Jump to content


Photo

Sveta šunka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
38 replies to this topic

#1 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 08 March 2006 - 04:35

Sveta šunka

Pršut San Daniele, zaštićenog porekla, primer tradicije, biznisa, uživanja, predanog rada, znanja, nepokolebljivosti i volje da se na najlepši način osvaja svet



Samo dve vrste pršuta (šunki) u Evropi imaju oznaku DOP (denominacija o zaštićenom poreklu) – Parma i San Daniele. Samo ta dva pršuta nikada niko razuman nije pokušao da rangira. Jednostavno, to su dva gastronomska pojma i ne daju se porediti ni međusobno niti sa drugima. Jedno je za njih sigurno, Parma je najbolja u jesen sa smokvama, a San Daniele u junu kad počnu dinje. Jedna kriška dinje, od onih jednostavnih, ne mnogo aromatičnih i slatkih, kao žut mlad mesec, prekrivena tankim listom San Daniele, jarko rumenim i do prozirnosti tanko isečenim, predstavlja po shvatanju stručnjaka savršenstvo jednostavnosti, sklada, izgleda i ukusa. Da bi se taj sklad osetio nije potrebno biti stručnjak, već samo iskreno radoznao „uživač“, kako bi Slovenci rekli.

Poželjne „svinjarije“
Tom pršutu, San Daniele, posvetićemo ove redove, jer predstavlja primer tradicije, biznisa, uživanja, predanog rada, znanja, nepokolebljivosti i volje da se na najlepši način osvaja svet. San Daniele je malo mesto (7.965 stanovnika) nadomak Udina u severoistočnoj Italiji.

Nastalo je oko langobardske crkve posvećene svetom Danilu. Čak ni neverovatan svetski uspeh nije uspeo da ga poremeti iz njegove ravnoteže. Počeci sežu u vreme od pre desetog veka kada je svinja od Galije do Furlanije bila najuniverzalnija domaća životinja od koje se ne baca ništa. I danas u tom kraju seljaci govore da kad bi svinja imala krila bila bi sveta kao arhanđel Gavrilo. Bila je i ostala pojam mesa i užitka.

Istina, još mnogo ranije Aristotel je definisao svinju kao simbol plodnosti, obilja i apetita. Bila je i ostala spoj vitalne snage ali i niskih instikata. U antičkoj Kini postala je dvanaesti zodijački znak, a u katoličkoj veri dobila je svog sveca zaštitnika, svetog Antonija od Abate, koji je postao to što jeste zahvaljujući uspešnom lečenju krastavosti (herpes zoster) svinjskim salom. Danas se u Italiji svinjsko salo, odstajalo u salamuri u kamenim koritima, smatra delikatesom koji se maže na tostiran hleb. Međutim, od svega poželjnog i vulgarnog u „svinjarijama“ ostaje na prvom mestu – pršut, sušen svinjski but.

Dobitna karta
Još 1961. godine nekolicina lokalnih proizvođača visoko kvalitetnog pršuta iz San Daniela, osnovala je konzorcijum proizvođača, zaštitila ime i uspostavila strogu kontrolu kvaliteta. Petnaest godina kasnije strahovit zemljotres porušio je sve u tom kraju ne poštedevši ni prastaru crkvu. Posle katastrofe, najpre su se pribrali članovi konzorcijuma shvativši da se trajno mogu oporaviti samo ako sve karte stave na svoj najbolji proizvod i njemu podrede sve ostalo. Najveći deo novca dobijenog od države za obnovu uložili su u proizvodnju pršuta i iz godine u godinu povećavali obim, tako da je prošle godine proizvedeno 2.567.792 pršuta sa oznakom San Daniele.

Pokušajte da zamislite krdo od 1.283.896 svinja koje su žrtvovane na oltar proizvodnje. Pritom sve te svinje, bilo gde da su gajene moraju pripadati vrstama Cinta Senese i Nero dei Nebrodi, moraju biti hranjene po određenoj recepturi, biti čuvane na poluotvorenom prostoru i slane na preradu kad dostignu određenu težinu. But ne sme imati manje od 11 ni više od 15 kilograma u svežem stanju. Postoji određena količina masnoće koja sme biti oko mesa i nikako u njemu. Proces prerade traje 12 meseci od čega najmanje 8 traje sušenje isključivo na vetru i bez dimljenja. Odstajava i do 24 meseca. Pršut San Daniele ima samo dva sastojka: meso i morsku so.

