Jump to content


Photo

Pismo povodom najnovijeg medijskog linca


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
265 replies to this topic

#1 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 27 June 2007 - 13:08

Ne cini li vam se da je ovo ista `patoloska opsednutost`, ovaj put Cedomirom Jovanovicem i to isto kao da je Djindjic i dalje ziv?
Ovo je pismo koje je LDP bila prinudjena da ispisuje:

Pismo povodom najnovijeg medijskog linča

Pismo je upućeno na sledeće adrese: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Vojislav Brajović, ministar kulture, Ministarstvo kulture Republike Srbije Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, Nezavisno udruženje novinara Srbije Nadežda Gaće, predsednica, Sud Časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Gordana Logar, predsednica, Savet za štampu Medija centra, Republička radiodifuzna agencija Nenad Cekić, predsednik

Povodom najnovije kampanje koja se vodi u pojedinim medijima, a kojom se na najgrublji način povredjuje osnovni kodeks profesionalne etike, obraćamo Vam se kao organizaciji, odnosno predstavniku javne vlasti, da u skladu sa svojim ovlašćenjima reagujete i zahtevate prekid medijske harange i javnog linča, koji ne mogu da budu opravdani nijednim razumnim argumentom niti pozivanjem na slobodu medija i izražavanja.

Od Vas očekujemo da medije koji su nosioci ove sramne kampanje i koji se ponašaju van svakih profesionalnih i etičkih normi, javno osudite.

Poštujući, bez ikakve rezerve, slobodu javnog informisanja, pravo na blagovremeno, istinito i objektivno informisanje, dužnost nam je da Vas podsetimo i da načelo istine, odgovornost novinara i novinarska pažnja predstavljaju tri osnovna postulata Etičkog kodeksa novinara Srbije, koga su, pre nekoliko meseci zajednički usvojila novinarska udruženja u Srbiji.

Nažalost, pomenuta medijska haranga potpuno je devalvirala pomenute medijske etičke standarde, što se naročito ogleda u pisanju NIN-a, „Politike“, „Standard-a“, „Pressa“, „Kurira“, „Pravde“ koji su povodom izmišljene polemike, orkestrirano i sinhronizovano s očiglednom namerom da kompromituju najpre Vladimira Popovića, a potom i Čedomira Jovanovića, nekritički prihvatili neargumentovane napade bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, pa ih i pojačali novim „saznanjima“ na način koji podseća na najprimitivniji obračun sa neistomišljenicima iz perioda staljinizma ili „Odjeka i reagovanja“ iz ratne „Politike“.

Skrećemo Vam pažnju samo na nekoliko karakterističnih naslovnih strana:

- NIN, 14.06.07, Duvanska mafija KRUPNE RIBE U MEŽI. Ispod naslova slika Stanka Subotića Caneta, Marka Miloševića i Vladimira Popovića sa akciznim markicama koje su postavljene kao maske preko očiju.

- "PRESS", 15.06.07: Skandalozno otkriće, BEBA ČLAN DUVANSKE MAFIJE?! Milan Milanović Mrgud, prvi saradnik Stanka Subotića Caneta, u iskazu policiji teško optužio Vladimira Bebu Popovića. Slika Vladimira Popovića.

- "PRESS",16.06.07: Zašto je ovaj čovek iznad zakona, BEBO ODBIJ, Umesto da objasni svoju saradnju sa „duvanskom mafijom“, Vladimir Beba Popović tužio urednika Pressa, „Politike“, NIN-a, „Standarda“ i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića. Tvrdi da smo mi kriminalci, a da je on jedini pošten!

- "PRESS", 18.06.07: Dušan Mihajlović za Press, BEBINO DRUŽENJE SA MAFIJOM NIJE BIO DRŽAVNI POSAO, Srbija bi bila drugačija i Djindjić bi bio živ da sam znao ko ga je povezivao sa Legijom, „zemuncima“ i „surčincima“. To je moja muka koju nosim, ne optužujem nikoga za to.

