji u fridzu i nedelju dana, naravno stvrne se u medjuvremenu ali se nikad nije pokvario.






choveche... pochinjem da balim. par stvari na svetu je vredno umiranja. svez mileram je jedna od tih.

#25 hansolo

hansolo
  • Members
  • 1,290 posts

Posted 18 October 2007 - 22:49

to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo :rolleyes:
... uvek zaboravim na kravicu posto ovde po Vojvodini cesce mogu da se nadju strane pavlake (megle, holle i neke hrvatske) nego imlekovi proizvodi.
Jeste na bazi mleka ali se tesko umuti, bar ja sam imala takvo iskustvo. Lepsa je znatno od onih biljnih ali svakako nije lepsa od pijacne.

#26 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 22:50

А шта је онда ово?

je l ta slatka pavlaka u stvari ultra masno mleko? ko ono "mlekce" koje se stavlja u kafu... (to obozavam da sisam iz tih malih plastichnih chanchica :rolleyes:)

#27 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 18 October 2007 - 22:50

možda se termini razlikuju od mesta do mesta, pa da probam da pojasnim tehnološki.

slatka pavlaka je "produkt" kuvanog mleka (ono što se odvoji izmedju kajmaka i mleka, tečna je, gusta, glatka i sjajna). procenat masnoće slatke pavlake za šlag je obično 36%mm

kisela pavlaka (ovde se to prodaje i kao mileram) je produkt fermentacije nekuvanog mleka. kada se nepasterizovano mleko ostavi na sobnoj temperaturi ono se koaguliše (pretvori se u kiselo mleko od koga se posle pravi sremski sir), sloj surutke i na vrhu se nalazi kisela pavlaka (mileram) koji je gust, manje sjajan, i čvršče konzistencije.

slatku pavlaku od kravljeg mleka industrijski proizvodi samo imlek*. biljnu niko, ona se uvozi. mislim da nije reklama ako pominjemo nazive proizvodjača. :rolleyes:



edit: *zeka peka okačila sliku, fala joj :huh:

Edited by Vesna, 18 October 2007 - 22:51.


#28 hansolo

hansolo
  • Members
  • 1,290 posts

Posted 18 October 2007 - 22:54

Ja sam ovde "na selu" imala kao neku tetu kod koje odes kuci, na kraj grada, treba bar bicikl, pa poranis i ona ti konspirativno da pre nego sto ode na pijacu onu od juce... naravno, uranila dvaput i nikad vise, moze i slag iz kese nakad da bude jednostavnije resenje, ne mora se bas otimati ispod krave. :rolleyes:

#29 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 18 October 2007 - 22:54

to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo :rolleyes:
... uvek zaboravim na kravicu posto ovde po Vojvodini cesce mogu da se nadju strane pavlake (megle, holle i neke hrvatske) nego imlekovi proizvodi.
Jeste na bazi mleka ali se tesko umuti, bar ja sam imala takvo iskustvo. Lepsa je znatno od onih biljnih ali svakako nije lepsa od pijacne.

И у БГ-у је некад проблем наћи је, али у последње време је има у свакој радњи. Што се квалитета тиче, многи (мој ћале нпр.) се куну да је пијачна 300 пута боља, но ја не видим неку суштинску разлику. Плус, та пијачна се укисели већ сутрадан, што представља велики проблем јер може да упропасти торту (или већ нешто што стоји дуже од једног-два дана у фрижидеру), па ми је некако увек лакше да купим ову пастеризовану, траје месецима, а укус се не мења. :huh:

#30 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 18 October 2007 - 22:59

je l ta slatka pavlaka u stvari ultra masno mleko? ko ono "mlekce" koje se stavlja u kafu...

Мислим да није то то. То млекце нисам никад пробала, али ово је доста густо, можда као јогурт, али му је структура другачија. Верујем да ти је јасније после Весниних дефиниција (и њојзи хвала :huh: ).

Ма, иди до прве продавнице и тражи ово са слике коју сам окачила. Умути, па пробај. :)

едит: Ако слатка павлака (ова Имлекова) није баш најсвежија, дешава се да се одвоји један чврст део, компактан и плива у водици, али то не значи да је просвирала. Може слободно да се једе и лепо се мути. Само састружи све шта има на тетрапаку. И никако га не отварај на ћоше, као млеко или јогурт, јер ће теже маса излазити напоље, него лепо исеци по целој ширини, само пази да се не испрскаш. ;)

едит2: Каква наука од ове слатке павлаке. :rolleyes:

Edited by Zeka Peka, 18 October 2007 - 23:04.