Italijani su svetski znani sladokusci, koji godišnje proizvedu ukupno oko 265 hiljada tona pršuta, od toga izvezu jednu četvrtinu, a ostalo „smažu“ sami. To je prosek od 4 kilograma pršuta godišnje po stanovniku, računajući i odojčad. Ukupna vrednost te proizvodnje iznosi 1,8 milijardi evra. Sa nutricionističkog stanovišta pršut je blizak dinamitu: 100 grama pršuta ima između 270 i 320 kalorija. A opet, setite se da li je po vašem stereotipu Italijan debeljko. Nije. U Slavoniji vam neće poslužiti šunku ako kriška nije bar „s prsta“ debela. U Italiji nije nikakvo iznenađenje ako u mesarnici zatražite 70 grama pršuta. Nije to zbog cene i štednje, šunka se jede, a San Daniele se uživa.

Garantovana posebnost
Kada se na kožu pršuta vrelim gvožđem utisne znak San Daniele, onda to garantuje posebnost. Prefinjenost ukusa San Daniele je takva da se smatra svetogrđem uz njega jesti nešto što ima jak ukus ili miris - turšija, na primer. Staviti taj pršut da se kuva sa nekim jelom isto je kao i da ste svežanj novca bacili kroz prozor. Sve što je dopušteno jeste, uz izuzetno tanak režanj pršuta, uzeti jedan grisin i čašu suvog belog vina i polako, polako uživati u ukusu koga su puna usta.

San Daniele je od pre par godina izborio sebi status „Gastro parka“, shodno onim naučnim parkovima i silikonskim dolinama koji su impuls razvoju. Na osnovnom proizvodu, pršutu, nikla je prehrambeno - turistička industrija, koja je preporodila čitavu regiju. Vredi pogledati na internetu sajt www.prosciuttosandaniele.it, pa na 4 svetska jezika čitati modernu bajku. Kalkulator u ruke i videćemo da samo od pršuta sledi godišnji prihod od 37.664 evra po stanovniku u tom mestu. Nikli su restorani, seoski turizam, muzej, hale za sušenje pršuta, prostranije od onih „Zastavinih“ u Kragujevcu. Čitav kraj buja već decenijama i predstavlja jedan od najbogatijih regiona u Evropi. Sve to je posledica srećnog spoja talentovanih, vrednih i preduzetnih ljudi i tradicionalnog proizvoda, koji su uzeli kao okosnicu svog razvoja.

Cena kvaliteta:

Postoji striktna kontrola kvaliteta tokom proizvodnje koju pored zvaničnih službi sprovodi komisija samih proizvođača, koji ljubomorno čuvaju svoju reputaciju. Evo zašto. Kilogram standardnog pršuta košta do 15 evra, standardni San Daniele košta 24 evra, a posebno odstajali izvanredni butovi, koji su tokom prerade dobili više od originalnog ukusa i mirisa prodaju se na aukcijama i mogu dostići cenu i do 250 evra za kilogram. Ukus, miris, boja... kao kod visokokvalitetnog vina, ono su što pršutu određuje super vrednost. Standard određuje donju cenu, koja je skoro dvostruka u odnosu na ostale.





http://www.ekonomist...02/lif/lif1.htm

#2 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 08 March 2006 - 04:47

QUOTE(Eraserhead @ 8 Mar 2006, 14:35)
Sa nutricionističkog stanovišta pršut je blizak dinamitu: 100 grama pršuta ima između 270 i 320 kalorija.

Dobar tekst, ali je ovo malo preterano... ovde gde ja kupujem prsut uglavnom ima oko 200 cal/100 g, sto je duplo manje od npr. madjarskih kobasica i slicnih lepota.

#3 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 08 March 2006 - 04:51

Molio bih da se ovakvi topici ne postavljaju u vreme koje nije predvidjeno za obedovanje...
Posebno ne u 5 sati ujutru...
Hvala na razumevanju...