- "PRAVDA", 20.06.07: Politički sumrak Bebe i Čede, ČEKA IH ZATVOR, Uskoro će biti razjašnjeno kakve su Djindjić, Jovanović i Popović imali uloge u otmicama biznismena Baboviuća i Miškovića. Slike Vladimira Popovića i Čedomira Jovanovića

- "PRESS", 20.06.07, ekskluzivno, Jovica Stanišić, BEBA UMEŠAN U UBISTVO ZORANA DJINDJIĆA, PRESS objavljuje službenu belešku sa saslušanja bivšeg šefa DB-a Jovice Stanišića u UBPOK-u dan posle ubistva premijera Djindjića.

- "PRAVDA", 21.06.07: Zoran Mijatović otkriva mračne tajne DOS-a, ISTINA O BEBI I ČUMETU, Mijatović je od Bebe tražio da dovede „svog prijatelja“ Čumeta, da mu objasni ko je „skuvao“ pobunu JSO. Čume je objasnio da samo Djindjić može da zaustavi protest JSO, ako u Kuli „klekne“ pred „beretkama“. Slika Vladimira Popovića i Čumeta.

- "PRESS", 21.06.07: Božo Prelević, bivši koministar policije, BEBA DILOVAO, PRISLUŠKIVAO...U policiji je bilo informacija o bogatstvu koje je Popović stekao u Miloševićevo vreme. Bilo podataka o vezama sa Canetom i firmom „Makedonija tabak“...Bilo je indicija da je Popović odlazio u odeljenje DB-a za prisluškivanje. Slika Prelević i Popović...

- "KURIR", 24.06.2007: ČOLA NAPIO ČEDU, Na koncertu Zdravka Čolića lider LDP sa društvom popio tri flaše viskija, posle čega mu je pozlilo.

- "PRESS", 25.06.2007: Tanja Spasojević, udovica vođe «zemunaca» potvrdila: ČEDA PUSTIO ...A!

Povodom objavljenih kleveta, laži, skaradih konstrukcija kao i grube zloupotrebe novinarstva i medijskih sloboda, protiv svih aktera ove hajke podnete su privatne tužbe. Pravni zastupnici Popovića i Jovanovića ovim povodom uputili su dopis specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, zahtevali hitnu reakciju i zaustavljanje daljeg urušavanja Specijalnog suda i Tužilaštva.

Naglašavamo da ovi primeri koje smo naveli, ne prikazuju svu težinu napada kojima su žrtve ove nevidjene harange izložene. Tekstovi u ovim medijima su mnogo gori i od samih naslova. Napisi obiluju gomilom besmislenih tvrdnji, impresijama haških optuženika i iskazima osumnjičenih koji se zloupotrebljavaju kao utvrdjene činjenice i prikazuju kao zvanični dokumenti. Navedene naslovne strane se prikazuju, a klevetnički napisi čitaju u programima televizijskih stanica, pre svega jutarnjim programima.

Posebno želimo da istaknemo sramnu ulogu dnevnika «Politika» koji je i pokrenuo ovu lavinu napada. Tako je iz dana u dan, «Politika» podgrevala i podstrekivala kampanju, služeći se optužbama koje je Dušan Mihajlović u svom intervjuu izneo.

Samo kao primer navodimo naslov u «Politici» od 19.06.07. POPOVIĆEVA PARALELNA VLAST DOVELA DO UBISTVA ĐINĐIĆA. Pogromaške tekstove je ugravnom potpisavao izvesni novinar D. Telesković, s tim što je redakcija «Politike» našla za shodno da jedan kratki demanti Vladimira Popovića komentariše u istom broju kada je objavljen i da ga u najgoroj isledničkoj tradiciji s pozicija neprikosnovenog autoriteta upita zašto u svom demantiju nešto nije objasnio.

Podsećamo da je po Zakonu o javnom informisanju zabranjeno komentarisanje odgovora u istom broju. Urednici „Politike“, Ljiljani Smajlović očigledno ne smeta da prekrši zakon, kada je u pitanju Vladimir Popović. Protiv njega je sve dozvoljeno.

Skrećemo Vam pažnju, da je u skladu sa principima Etičkog kodeksa novinara Srbije: «obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije»; da je «sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina…»; da je novinar dužan da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude; da je dužan da neguje kulturu i etiku javne reči kao i da je «…prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži“, odnosno da «novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljneju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu», smatramo da postoji i više nego opravdana potreba, što je uostalom i Vaša dužnost i obaveza da u vezi sa ovim slučajem hitno reagujete.

