Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3760 replies to this topic

#3526 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 20 December 2017 - 17:07

Soba rezance, bez dodataka,

 

 

Uživajte.


  • 1

#3527 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 December 2017 - 17:37

...

 

prebacio na 'supe / chorbe'

 

Nego, sjajan ovaj pidjin!

 

...


Edited by Kinik, 20 December 2017 - 17:57.

  • 1

#3528 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 22 December 2017 - 01:29

mislim da se najvise persuna na svetskom nivou koristi na blistoku i u turskoj,
jesam li ovde pisala o ameba-sendvicu koji sam gutala gladna?

evo recept za ultra brzi rucak: kifla isecena sa strane, sredina se zalije maslinovim uljem
i unutra se ugura 1/2kg neopranog persuna iskidanog na srednje sitno prstima...onda malo pritisnes kiflu da se sastojci zalepe i jedes

ko voli moze da doda so ali ne mora

Probao sam. Impresioniran sam.
  • 0

#3529 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 22 December 2017 - 07:59

Ne prepoznaješ stvar? Ti si kao onaj lik ...

.....

Ja sam dobio masinu za pastu prije jedno 15 dana. Nisam jos isprobao, cekam da imam malo vise vremena.

.....

 

Kolege, meni su ove nove naprave uglavnom nepoznate. Sto se tice tijesta, ja sam naslijedio jednu povecu dasku (plocu) i oklagiju. Dobro, i sito za brasno - moji su ga kupovali direktno od mlinara, u vreci, pa bi se ponekad svasta naslo unutra. Nikakve masine.

 

A i inace nisam veliki ljubitelj ovakvog tijesta. Silno volim krumpirovo tijesto. Recimo, sufnudle sa pilecim perketom ili razne knedle.


  • 0

#3530 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 22 December 2017 - 10:05

...

 

Attached File  gnocchi di patate.jpg   48.07KB   2 downloads

 

Attached File  idahoan.jpg   47.24KB   2 downloads

 

...

 

 


  • 1

#3531 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 28 December 2017 - 19:57

Kolege, meni su ove nove naprave uglavnom nepoznate. Sto se tice tijesta, ja sam naslijedio jednu povecu dasku (plocu) i oklagiju. Dobro, i sito za brasno - moji su ga kupovali direktno od mlinara, u vreci, pa bi se ponekad svasta naslo unutra. Nikakve masine.

 

A i inace nisam veliki ljubitelj ovakvog tijesta. Silno volim krumpirovo tijesto. Recimo, sufnudle sa pilecim perketom ili razne knedle.

 

Nove naprave? Macchine per pasta se koriste već skoro 200 godina, a u ovom (do danas nepromijenjenom) obliku zadnjih 85 godina. Moji starci su prvu (danas je u upotrebi već treća ili četvrta) kupili još šezdesetih u Trstu.

Ja sam svoju, onu sa slike kupio kod Dille & Kamille.

Najpoznatije, ne nužno i najbolje, su one firme Imperia.


  • 1

#3532 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 December 2017 - 21:40

...

 

Attached File  cavalier Otello Marcato.jpg   104.31KB   0 downloads

 

Attached File  pania-siena-battitura-del-grano-pasta-087.jpg   65.53KB   0 downloads

 

...


Edited by Kinik, 28 December 2017 - 21:45.

  • 1

#3533 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 December 2017 - 15:28

...

 

Danas stigla naredna 'kineska porudzbina', ovaj put - novogidisnja - citava kuca mirise na zacine!

 

:thumbs:

 

Bice veselja & uzivanja!

 

Kacim staru fotku, no i nova bi bila ista, samo malo obilnija porudzbina

 

Attached File  kineska porudzbina.jpg   294.2KB   1 downloads

 

nekoliko vrsta cajeva i rezanaca, dve vrste soja sosa (light & dark), sos od ostriga, sos od djumbira, riblji sos (it stinks!), 'hot oil', susamovo ulje, dve vrste pirincanog sirceta (white & red), vino za kuvanje, pileci temeljac, seckan lotosov koren, pa onda praskasti i drugi zacini - secuanski i zeleni biber, kurkuma, star anis, djumbir, chia semenke, pasta od fermentisane soje / od fermentisanog pasulja, komadni red chilli, '5 zacina' & '13 zacina', 'jasmin' pirinac, proso, wasabi pasta, i rice wine! 

 

Sad dok pisem - grickam neke zelene alge.

;)

 

...


  • 3

#3534 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 29 December 2017 - 16:16

Secate se onog schwarzwaldskog dimljenog specka? 

 

Spoiler

 

Napravila sam pasulj. Konacno. Sve sam radila eksperimentalno po osecaju, ispalo je divno.

Naseckala sam sitno mrkvice da mu daju slast, pa sam dodavala polako svakakve zacine (nana je divna!). 

Kurkumu stavljam u sve sto je kuvano, mnogo je zdravo (ali samo kad se kuva, ne onako klot). 

A speck sam ubacila da malo poradi na aromi i to je bio odlican potez! Posle sam izdvojila samo krtinu. 

 

Uspela sam da zgotovim vrlo ukusnu proteinsku bombu (vec godinama planiram taj pasulj). 