#4 kovjanic

kovjanic
  • Members
  • 475 posts

Posted 08 March 2006 - 08:24

Molio bih da se ovakve teme postavljaju uvek i u sto vecem broju. Ovo je najlepsa tema za pocetak radnog dana. Hvala Eraser biggrin.gif
Bas htedoh o ovome:
QUOTE
U Slavoniji vam neće poslužiti šunku ako kriška nije bar „s prsta“ debela. U Italiji nije nikakvo iznenađenje ako u mesarnici zatražite 70 grama pršuta. Nije to zbog cene i štednje, šunka se jede, a San Daniele se uživa.

Za vreme jednog boravka u Slavoniji i Baranji, domacin me zamoli da dosecem jos sunke i ja pokazavsi svu svoju vestinu u baratanju nozem, isekavsi skoro providne cetvrt-milimetarske listice, bivam prekinut u toj radnji, prezrivo gledan od strane prisutnih uz reci "sta smo mi ovde, neka sirotinja?!?" biggrin.gif

Edited by kovjanic, 08 March 2006 - 08:25.


#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 March 2006 - 09:53

...

Neki strucnjaci, a i konosijeri tvrde da su spanske vrste sunke - Jamon Iberico (Hamon Iberiko) i Jamon Serrano (Hamon Serano) - bez premca, cak bolje od italijanskih.

Jamon Iberico - od Crne Iberijske svinje, iz oblasti Sijera Morena, koja se uzgaja u slobodnoj ispasi i, uglavnom, hrani zirom. Jamon Serrano - od bele vrsta svinja, planinskog uzgoja.

Negde sam citao o interesantnom eksperimentu sa nekim monahinjama iz Extremadure, koje su od '92 godine pristale da im se ne mali deo obroka sastoji od ove sunke. Na kraju eksperimenta je utvrdjeno da im se snizio nivo holesterola u krvi.

Tradicionalno, autohtona Crna Iberijska svinja se uzgaja u jugo-zapadnoj Spaniji, u planinama, uglavnom u slobodnoj ispasi, pri cemu je jako bitna cinjenica da trose prirodni zir. Normalno, uz prirodno bilje, dodatak krtolastog i lukovicastog povrca, zitarica i aromaticnih trava. Crna Iberijska svinja je specificna po tome sto je u stanju da cuva vece kolicine masnoce, koja prodire u muskulaturu, tako da je Hamon Iberico nezan i socan.

Normalno u proizvodjni jamon-a postoje i neke sitne tajne oko nacina soljenja i susenja sunke.

Nas njeguski prsut, ili ranije dalmatinski prsut (posebno iz Dalmatinske Zagore) u uvek patili od istog problema - nedostatak standarda i kontrole kvaliteta.

Domaca sunka iz Vojvodine je, ipak, nesto drugo.

...

#6 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 08 March 2006 - 10:49

QUOTE(Kinik @ 8 Mar 2006, 09:53)
...

Neki strucnjaci, a i konosijeri tvrde da su spanske vrste sunke - Jamon Iberico (Hamon Iberiko) i Jamon Serrano (Hamon Serano) - bez premca, cak bolje od italijanskih.

Jamon Iberico - od Crne Iberijske svinje, iz oblasti Sijera Morena, koja se uzgaja u slobodnoj ispasi i, uglavnom, hrani zirom. Jamon Serrano - od bele vrsta svinja, planinskog uzgoja.

Negde sam citao o interesantnom eksperimentu sa nekim monahinjama iz Extremadure, koje su od '92 godine pristale da im se ne mali deo obroka sastoji od ove sunke. Na kraju eksperimenta je utvrdjeno da im se snizio nivo holesterola u krvi.

Tradicionalno, autohtona Crna Iberijska svinja se uzgaja u jugo-zapadnoj Spaniji, u planinama, uglavnom u slobodnoj ispasi, pri cemu je jako bitna cinjenica da trose prirodni zir. Normalno, uz prirodno bilje, dodatak krtolastog i lukovicastog povrca, zitarica i aromaticnih trava. Crna Iberijska svinja je specificna po tome sto je u stanju da cuva vece kolicine masnoce, koja prodire u muskulaturu, tako da je Hamon Iberico nezan i socan. 

Normalno u proizvodjni jamon-a postoje i neke sitne tajne oko nacina soljenja i susenja sunke.


bravo kinik,
spanske prsute su vrh i apsolutno se nose sa najboljim italijanskim - ja cak pata negra iberico jamon preferiram zbog drugacijeg nacina soljenja koji daje slatkast ukus, cak pomalo vuce na orah.....

