Jump to content


Photo

Beogradski psi & ljudi lutalice


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
75 replies to this topic

#16 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 08 June 2002 - 04:05

sand:
"Naselje Sunca"- gde je to? lici mi na zgrade na Savi , u blokovima?

Jeste, blok 45 se nekad zvao "Naselje Sunca"

#17 Sister

Sister
 • Members
 • 1,166 posts

Posted 08 June 2002 - 10:22

Velika tragedija urbanističkog nasleđa komunizma su naselja i naselja koja su izgrađena da bi potom bila prepuštena sama sebi. Taj nakazni bastard Korbizjeovske vizije podele grada na funkcionalne zone i ruskog ideala "što ružnije i bezdušnije, to bolje" nikada nije ni imao drugačije šanse. Banjica, Novi Beograd, Vidikovac... užas, potpuni užas.

Da bi takva vrsta naselja opstala, potrebna su velika ulaganja od strane grada za održavanje. Međutim, pristup "hit and run" tačnije "build and run" (izgradi i ostavi da propada). Drugi problem je čisto demografski, ali o tome najbolje znaju bivši i sadašnji stanovnici NBG-a. Svako je u ulazu imao najmanje pet penzionisanih nosilaca neke od spomenica, pa onda dežurne bacače đubreta kroz prozor, uzgajitelje kiselog kupusa itd.

Neki od blokova nikada nisu imali šanse, ali je za blokove 45 i 70 posebna šteta, jer je tu u startu velika pažnja poklonjena uređenju svih površina, osmišljavanju sadržaja itd. Proteklih deset godina su samo stavili neminovni proces propadanja blokovske novogradnje na fast forward, jer je taj proces ovde neumitan.

Postoji puno primera diljem sveta, u ex-komunističkim zemljama su ti primeri drastičniji i masovniji, konktretno smo u jednoj radionici pri fakultetu izučavali slične primere iz Engleske, Škotske i Amerike. Bio mi je to priličan šok kada sam videla da primeri a la New York 1997 nisu naš izum...

_________________
Liberalism leads to political correctness. Political correctness leads to ignorance. Ignorance leads to racism. Racism leads to the dark side.

[ Izmena poruke: Sister na dan 2002-06-08 11:28 ]

#18 sand

sand
 • Members
 • 176 posts

Posted 14 June 2002 - 12:05

blokovi!

kakako su mi drage te betonske kutije sa sklonistima i zute trafike i savski kej!

70A

#19 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 15 June 2002 - 04:20

Sister post /...]

Mene je sokiralo kada sam u nekim delovima Pariza i oko Pariza videla od tih jos vece uzase od zgrada i naselja. Biserje : zgrade blizanci u formi kamembera /okruglog sira/ postavljenog uspravno, tamo negde u pravcu Diznilenda. /Nas ekvivalent bi bile zgrade u burek-formi /. Ako se time neko moze utesiti, nije samo Beograd stradao od korbizjeanskih vizija industrijskog grada. Dobar deo tih tragedija je potpisan imenima nasih arhitekata koji su u neogranicenim kolicinama dolazili u Pariz sezdesetih i sedamdesetih.
Poslednjih godina, u okviru raznih superkomplikovanih socijalnih programa, Francuzi eksplozijama unistavaju neke od HLM 'bar'ova, koji su se ispostavili kao inkubatori najuzasnijih socijalnih problema. Neke druge 'bar'ove animiraju/humaniziraju :razz: tako sto ih presecaju i ceone povrsine nabudze nekakvim jeftinim plasticnim kreacijama. Tako poneki arhitekta dodje i do posla.
Videla sam i svetle primere, narocito u Holandiji.

Problem odrzavanja novih naselja koja su u medjuvremenu ostarela, /osim nehumane rugobnosti koja je prva prepreka zelji za odrzavanjem/ je sto su ti stanovi bili 'drustveni' /takoreci niciji/, za razliku od starog Beograda na kome se zadrzao pojam 'privatnog vlasnistva' sto podrazumeva brigu o istom. Cirkus sa otkupom stanova je nastupio kada vise nije ostalo mnogo toga da se sacuva, a i nad to malo je tokom poslednje decenije dejstvovano sa svih strana.

[... ali je za blokove 45 i 70 posebna šteta, jer je tu u startu velika pažnja poklonjena uređenju svih površina, osmišljavanju sadržaja itd ... ]

Mislis verovatno samo na one delove sa dvospratnicama i cetvorospratnicama fasada/terasa prema savskim kejevima /prilagodjeni model nekog olimpijskog naselja, mislim iz Japana /zemlje izlazeceg sunca :smile:/, znaci efemernog stambenog karaktera/. Ti su blokovi bili stepenovana kombinacija solitera ruznih kao i bilo koji drugi i tih zgradiciiica : kao, evo ovde neka malo bar nekome bude lepo, i time smo otkupili pravo da ovima ovde napravimo ruzno. Korisnicke grupe su se razlikovale po tome sto su te ruzne zgrade naseljavale uglavnom vojne i policijske porodice, a ove lepse radnicko stanovnistvo sa smorenim intelektualnim porodicama u tragovima. Poslednje sto sam tamo videla su bili malo je reci ruzni 'trzni centri', vezbanke restauriranja ideje o ulaganju u biznis u uvodnoj fazi tranzicije, podignuti na pustarama izmedju blokova i trase kojom se tramvaj kretao u XXI vek. Kasnije sam cula da su Kinezi svojim trgovinskim aktivnostima zaposeli te prostore.

#20 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 15 June 2002 - 04:24

Anarch_choque lutalica.

