Salate kao glavno jelo
#31
Posted 19 December 2006 - 22:15
Nadjite jednu serpu osrednje velicine sa poklopcem (precnika oko 25 cm).
U nju sipati vodu, malo manje od 10cm dubine. To je sve. Stavite serpu na jaku vatru i poklopite kako bi ubrzali vrenje.
U to vreme, odlucite se koliko jaja vam je potrebno - ajde da kazemo da su dva po osobi sasvim dovoljna. Pazljivo razbijte jaje i stavite ga u malu casicu - solja kafe je idealna za to.
Naravno JEDNO JAJE ZA JEDNU SOLJICU. Pazite da zumance ostane citavo i da se ne izmesa sa ostatkom.
Stavite soljice sa jajima blizu sporeta, kako bi mogli da vam budu pri ruci. Kada voda pocne da kljuca, skinite poklopac. Dodajte jednu veliku supenu kasiku sirceta i malo soli.
Sirce ce omoguciti jajetu da zadrzi svoj oblik, bez njega ce se jaje "prosuti" i ispasce mesavina kuvanog jajeta i plutajuce kajgane.
Kada dodate malo soli, to ce u stvari povecati temperaturu vode. Pazite na "mehurice" kljucajuce vode.
Uzmite soljicu za drsku i polako spustite solju u kljucajucu vodu na oko 1.5 cm, pod uglom.
Dopustite da jaje ispliva. Odmah vratite poklopac i stavite stopericu na tacno tri minuta za osrednje/cvrsce jaje.
Smanjite/povecajte vreme da bi dobili trecnije ili malo cvrsce jaje.
Nakon isteka vremena, skinite poklopac i pazljivo kutlacom ili vecom delikatnom kasikom izvadite jaje iz kljucajuce vode.
Uzivajte.
Za one koji ne vole malenu aromu sirceta, mozete tako izvadjeno jaje staviti u zdelicu sa svezom vodom.
Voda ce takodje zaustaviti kuhanje jajeta i saprati sirce sa svoje spoljasnje strane. Preporucujem da probate sa i bez ukoliko niste imali priliku pre da probate posirana jaja.
Nadam se da ce biti nekome od pomoci.
Javite se ako treba jos recepata.
#32
Posted 24 December 2006 - 18:44
Mislim da je bezpredmetno diktirati recept za Caesar Salad (a je ovde u "inostranstvima" naručujem u restoranima ili pravim lično bar jednom nedeljno) ako u Srbiji nema da se kupi salata bez koje to naprosto - ne ide.
Zao mi je da razočaram onoga ko je napisao pomešajte neko sezonsko povrce i napravte neki dresing na bazi majoneza, ali to je isto kao kad bi diktirali recept za pitu od jabuka u stilu uzmite neko testo i nafilujte ga nekim vocem. Onda je to neka druga salata i treba je nazvati salata Marija, ili salata Jelena. Caesar Salad je Caesar Salad a osnovni i vecinski sastojak je zelena salata (ali ne moze da bude obicna zelena salata sa pijace jer je suvise mekana, a NIJE to ni kineski kupus koji se prodaje na pijacama (jer taj ima drugaciji ukus). Ta prava salata je ili Iceberg (ledena salata) ili Romaine (Romana). Nisam sigurna kakvi bi bili nasi prevodi i u slucaju da su pojavile kod nas, ali imate sličice pa pogledajte, baš me interesuje!
Ko god dodje ovde i proba Caesar u restoranima i kod mene, potpuno poludi i trazi nacin da nadje odgovarajuce sastojke. Moguci trik koji sam preporucila svekrvi koja je bila ovde u poseti je da uzme 5-6 obicnih salata dok su jeftine u sezoni, i da uzme samo delove oko "srca". Problem je sa onih 50% listova koji su mekani i "istope se" u dresingu.
Ovaj post cu da zavrsim sa slicicama tih pravih salata a sad odoh da prevedem recept.