#7 tamarindajuice

tamarindajuice
  • Members
  • 223 posts

Posted 08 March 2006 - 10:55

Danas Spanci vise uvoze porco preto iz Portugala, gde se takodje gaji, narocito u Alentejo.
Radi se o primitivnoj rasi svinja, ali pata negra je nadaleko cuvena!
A ti koji mogu da pregrizu parce debljine prsta, samo napred! Ipak je forma providnih listica daleko jestivija, a i ne koriste se tek tako ona drvena postolja da bi se seklo ko sekirom!

Attached Files


Edited by tamarindajuice, 08 March 2006 - 11:04.


#8 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 08 March 2006 - 15:03

Naravno da se babadimri© razume smile.gif Jambon de Huelva e.g PATA NEGRA (crna noga), ili 'Pata negra de bellota' je best of the best. Sunka sa appelacijom.
98' sam kupio dve sunke bas u Huelvi. Sunka ima oblik 'violine', sam but je vrlo izduzen, a ne zdepast kao kod Serana. Svinja se iskljucivo hrani hrastovim zirom. Ako je hranjena pored toga necim drugim, dobija label 'recebo'.
Sunka lezi 'zri' 24 meseca. Nema dima i nema vatre, samo vazduh. A u Huelvi duva samo tako.
Sama kupovina sunke je dozivljaj za sebe. Prodavac ima mali kolicic od kosti, sa kojim su prsuta ubode na nekoliko mesta. On sluzi da se mirisom utvrdi da nije sunka mozda uzegla, a takodje da se oseti i miris da ne kezem 'bouquet' sunke.


Uz Pata Negra de Bellota naj ide lokalni white cherry dry.

San Daniele del Friuli je izuzetan prsut, odmah iz Huleve. Pristupacniji i po dzepu (reletivno) a i lakse ga je naci u prodaji. To je inace kraj moje bake smile.gif.

Serano je daleko losiji od San Danijele pa i od dobre Parmske prsute.

#9 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 08 March 2006 - 15:22

QUOTE(tamarindajuice @ 8 Mar 2006, 11:55)
Danas Spanci vise uvoze porco preto iz Portugala, gde se takodje gaji, narocito u Alentejo.
Radi se o primitivnoj rasi svinja, ali pata negra je nadaleko cuvena!
A ti koji mogu da pregrizu parce debljine prsta, samo napred! Ipak je forma providnih listica daleko jestivija, a i ne koriste se tek tako ona drvena postolja da bi se seklo ko sekirom!


Da se nadovezem.

Secenje sunke je umetnost. Ne racunam elektricne masine. Imam dva postolja, tj imao sam u Grckoj su (a tamo nema sunke sad.gif ). Specijaln noz ZWILLING, $$$. I tek onda dolazi nauka, iseci sunku. Sto tanje to bolje. Well da bi se postalo 'cortador de jambon' treba bre 2 much skils. smile.gif Naravno da mi ne uspeva ni prblizno da isecem nista tanko. Pata negra se topi i kada je 0.3 cm debela, i originalno je ne seku bas pretanko, kao San Daniele, koja je mnogo meksa.

70'-80 je San Danijele na drvenom postolju bio dekoracija skoro svakog bistroa u Veneciji i Fruli. Ciabatta + Danijele + Pinot Grigio = dorucak huh.gif

Edited by Hefestus, 08 March 2006 - 15:23.


#10 Simpsons

Simpsons
  • Banned
  • 518 posts

Posted 08 March 2006 - 16:56

QUOTE(Kinik @ 8 Mar 2006, 09:53)
...

Neki strucnjaci, a i konosijeri tvrde da su spanske vrste sunke - Jamon Iberico (Hamon Iberiko) i Jamon Serrano (Hamon Serano) - bez premca, cak bolje od italijanskih.

Jamon Iberico - od Crne Iberijske svinje, iz oblasti Sijera Morena, koja se uzgaja u slobodnoj ispasi i, uglavnom, hrani zirom. Jamon Serrano - od bele vrsta svinja, planinskog uzgoja.

Negde sam citao o interesantnom eksperimentu sa nekim monahinjama iz Extremadure, koje su od '92 godine pristale da im se ne mali deo obroka sastoji od ove sunke. Na kraju eksperimenta je utvrdjeno da im se snizio nivo holesterola u krvi.