U prilogu ovog dopisa šaljemo Vam fotokopije novinskih članaka i naslovnih strana, kako bi, i bez naših sugestija i kvalifikacija, mogli u skladu sa sopstvenom savešću i profesionalnom etikom i znanjem, da odlučite da li pisanje medija u ovom slučaju zavređuje vašu reakciju.

Ujedno Vas obaveštavamo da ćemo kopiju ovog pisma i prevedene tekstove poslati na adrese relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave slobodom izražavanja i medija.

Pismo potpisuju:

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Građanske inicijative

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Beogradski centar za ljudska prava

Žene u crnom

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Inicijativa mladih za ljudska prava



Kopija pisma poslata:

• Međunarodnoj federaciji novinara,

• Evropskoj federaciji novinara,

• Međunarodnom novinarskom centru,

• Savetu Evrope, Misiji u Srbiji,

• OSCE, Misiji u Srbiji

#2 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 27 June 2007 - 13:22

Zašto Biljana Kovačević-Vučo i Sonja Biserko moraju u svakoj čorbi da budu mirođija?

Imao sam dosta poštovanja za BKV i za ono što je radila otprilike do atentata na Đinđića. Svojim insistiranjem na tzv. odbrani Bebe Popovića od tzv. medijskog linča, meni lično je postalo jasno da je ona postala suviše politički pristrasna za nekog iz NVO sektora.

Takođe, koliko sam mogao da primetim, Beba Popović se dosta uspesno brani i sam. Tome u prilog govore sudske presude u njegovu korist.

O Sonji Biserko ne bih da trošim reči. Deluje mi suvise histerično i polupismeno.

Mislim da da NVO sektor u Srbiji zaslužuje mnogo bolje eksponente u odnosu na ove dve persone.

#3 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 27 June 2007 - 14:41

Potpisujem i ja - svaki medijski linc je ozbiljan pokazatelj krize morala u drustvu.

Ono sto se zapitam posle toga je - a ko je, zapravo, taj Beba Popovic? Neki moji prijatelji Jagodinci uvek sa osmehom pricaju da je bio (i verovatno ostao) nevidjena muvara. U jednom trenutku je bio Djindjicev saradnik - pa da li to znaci da je stekao imunitet na bilo kakvu kritiku? Kako gde. Ovde ga vise hvale nego kritikuju, iako je tesko pronaci bilo sta sto bi ga preporucilo za pohvalu.

#4 Gjovani

Gjovani
  • Members
  • 3,195 posts

Posted 27 June 2007 - 14:47

QUOTE(CowBoy @ 27 Jun 2007, 15:41) <{POST_SNAPBACK}>
Potpisujem i ja - svaki medijski linc je ozbiljan pokazatelj krize morala u drustvu.

Ono sto se zapitam posle toga je - a ko je, zapravo, taj Beba Popovic? Neki moji prijatelji Jagodinci uvek sa osmehom pricaju da je bio (i verovatno ostao) nevidjena muvara. U jednom trenutku je bio Djindjicev saradnik - pa da li to znaci da je stekao imunitet na bilo kakvu kritiku? Kako gde. Ovde ga vise hvale nego kritikuju, iako je tesko pronaci bilo sta sto bi ga preporucilo za pohvalu.

Kakav konjski komentar..
Jadno...

#5 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 27 June 2007 - 14:48

QUOTE(Gjovani @ 27 Jun 2007, 15:47) <{POST_SNAPBACK}>
Kakav konjski komentar..
Jadno...


Ajd' pojasni.

#6 Rosbacher

Rosbacher
  • Members
  • 8,612 posts

Posted 27 June 2007 - 14:53

QUOTE(CowBoy @ 27 Jun 2007, 15:48) <{POST_SNAPBACK}>
Ajd' pojasni.


pa kako ti nije jasno?

dirn'o si bebu!!!

a od toga je jedino gore ako dirnes u chedu.

#7 Gjovani

Gjovani
  • Members
  • 3,195 posts

Posted 27 June 2007 - 15:00

QUOTE(CowBoy @ 27 Jun 2007, 15:48) <{POST_SNAPBACK}>
Ajd' pojasni.

