Jump to content


Photo

Potrebna pomoć oko literature


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
75 replies to this topic

#1 oliver

oliver
  • Members
  • 6 posts

Posted 05 July 2006 - 14:50

Molim vas da mi predložite knjige/užbenike/priručnike pomoću kojih bih mogao najbrže da nadoknadim ili obnovim znanje iz matematike, hemije i fizike. U gimnaziji sam bio prosečan iz prirodnih predmeta, a posle me put odveo u sasvim drugom pravcu i jednostavno mi nisu trebali, tako da sam dosta toga zaboravio. Nekoliko nas je u sličnoj situaciji i razmišljamo da uzmemo privatne časove, ali to je još u planu. Imamo 9-12 meseci za 'spremanje' (koliko je moguće za to vreme), mada nam neće biti primarne oblasti, ali će nam dobro doći za dalje studije. Šta biste vi koristili u ovakvoj situaciji?

(ne moraju da budu klasični udžbenici, može i nešto manje 'ozbiljno', ali korisno; na udžbenike za srednju školu nisam pomišljao, 'u moje vreme' su bili blagi užas, ali možda su sad drugačiji, ne znam)

#2 Aule@

Aule@
  • Sleepers
  • 688 posts

Posted 05 July 2006 - 23:00

Ne bi bilo loshe da napishesh za shta ti treba(tj. za shta se spremash), a ako ne zhelish knjige za gimnaziju su sasvim oukej

#3 oliver

oliver
  • Members
  • 6 posts

Posted 06 July 2006 - 12:01

Izgleda da nisam bio jasan, pa ću pokušati da pojasnim. smile.gif
Ne spremam se ni za kakav prijemni, konkurs i slično.
Radi se jednostavno o tome da bih hteo da steknem još neko obrazovanje iz oblasti (nauka) koje nisu moje primarne, a to znanje će mi dobro doći i kasnije u radu. Narednih 9 meseci ću imati vremena da se posvetim i tome, posle toga ne, zbog obaveza koje me čekaju. U gimnaziji (p-m s) smo imali profesore koji baš nisu marili za to koliko stvarno uče đake, a i ceo sistem je bio u raspadu. Kasnije sam i ono naučeno bukvalno zaboravio. Sad taj nedostatak itekako osećam i dosta mi smeta.
Pokušaću da dam primer (koliko god bio manjkav!). Recimo da je neki student ili postdiplomac prava ili ekonomije imao filozofiju u sr. školi, ali kao i većina, danas ne zna npr. razliku između Pitagore i Protagore ili šta je tačno Kantov kateg. imperativ. Ja bih mu predložio Raselovu istoriju filozofije svakako pre nego Hegelovu. Ona prva može da ga zainteresuje i za stvari koje nije podnosio; klasični udžbenici su u 99% slučajeva suvoparni (takav je sistem obrazovanja).
Siguran sam da nisam jedini koji se 'kasno setio', ali se svejedno usuđujem da pitam za literaturu koja bi bila od pomoći. Među članovima foruma ima onih koji su više nego upućeni i sigurno neki imaju bar neku ideju (predlog).

#4 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 07 July 2006 - 11:14

meni i dalje nije sasvim jasno sta zelis. ili makar na kom nivou? sto se tice fizike, postoji ogroman broj izvrsnih udzbenika pre svega na engleskom i na razlicitim stupnjevima. uglavnom su oni na najnizem nivou napisani najinteresantnije, traze najmanje vremena i nude najmanje znanja. ukoliko zelis zaista da neke ozbiljne stavri u fizici razumes, moja preporuka je feynman lectures on physics. ali ta knjiga nije nimalo naivna. iako je predivno napisana, znam mnoge koji su imali problema da je prate. i meni je sada kao profesionalnom fizicaru mnogo zanimljivija i lepsa nego sto mi je bila kao studentu.

iz matematike su sve knjige nuzno suvoparne, ako nude bilo kakvo ozbiljno znanje.

#5 Aule@

Aule@
  • Sleepers
  • 688 posts

Posted 07 July 2006 - 16:17

Ja mogu da te posavetujem za fiziku i matu, ali mi morash retji shta tachno podrazumevash, tj. koliko duboko na lestvici znanja zhelish da se uspnesh.

Mislim da je ovo shto se radi na mom faksu(ETF) kvalitetno(program fizike1 i fizike2, obe u prvoj godini). Matematika koja ti je potrebna za pratjenje tog gradiva je u potpunosti srednjoshkolska(osim shto je akcenat na diferencijalnom i integralnom rachunu, koji se obradjuju u chetvrtom srednje-to bi morao ponoviti i dopuniti).

Ovo shto je napisao chandra je u potpunosti tachno. Ne mozhesh ochekivati da izvuchesh neko veliko znanje samo chitajutji. Morash se udubiti u materiju i dosta vezhbati zadatke kako bi ti se u glavi iskristalisale (ponekada i) najosnovnije stvari, kao i otklonile neke zablude i zabodi u glavi. Mada, osetjash se sretjno posle toga.

Zato je moje pitanje: ,,Koliko duboko zhelish da zagazish?"