Tradicionalno, autohtona Crna Iberijska svinja se uzgaja u jugo-zapadnoj Spaniji, u planinama, uglavnom u slobodnoj ispasi, pri cemu je jako bitna cinjenica da trose prirodni zir. Normalno, uz prirodno bilje, dodatak krtolastog i lukovicastog povrca, zitarica i aromaticnih trava. Crna Iberijska svinja je specificna po tome sto je u stanju da cuva vece kolicine masnoce, koja prodire u muskulaturu, tako da je Hamon Iberico nezan i socan. 

Normalno u proizvodjni jamon-a postoje i neke sitne tajne oko nacina soljenja i susenja sunke.

Nas njeguski prsut, ili ranije dalmatinski prsut (posebno iz Dalmatinske Zagore) u uvek patili od istog problema - nedostatak standarda i kontrole kvaliteta.

Domaca sunka iz Vojvodine je, ipak, nesto drugo.

...



Pa uglavnom teze ces naci toliko belog (smrk) oko sunke (mljac) u drugim regionima (dok kapljucka mast sa nje:). Jes da za dobre svinje nema loseg napoja, ali cime je ranis takvu ces sunku jesti. Svinjetina prirodno ranjena uopste nije razarajuci izvor najgorih holesterola.
Tako da bi se moja nepca slozila da Spanska sazuva. Montenigeri i Hercegbosnjaci uvoze danas meso iz Panonije tako da je danas njihovo samo obrada koja se razlikuje od panonske.

U Panoniji znaju previse dugo da je salamure, ide im bolje uz radzu i domaca vina koja su za klasu i vise losija od vecine spanskih i francuskih. A to o tankom reznju nije cena u pitanju i sl. pricaj nekom ko nestavlja sunku i u suljpa. Prednost tanko narezane sunke je kad zelis da mesas njen ukus sa drugim suptilnijim (u cemu smo bas tanki), a ne da je stavis u sendvic. Da li ce se boris da sazvaces ili se topi u ustima zavisi od susenja i kako je cuvas da li si seljak u srcu i dusi. Meka i pretanko secena ne lici ninasta.

#11 banacanin

banacanin
  • Members
  • 547 posts

Posted 08 March 2006 - 19:22

fasciniran sa poznavanjem materije pojedinih forumaša
ni sanjao nisam kakvo je leglo hedonista ovaj forum smile.gif

inače, ne treba brkati pršute sa vojvođanskim i slavnskim šunkama
ovde potonje kad se presuše nisu ni za šta i treba vam cirkular, a ne nož kako biste ih isekli,
zato se kraće suše i jedu mnogo mekše od ovih "mediteranskih butova", pa se i seku debelo
a i ne služe baš samo kao delikates
takođe, nemoguće ih je pripremiti bez dima, jer se naprosto ne bi održale zbog klime, ovde bura ne duva, a košava kratko traje, puno je muva ..itd
pršuta, pogotovo ona vrhunska je nešto sasvim drugo od panonske šunke (kojoj, jel, baš ništa ne fali), to se ne poredi, zajedničko im je jedino što se prave od svinjskih butova

#12 kovjanic

kovjanic
  • Members
  • 475 posts

Posted 08 March 2006 - 22:06

A jel moze neko da mi kaze, ko se razume, da li se i od kravljih 'butova' prave neke sunke - gledao sam kraj neke emisije o sunkama na recimo Travel chanalu pre x godina i tamo su spominjali neke telece tj. govedje sunke, ali nisam ni sam siguran da sam dobro razumeo. Bile su mnogo crvenije od ovih regular prsuta, nekako vise vukle na vojvodjansku 'sunjku', sto bi reko moj deda. Dakle, kravlji prsut - postoji ili ne?

#13 Simpsons

Simpsons
  • Banned
  • 518 posts

Posted 08 March 2006 - 22:34

QUOTE(kovjanic @ 8 Mar 2006, 22:06)
A jel moze neko da mi kaze, ko se razume, da li se i od kravljih 'butova' prave neke sunke - gledao sam kraj neke emisije o sunkama na recimo Travel chanalu pre x godina i tamo su spominjali neke telece tj. govedje sunke, ali nisam ni sam siguran da sam dobro razumeo. Bile su mnogo crvenije od ovih regular prsuta, nekako vise vukle na vojvodjansku 'sunjku', sto bi reko moj deda. Dakle, kravlji prsut - postoji ili ne?

