Jump to content


Photo

Koliko je ozbiljan Telekom Srbije?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
59 replies to this topic

#46 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 18 January 2007 - 08:05

QUOTE(Verbatim @ 17 Jan 2007, 23:15)
Evo šta kaže prof. dr Jovan Radunović, predsednik UO RATEL-a.

RATEL je proglasio “Telekom Srbija” za operatera sa većinskim udelom na tržištu i time preuzeo regulaciju vođenja tarifne politike u fiksnoj telefoniji, sa ciljem daljeg razvoja fiksne mreže i zaštite korisnika. Praktično, time je monopol “Telekoma” prestao da postoji, jer tarife mi određujemo. Ko god želi može odmah da zatraži izdavanje dozvole za rad u ovoj oblasti i veliko interesovanje već postoji.

kompletan tekst


Cijena, prava sitnica.
Pitam se, pitam....šta li sprečava te nove operatere da nagrnu?    ohmy.gif

Manjak infrastrukture?

#47 Verbatim

Verbatim
  • Members
  • 906 posts

Posted 19 January 2007 - 14:27

Cena uspostavljanja nove, paralelne infrastrukture za fiksnu telefoniju.

Nadležni organ praktično kaže da je ovo što je do sada postavljeno Telekomovo, i da svako može da dobije licencu kad poželi, ali će sve da gradi iz početka. blink.gif

A ubeđuju nas kako zapravo nema monopola jer "oni odobravaju poskupljenja". huh.gif

U situaciji kada na tržištu postoji ogroman deo kompjuterski ili funkcionalno nepismene populacije koji se zadovoljava time što uopšte ima telefonsku liniju, koji pritom ima duboko ukorenjenu naviku da im telefon zavisi samo od jednog preduzeća, uz ogromna ulaganja u opremu, kompanija koja hoće novu licencu mora da uloži i ozbiljne pare u reklamnu kampanju za preotimanje korisnika od Telekoma.

To je ozbiljna ulazna prepreka za nove fiksne operatere, tako da im se više isplati čekanje da Telekom dođe na red za privatizaciju, makar to bilo i za par godina. Ako se paralelno ne uradi raspetljavanje lokalne petlje, imaćemo istu situaciju i kada Telekom dobije novog vlasnika iz inostranstva.

Dakle, nema mnogo razloga za optimizam. sad.gif

Edited by Verbatim, 19 January 2007 - 18:33.


#48 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 24 January 2007 - 08:08

Shushka se da u ponedeljak krece Kragujevac i Pozarevac i par centrala u BG, ali to je tajna, nemojte nikome reci wink.gif

Tzv. pouzdana nezvanicna informacija od odlicno obavestenog izvora bliskog Telekomu Srbija i nekim domacim provajderima smile.gif

Edited by milosh76, 24 January 2007 - 08:08.


#49 mraximus

mraximus
  • Members
  • 36 posts

Posted 25 January 2007 - 08:18

Citam ovaj post i teško mi je da poverujem da neko brani TS blink.gif
Kada je bila objavljena vest da TS kupuje TS RS nisam mogao da poverujem... Kvalitet domaćih usluga je sličan onom od pre 20.ak godina na zapadu a korisničku službu ni da pomenem. Kakve veze ima kvalitet razgovora u Srbiji sa kupovinom TS RS? Pošto je Draško Petrović rekao da će se time poboljšati usluge?

Na zapadu se telefon uvodi za jedan dan i pritom možete i da birate broj telefona, za početak.

Elem, surfujem sa 24 Mb/s... biće to jednog dana i u Srbiji, ali sa državnim TS.

#50 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 25 January 2007 - 10:58

QUOTE(mraximus @ 25 Jan 2007, 07:18)
Citam ovaj post i teško mi je da poverujem da neko brani TS blink.gif
Kada je bila objavljena vest da TS kupuje TS RS nisam mogao da poverujem... Kvalitet domaćih usluga je sličan onom od pre 20.ak godina na zapadu a korisničku službu ni da pomenem. Kakve veze ima kvalitet razgovora u Srbiji sa kupovinom TS RS? Pošto je Draško Petrović rekao da će se time poboljšati usluge?

Na zapadu se telefon uvodi za jedan dan i pritom možete i da birate broj telefona, za početak.

Elem, surfujem sa 24 Mb/s... biće to jednog dana i u Srbiji, ali sa državnim TS.

