Jump to content


Photo

Ryszard Kapuściński


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 wagabund

wagabund
  • Members
  • 1,617 posts

Posted 28 January 2007 - 04:43

23. januara preminuo je Marko Polo dvadesetog veka, najpozvaniji hronicar treceg sveta; Rišard Kapušćinski je na osnovu ličnih iskustava pisao o živopisnim junacima istorijom nakrcanog stoleća, o bizarnim tragičnim ličnostima poput Haila Selasija, brojnih Heroja Sovjetskog Saveza, poslednjeg iranskog šaha, Patrisa Lumumbe, o malim prljavim ratovima kakav je bio onaj koji se razbuktao između Hondurasa i El Salvadora nakon jedne fudbalske utakmice. Njegov pristup je bio studiozan, a postupak genijalan; etnografska i istorijska fakta pretvarao je u metafore, od kojih je pravio vinjete koje su najslikovitije predstavljale duh malih naroda. Vladao je rečima, proputovao je čitav svet i često bio na liniji vatre. Imam osećaj da je zaista došao kraj istorije, sada kada njega nema da joj posvedoči. Pripada mu sva slava.



#2 lobozinho

lobozinho
  • Members
  • 761 posts

Posted 29 January 2007 - 12:05

Slava mu. Subotnji Gardijan je objavio odlomak njegove poslednje price prevedene na engleski, o njegovim secanjima na 1945.

#3 BGhost

BGhost
  • Banned
  • 1,978 posts

Posted 29 January 2007 - 13:45

Do Kapuscinskog sam dosao sa velikim zakasnjenjem, posredstvom brata (inace, Kapuscinski u nastajanju) koji mi je doneo knjigu o Hajletu, The Emperor. Pisao je o svetu o kome je sve poznato, osim istine, i to je radio bas iz perspektive onih cije iskrivljene i dehumanizovane slike cine korpus opstih mesta popularne istorije. Romantik decjeg srca, stvarao je pod nagonom vecite radoznalosti i volje za istrazivanjem. RIP