Pravi se po Zlatiboru i Zlataru. Imas cela noga i komadi mesa. U Srbiji je prsuta drugo parce mesa ne uvek sunka. Mackat je poznato selo za susenje mesa, tako je pobednik poljoprivrednog sajma u Novom Sadu zavrsio u prsutu. Govedja je uvek malo zilavija. Obavezno probati i stelju.

#14 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 March 2006 - 00:06

...

Izguglah: "La Tienda" / The best of Spain in America
http://www.tienda.com/food/jamon.html
Pogledam neke cene - da se smrznes (barem za mene)

Bone-In Serrano Ham From Spain with Hoof by Campofrio
14 Month Cured Ham from Spain
Size: 16-18 lb/7-8 kilo / $239.00

------------------------------------------------------------

Pre-Order for Bone-In Jamon Iberico from Spain - delivery for 2007-2008
DEPOSIT ONLY - FINAL PRICE $800+
$199.00

Each ham will be weighed before shipping. Because of variation in the value of the Euro, the per-pound price may change. Learn more about this "Pata Negra" Jamon from Spain on our site. Cost: $59+/lb (minimum) - Approx. 15 lb. DEPOSIT ONLY AT THIS TIME - FINAL PRICE WILL BE MINIMUM OF $800.

Jeste da su cene na veliko - ali ...

-------------

No, interesantna mi je ova - "pata negra". Nesto ranije prebirao po literaturi: samo svinjce crne boje + papci crne boje (obavezno!) je Pata Negra. Jerbo, moze biti crno svinjce sa belim papcima, ali, - to nije to!
"Pata Negra" je neka autohtona Iberijska sorta/vrsta, neiskvarena "selekcijom". Na fotkama se obicno vide svinje sa izrazenom dlakom/cekinjama - ipak, to je planinska vrsta, pa i nesto nasledjeno od divljih predaka.

Oko onog "kostanog stapica", - to je tehnoloski metod da se "organolepticki" isproba miris, utvrdi kvalitet sunke (ima tendenciju da se, najcesce, pocne kvari oko kosti. Industrijski - koriste se bukovi stapici (povece cackalice). Ako je aroma - "bad", - stavlja se na stranu - salje na vadjenje kosti, okrajanje i kasniju upotrebu u prehrambenoj industriji: polugotova jela. sendvici i sl.)

Mozda sam imao priliku da jedno 3-4 puta probam Jamon, a mnogo vise puta "Prosciutto di Parma".

---------------

Da krenem od nekih svojih "shunkarskih svinjarija".

Valjda bese neko pred_poslednje ocevo inostranstvo, i neki DIP-VIP coctail. Ispare neki strangeri i ostanu domestic samoupravljaci. Posto sam nesto pripomagao kuvarima oko buffet-a (to mi je bila strast, voleo da kradem znanje, a njima bilo drago - nema provalije izmedju tzv. soc-diplomata i "radnicke klase", - vise nego prijazni. Doduse uvek postoji "test" - umes da seckas povrce? I kad iseckam nesto - o, pa ti si kolega? Narafski!) I tako, odem do shwedskog stola i pogledam.
Wow!

Stoji raskosni srebrni "pladanj", a na njemu glazirana ruzha od shunke iz Virzdinije, prelivena nekim vocem. Voce mi se ucini kao "cranberry", a glaze, na ukus, - od nekog tako poznatog alkohola. Hmmm! Sunem neku kolicinu, odem do kuhinje i pitam nekog chefa Roberta - che cosa e?
Kaze on - to je shunka (iz Virdzinije sa cranberries) u glaze-u od vodke!

Mislim, - mili bogo, koji je to bio praznik za nepca! Da ne govorim o estetici!
(Iskreno - vina se ne secam)
A nasi "samoupravljaci"? Hm, - pa to sve klasicari. Izuzev 2-3 osobe iz "drugih republika".
Ali, - to je vec druga prica.