Super. Kad je tako tragično zašto onda vaši Nordijci nešto ne poboljšaju? Nisam primetio da se Telenor pretrgao od poboljšavanja svih vidova infrastrukture. I što onda oni kupuju kod nas? Logika je totalno bezveze. Kupovina Telekoma Srpske je sjajan potez jer će povećati profit, odnosno priliv kapitala. Pri tome, taj TS je jedini operator sa dozvolom za funkcionisanje na celoj teritoriji BiH. Ja u potpunosti razumem bednu sliku Srbije, ali nemoj to porediti sa Švedskom i svojim Malmeom, već uporedi sa okolinom, ali i sa Italijom, Španijom, Portugalijom. Kvalitativno imamo sasvim solidne veze oslonjene na švapski Telekom, bolje nego Grci, Portugalci, Španci. Brzine protoka su socijalne, ali će se prema svim indikacijama poboljšati od marta-aprila kada se kreće u dupliranje protoka (neka bude i do kraja godine, opet je dobro). U tom slučaju ćemo postati ubedljivo najjeftiniji u okruženju. I u ovom trenutku smo najjeftiniji u smislu za koliko para može da se dobije izlaz na internet, ali drugi imaju veće protoke koje bismo ovim putem dostigli.

Ono što je problem jeste fiksna telefonija koja je zaostala. Problem je što je u vreme njenog rapidnog razvoja ova zemlja imala puno grđe probleme i što nije mogla da razvija fiksnu telefoniju. Srbija danas ima dilemu - ili će pokušati da koliko - toliko uhvati korak za modernim telekomunikacionim tehnologijama ili će da ponovo kreće sa niskog nivoa razvijajući prvo fiksnu telefoniju. Međutim, Srbija ne može da čeka, mora da ide napred, pa je verovatno neko doneo stratešku odluku da se omogući ono malo naprednih tehnologija onom malom delu stanovništva koje je zainteresovano da je dobije, a ostalo će se rešavati u hodu.

Pored toga, voleo bih da mi objasniš koja je prednost surfovanja sa 24 Mbita u sekundi u odnosu na 1 Mbit u sekundi. Naravno da mi nismo Švedska, ali stvari idu nabolje. I ja sam kritikovao Telekom ali ipak u poslednje vreme pokušavaju da naprave nešto od svega toga. To u Srbiji naravno ide sporo. Ali vi koji kritikujete ne biste bili zadovoljni da se danas omogući 20 Mbps i rekli biste kako vi u tom trenutku imate 24, 36 ili 54 Mbps u zapadnim zemljama. Dok te iste vaše kompanije kupuju na ovdašnjim tržištima i ne nude apsolutno ni promil onoga što nude tamo. I možda najbitnije od svega - vi u potpunosti zanemarujete osnovne principe ekonomskog bitisanja dok samo kenjkate i kritikujete - razmislite, kolikom procentu stanovništva trebaju tako brze konekcije, odnosno kome će Telekom to prodati? ADSL je u Beogradu uveden pre čabar vremena i u ovom trenutku postoji svega par desetina hiljada korisnika (različiti izvori spominju različite brojke, ali ukupno cifra ne prelazi 30-40 000, barem je tako bilo kada sam je poslednji put gledao a stanje se nije nešto preterano promenilo). Od tih korisnika možda svakom desetom ili dvadesetom trebaju još veće brzine. Sada je prioritet pružiti kakvu takvu uslugu i u ostalim gradovima Srbije i ja to u potpunosti pozdravljam. Draže mi je da celja zemlja ima 512k nego da sada mojih 768kbps budže na 8Mbps. Tim pre što bi i onda kenjkali ljudi kako na zapadu ima 54 Mbps adsl...Najveći deo stanovništva nema potrebu za tako velikim brzinama, za sada bi ih sasvim zadovoljile najpristupačnije permanentne konekcije. Daleko je Srbija od IP televizije, recimo, a koji će nam onda 20+ megabita za hebeni surf. Bitnije je da cela Srbija dobije tih 768k. Za bolje ogromna većina ionako nije ni zainteresovana.

edit: primetiti da ja ovim ne odobravam loše veze, katastrofalnu uslugu, neobaveštene službenike, nemogućnost dobijanja broja i tome slične stvari gde Telekom jeste yucky.gif

Edited by filipenko, 25 January 2007 - 11:06.


#51 mraximus

mraximus
  • Members
  • 36 posts

Posted 25 January 2007 - 11:44

Potrudio sam se da dam moje viđenje pomenute transakcije, i dočekano je na krv i nož, nažalost. Živeo sam u Nišu do pre 2 godine i prošle godine sam proveo više od 3 meseca dole tako da sam potpuno upoznat sa celokupnim stanjem dole. Što se tiče Telenora, kako sam bio zapazio, velike su promene uveli, počev od mnoštvo novih paketa, prodaja novih telefona sa mesečnom otplatom, nov način reklamiranja i još dosta toga. Sada, nije da odmah mogu da dovedu kvalitet usluga na Norveški nivo, no verujem da će biti toga vremenom. Nije sve samo to što se vidi spolja, moraju promene unutra da se sprovedu, uvesti nov način rada, i to traje. A inače, tome mogu pridodati sledeći link, pročitajte, pa se onda žalite na uvođenje novih usluga [srpski mentalitet]. Uzgregd, pročitah pre 2-3 dana da će valjda i od Marta oni uvesti 3G.

