Jump to content


Photo

Tekstovi Slobodana Antonica u Politici


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
98 replies to this topic

#91 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 13 September 2007 - 00:01

Evo eksperimenta.
...

Ako dosad nije, i neće. Da zaključam i zaključim: nije prošlo cenzuru.
:rolleyes:

#92 hegel67

hegel67
  • Members
  • 16 posts

Posted 13 September 2007 - 07:53

ПРЕСУЂУЈУ НАРОДЊАЦИ
Како се определи тих 900.000 људи такав ће бити исход председничких избора


Главна политичка тема тренутно је датум одржавања избора. У јавности се појавила нервоза. Створило се очекивање да се избори морају одржати што пре. „Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић”, пише рецимо у прекјучерашњој „Политици”, „изјавио је да председнички избори треба да буду одржани до краја ове године, док се локални могу одржати на пролеће, као и да би свако одлагање било неодговорно”. Овако нешто министар тешко да је могао да изјави. Наиме, у Уставном закону јасно пише да се председнички избори расписују до краја 2007. године (чл. 3, ст. 2). То значи да, по важећем закону о избору Председника (чл. 4а), ако су избори расписани 31. децембра 2007, они се могу одржати и 1. априла 2008. („не мање од 30 дана, ни више од 90”).

У овом случају вероватно је реч о пуком превиду новинара. Али, и тај превид довољно говори о атмосфери која је настала. Неко је негде проценио да ће Борис Тадић лако да победи Томислава Николића само ако се избори одрже што пре. Та процена се, изгледа, заснива на истраживању једне познате маркетиншке агенције. По њему, Тадић у другом кругу бије Николића са пет одсто разлике у укупним гласовима, „без обзира да ли Коштуница дао подршку, или не”. А одбијање људи из ДСС да одмах и непосредно стану иза Тадића још више је подигло нервозу и појачало захтеве за „изборима одмах”.

Али, нервоза никада није добар савезник. Чак и ако би се могло замислити да скупштина у најкраћем року усвоји све неопходне законе, други круг гласања никако не може бити пре 10. децембра. То је дан када ће се, како се претпоставља, бити проглашена независна држава Косово. Ионако ће се на председничким изборима Србија поделити на две половине - и по питању ЕУ, и по питању НАТО и по питању Косова. Али, треба ли Србији да се та подела одигра баш у време узаврелих страсти након проглашења независности Косова? И током дипломатског рата, који ће потом највероватније уследити?

Како би на таквим изборима прошао сам Тадић? Наравно да је он фаворит. Али, не треба сметнути са ума ни да су радикали странка незадовољства. За њих многи бирачи гласају протестно, како би исказали јед. Истраживања су, тако, показивала да ће, у новембру 2003, Мићуновић тући Николића са 2:1, па чак и са 3:1 у гласовима. А онда су на бирачка места изашли „прикривени” незадовољници и Николић је добио 30 одсто гласова више од Мићуновића. Незадовољника данас нема мање него тада. Напротив, радикали су на скупштинским изборима 2007. добили 100.000 гласова више него 2003. А ако косовско решење буде раздражујуће неповољно, њихов председнички кандидат може забележити тријумф. На изборима 2004. - када се питање Косова и НАТО није уопште постављало - разлика између Тадића и Николића била је свега 250.000 гласова. Да ли неко мисли да је та разлика довољна да би се гласало 11. или 12. децембра?

Уосталом погледајте изборне резултате из јануара 2007. Тадић стартује са 900.000 гласова ДС и још 300.000 гласова Г17. Без обзира шта ЛДП сада прича, у другом кругу би за Тадића ипак гласало још његових 200.000 бирача. Ту су и мањински гласови, неких 100.000. То је укупно 1.500.000. За Николића у другом кругу засигурно гласају бирачи СРС и СПС. То је укупно 1.400.000 гласова. Разлика је, дакле, само 100.000 у корист Тадића. Тако, одлуку ко ће бити председник практично доносе бирачи - „народњака”. Уз ДСС и НС (700.000), у народњачке бираче, око којих ће се Тадић и Николић највише тући, могу се убројати и гласачи СПО и ПСС (200.000). Како се определи тих 900.000 људи такав ће бити и исход избора. А сада замислите тог просечног „народњачког” бирача: он треба некога да заокружи у ситуацији када се у Приштини управо слави независност, а Вашингтон први признаје „демократску и мултикултурну државу Косово”. Шта мислите, колико њих ће пасти у искушење да заокружи Николићево име?

