Jump to content


Photo

Republika Iran, od demokratije do teokratije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
38 replies to this topic

#31 comandante

comandante
  • Banned
  • 6,688 posts

Posted 07 August 2006 - 21:09

QUOTE(Ben Akiba @ 6 Aug 2006, 00:26)
E kad spomenuh ove gore, upravo se vratih iz Bgd.  Tamo je medju vodecim eksponentima ovog trenda izgleda nastala nova moda - setaju se ulicama u pratnji gorila.  Na primer, naleteh na g. Cedu Jovanovica u Knez Mihajlovoj.  Sav obucen u crno, telefonira u brzom hodu.  Sa obe strane dva andjela cuvara, budno paze da neko ne ometa telefonski razgovor u hodu.


Odakle Cedi pare za gorile,osim ako ne rade samo za banane.

#32 Ben Akiba

Ben Akiba
  • Members
  • 4,506 posts

Posted 07 August 2006 - 22:30

Od partijske clanarine, valjda?

#33 nesha taxista

nesha taxista
  • Members
  • 678 posts

Posted 18 August 2006 - 13:07

QUOTE(Ben Akiba @ 7 Aug 2006, 16:31)
Pa nisu bas svi.  Na primer, Zarko Korac i Toma Nikolic setaju beogradskim ulicama bez pratnje gorila.

Za Zarka ne znam, ali Grobar itekako šeta gorile, samo su diskretnije od Čedinih. Fini momci (znaš ono: " Ne boj se, imam laku ruku").

#34 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 19 August 2006 - 16:57

Zarko nema gorile!

#35 Lord Henry

Lord Henry
  • Members
  • 498 posts

Posted 19 August 2006 - 17:19

QUOTE(uros_s78 @ 19 Aug 2006, 17:57)
Zarko nema gorile!

Tačno tako. Žare živi za fajt.

Edited by Lord Henry, 19 August 2006 - 17:20.


#36 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 19 August 2006 - 22:33

QUOTE(Lord Henry @ 19 Aug 2006, 17:19)
Tačno tako. Žare živi za fajt.

Ne, nego Toma Grozni zivi za fajt samo sto nikako sa svojim "fajterima" da nadje dostojne takmace vec stalno "nalece" na zene, decu i starce.

#37 nesha taxista

nesha taxista
  • Members
  • 678 posts

Posted 20 August 2006 - 09:01

QUOTE(melankolic @ 19 Aug 2006, 23:33)
Ne, nego Toma Grozni zivi za fajt samo sto nikako sa svojim "fajterima" da nadje dostojne takmace vec stalno "nalece" na zene, decu i starce.

Merka mušterije, šta ćeš, čovek profesionalac.

#38 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 30 August 2006 - 20:50

КАРТЕ СУ КОД ТЕХЕРАНА

Нуклеарни Иран

На Блиском истоку САД и Иран су пред раскршћем с којег се може кренути у правцу повратка Техерана у међународну заједницу, али и склизнути у још дубљу кризу, с тежим и још нејасним последицама - уколико Вашингтон продужи с политиком изопштавања те земље из светских односа.

Ратне тешкоће Израела у Либану, војни и политички тријумф Хезболаха, утицај Ирана на популацију ирачких шиита и аплауз масе муслимана председнику Ахмадинежаду, као шампиону светског антиамериканизма, јасно указују да би продужена насилна изолација Ирана могла имати потенцијално високу цену. Повећава се број питања која се боље могу решити уз учешће и вољу Техерана.

Терет избора између прве и друге могућности препуштен је Вашингтону. То је резултат иранског успешног маневрисања, у настојању да се избегне изричито „да” или „не”, чиме је Техеран требало да одговори на захтев Савета безбедности да Иран одустане од освајања сопствене нуклеарне технологије.

Одговор Ирана достављен је прошле недеље. Али, уместо децидираности у опредељењу, што би олакшало пресуду (одбијање значи нове санкције!) - Техеран је одаслао назад 21 страницу својих питања, и тиме се оно што је требало да буде завршница сада преображава у почетак евентуално нових преговора. Реч је о гарантијама Ирану у случају да се он одрекне оног што је предмет трговине.

