Jump to content


Photo

Prosvetna mafija, hapšenja u toku


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
126 replies to this topic

#1 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 20 February 2007 - 17:07

QUOTE
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su uz konsultaciju Specijalnog tužilaštva, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanja mita i posredovanje u primanju mita, lišili slobode u Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu, dekana, prodekana i sedam profesora sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu kao i pomoćnika ministra prosvete:

Privedeni su:

1.Sveta Purić [1954], dekan;
2.Božin Vlašković [1954], prodekan nadležan za finansije i redovan profesora na predmetu Autorsko pravo i pravo industrijske svojine;
3.Emilija Stanković [1953], pomoćnik ministra prosvete i sporta i redovni profesor na predmetima Rimsko pravo i Veliki pravni sistemi i Osnovi pravnih institucija;
4.Ivan Čukalović [1956], šef Katedre za Međunarodno javno pravo;
5.Predrag Stojanović [1958], šef Katedre za pravne i ekonomske nauke;
6.Dragan Petrović [1964], redovni profesor na predmetu Krivično pravo;
7.Dragan Bataveljić [1959], redovni profesor na predmetu Ustavno pravo;
8.Srđan Đorđević [1967], bivši sudija Ustavnog suda Republike Srbije i docent na predmetima Uvod u pravo, Političke institucije i Ustavna zaštita ljudskih prava i slobode;
9.Zoran Simić [1952], šef Službe za studentska pitanja
10.Saša Jovanović [1971] iz Velike Plane, lice bez zanimanja.

Osnovano se sumnja da su oni u dužem vremenskom periodu primali mito, odnosno posredovali u primanju mita od većeg broja studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kojima su omogućavali da polože ispite, tako što su im upisivali ocene u indeks i sačinjavali lažne zapisnike o polaganju ispita.

MUP nastavlja rad na vršenju provera i prikupljanju svih relevantnih dokaza u cilju potpunog razotkrivanja korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i drugim visokoškolskim ustanovama na kojima su navedena lica bili predavači.

Vuksanović: Niko nije iznad zakona

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je da je njegova pomoćnica, zadužena za visoko obrazovanje, Emilija Stanković, pre nekoliko sedmica, podnela usmenu ostavku na tu funkciju.

On je, povodom postupka koji nadležni organi sprovode na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, rekao da je njegova bivša pomoćnica bila u stalnom radnom odnosu na tom fakultetu.

'U radu u Ministarstvu prosvete dala je puni doprinos u stručnom smislu i na njen rad niko nije imao primedbu', rekao je Vuksanović. Međutim, Srbija ima strategiju borbe protiv korupcije u svim oblastima, pa i u ovoj, rekao je Vuksanović i istakao da, u skladu sa tim, niko ne može biti iznad zakona i da svako snosi ličnu odgovornost.

'U Ministarstvu prosvete i sporta smatramo da svi nadležni organi treba da rade svoj posao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima', naglasio je Vuksanović.

Đuran: Hapšenje profesora veliki udarac za Univerzitet

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Miloš Đuran izjavio je da je privođenje profesora Pravnog fakulteta veliki udarac za ceo Univerzitet. 'Moraćemo da se suočimo sa tim i svako će snositi individualnu odgovornost', rekao je Đuran.

On je napomenuo da će Univerzitet u Kragujevcu tim povodom održati sastanak o čemu će biti izdato saopštenje.

Privođenje profesora Pravnog fakutleta pozdravila je većina Kragujevčana, ali i studenata koji ističu da su 'duži period upozoravali na korpuciju na tom fakultetu, koji slovi za najbolje plaćene profesore'.


#2 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 20 February 2007 - 17:48

Vidi, vidi, posle Emilije nema dalje, samo Fuksa. smile.gif

#3 gagast

gagast
  • Members
  • 3,503 posts

Posted 20 February 2007 - 17:57

Narod koji ima ovakvu elitu, ne mora da brine za svoju budućnost.

