Jump to content


Photo

Okupacija Srbije i domaci izdajnici


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
18 replies to this topic

#1 stojand86

stojand86
  • Members
  • 27 posts

Posted 19 June 2007 - 01:59

"СЛАТКА МАЛА ОКУПАЦИЈА
Треба се озбиљно замислити над чињеницом да неуобичајено велики број српске образоване популације гаји готово патолошку одбојност према својој земљи и мржњу према свему што носи српски национални предзнак.
Имам пријатеља који у својој соби још увек чува малу америчку заставицу којом је намеравао да маше приликом уласка америчких трупа у Београд 1999. Није у питању никакав НВО барон, страни плаћеник, агент или морална наказа, већ обичан, добро, не баш сасвим обичан српски, тачније, београдски интелектуалац, добар стручњак, пристојан човек, чак не ни превише исполитизован у неком партијском и дневнополитичком смислу. Додуше, тамо, почетком 90-их, био је са студентима код Теразијске чесме, после је уредно шетао и дувао у пиштаљку протестујући због крађе локалних избора, лупао у шерпе за време ТВ Дневника, ишао по митинзима више или мање „удружене” и „демократске” опозиције… Касније је, углавном као статиста, учествовао у „демократским променама”, ламентирао над „спорим реформама” и „6. октобром” који никако да осване. Све у свему, мој пријатељ уопште није усамљен случај, иако можда нису сви тако радикални и не држе сви по кућама тако бизарне реквизите.

Он не прати много политику, спорадично се информише са једне ТВ станице и истоименог радија, али има став о већини питања. Зна да су Срби криви за ратове на простору бивше Југославије, сигуран је да је Милошевић одговоран за санкције, бомбардовање, турбо-фолк и свеопшту криминализацију друштва, подржавао је отцепљење Црне Горе, нема ништа против независног Косова, а има доста разумевања и за „оправдане захтеве Војвођана”. У сваком случају, Чанак му је баш „симпатичан” – а, богме, ни према Бојану Кострешу није сасвим равнодушан. Верује да је Република Српска геноцидна творевина, залаже се за лустрацију, по могућству, што јединственију БиХ, „безусловну сарадњу” са Хашким трибуналом и, ако не баш чисту окупацију – та је прилика, авај, вероватно пропуштена деведесeт девете – а оно барем један озбиљан протекторат којим би се овде коначно „увео ред” и мало дисциплиновала ова балканска крчма.

Можемо се спорити око тога да ли је овај политички кроки више комичан или жалостан. Али се у сваком случају озбиљно треба замислити над чињеницом да неуобичајено велики број српске образоване популације у доби између двадесет и четрдесет пет година има сличне ставове и гаји готово патолошку одбојност према својој земљи и мржњу према свему што носи српски национални предзнак. Свако од нас познаје бар неког таквог, а понеко ће се у горњем опису можда мало и препознати.

Узроци оваквог става су бројни и врло разнородни. Први фактор је свакако једна ментална и политичка инерција. Људи су током година просто навикли на једну црно-белу слику света и политичке стварности у којој је „Милошевићев режим” третиран као симбол и синoним за свe зло, па је онда, по принципу инверзије, све што се из овог или оног разлога том режиму супротстављало – од Алије Изетбеговића, до Ненада Чанка, Ричарда Холбрука, Џорџа Сороса и Џејмса Лајона – третирано и доживљавано као исправно, пожељно и добро.

(Не треба, наравно, превидети ни фактор новац, односно неку врсту пробитачности која је, директно или индиректно, могла произаћи из вере у ову црно-белу мантру, али као што рекосмо тај фактор није ни једини нити пресудан.)

Осим тога, хајде и то да кажемо, ни у светским релацијама ствари као што су „национални суверенитет” и „патриотизам” генерално више нису у моди. Нарочито у слабим и „транзицијским” постсоцијалистичким земљама. Српски случај је ту, опет, можда само још мало драстичнији, с обзиром на специфичност нашег више-мање аутономног социјалистичког пута. Стари национални осећај је деценијама у већој или мањој мери репресиран, сматран за нешто ретроградно, превазиђено и потенцијално чак „непријатељско”, а нови „социјалистички патриотизам” је брзо исхлапио и претворио се у зб(и)рку формалних соцсамоуправних фраза у које више нису веровали ни они који су их изговарали.

Уопште, чини се да је током последње деценије у Србији настала једна необична и по много чему бизарна антинационална коалиција у којој су се преживели остаци оне старе послератне реакције (они који Американце чекају још од 1945) нашли руку подруку (случај СПО) са национално одрођеном децом и унуцима комунистичких комесара и ударника. Плус непоправљиви југоносталгичари који никако не могу да се помире са чињеницом да Југославије више нема, који не могу да прежале шопинге по Трсту и „црвени пасош са којим си могао путовати по целом свету” и бес због тога ирационално и готово патолошки усмеравају према овом јаду од државе у којој су принуђени да живе. Плус, хиљаде оних слабо образованих који сматрају да им држава нешто „дугује” и који једва чекају да „запале напоље”, а у међувремену блеје по кафићима и сплавовима, живе од којекаквих „комбинација” или их углавном издржавају родитељи.

