2 Stoprocentni
......................
>> ... Inace, zanima me zasto se forsira citavo prase? Da li je zaista rec o mnogo boljem ukusu nego recimo kad se ispece u komadima? ...<<
Nekako se tradicionalno smatralo da je izneti pola / cetvrt praseta na trpezu "ispod casti".
Cak se i najveci siromasak trudio da, makar pozajmio pare, - bude "gazda".
"Priredjeno zhemsko prase" (mushkadija se i onda "feministichki" nije cenila!), je optimalno oko 12-15 kg. Kad odbijes gobitak tokom pecenja - taman bude za desetak pristojnih gostiju. Doduse - iseci kvalitetno pecenje, da svako parce sadrzi malo ukusne i hrskave kozice, malo mesa, malo masnoca i malo kostiju - to je poveca umetnost. Ne moze bez panja i dobre satare.
(ovde vidim da neko spominje "mitove" i prase od 18-25kg!
Za mitove cemo lako, a za prase od 25kg dajem popust - to mora da je iz Banata!)
Koza je prirodan omotac kojii cuva sokove mesa. Sto je manji komad - veci su gubici tezine pa i ukusa. Pecene liske prashke shunke su obican bezukusni mesni chips.
Ukus komadnog mesa se moze sacuvati i drugacijim metodima: naglo zapeci na visokoj temperaturi - da se skori kozica / povrsina mesa, ili komad mesa koji nema kozicu premazati nekom kombinacijom meda / ulja / piva i aroma. To obicno zapusi pore na povrsini - sacuva sok i socnost.
Ima tu i drugih tehnickih problema: da ti se guda / dve (nikad nije sigurno!) oprase na vreme, pa da stignes da pred Bozic da imas fino ugojeno, mesnato prase, a ne da ga ubrzano gojis (mnogo, bre, masno). Ranije je trebalo biti znalac / domacin, racunati "termine", - sada to na farmama rade hormoni & vestacko osemenjavanje.
Doduse i u tehnici pecenja / przenja ima inovacija.
Kozu moze da zameni Alu-folija, ili specijalna transparentna termo-folija u koju zamotas meso. I tek kad je pri kraju - raseces foliju - zarumenis pecenje.
Nego, nesto vidim ovde mostly mushki svet, a mnogo manje zhemski?
Pa se setih jednog satiricara koji je rekao: "volim zhene koje troshe mushkarce kao mushke shovinistiche polutke".
Vec sam jednom kratko pisao, no ko ce juriti vise strana tredova!
----------------------------------
Btw, - najbolje prasece pecenje koje sam jeo je neka italijanska "porchetta".
http://www.italianma...s/recipe332.cfmNegde '74, u jednom izletnickom mestu kraj Rima - Frascati (malo podalje, iznad brda je letnja rezidencija rimskih Papa).
http://www.italianma...es/doc10146.cfmTa porchetta se pravi od neke cudnih italijanskih svinja, - ne mnogo velike, kracih nogu, sitnijih kostiju (neko rekao: iz Kine ih zapatio Marko Polo). Pa se to povece prase - do 20 kg lepo polozi na ledja, tvrdim koncem / posebnom zicom se povade sve kosti (ali bas sve, ostavi se samo glava zbog estetike), dobro se posole krupnom morskom solju, i u unutrasjnost se stave sveze raznorazne aromaticne trave: puno persuna i celera, zalfija, tek 1-2 grancice ruzmarina, timjan, 1-2 lista lovora, malo origana i malo listova bosiljka, mleven biber. Zatim se to sve dobro uveze kuvarskim koncem, natakne na razanj i redovno mazano maslinovim uljem lagano okrece i pece na zharu vinove loze. Kada je gotovo, ohladi se i onda ostrim nozem sece na kolutove po zelji kupca. Uobicajeno je da je kolut oko 150-200 gr. Uz njega ide i taj zelenis - koji je apsolutni delikates! (mnogo ga ne vole - pa mozed dobijes kao "repete"). Taj Frascati je pun privatnih taverni / podruma, kupis meso na ulici, dodjes u hladnjikav podrum, bace ti na starinske ogromne stolove cisti beli pak-papir, porucis vina koje hoces - domace iz bureta ili ako si zahtevniji flasirano - i uzivas! Ako je vlasnik podruma skuvao neku minestru / minestrone / pastu - moz dobijes tanjir. Sa tavanice vise neke domace sunke / salsice, na policama koturovi sireva, u teglama maslinke, raznorazne pechurke (mmm ... sitni "porcini"/ Boletus edulis - po naski "vrganj"!) i artichoke u ulju, - jednom recju milina!
Dodje ti da budes okupatorski vojnik i ne napustis podrum do kraja nekog rata!
Vino smo, mostly, uzimali belo, "Frascati". Nije neka svetska marka, ali je veoma pitko, osvezavajuce ("stigne" te malo kasnije). Osim "paste" - sve se trosilo prstima. U polasku - balon vina od 5l u plasticnoj korpi - "za poneti". Ne vredi uzimati vise, nije nesto kvalitetno flasirano, mora se potrosi za 1-2 dana.
Nisam bas ljubitelj ukusa "chistog mesa" - bez zacina, dodataka.
Bice da mi se onda prasecina dopala zbog mirisljavih trava / vina?
...