 

Attached File  DSC_0029.JPG   102.27KB   1 downloadsAttached File  DSC_0030.JPG   101.86KB   1 downloads

Attached File  DSC_0050.JPG   86.03KB   1 downloads


  • 2

#3535 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 30 December 2017 - 21:17

Jedite kelj! To je hranljiva bomba svoje vrste. Najjaca iz familije Brassica. Poredjenja radi, u kelju na 100 gr. ima 5300 mgr karotina a na mestu #2 je broccoli sa 920 mgr (beli kupus 80, crveni kupus 20) . U odnosu na ostale clanove iste familije kelj je ubedljivo #1 sto se tice i ostalog (C vitamin, Kalijum, Kalcijum, Magnezijum, Gvozdje, Retinol). Na udaljenom drugom mestu su tek broccoli i brussels sprouts (920 odnosno 530 mgr karotina na 100 gr.).

 

Zamutila 2 jaja sa pavlakom i zelenim zacinima po ukusu. U to umuljala kriske polukuvanog krompira, crveni luk, kelj i izmrvljen plavi (budjavi) sir + zacine. Izrendala odozgo kackavalj za gratiniranje i ubacila u rernu. Uz to cureci file. Vrlo ukusno.

 

Attached File  DSC_0011.JPG   99.64KB   1 downloadsAttached File  DSC_0017.JPG   89.76KB   1 downloads


  • 3

#3536 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 30 December 2017 - 22:54

Jeli kelj zaista toliko hranljiv? Jedna je od namirnica koju ne volim ( kao i paskanat - ne mogu da ga jedem!)?


  • 0

#3537 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 30 December 2017 - 23:45

Mlinci su napravljeni, curkica usoljena i nauljena. Zavrsni radovi sutra, bice dokumentovano:

 

Attached File  IMG_3282.JPG   118.77KB   2 downloads


  • 4

#3538 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 31 December 2017 - 12:18

Jeli kelj zaista toliko hranljiv? Jedna je od namirnica koju ne volim ( kao i paskanat - ne mogu da ga jedem!)?

 

Da, vrlo je hranljiv. Sve iz familje kupusa je vrlo hranljivo jer je kupus prepun raznih antikancerogenih supstanci. Primera radi, sumpornih materija koje se u organizmu pretvaraju u izotiocinate (takodje sumpornu materiju) koji koce razvoj celija raka. Radjena su velika epidemioloska istrazivanja koja to potvrdjuju (narocito se istice smanjenje rizika od raka pluca, stomaka, debelog creva i cmara). Primer: brokoli sadrzi svih 12 antikancerogenih supstanci. 

 

Trebalo bi jesti vise kupusa, to je sjajna namirnica. Postoje neke price da su jos stari Egipcani i Grci kiselili kupus. Kupus je zgodan za gajenje, dziglja i po hladnoci. Zgodan je i za one koji hoce da smrsaju, tesko je naci nesto manje kaloricno. Rimljani su ga doneli u Eglesku. U srednjem veku su ga uzgajali monasi u manastirima. U Svedsku je stigao u XVIII veku. Ima neki stari recept za kiseljenje sa procedjenim domacim jogurtom (zbog laktobacila od kojih nastaju mlecne kiseline). 

 

Hrana ne leci ali moze da spreci. A moze i da drzi pod uzdom neke stvari. Hrana moze biti vrlo dobra navika i ogledna vezba iz karaktera. 


  • 3

#3539 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 31 December 2017 - 13:10

...

 

1. Sve kupusnjače pripadaju istoj vrsti oleracea, ali se razlikuju po varijatetima i po različitom jestivom delu biljke. Postoje sledeće varijante:
 
1. KUPUS – Brassica oleracea var. capitata forma alba i rubra;
2. KELJ – Brassica oleracea var. sabauda;
3. LISNATI KELJ (raštan) – Brassica oleracea var. acephala;
4. KELJ PUPČAR – Brassica oleracea var. gem-mifera;
5. KARFIOL – Brassica oleracea var. botrytis;
6. BROKOLA – Brassica oleracea var. botrytis, sub-var. cymosa, subvar. italica;
7. KINESKI KUPUS – Brassica oleracea var. chi-nensis;
8. PEKINŠKI KUPUS – Brassica oleracea var. pekinensis;
9. KELERABA – Brassica oleracea var. gongylodes.
 
Jestivi delovi kod svih kupusa su lisnati delovi
uvijeni u vidu glavice, glavičice, rozete ili su slobodni. Kod karfiola i brokole to su nerazvijene, preobražene cvasti, a kod kelerabe zadebljali deo stabla.
 
Attached File  dva kupusa.jpg   128.06KB   1 downloads
 
Attached File  kupusnjace.jpg   91.61KB   1 downloads
 
Attached File  kupusnjace 2.jpg   132.4KB   1 downloads
 
Attached File  kupusnjace-protiv-kancera_v.jpg   127.11KB   1 downloads
 
Attached File  wong-bok.jpg   130.7KB   1 downloads
 
...
 

Edited by Kinik, 31 December 2017 - 13:13.

  • 3

#3540 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 31 December 2017 - 15:19

Brasike su vec pocele na usi da mi izlaze. Skoro svaki dan je kupus u bilo kojoj formi, kiseo, svjez ili kuhan, pa karfiol, kelj i brokule. Uglavnom kao prilog. Cak sam pojeo 10ak brussel sprouts i to mi nije pretjerano tesko palo jer sam bio malo kreativan, pa ih zamaskirao sa sunkom i stiltonom i sve to sakrio u pire krompir i zapekao u rerni. Fantasticna stvar, ponovicu iduce godine opet.

 

Juce sam naletio na prekrasne telece krmenadle i trenutno su u Sous Vide na 53°C, veselo se brckaju. 

 

Attached File  sous vide.jpg   171.03KB   1 downloads

 

Nisam jos odlucio sta cu uz njih, bareni kupus najvjerovatnije. :)

 

 

Sretna Nova Godina svima i dobar provod veceras! :)

 

 


  • 2