Најзад, али, што би се рекло, никако не и на последњем месту, не треба заборавити ни улогу „најбољих непријатеља” ове модернистичке коалиције, тј. све оне многобројне „националне раднике”, пацијенте и сецикесе који су крајем осамдесетих и деведесетих дефиловали медијима као наводне стегоноше патриотизма и српске националне идеје. Све у свему, уз такве промоторе и противнике заиста нема места чуђењу што се како „национална”, тако и „европска” ствар у Србији налазе у стању у којем јесу. "

главни уредник часописа ,,Нова српска политичка мисао”
Ђорђе Вукадиновић

Komentari sa sajta Politike:

In medias res (), 18.06.2007, 23:55
Ja mnim , da je glavni faktor nedostatak identiteta. Oni jos tragaju za novim i pravim ′gazdom′ . Uzimajuci u obzir godista tih ′sanjara′ (25-40) ,njihova ′izgubljenost′ se moze objasniti kao posledica jos uvek nedefinisanih politickih sistema ,koji su prohujali kroz Srbiju od pocetka devedesetih do sada.


miki (), 18.06.2007, 23:48
A ja bih ipak precizirao epicentar kruga dvojke, to je nacija koja se hvali da je lepo živela u komunističkoj Yugi ali nisu bili seljačine da budu još i članovi partije, njima je lokalna kafana i crkva i škola i država i sve bi srpsko prodali radi obezbeđenog šopinga u Rimu, ma može i Trst, bilo šta


Nebojsa (), 18.06.2007, 23:29
Ooooo, neverovatno! Nejzad jedan tekst Djordja Vukadinovica sa kojim se potpuno slazem. A ja sam DS-ovac.



Фајдра (fajdra@beotel.net), 18.06.2007, 23:11
Жао ми је, али морам устврдити, то је јаче од мене, да народни непријатељи и издајници стварно постоје!


Неша (), 18.06.2007, 23:07
Писац је у праву када каже да се Амери чекају од 1945. Е камо лепе среће да су подржали покрет Драже Михајловића и да се ра сарадња одржала до краја рата, и да се нису окренули комуњарама. Како каже она народна: "Да се Дражин бајрак вије не би било Албаније". Овако комунистичка је напрвила Србији проблеме које не она може решити у наредних 200 година.


laki (), 18.06.2007, 22:53
svaka cast djordje,odlican clanak,slika i prilika srbije danas.danasnju takozvanu elitu ne mogu da definisem,jer mi moderator ne bi objavio komentar zbog pogrdnih reci.seljak se uvijek borio za otadjbinu i posteno radio,a doslo je vreme da se gazi jedni preko drugih,da bi dosli do cilja,onog materijalnog,rado idu u petokolonase,nista im nije sveto osim novca,pohlepa i gramziva sebicnost im je glavna osobina,uvijek vise vole tudjina nego bliznjeg svoga i sto puta su gori od turbo folka,da vidim ko ce se prepoznati


Миле Милић (), 18.06.2007, 22:46
Овај текст ме наводи на једно питање, а то је: Да ли је 12. март 2003. (али у далеко ширем обиму), требало да се догоди отприлике 10 година раније?



Stanko Kovacevic (stankok@hotmail.com), 18.06.2007, 22:19
Rekao bih, prije, da je to karakteristika beogradske (malogradjanske) obrazovane populacije nego srpske obrazovane populacije.


Kazite koliko je jako ziveti u Srbiji... s_d.gif
Hail.gif Vukadinovic!

#2 Dingospo

Dingospo
  • Members
  • 263 posts

Posted 19 June 2007 - 02:56

Hail.gif

Dobar je Djole, sve je bolji i bolji.
Napreduje, mora se priznati.
[quote]Миле Милић (), 18.06.2007, 22:46
ОваŃ

Edited by Dingospo, 19 June 2007 - 02:58.


#3 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 19 June 2007 - 07:17

Ne znam zasto se ovi patriote zgrazavaju nad onim sto su iskenjali. Mora da nesto nije u redu sa njima cim su ocekivali da ce da izadje med a ne fekalije. Pa patriote, sta da vam kazem, promenite narod. Ili to, ili konopce. To vam je najbolje.

Edited by Henry Chinaski, 19 June 2007 - 07:20.


#4 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 19 June 2007 - 07:24

Kompletno se prepoznajem u liku tog prijatelja. Jedino sto doticnog Dj.V. ne poznajem.