A ko pojašnjava očigledne stvari. Tvoj komentar govori da Bebu vidiš kao problematičnog tipa, a glavni argumenat ti je šta misli čaršija u Jagodini. Tamo gde nikad ne bi videli majmuna da nije Palme... tongue.gif

#8 una21

una21
  • Members
  • 881 posts

Posted 27 June 2007 - 15:07

QUOTE(Mama_mia @ 27 Jun 2007, 14:08) <{POST_SNAPBACK}>
....


ne, to je neuspeli pokusaj da se jednoj nebitnoj i potpuno marginalnoj licnosti da na znacaju koji bi ona jako volela da ima ali nema i hvala bogu nikada nece ni imati.

to je kao kada jedna moja poznanica panicno i tako da svi cuju krene da vristi da ne njeni papiri sa posla ne diraju jer "ima poslovnih tajni". laugh.gif pri tome zena ima radno mesto koje je najslicnije sekretarskom a autonomiju u odlucivanju koliko i cistacica u istoj firmi. sve u svemu yucky.gif

#9 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 27 June 2007 - 15:16

QUOTE(Gjovani @ 27 Jun 2007, 16:00) <{POST_SNAPBACK}>
A ko pojašnjava očigledne stvari. Tvoj komentar govori da Bebu vidiš kao problematičnog tipa, a glavni argumenat ti je šta misli čaršija u Jagodini. Tamo gde nikad ne bi videli majmuna da nije Palme... tongue.gif


Ja ti rece da pojasnis, a ne da propagandno uprostis. Moji prijatelji nisu charshija u Jagodini, oni su individue sa svojim iskustvima i svojim politickim opredeljenjima (da ne pominjem sta misle o Palmi).

Dakle da zakljucimo - Beba je muvara. Covek sa informacijama i poluinformacijama koje selektivno plasira onda kada njemu to odgovara. Tako se pokazuje u javnosti, - to sto po njemu pljuje Tijanic, Mihajlovic, copor oko Kostunice ne znaci da je svetac ili covek prosperiteta. Meni lici na obicno djubrence od kojeg je Srbija do sada (a i Djindjic, takodje) imala vise stete nego koristi.
Mozda sam pogresno informisan, mozda su ti moji prijatelji Kostunicini placenici. Razuveri me, navedi jednu dobru stvar kojom je Beba zaduzio Srbiju, mozda promenis moje misljenje o Svetoj Kravi.

Ajd' sad ti. Ako imas sta lepo o njemu da kazes.

#10 Perikle

Perikle
  • Members
  • 114 posts

Posted 27 June 2007 - 15:22

Ja nisam bas neki fan ni Cede ni Bebe (a ni samog Djindjica), ali ovo mi lici na podgrevanje prica o Zoranu Djindjicu kao sefu mafije koji je stradao u unutar-mafijskom obracunu, sto je notorna budalastina.

Kostunica i ljudi oko njega su toliko uplaseni onim sto bi mogli reci Legija i ostali kad presude budu potvrdjene, da su krenuli preventivno u kampanju protiv Cede.

Ostaje nekoliko nelogicnosti u celoj toj klevetnickoj kampanji: ako Su Djindjic, Ceda, Beba, Cane i Milo Djukanovic bili, kako se tvrdi, sefovi mafije - ko je onda i zasto ubio Zorana Djindjica? Ceda naredio Legiji i Zvekiju da ga upucaju? I zasto bi Ceda tako nesto uradio cak i da zanemarimo potpunu suludost takve ideje (Zveki koji vadi pistolj na njega u Kuli ce da sprovodi njegove naredbe!). Isti ovi koji tvrde da su Ceda i Beba krivci za Djindjicevu smrt tvrde istovremeno da su oni imali svu vlast. Pa zasto bi ga onda ubili - da bi Ceda postao potpredsednik vlade umesto sefa poslanicke grupe?

Kao i uvek naravno, najlogicniji pristup je da se, kao i svim krimi filmovima, pita da li je pokojnik imao neprijatelje, i ko bi mogao da ima koristi od njegovog ubistva? Posto je odgovor na oba pitanja dosta ocigledan i tezak za sakriti, ova histerija opanjakavanja Djindjicevih saradnika kao njegovih ubica je zapravo ocajnicki nacin da se politicki kisobran ubica, Vojislav Kostunica i njegovi ljudi - amnestiraju od odgovornosti.

Edited by Perikle, 27 June 2007 - 15:22.