Matematiku znaj onoliko koliko tje ti trebati za fiziku a ukoliko vodish normalan (neshtreberski) zhivot matematika tje ti trebati u vidu osnovne kombinatorike(za lutriju i sportsku prognozu) i osnovnih operacija(+ - * /)

litl oftopik(za chandru): nadam se da netju biti suvishe indiskretan ako pitam: ,,Shta znachi profesionalni fizichar?'' rolleyes.gif

#6 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 07 July 2006 - 17:15

QUOTE(Aule@ @ 7 Jul 2006, 16:17)
litl oftopik(za chandru): nadam se da netju biti suvishe indiskretan ako pitam: ,,Shta znachi profesionalni fizichar?'' rolleyes.gif


smile.gif da zaradjujem za hleb, pastu za zube, toalet papir i druge potrepstine resavajuci integro-diferencijalne jednacine prenosa zracenja. a ako pitas generalno sta to znaci, pa u srbiji najcesce patnju i bol, a u italiji gde sam sada neizmerno uzivanje - sedim na terasi instituta sa kompom u krilu, suncam se, preda mnom rim kao na dlanu, grickam maslinke i cekam da program zavrsi svoj posao, pa da vidim sta je uradio (i medjuvremenu ubijam vreme po forumima)... smile.gif

#7 Aule@

Aule@
  • Sleepers
  • 688 posts

Posted 08 July 2006 - 00:07

San svakog shtrebera, ej! Posebno ako volish to shto radish(ili radish ono shto volish).

Napokon da chujem nekoga da lepo zhivi od poshtenog rada i to od nauke. Najgrdje mi je kada vidim jednog dechka koji radi u Vinchi za mizernu (poprilichno neredovnu)platu i razmishljam da li se ovde igde vrednuje trud i rad koji si ulozhio u sebe!

Da ne spemujem vishe.. Olivere, shtreber cheka dalje smernice!

#8 darja

darja
  • Members
  • 27 posts

Posted 08 July 2006 - 14:15

Da li neko zna kako se stize do analitickih izraza za odskocni odziv tj. odskocnu funkciju prenosnih organa proporcionalnog, integralnog, i diferencijalnog ponasanja?

#9 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 14 July 2006 - 00:45

QUOTE(darja @ 8 Jul 2006, 16:15)
Da li neko zna kako se stize do analitickih izraza za odskocni odziv tj. odskocnu funkciju prenosnih organa proporcionalnog, integralnog, i diferencijalnog ponasanja?

Jes da si skrenula sa teme, ali evo sta ti Wikipedia nudi po pitanju Impulse response i to na engleskom, shvapskom, francuskom, shvedskom i ruskom pa biraj. Valjda je to to sto ti treba.

A vezano za osnovnu temu i Sir Olivera, ovde na Divljem zapadu sam se sreo sa amerikanskim, odnosno kanadskim udzbenicima za srednju skolu (deca mi isla ovde u "hajskul"). Toliko sam se odusevio udzbenikom fizike da sam nagovar'o cerku da je "izgubi". Ovde ti na pocetku godine daju knjigu, pa na kraju moras da vratis. Ako je izgubis ili oshtetis platis, ali mnogo manje od pune cene (recimo nova 200 dolara a za ovo platis jedno 50). Naravno dete nije pristalo.

To je knjizurina za sve tri godine fizike (mislim da toliko traje fizika, ili mozda samo dve, jer pre toga sve prirodne nauke imaju zbudzeno u nesto sto se zove saj@ns), fenomenalno opremljena i vrlo lepo napisana. Kada bi nasi udzbenici bili takvi vrlo toplo bi ih preporucio.

Medjutim imas i po netu dosta sajtova sa osnovnim kursevima dzabaka. Pogotovo ako znas engleski, dosta toga moze da se nadje.

Lep pozdraU

#10 Hefeweizen

Hefeweizen
  • Members
  • 702 posts

Posted 16 July 2006 - 20:15

Не би било лоше да форумаши који су упућени дају пар линкова на адресе са којих се могу скинути књиге ове тематике у електронском формату.

#11 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 20 July 2006 - 08:53

QUOTE(Hefeweizen @ 16 Jul 2006, 22:15)
Не би било лоше да форумаши који су упућени дају пар линкова на адресе са којих се могу скинути књиге ове тематике у електронском формату.

Geerter Her evo sta je guglovanje dalo za pojam physics: kliknuti ovde
Obisao sam prva cetiri sajta: prvi rangira i daje dosta veza sa korisnim fizickim sajtovima, drugi je klasicna srednjoskolska fizika, cetvrti je atomska fizika itd.

Pretrazivanje za chemistry je dalo sledece: kliknuti vodje. Kemicari su malo kvarniji od fizicara pa traze i neku lovu-clanarinu ali ima ih i dzabaka recimo ovde.

Matjematici su tek prica za sebe. Pretraga za pojam mathematics je dala sledetje i prvi na listi je stvarno prvak. Covek dao sve dzabaka i to vrlo kvalitetno i pregledno, a ne kao kemicari zakukuljeno i zamumuljeno, pa jos i lovu traze.

Eto toliko od mene i lep pozdraU.

#12 Aule@

Aule@
  • Sleepers
  • 688 posts

Posted 08 August 2006 - 15:59

Shta bi na kraju? Hotjemo li shtrebati? ph34r.gif

#13 Varvarin

Varvarin
  • Members
  • 929 posts

Posted 11 August 2006 - 04:18

MIT's OpenCourseWare

Free online courses

Online physics and tutorials

Free science and engineering books

Online engineering courses and tutorials

Edited by Varvarin, 11 August 2006 - 04:59.


#14 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 11 August 2006 - 19:33

QUOTE(Varvarin @ 11 Aug 2006, 06:18)

Sir Varvarin(ac) svaka cas' za linkove. Ovaj MIT-in sajt me je odusevio. Nisam mogao ni da pretpostavim da daju dzabaka kurseve od pre 2-3 godine. Alal im vera, stvarno su najbolji.

A sad svi na ucenje. Uciti, uciti i samo uciti.

Lep pozdraU.

#15 BOOGIEMAN

BOOGIEMAN
  • Members
  • 1,365 posts

Posted 12 August 2006 - 02:00

Ovde imas 99% svih knjiga u elektronskom formatu o Matematici:

http://www.geocities...tef/mylist.html