Могло би се претпоставити да је то могућност понуђена председнику Бушу да, уместо продуженог инсистирања на казнама, ипак пронађе начин и отвори директан дијалог Америке и Ирана. Њихово непријатељство, изазвано обарањем с власти шаха Резе Пахлавија и доласком исламских теократа, траје превише дуго. Продужава се већ скоро тридесет година. „Пакт о ненападању” омогућио би да на Блиском истоку можда почне нова страница.

Пролетос, бивши министри неколико западних сила, међу којима Мадлен Олбрајт, Ибер Ведрин и Јошка Фишер, иступили су с предлогом тзв. велике трговине - позивајући да САД и Иран, кроз директне преговоре о већем броју питања, евентуално дођу до могућности да Иран одустане од идеје наоружавања нуклеарним оружјем.

Траг сличног размишљања постоји и у оном што је пре недељу дана приспело као одговор Техерана Савету безбедности, мада јавност наслућује, више него што зна, садржај иранске поруке.

Објављујући шта поседује, што је основна сврха информације о управо активираном реактору на тешку воду (дакле, потенцијално и плутонијум, материјал за нуклеарно оружје!), Техеран својим истовременим „одговором” Америци, Европи, Русији и Кини каже и шта тражи у замену за „нуклеарни програм” - гранитно чврсту гарантију да га САД и Израел неће напасти. И укидање америчких санкција из осамдесетих.

Шта ће од свега тога одабрати председник Буш? Пролетос, председник САД је реч преговарање прихватио као реч, није рачунао с појмом. Идеја преговора прихваћена је условно, с тим да се Иран прво одрекне обогаћивања уранијума. То је понуда вересије за иранску готовину. У салду Техерана, добит од посла је неизвесност. Али на основу става САД формулисан је предлог Савета безбедности.

Критични тренутак је последњи дан августа. У том року Иран је био дужан да проучи „пакет подстицаја”, достави одговор и прекине нуклеарна истраживања. Техеран не прекида истраживања. Чека одговор на своја питања.

Запад је у недоумици. Сумња се у ефикасност даљих санкција. Иран је извозник петролеја. Ограничења која би се дотакла нафте више би на крају погодила друге него што би коштала Техеран. Барел петролеја могао би поскупети двоструко, а сваки долар од скупљег петролеја био би Ахмадинежадов, као благонаклона дотација Запада буџету за помоћ Хезболаху. И за кампању Ирана међу ирачким шиитима.

Осим тога, Русија и Кина нису у каравану за санкције. Пекинг и Москва не окрећу леђа страни која је показала да може да победи на Блиском истоку.

У игри нервима, Иран ишчекује расплет, уз осећај да су јаче карте у шпилу Техерана. То значи, процењује се, да САД неће интервенисати ни војном силом. Рачуна се, у Ираку и Либану, Вашингтон и Тел Авив су показали шта могу. Ипак, тежину избора ће понети председник Буш.

Петар Поповић

#39 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 31 January 2007 - 12:07

29.01.2007
Iran’s Ayatollah Khamenei Calls on Russia to Establish Gas OPEC with Iran
cool.gif wub.gif wicked.gif



Iran’s Supreme Leader Ayatollah Seyed Ali Khamenei said on Monday, Jan. 29, that Iran Russia should work together for establishment of OPEC-like organization of gas exporting countries.

Khamenei was speaking with Russia Security Council Secretary Igor Ivanov, who came to Iran to deliver a message from Russian President Vladimir Putin.

“The Islamic Republic of Iran welcomes all-out promotion of relations with Russia, believing that capacity for expansion of ties between the two sides is higher than expected,” Khamenei was quoted by IRNA.

Ayatollah Khamenei said Iran and Russia hold half of the world’s total gas reserves, adding, “The two countries through mutual cooperation can establish an organization of gas exporting countries like OPEC,” he was quoted as saying.

Khamenei’s words are likely to spark a new wave of fears in Europe. MosNews has already reported that the recent visit of Russia’s Industry and Energy Minister Viktor Khristenko to Algeria, which supplies about 10 percent of Europe’s gas needs, has sparked fears of gas OPEC being organized by these two countries. Russia has been reportedly saying that it has no plans to do any such thing. The blunt suggestion of gas OPEC made by the Iranian leader is likely to spark new concerns and criticism of Russia’s position as a global energy supplier.



The spice must flow.

The sleeper must awaken.


dry.gif