#21 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 15 June 2002 - 05:01

Interesantno je da arhitekte uvek najvise kukaju u vezi arhitekture. Pa povezite malo racuna sta pravite, bRe!

:lol:

#22 sand

sand
 • Members
 • 176 posts

Posted 17 June 2002 - 14:15

istina je da je kineza na novom beogradu tacnije u blokovima sve vise, imaju male numerisane lokale po trznim centrima sa ugl. neinteresantnom robom ili neadekvatnim brojevima!i onda kao u kineskom cirkusu vidis kako stane njih dvadesetoro na jedan bicikl pa zasto ne i u jedan lokal!

#23 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 17 June 2002 - 14:35

Zivotnu sredinu u kojoj se drasticno promene uslovi (recimo posle pada asteroida) naseljavaju nove, izmenjene, vrste organizama. Postojeci "uslovi sredine" biocenoze 'Srbija' odredjene vrste jednostavno "inhibiraju", a druge organizme (npr. neke Kineze ili stanovite brdjane) favorizuju. Ima naravno i puno vrsta na rubu opstanka.

#24 aenima

aenima
 • Members
 • 2,025 posts

Posted 17 June 2002 - 18:57

Moram da kazem da je zgrada FDU imala svojih sarmantnijih momenata onako usamljena i rezignirana na polju sprzene trave.

Neke teorije zavere kazu da je jezgro (sekta umnih glava) Univerziteta umetnosti u Beogradu planski razbijana seljenjem Akademija i njihovih ogranaka iz strogog centra grada na Dedinje, odnosno Novi Beograd. FDU je u nekom periodu pokusao da svojim programima postane kulturni centar ustrojenog dela grada, ali nikada nije uspeo. Jos ne umem da objasnim zasto (los prevoz?).

Steta, jer svaka prava metropola ima vise centara (kulture), razlicitih aroma i boja. A koncentrisanje strogo na Knez Mihajlovu je sindrom korzoa, dakle palanke.

#25 YC

YC
 • Members
 • 603 posts

Posted 18 June 2002 - 11:09

2 Aenima,
Knez Mihailova (pise se bez j) predstavlja sve osim kulturnog sredista. Posto u toj ulici radim mogu da ti kazem da ne moze da se prodje od tezgi i tezgica svih oblika. Ne moze ni da se prica jer treste narodnjaci iz cd sopova. A vrhunac su psi lutalice koji regularno reze na prolaznike i prosjaci koji ne da prose, nego agresivno i dosadno startuju ljude da im udele neku kintu.

I sad zamisli kad mi dodje neki stranac, a ja resim da ga prosetam elitnom beogradskom ulicom.........

[ Izmena poruke: YC na dan 2002-06-18 12:20 ]

#26 Lun

Lun
 • Banned
 • 3,921 posts

Posted 18 June 2002 - 12:08

Zaboravio si najveci problem Knez MihaJlove - Stole Piksi.

#27 YC

YC
 • Members
 • 603 posts

Posted 18 June 2002 - 12:15

...... legendarno-zivopisno i lokalno.

Nego zaboravili smo i peruanski orkestar koji je svojom zilavoscu preziveo zadnja tri,cetiri ciklusa izbora i sve moguce gradske vlasti.

Sve vlasti prolaze, Peru ostaje.

#28 509

509
 • Members
 • 1,059 posts

Posted 18 June 2002 - 13:15

YC:
Knez Mihailova predstavlja sve osim kulturnog sredista. Posto u toj ulici radim mogu da ti kazem da ne moze da se prodje od tezgi i tezgica svih oblika. Ne moze ni da se prica jer treste narodnjaci iz cd sopova. A vrhunac su psi lutalice koji regularno reze na prolaznike i prosjaci koji ne da prose, nego agresivno i dosadno startuju ljude da im udele neku kintu.

I sad zamisli kad mi dodje neki stranac, a ja resim da ga prosetam elitnom beogradskom ulicom...

YC, da li si ozbiljan?
Koliko se ja secam (od pre jedno 2-3 godine) stanje u "Knezu" je bilo pristojno (ako izuzmem demolirane zgrade SAD i Fra). Bile su dva mesta sa CD/MC (jedan prodavac kod kafane "Ruski car" i nekoliko ispod nadstresnice neke od zgrada pod stubovima u visini apoteke, ponekad ispred Elektrotehne). Bilo je prodavaca sladoleda, hot-pas i kokice ali nista napadno i strasno. Bease to lepa ulica :sad:

to Lun:
Stole Piksi i Zika Obretkovic (u Skadarskoj) su maskote i lude Beograda. Nemoj da se ljutis, ali bez njih Beograd nije isti, kao sto i bez tebe forumi nemaju istu draz :wink:
_________________
PRAVILO BROJ ŠEST: Pobednik je onaj tim koji prvi pobedi.

[ Izmena poruke: 509 na dan 2002-06-18 14:19 ]

#29 condor

condor
 • Banned
 • 4,809 posts

Posted 18 June 2002 - 17:55

Dok recimo bez tebe forumi imaju osetno vecu draz - ali nam to, izgleda, nije sudjeno...

#30 aenima

aenima
 • Members
 • 2,025 posts

Posted 18 June 2002 - 18:47

Uh, pregazilo me vreme :grin:

Htedoh da kazem da se ipak sve desava na tom potezu "od Demije do SKC-a" :wink: osim ako nije pocelo da se desava i negde drugde.

Mislim - da li postoji jos neki kvart koji ima pozorista, bioskope, galerije, knjizare, biblioteke, prodavnice, kafane, klubove, hotele, muzeje...?