#4 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 20 February 2007 - 17:58

Koliko pamtim i Toma Grobar završava prava u Kragujevcu. cool.gif

#5 FriendOfTheEarth

FriendOfTheEarth
  • Members
  • 590 posts

Posted 20 February 2007 - 18:03

Zar on vec nema diplomu (necega) u fioci.. laugh.gif

#6 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 20 February 2007 - 18:18

Emiliju Stanković su pre otprilike godinu i po dana presreli studenti posle ispita u Kragujevcu, pretukli je i uzeli svojih 3000 ojra iz njene tašne.
Daleko od toga da opravdavam nasilje, ali je interesantno da po hapšenju studenata nikom već tad nije palo na pamet da preispita odakle Emiliji tolika kinta u torbici dok se vraćala s posla dry.gif

Edit: obaška što se šuška da su okolnosti pod kojima je došla do funkcije u Ministarstvu vrlo sumnjive i diskutabilne. A Fu*inu izjavu da nema primedbi na njen rad u istom treba shvatiti kao poziv na hapšenje i samog ministra, jerbo ti lopovi imaju brdo "propusta".

Edited by kinky kitten, 20 February 2007 - 18:21.


#7 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 20 February 2007 - 18:24

QUOTE(FriendOfTheEarth @ 20 Feb 2007, 18:03)
Zar on vec nema diplomu (necega) u fioci..  laugh.gif


Ima. Srednje tehničke. dry.gif

#8 Paladin

Paladin
  • Members
  • 809 posts

Posted 20 February 2007 - 18:46

QUOTE(Larko @ 20 Feb 2007, 17:07)


"Nije to bez vraga" (Oliver Mlakar, Kviskoteka).

Opet je bitan tajming i samo tajming. To je jedina karta na koju Toona i Nestaško mogu igrati u žicanju položaja u novoj Vladi.

#9 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 20 February 2007 - 20:07

QUOTE(kinky kitten @ 20 Feb 2007, 18:18)
Daleko od toga da opravdavam nasilje...

Ja pravdam. Takve treba tuci dok se ne upisaju, a onda ih treba tuci zato sto su se upisali.

#10 Gooda

Gooda
  • Members
  • 59 posts

Posted 22 February 2007 - 14:33

Ova hapsenja su me stvarno prijatno iznenadila. Nadam se samo da postoje cvrsti dokazi i da ce svi biti proterani sa fakulteta, a nadam se i zavrsiti u zatvoru. Posebno mi je drago sto je dolijao Predrag Stojanovic, za njega znam da je velika ljiga, i da je debelo korumpiran.

Sreca da LDP nije dobio vise glasova, inace bi Predrag bio poslanik sa svojim liderom Baticem, pa mu ne bi mogli nista. wink.gif

Prljavih profesora ima mnogo i na drugim fakultetima i univerzitetima, nadam se da ce biti jos ovakvih vesti.

#11 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 22 February 2007 - 14:47

Koliko čujem od ljudi iz Kragujevca ovo je tek vrh, a ima još puno kandidata za dugogodišnji odmor u Zabeli.

QUOTE
Sreca da LDP nije dobio vise glasova, inace bi Predrag bio poslanik sa svojim liderom Baticem, pa mu ne bi mogli nista.


Da je LDP dobio više glasova ne bi bilo šanse da Vuksa bude ministar prosvete sa svim svojim zamenicima na koje "nema primedbe". A ako se pojavio na suđenju juče Čedomir, pojavio bi se i ovaj kao bela lala.

Edited by Eraserhead, 22 February 2007 - 15:23.


#12 maksas

maksas
  • Members
  • 1,625 posts

Posted 22 February 2007 - 16:36

QUOTE(B92)
Grčka suspendovala priznavanje diploma

Slučaj kupovine diploma iz Srbije proširio se i na zemlje u regionu. Grčka štampa prenosi da je u poslednjih pet godina otkriveno više slučajeva lažnih diploma koje su grčki studenti dobijali u zemljama istočne Evrope, pa i u Srbiji.

Najviše lažnih diploma je iz oblasti prava, medicine, ekonomije i elektrotehnike. Navodi se primer da su otkriveni sumnjivi podaci kod studenata koji su u Srbiji studirali medicinu i ekonomiju.

Dok afera ne bude razjašnjena, grčko ministarstvo prosvete zaustavilo je svako priznavanje diploma dobijenih u Srbiji. O toj odluci je obavešteno i ministarstvo prosvete u Beogradu.