Inače, pošto sam živeo u Grčkoj, ne bi poredio kvalitet naših veza sa Grčkim, daleko su oni ispred nas...

U jednom se slažem, bolje da svi imaju 512 ili 728 k no pojedini 24k. Ako pojedinim forumašima bode oči 24k, izvinjavam se, trebalo je da posluži kao primer gde smo mi a gde je zapad. Uslovi kod nas delimično i postoje, druga je stvar što treba dosta vremena da noviteti zažive u Srbiji.

Ponovo napominjem, nisam hteo da započnem svađu, i žao mi je što je filipenko loše odreagovao.

#52 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 25 January 2007 - 12:40

QUOTE(mraximus @ 25 Jan 2007, 10:44)
Potrudio sam se da dam moje viđenje pomenute transakcije, i dočekano je na krv i nož, nažalost. Živeo sam u Nišu do pre 2 godine i prošle godine sam proveo više od 3 meseca dole tako da sam potpuno upoznat sa celokupnim stanjem dole. Što se tiče Telenora, kako sam bio zapazio, velike su promene uveli, počev od mnoštvo novih paketa, prodaja novih telefona sa mesečnom otplatom, nov način reklamiranja i još dosta toga. Sada, nije da odmah mogu da dovedu kvalitet usluga na Norveški nivo, no verujem da će biti toga vremenom. Nije sve samo to što se vidi spolja, moraju promene unutra da se sprovedu, uvesti nov način rada, i to traje. A inače, tome mogu pridodati sledeći link, pročitajte, pa se onda žalite na uvođenje novih usluga  [srpski mentalitet]. Uzgregd, pročitah pre 2-3 dana da će valjda i od Marta oni uvesti 3G.

Inače, pošto sam živeo u Grčkoj, ne bi poredio kvalitet naših veza sa Grčkim, daleko su oni ispred nas...

U jednom se slažem, bolje da svi imaju 512 ili 728 k no pojedini 24k. Ako pojedinim forumašima bode oči 24k, izvinjavam se, trebalo je da posluži kao primer gde smo mi a gde je zapad. Uslovi kod nas delimično i postoje, druga je stvar što treba dosta vremena da noviteti zažive u Srbiji.

Ponovo napominjem, nisam hteo da započnem svađu, i žao mi je što je filipenko loše odreagovao.

Nema veze, opraštam ti tongue.gif
Generalno, nimalo ne sporim da je kod nas stanje problematično, ali se mora priznati da se ide ka boljem. Naravno da će Telenor biti dobro rešenje za naše tržište u mnogim aspektima, u svakom slučaju neuporedivo bolje od bazdiljave smradine Karića. Takođe, kao što treba vremena Telenoru da uvede promene tako treba i Telekomu. No, pitanje je do koje mere će oni ići napred sa svim time novinama - dok ne dođu do tačke isplativosti. Sigurno neće uvoditi adsl još dugo vremena, na primer.

Akvizicije u drugim državama su dobra stvar generalno, jer su telekomunikacije svakako najisplatljivija investicija. To što je u našoj državi stanje takvo kakvo je je druga priča, i sami smo krivi što ne tražimo seču muda. Telekom je dužan i da krpi rupe svugde, daje lovu tamo gde političari traže i slično. Svi bi hteli ekstra telekomunikacije, ali valja platiti Četarda Gurovića da igra za Zvezdu, obezbeđuje lovu za razne manifestacije, krpi budžet i tome slično. Ali i u tim slučajevima, pare izvučene iz Bosne uz uspostavljanje dominacije na tamošnjem tržištu veoma dobro dođu. Uostalom, vrednost preduzeća će dramatično porasti ako pokriva 12 umesto 7 miliona korisnika. Pa eto boljitka od neke eventualne dokapitalizacije/privatizacije dela/celog Telekoma u budućnosti...

Izvinjavam se ako sam malo oštrije reagovao smile.gif Ali ovde ljudi stalno dolaze sa masom brutalnih kritika, od kojih neke Telekom ne zaslužuje. Kao da meni nije bolje da imam 24 Mb (ne 24k biggrin.gif ) umesto 768k, ali treba razumeti određene stvari. Ni u Telenoru 063 se ništa neće promeniti preko noći, pa tako ne može ni u Telekomu, tim pre što je odgovoran za masu drugih stvari.