Vec sam pisao na 4umu - brat, slikar, zivi u Italiji skoro ... 30 godina.
Pise mi jedne godine i kaze - otvaram neku fancy izlozbu, pravim coctail - mozes li nesto da smislis oko kavijara? To behu neke godine dok se jos uvek nije raspao SSSR, mislim - nije se raspao konachno. Necu da govorim na koji nacin i koliko je bilo kolicinski, ali - crni kavijar "Beluga malossol", crveni kavijar i dimljena jesetra - za grupu izabranih, skoro za dvadesetak ljudi.
(Cudno, - nije im se dopala jesetra!)

I tako, krstarim ja kroz salu - opet shwedski sto, - gledam neki jednostavni, a primamljivi canape-i.
Pitam chefa - kaze: canapei sa liskom prosciutta, mocarele, paradajza i svezeg bosiljka.
Tako jednostavno, ali kombinacija - razbija.
Prsut slankast i tvrdkast, kremasta mocarela, slatko-kiselkasti mesnati paradajz i peckavi, mirisljavi, socni, - svezi bosiljak! Nije me sramota da priznam - popasao jedno 2 pladnja.
Mislim da sam uz to trosio neko belo. Frascati (?)

I opet Italija, jedne godine.
Dodjem kod brata, beshe to provincia Puglia. Najavi se on kod ortaka koji ima restoran, odnesemo mu litrenjak "Moskovskaya" a i nama da ohladi jednu u shampanjskoj srebrnoj posudi. Taman dodjemo, sednemo, - porucimo artichoke u ulju, neke maslinke, sunemo po povecu casicu ledene votke - kad se pored stola pojavi neki lik. Vojna uniforma, blago veseo, pita - jeste li Rusi? Brat (uvek spreman za zahebanciju) kaze - ja nisam, ali ovaj preko puta mene, sa bradom - skoro da jeste. Tu nas oni pozovu za sto. Sve sa nasim litrenjakom "Moskovskaya".
Na stolu razne italijanske djakonije i jedno 3-4 flase Castel del' Monte-a. Na to jedan kaze: cameriere, donesi nam "Insalata del Bersagliere"! Na sto ce brat, - opa, pa vi ste bersaljeri? I tu se, kao, upoznamo. Neki bareshki puk bersagliera. Mislim, ucestvovali su njihovi i u Krimskom ratu. I oslobadjali Italiju pod conte Cavourom (a bili i u Bosni, ... sada u Iraku). Tek kasnije videsmo im sheshire sa petlovim perjem.

Donese cameriere neki poveci tanjir, u sredini raznovrsno povrce, okolo poredjane tanusne, estetski uguzvane poluprovidne krishke "prosciutto di Parma", - normalno, ne moze bez parmigiana reggiano.

Nisam siguran da sam sve popamtio (dam'n Moskovskaya), no mi se cini da je bio: finocchio, italijanski celer u listu, seckani kupus (beli/crveni), bela, gorka cikorija, tanusne liskice limuna, beli biber, blagi vinski ocat, maslinovo ulje, i, normalno - prosciutto i parmigiano.
Kasnije sam doznao da se svo povrce isecka i drzi u ledenoj vodi najmanje nekoliko sati.

Na sto ja kazem: cameriere - svima case od po jedan deci!
Sunem svima "Moskovskaya", ustanem i kazem - kod nas se pije naiskap!
I tako ustanemo svi, - brat i ja navrnemo prvi - uneredimo sve bersagliere. Siromasi!

Na izlazu, pored bara smo se drugarski oprastali jedno pola sata.
Posle nam vlasnik restorana kaze - vi ste "zlavi" tako surovi, - pa kako da ih tako otrujete?

Cudno, dosao sam kuci i stalno razmishljao - samo da ne zaboravim recepis za tu insalatu!
Iduceg jutra, cale ulazi u sobu i kaze - uf, ko' u kasarni. Brat i ja smo se smejali citavog dana.

No, nekom konzularnom prilikom, "nasi" posete tu kasarnu (davala pocasnu strazu na ex-Yugo partizanskom groblju u Barletti, - cale odnese kutiju "Vranca", "Loze" i "BB klekovace". (Neverovatno je, ali gde god sam nekom Italijanu poklonio flasu "kleke" - razbio se od zadovoljstva). A vrati se sa par kutija Aleatico-a, Castel del' Monte-a (rosato), Locorotondo-a i nekog Muskata iz Trani-ja.