Отуда, све приче да ће Тадић лако тући Николића, „са подршком Коштунице или без њега” једнако су тачне као и својевремена прогноза о Мићуновићевој победи са 2:1. Коштуничина подршка је важна - да није, не би било толико нервозе што је већ нема. Наравно, српски бирачи нису никакве војске које беспоговорно слушају наређења својих политичких генерала. Али, ако је бирачу тешко да донесе одлуку, ако се двоуми између два једнако привлачна (или одбојна) кандидата, сваки позив и сваки ауторитет могу да буду пресудни. Зато је Коштуница, поново, једна од кључних фигура у српском политичком шаху.

Коштуница је до положаја премијера дошао тако што се претпоставило да ће Тадић бити председник. Та погодба изгледала је логично и праведно. Проблем је, међутим, што им се сада са разних страна говори - Коштуници, да може бити премијер и без Тадића; а Тадићу, да може бити председник и без Коштунице. Можда и могу. А, цена? Права ситница. Србија ће се вероватно расцепити на два јасна, непријатељска дела; та два дела ће се посвађати одмах након ватромета у Приштини; и Србија ће коначно доспети у прилику да добије „свој грађански рат, као срећније нације”. Буде ли тако, потпуно је неважно хоће ли избори бити у децембру или априлу. Избора ће бити. Али, грађанског мира и демократије - тешко.

Политички аналитичар
Objavljeno u Politici, 13.09.2007. godine

Ljudi, da li neko poznaje nekog dobrog advokata kako bi mogli da na osnovu tekstova Slobodana Antonica podnesemo krivicnu prijavu?

#93 K-up

K-up
  • Members
  • 265 posts

Posted 13 September 2007 - 08:15

Kostunica je do polozaja premijera dosao tako sto se pretpostavilo da ce Tadic biti predsednik. Ta pogodba izgledala je logicno i pravedno.


Antonicu izgleda niko nije javio da sada treba da se pravi "Sta, ko, kakav predsednik, ja to rek'o?!".

Edited by K-up, 13 September 2007 - 08:17.


#94 hegel67

hegel67
  • Members
  • 16 posts

Posted 13 September 2007 - 09:03

Antonicev Mein Kampf u nastavcima:
Kolumne u Politici

#95 nighty

nighty
  • Members
  • 1,793 posts

Posted 13 September 2007 - 09:38

Antonicev Mein Kampf u nastavcima:
Kolumne u Politici

Koji li će bolesnik ovo da skida i čita? Ja skinuo probno i odmah obrisao :rolleyes:

#96 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 13 September 2007 - 11:48

To Hill Bill:
A zar si nesto drugo i ocekivao?

#97 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 13 September 2007 - 12:49

Србија ће се вероватно расцепити на два јасна, непријатељска дела; та два дела ће се посвађати одмах након ватромета у Приштини; и Србија ће коначно доспети у прилику да добије „свој грађански рат, као срећније нације”. Буде ли тако, потпуно је неважно хоће ли избори бити у децембру или априлу. Избора ће бити. Али, грађанског мира и демократије - тешко.

Evo, meni se licno hebe za ovakav njihov gradjanski mir, a posebno za takvu njihovu "demokratiju" po kojoj Kostunica mora da bude premijer da bi Tadic bio predsednik, i u kojoj njihovi udjiguzi prete gradjanskim ratom ako Kostunica ne bude premijer, kao sto je citirano. I onda da brane Kosovo i da onda u prvom testu iz srpskog jezika koji deca dobiju u skoli od svih prica svih pisaca koji postoje, izabrali bas Branu Crncevica.

Bas da im nataknem takav mir i demokratiju na jedno mesto.

Edited by Henry Chinaski, 13 September 2007 - 13:42.


#98 nighty

nighty
  • Members
  • 1,793 posts

Posted 13 September 2007 - 22:36

Evo, meni se licno hebe za ovakav njihov gradjanski mir, a posebno za takvu njihovu "demokratiju" po kojoj Kostunica mora da bude premijer da bi Tadic bio predsednik, i u kojoj njihovi udjiguzi prete gradjanskim ratom ako Kostunica ne bude premijer, kao sto je citirano. I onda da brane Kosovo i da onda u prvom testu iz srpskog jezika koji deca dobiju u skoli od svih prica svih pisaca koji postoje, izabrali bas Branu Crncevica.

Bas da im nataknem takav mir i demokratiju na jedno mesto.

Jel taj još živ?

#99 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 13 September 2007 - 22:43

Nazalost, izgleda da jeste; i to ne samo ziv, nego i zivahan...