Attached Files
#33
Posted 24 December 2006 - 19:09
SALATA
- Dve glavice salate romana ili jedna glavica Iceberg salate.
(Ako ih nema, onda nabirajte samo srednje delove zelene salate, srca i oko srca, nikako ne uzimati poslednje svilenkaste slojeve.)
MESO
- Pilece grudi, na primer dva komada,
- so
- biber
DRESING:
- 2 žumanca
- 150ml maslinovog ulja (ako baš ne volite, može i obično)
- sok od jednog limuna
- 2-3 kašičice dižonskog senfa
- 2 fileta incuna (sardele) - ja to ne dodajem, ne volim ih
- 1 kašika rendanog parmezana
KRUTONI
- kockice hleba
- ulje za prženje
- češanj ili dva belog luka
ZA KRAJ
50gr parmezana izrendanog na pločice (ljuspice)
Recept:
Najpre ispecite meso - najbolje bi bilo da pokušate da ostvarite efekat pečenja na rostilju. Najbolje isecite meso na kockice i pečite u dubljem tiganju, najbolje woku, na veoma jakoj temperaturi i na veoma malo ulja. Meso ce biti gotovo za 4-5 minuta, imace izgled i ukus ražnjica. Nikako nemojte dinstati ili polako gnjaviti, imace ukus kao kuvano.
Osolite i obiberite pred kraj prženja. Ostavite meso da se ohladi.
Ispržite kockice hleba na sto manje ulja, takodje u dubokom tiganju, slobodno odmah nakon piletine bez pranja tiganja. Dodajte na kraju izgnječen beli luk i samo malo promešajte, ne pržite beli luk.
Pripremite dresing tako sto umutite mikserom (ili dressing shakerom) žumanca, sok od limuna i senf. Na kraju dodajte izgnjecene sardele (po želji) i ribani parmezan i lagano promešajte.
Salatu iskidajte na manje delove i stavite u duboku činiju, neposredno pred služenje pomešajte sa dresingom, dodajte piletinu i odozgo ljuspice parmezana.
Evo vam i slika, da uporedite
Prijatno!
Attached Files
Edited by wegga, 24 December 2006 - 19:17.
#34
Posted 24 December 2006 - 22:08
70gr jogurta
70gr majoneza
2 cena belog luka
incuni (ja ih ne dodajem)
1/2 kasicice worcestershire sosa
1/2 kasicice dizonskog senfa
1 i 1/2 kasicice soka od limuna
20gr parmezana
krutoni od hleba, isprzena sunka, piletina kao sto wegga rece...
#35
Posted 26 December 2006 - 12:42
Oooo, žene... sestre - živa nisam!
#36
Posted 26 December 2006 - 14:38
Hey Dubravko, ženo, sestro Vidim da si From: Beograd!
Jel ima u Beogradu (na primer u Merkatoru) da se kupi Iceberg ili Romana salata?
Ako nema, moracu da spakujem par komada u lični prtljag kad budem dolazila u februaru
#37
Posted 26 December 2006 - 18:18
#38
Posted 27 December 2006 - 00:13
Edited by wegga, 27 December 2006 - 00:15.
#39
Posted 27 December 2006 - 00:14
Hvala na informaciji
Da znam da ne donosim avionom namirnicu vrednu pola evra
Iako, šalu na stranu, u Pragu je hrana toliko jeftina da bi je vredelo švercovati ,-)
Poslednji put kad sam bila u Srbiji nije je bilo, znam da sam tražila u Merkatoru.
Sa Beogradskim drugaricama ne pricam o salatama a u Zrenjaninu (gde mi zivi druga polovina familije) je navodno nema.
Edited by wegga, 27 December 2006 - 00:17.
#40
Posted 27 December 2006 - 01:21
2dragance
hvala za trik sa razbijanjem jajeta u soljicu.bas zadrzi oblik
#41
Posted 27 December 2006 - 02:27
Jel ima u Beogradu (na primer u Merkatoru) da se kupi Iceberg ili Romana salata?