#5 solanik

solanik
  • Members
  • 586 posts

Posted 19 June 2007 - 07:47

Sad shvatam zasto ove novine zovu "Nova srpska fashisticka misao"

#6 K-up

K-up
  • Members
  • 265 posts

Posted 19 June 2007 - 08:19

Neverovatno kako se slazem sa svakom tvrdnjom "prijatelja". OK, nategnuta je malo ta stvar oko protektorata, ali ostalo: every word the living truth!

#7 paculla

paculla
  • Members
  • 4,099 posts

Posted 19 June 2007 - 08:26

djv masta da ima prijatelje...

#8 LEEMAN_3

LEEMAN_3
  • Members
  • 146 posts

Posted 19 June 2007 - 08:42

Evo i ja se prepoznao, ali da odgovorim...
QUOTE
Додуше, тамо, почетком 90-их, био је са студентима код Теразијске чесме, после је уредно шетао и дувао у пиштаљку протестујући због крађе локалних избора, лупао у шерпе за време ТВ Дневника, ишао по митинзима више или мање „удружене” и „демократске” опозиције… Касније је, углавном као статиста, учествовао у „демократским променама”, ламентирао над „спорим реформама” и „6. октобром” који никако да осване. Све у свему, мој пријатељ уопште није усамљен случај, иако можда нису сви тако радикални и не држе сви по кућама тако бизарне реквизите.


A sta sam trebao da radim u to vreme da me danas nebi zvali izdajnikom??? Da obucem uniformu i malo pucam, koljem, pljackam, druzim se sa Arkanom & ekipom. Da svercujem, podmicujem, nosim gajbice, prodajem kradeno, skrivam heroje.....

Treba li jos nesto da dodam?

#9 CowBoy

CowBoy
  • Members
  • 4,206 posts

Posted 19 June 2007 - 09:14

Auuu, i ovaj jede 'leba svaki dan, i to ovako zaradjen?
Sto je najgore, ima takvih koliko hoces, citava vojska onih koji jedu, pisu, seru, jedu, pisu, seru, i tako u krug dok ne uginu. Ne znam zasto se uopste baviti njima.

Meni se vise dopadaju kapitalni primerci poput Brane i Dragosha npr., to su ideolozi Mitova i smrti - ovi ostali su boranija.

Edited by CowBoy, 19 June 2007 - 09:15.


#10 Maistor

Maistor
  • Members
  • 1,022 posts

Posted 19 June 2007 - 21:18

Papir sve trpi. dry.gif

#11 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 21 June 2007 - 11:03

QUOTE(CowBoy @ 19 Jun 2007, 10:14) <{POST_SNAPBACK}>
Auuu, i ovaj jede 'leba svaki dan, i to ovako zaradjen?

Ne samo to, nego mu (i drugaru Antonicu) Tutumrakovi ministri prosvete priznaju ovakve budalastine objavljene po NSFM za naucne radove. wink.gif

#12 thermal bug

thermal bug
  • Members
  • 2,388 posts

Posted 21 June 2007 - 11:28

QUOTE(Artur Dent @ 21 Jun 2007, 12:03) <{POST_SNAPBACK}>
Ne samo to, nego mu (i drugaru Antonicu) Tutumrakovi ministri prosvete priznaju ovakve budalastine objavljene po NSFM za naucne radove. wink.gif
aaaaah shutiraj me namerno dje boli najvishe lol_2.gif

edit, politichki nekorektan: sve zamishljam kako on sedi u prvoj klupi, odma ispred uchiteljice, a mi ga cushkamo redom kako prolazimo i tako nekoliko godina. tako se gradi karakter rolleyes.gif

Edited by thermal bug, 21 June 2007 - 11:29.


#13 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 21 June 2007 - 12:08

QUOTE(Artur Dent @ 21 Jun 2007, 10:03) <{POST_SNAPBACK}>
Ne samo to, nego mu (i drugaru Antonicu) Tutumrakovi ministri prosvete priznaju ovakve budalastine objavljene po NSFM za naucne radove. wink.gif


I, ne samo to wink.gif vec im je i Telekom sponzor tog "naucnog casopisa'.

#14 thermal bug

thermal bug
  • Members
  • 2,388 posts

Posted 21 June 2007 - 12:10

QUOTE(Atreid @ 21 Jun 2007, 13:08) <{POST_SNAPBACK}>
I, ne samo to wink.gif vec im je i Telekom sponzor tog "naucnog casopisa'.
aaaaa, umrecuuu lol_2.gif

#15 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 01 July 2007 - 09:21

QUOTE(stojand86 @ 19 Jun 2007, 02:59) <{POST_SNAPBACK}>
Треба се озбиљно замислити над чињеницом да неуобичајено велики број српске образоване популације гаји готово патолошку одбојност према својој земљи и мржњу према свему што носи српски национални предзнак.


u, obrazovani sloj misli o ovom ovde sve najgore.
pozdravite autora, slažem se s njim, sve pametnije članove društva treba istrebiti, a predlažem dodatnu akciju u čast Pol Pota, gde ljude s naočarima idemo dodatno tući kad ih vidimo na ulici.