#53 bukem

bukem
  • Members
  • 273 posts

Posted 14 February 2007 - 02:03

Koliko je ozbiljan?
Zbog problema sa konekcijom (sa mojim ISPom) otvorio sam nalog kod ptt-a. Sluzbenica u posti nije znala da mi da telefonski broj za konekciju, a kamo li pop3 i smtp adrese.

#54 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 15 February 2007 - 10:10

U ponedeljak krece pola Srbije sa ADSL-om, skoro bukvalno receno. Cacak, Arandjelovac, Paracin, Pozega, Uzice, Prijepolje...

#55 BOOGIEMAN

BOOGIEMAN
  • Members
  • 1,365 posts

Posted 16 February 2007 - 11:07

QUOTE(milosh76 @ 15 Feb 2007, 10:10)
U ponedeljak krece pola Srbije sa ADSL-om, skoro bukvalno receno. Cacak, Arandjelovac, Paracin, Pozega, Uzice, Prijepolje...
Adeeselizacija Paracina je skoro zavrsena, ostali su samo korisnici koji imaju ISDN linije (citaj: BoogieMan)
ranting.gif

#56 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 16 February 2007 - 11:46

QUOTE(BOOGIEMAN @ 16 Feb 2007, 10:07)
Adeeselizacija Paracina je skoro zavrsena, ostali su samo korisnici koji imaju ISDN linije (citaj: BoogieMan)
ranting.gif

Da, moja greska, on je krenuo 05/02, uz Pozegu je lepo "legao" i Paracin, na slovo P. Nazalost nema jos uvek Panceva ili Pirota smile.gif

Zovi provajdera pa ih cimaj...

#57 BOOGIEMAN

BOOGIEMAN
  • Members
  • 1,365 posts

Posted 16 February 2007 - 11:56

QUOTE(milosh76 @ 16 Feb 2007, 11:46)
Zovi provajdera pa ih cimaj...
More kad je Telekom u pitanju tu ne pomaze ni govnjiva motka, a kamoli kuknjava i cimanje sad.gif
(Pomaže, doduše podmazivanje kešom, samo treba da se učipim sa 200 €)

#58 stanoye

stanoye
  • Members
  • 10 posts

Posted 20 February 2007 - 20:06

QUOTE(Intelektualka @ 8 Jan 2007, 18:52)
Evo mog iskustva. Dva dana nijedna poruka ne stize do 'primalaca' - dakle desetina pokusaja barem!... Poruka 'prodje' (drugim recima, skinu ti pare s racuna), ali ne bude 'isporucena'!  Preko neta stupim u kontakt s operaterima MTS-a. Poruke nece da ponove. Ne mogu da otklone problem. Kao ne razumeju o cemu se radi... I ne pominju mogucnost da je problem kod njih. Upucuju me na 789, broj koji je ovih dana nemoguce dobiti, a i kada ga dobijem, cekam po 20 minuta, kada me obicno zaboli glava ( od pregrejavanja mozdane kore!? rolleyes.gif ) i onda sam primorana na odustanem - ko je lud da ceka sat vremena...  Dakle, bezobrazluk nevidjen!!! yucky.gif

PS. Mislim da bi uputnije bilo da ovde prichamo o alternativama - tj. kuda pobeci od njih? biggrin.gif  Telenor, kakva su vam iskustva?!


I kod mene ista priča, zaista sramota šta rade.
Slao sam sms-ove u ameriku koji nisu dostavljeni verovatno jer nemaju ugovor sa svim američkim operaterima što je veoma sramotno. Rekli su mi da sačekam par dana da će videti u čemu je problem, prošlo je nekoliko meseci i nisu mi se javili. Čim dođe MOBILKOM, prelazim na njih.

btw GPS protok je nikad gori u zadnjih mesec dana.

Edited by stanoye, 20 February 2007 - 20:07.


#59 ktd

ktd
  • Members
  • 12 posts

Posted 02 March 2007 - 10:26

cool.gif
tja....

#60 tarana

tarana
  • Members
  • 387 posts

Posted 02 March 2007 - 13:49

QUOTE(bukem @ 14 Feb 2007, 02:03)
Koliko je ozbiljan?
Zbog problema sa konekcijom (sa mojim ISPom) otvorio sam nalog kod ptt-a. Sluzbenica u posti nije znala da mi da telefonski broj za konekciju, a kamo li pop3 i smtp adrese.


telekom i ptt su dve različite firme.