Ministar Slobodan Vuksanović za B92 kaže da je ta stvar u rukama grčke i srpske policije.  "Ako taj posao bude uspešno obavljen, onda će automatski biti rešeno pitanje i domaćih i stranih studenata", kaže on.

"Kada je reč o grčkim studentima koji su ovde studirali, u tom pogledu oni su ravnopravni s domaćim studentima. Kada je reč o grčkim studentima, do sada nije bilo takvih prijava. Prijave koje smo imali prosleđivali smo na MUP-u i tiču se domaćih studenata", kaže on.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević iznenađen je odlukom grčkog ministarstva obrazovanja. On za B92 kaže da je odluka Grčke prenagljena i neprijatna.

"Ne razumem zašto je to Grčka uradila. To je bio izuzetak, a ne nešto što je redovno. Diploma BU je diploma koja važi u svim zemljama sveta. Profesori sa BU su profesori na Harvardu, Jejlu, Stenfordu. Ako je to neko uradio u Grčkoj, uradio je pogrešno i to nije put kojim se te stvari rešavaju", kaže on.

Kako saznaje B92, i ranije je bilo problema s diplomama koje su u Srbiji dobijali grčki studenti, posebno oni koji su studirali medicinu.

Naime, Grčka je i ranije suspenodvala priznavanje diploma sa univerziteta u Srbiji jer je prilikom zapošljavanja tih studenta bilo utvrđeno da se datumi na položenim ispitima i datumi iz pasoša prilikom ulaska u zemlju ne poklapaju.


#13 Downforce

Downforce
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 22 February 2007 - 16:49

A sada samo jos preostaje da nase tuzilastvo i sudovi odrade svoj posao maksimalno dobro(kao i obicno)...tako da i Azerbejdzan sa gadjenjem i dubokim prezirom uvede iste mere... dry.gif

#14 gagast

gagast
  • Members
  • 3,503 posts

Posted 22 February 2007 - 18:06

QUOTE(Downforce @ 22 Feb 2007, 17:49)
A sada samo jos preostaje da nase tuzilastvo i sudovi odrade svoj posao maksimalno dobro(kao i obicno)...tako da i Azerbejdzan sa gadjenjem i dubokim prezirom uvede iste mere... dry.gif

Proces će biti vođen u Smederevu. Neki se pitaju, zašto ne u Kragujevcu? Jednostavno sud u Kragujevcu nikada ne bi doneo osuđujuću presudu zato što su optuženi u ko zna kakvim sve vezama sa sudijama, tužiocima, sekretaricama, kafe kuvaricama. Po tome se vidi da vlast apsolutno nema poverenje u sudsvo koje je po svom ukusu skrojilo ali ostaje pitanje zbog čega se recimo Velja selja svojevremeno zalagao da se onom generalu Lazareviću sudi u Leskovcu a ne u Hagu.

#15 dona

dona
  • Members
  • 6 posts

Posted 22 February 2007 - 20:38

sad.gif
QUOTE(gagast @ 22 Feb 2007, 17:06)
Proces će biti vođen u Smederevu. Neki se pitaju, zašto ne u Kragujevcu?  Jednostavno sud u Kragujevcu nikada ne bi doneo osuđujuću presudu zato što su optuženi u ko zna kakvim sve vezama sa sudijama, tužiocima, sekretaricama, kafe kuvaricama. Po tome se vidi da vlast apsolutno nema poverenje u sudsvo koje je po svom ukusu skrojilo ali ostaje pitanje zbog čega se recimo Velja selja svojevremeno zalagao da se onom generalu Lazareviću sudi u Leskovcu a ne u Hagu.


E ljudi pa to je samo pocetak. mislim da ima i gorih slucajeva.... samo sto niko ne zeli da prica o tome...
dobijes diplomu, na presudi koju donosis kad postanes sudija samo napises U IME NARODA i sve je sredjeno
plasim se da ce i ovaj proces kao i mnogi u nasoj zemlji trajati predugo i da se nece zavrsiti onako kako svi mi ocekujemo
i samo mi jedna stvar nije jasna- kad su vec krenuli sa paracenjem profesora u kragujevcu sto to nisu uradili u isto vreme i na ostalim univerzitetima? prosto da oni koji to rade na drugim univerzitetima ne bi imali vremena da zametnu tragove

ali ovo je Srbija.......