Reče ti već nasumica, Iceberg može da se kupi na svim većim pijacama, a za Romanu (da te ne lažem) nisam sigurna da bih znala koja je (pokušaću da je tražim po sličici)... ali poslednjih godina se po Srbiji gaji priličan broj vrsta zelene salate. Verujem da taj Caesar može da se zgotovi sa nekom od...
A kad si već pomenula Prag - pre neki dan sam čitala u Politici, čini mi se, uporedne cene baš namirnica u Srbiji i Češkoj - bruka, koliko je Srbija skuplja... tako da možda nije loše da ipak poneseš ponešto - recimo, parmezan za Caesara.
#42
Posted 27 December 2006 - 15:10
proletos sam donela par kesica semena iz nemacke.jedno je bilo iceberg, a drugo nisam upamtila ime posto sam omasila vreme sadnje pa je bilo bas bljak
anyway, celo prolece i pocetak leta smo imali svezu iceberg salatu na stolu.nazalost tad nisam imala recept za cezara.
setih se jos jedne salate, ne secam se da li je varijanta makedonske, moravske ili pak totalna izmisljotina moje ex cimerke i mene.
-svez paradajz naseces na kockice, otprilike 1,5x1,5 cm.
-papriku ispeces na sporetu, uvijes u kesu da se ohladi, oljustis, ocistis od koze i semena i takodje iseces na kocke ili kolutove (kako vam lepse izgleda)
-dresing (znam da se pise dressing, ali sada sam u srpskom fazonu):sirce, ulje, so, sitno naseckan beli luk.(citala sam negde da je mera sirce:ulje 1:3 ali ja stavljam odokativno)
-sve izmesas i dodas kockice feta sira, ili obican mrvljeni sir.
obavezno ostaviti da odstoji nekoliko sati.
idealno bi bilo, kada bi se spremala u zemljanoj ciniji, ali nije obavezno.
#43
Posted 27 December 2006 - 19:08
Možda baš i jeste makedonska - eto, ja to zovem letnji pindžur... i bila sam udeđena da je to baš moja izmišljotina.
Samo, ne stavljam sirće. I obevezno ide maslinovo ulje, i to - bogato. Useckam i dosta svežeg peršuna (ili bosiljka, još bolje), pa močam crnog 'leba... u vreme letnjih žega to mi je omiljena 'rana.
Edit: Zaboravila sam bevandu...
Edited by Dubravka, 27 December 2006 - 19:28.
#44
Posted 28 December 2006 - 00:33
Koliko je i meni poznato, u salate sa paradajzom ne stavlja se sirce, jer je sam po sebi vec dovoljno kiseo.
#45
Posted 29 December 2006 - 01:34
Samo, ne stavljam sirće. I obevezno ide maslinovo ulje, i to - bogato. Useckam i dosta svežeg peršuna (ili bosiljka, još bolje), pa močam crnog 'leba... u vreme letnjih žega to mi je omiljena 'rana.
Edit: Zaboravila sam bevandu...
Evo varijanta, ustvari ovo je jedna varijanta letnjeg makedonskog pindzura.
Probaj da ispeces patlidzan na plotni ili teflonu.
Prvo drobis beli luk, so i maslinovo ulje. Najbolje u drvenom avancetu. Moze da posluzi manja serpica i oklagija ili nesto slicno tupo a dovoljno siroko. Ulje dodajes polako. Sada dodajes patlidzan i njega sjedinis sa belim lukom i uljem. Paprike pecene i oljustene cepkas po duzini na sto tanje komade pa njih dodas. Na kraju paradajz ali oljusten i bez semenki.
Najbolje zelene 'kame' (paprika) ili one julske sarene. Crvene su sladje i one su za ajvar. Btw. Manje mesnata paprika ukusnija, ali mnoooogo vise posla.
odnos:
1/10 patlidzan
7/10 paprika
2/10 paradajz
3-4 cena belog luka i 0.1 l ulja maslinovog
Odnos paprike i paradajza moze da varira u korist paradajza.