Izvinjavam se, - no gde god je shunka - tu je i vino (iskreno - nisam bas toliki znalac vina).

---------------------

Prshut, kako je ga najvise volim.

Najtanje i najfinije liske prshuta. Dinja. So + biber.
Kockica slatkaste, tvrde dinje se viljuskom umota u traku prshuta, pobiberi (bolji je beli biber), posoli sa dva tri kristala soli i ... njam ... - potrosi.
Uz to, volim neko belo - vocnog ukusa, aromaticno, tek sa naznakama kiseline.
Nekako mi je bitnije da se slaze uz dinju, nego uz prshut (meso).

I na kraju, - nesto domace.

Jedne godine, pozovu me neki poznanici da im nesto kao pomognem oko selidbe u novu kucu, negde u Sremu. I kad smo konacno zavrsili preseljenje stvari, bacili za sto i navalili - pa to samo prshti!
A za rucak, uz sve ostalo, - pasirana pasuljchina. Ali kakva!
Od domace shunke, kutlaca u loncu stoji vertikalno! Ko to nije jeo, probao - nece verovati, - ali zaista je tako.

Kazu oni meni - pa di ces sada za Beograd, spavaj kod nas - imamo soba, kuca - kol'ko oces!
A i ako ozednis, evo ti balonce beloga! I tako ja ostanem.
Stvarno - mucila me zedj od one sremachke shunke, no tu je bilo balonche.

Ujutro, kad sam izasao na dorucak, kazem ja njima u shali - e, ovaj koji vam je rekao da je balonce od 5 litara - slagao vas! - Ima samo tri litra!

Eto kakva je domaca sremachka shunka.

...

#15 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 09 March 2006 - 00:28

sa neta...



A Glossary of Specialty Meats (vise ovde)

Bresaola: Lean, air-cured beef made from the loin. Ruby red in color with a sweet aromatic flavor. Serve in an antipasto, drizzled with extra virgin olive oil, lemon wedges or shaved Parmigiano Reggiano.

Copa: Dry cured pork-butt. Sliced thin; a regular on an antipasto platter.

Chorizo: Spanish-style is cured, ready-to-eat smoked pork and pork spiced with garlic and paprika. Can be eaten alone or with Manchego cheese. Use in recipes such as paella. Mexican chorizo is served raw.

Jambon: French for ham. Pair with Dijon mustard, French Comté cheese or make a sandwich on a buttered baguette.

Jamon Serrano: Dry cured ham from Spain; aged a minimum of one year to 15 months. Bold meaty flavor; often cut in thick slabs or thin slices. Enjoy alone for a snack or with wine or olives.

Lardo: Cured pork back fat with a nutty aroma. Render down and use like olive oil or melt on toast for a snack.

Mortadella: Where Americas get the name bologna, mortadella is made with beef and pork, cubes of pork fat and seasoning. Some Italian-style and German varieties contain pistachios. Great on a sandwich or an addition to an antipasto platter.

Prosciutto di Parma: Made strictly in the province of Parma, ham is salt- and air-cured, but not smoked. Hams are cured in total for at least 400 days and some for as long as 30 months. Only salt may be used as a treatment. Branded with a five-point ducal crown or a PDO seal, the European Union’s assurance of authenticity. Sweet salty flavor with a slightly chewy consistency, longer aged hams will have a more intense meatier flavor. Best sliced paper thin with the fat untrimmed.

Pastrami: Highly seasoned beef made from the brisket or round that is dry-cured, smoked and cooked. Serve hot or cold in a sandwich on rye bread.

Prosciutto di San Daniele: Made in the region of Friuli, this salt-cured ham is protected by the San Daniele Consorzio. Aged a minimum of 14 months, it is air-cured and has a sweet, melt-in-your-mouth flavor.

Salami: Boldly seasoned, air-dried cured meat often made from mixtures of beef and pork and sometimes veal. The best salame are hang-dried and aged to form a mold around the casing, essential to the maturation of the meat. The mold along with the casing is peeled off and the meat inside is consumed. Salami is best eaten at room temperature sliced thick or thin.

Saucisson: French for a large sausage. Saucisson de sanglier, is a French air-dried salami-like sausage made from wild boar meat sometimes with the addition of pork.


Source: Food Lover’s Companion

Edited by Indy, 09 March 2006 - 00:29.