#11 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 27 June 2007 - 15:29

QUOTE(Perikle @ 27 Jun 2007, 16:22) <{POST_SNAPBACK}>
Ja nisam bas neki fan ni Cede ni Bebe (a ni samog Djindjica), ali ovo mi lici na podgrevanje prica o Zoranu Djindjicu kao sefu mafije koji je stradao u unutar-mafijskom obracunu, sto je notorna budalastina.


Za one koji kocku vide u dve dimenzije uvek ce moci da se podgreje poneka besmislena prica.

Oni koji mogu da vide trodimenzionalno, cinjenica da je Beba prevejana muvara ne uslovljava da misle da je i Djindjic, zbog saradnje sa Bebom, prevejana muvara.

Opet kazem - protiv sam medijskog linca, ali uporedjivati Bebu i Djindjica i stavljati ih u isti kos (sto radi i jedna i druga strana, svako iz svojih razloga) je, najblaze receno, kratkovido.

#12 Perikle

Perikle
  • Members
  • 114 posts

Posted 27 June 2007 - 15:35

Ne, ovde nije u pitanju Beba, nego su u pitanju Rade Bulatovic, Aca Tomic i Jocic recimo. O cemu su prva dvojica pricala sa Zemuncima za vreme pobune, a o cemu Jocic sa Legijom u noci predaje, i zasto su trazili od Bagzija da optuzi Cedu i Bebu za ubistvo Djindjica, i sta je trazilo 10 najblizih Kostunicinih ljudi noci kad se Legija predao u Mup-u. I u pitanju ej to da je po dokumentu vojne sluzbe bezbednosti Aca Tomic garantovao Legiji da Vojska nece intervenisati, i da je KOstunica podrzao javno oruzanu pobunu i time pocinio akt veleizdaje kao vrhovni komandant oruzanih snaga. Oni se plase otvaranje istrage o tim stvarima, a Ceda i Beba su samo jeftin, glup i histerican nacin da taj strah sakriju i da na neko vreme promene temu.

#13 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 27 June 2007 - 15:37

QUOTE(una21 @ 27 Jun 2007, 16:07) <{POST_SNAPBACK}>
ne, to je neuspeli pokusaj da se jednoj nebitnoj i potpuno marginalnoj licnosti da na znacaju koji bi ona jako volela da ima ali nema i hvala bogu nikada nece ni imati.

to je kao kada jedna moja poznanica panicno i tako da svi cuju krene da vristi da ne njeni papiri sa posla ne diraju jer "ima poslovnih tajni". laugh.gif pri tome zena ima radno mesto koje je najslicnije sekretarskom a autonomiju u odlucivanju koliko i cistacica u istoj firmi. sve u svemu yucky.gif


...da li je cilj posta, u kome se politicka licnost po znacaju poredi sa cistacicom, bio omalovaziti cedu i bebu ili one koji sprovode medijsku hajku protiv njih ... huh.gif

...ili si htela da kazes da cedini protivnici potpuno svesno idu cedi na ruku reklamirajuci ga za dzabe i dajuci mu znacaj koji uopste nema?
i zasto bi bas oni to radili? blink.gif

#14 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 27 June 2007 - 15:38

QUOTE(Perikle @ 27 Jun 2007, 16:35) <{POST_SNAPBACK}>
...Oni se plase otvaranje istrage o tim stvarima, a Ceda i Beba su samo jeftin, glup i histerican nacin da taj strah sakriju i da na neko vreme promene temu.


Pa rekoh ja, za one koji kocku vide u dve dimenzije uvek ce moci da se podgreje poneka besmislena prica... i to ovi majmuni obilato koriste uvek kada se reflektori upere u njih.

Edited by CowBoy, 27 June 2007 - 15:38.


#15 TV lice

TV lice
  • Members
  • 66 posts

Posted 27 June 2007 - 15:42

Prestanite da maltretirate ljude zalopojkama o ugrozenim ljudskim pravima nekog Bebe. Neka ih sve koji objavljuju lazi o njemu tuzi sudu, sta to nas briga. Ja cu da procitam svaki tekst u kojem su informacije koje me zanimaju. I necu odmah da utuvim u glavu da je sve istina jer je "pisalo u novinama". Ovo vase pismo je mnogo gore ugrozavanje ljudskih prava. Imamo pravo da budemo informisani. Isto kao sto Beba ima pravo da bude posten.