Jump to content


Photo
- - - - -

sa foruma u medije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
153 replies to this topic

#61 Alexia

Alexia
  • Members
  • 1,114 posts

Posted 30 April 2006 - 19:01

Ok, nije bas za ovaj topik, ali ne znam gde bih ga drugde stavila.
Sigurna sam da sam pre par godina negde na sajtu B92 citala istrazivanje/studiju o znacaju internet komunikacije i online informisanja za gradjane Srbije tokom NATO bombardovanja, ali sad ne mogu ponovo da ga pronadjem (cini mi se da je autor/ka neko sa beogradskog Filozofskog fakulteta).
Da li neko mozda moze da pomogne?

#62 juliana

juliana
  • Members
  • 1,408 posts

Posted 30 April 2006 - 21:25

isto nije bash za ovde rolleyes.gif
u dodatku story-ja laugh.gif 25 najpozzeljnijih nezzenja laugh.gif predstavljen je i sergej trifunovic i pishe kako ga mozzete sresti na forumu b92
ja mislim da je krampa, on jedini od dechaka nije postavio sliku biggrin.gif

#63 Ragnar

Ragnar
  • Members
  • 1,431 posts

Posted 14 August 2006 - 18:25

Jeste da je bilo na Biserima, ali mora i ovde da se ovekoveči. laugh.gif

QUOTE
B92 Info Vesti Društvo

Sportski novinar o psihopatologiji
14. avgust 2006. | 18:00 -> 19:19 | Izvor: B92
Beograd -- Neprofesionalno ponašanje novinara RTS-a Duška Koraća tokom prenosa sportskog događaja naišlo na oštru osudu kolega iz medija.


Tokom direktnog televizijskog prenosa Evropskog prvenstva u atletici, sportski novinar javnog servisa RTS-a Duško Korać komentarisao je forum na sajtu B92, posvećen sportskim dešavanjima.

Isprovociran komentarima čitalaca sajta koji su se odnosili na način prenosa, Duško Korać je reagovao na sledeći način: "Obavešteni smo da sajt jednog glasila Socijalističke omladine grada Beograda, ali i Soroša, nastavlja primitivno ispiranje usta poslenicima RTS-a, pre svega sportskim komentatorima".

Nakon toga, tokom prenosa atletike na programu Javnog servisa Srbije, Korać nastavlja: "U medicini i parapsihopatologiji zna se da apstinencija izaziva agresiju. Međutim, po Morganu, to je onaj pre Darvina, čovek je nastao upotrebom obe ruke, a ne samo jedne. Kao hrišćanin im opraštam - kritika da, ali primitivno vređanje zaboravite, gospodo".

Komentari na Forumu B92 odnosili su se na način izveštavanja sportskih novinara RTS. Jedan od njih, koji je izrekao Duško Korać, komentarišući bugarsku skakačicu u vis Vanelinu Venevu, glasi: "Čistoća sportistkinje se ogleda u čistoći njenog lica. Vanelina bi mogla da posećuje kozmetičara, uporedite lice Belgijanke i Bugarke."

Dejan Restak, direktor Veb sajta B92, povodom ovog incidenta kaže da Forum B92 predstavlja lokaciju na kojoj posetioci sami pokreću teme o kojima kasnije diskutuju, a donekle ih sami i moderiraju. "Dakle, kompletan uređivački posao je u rukama posetilaca i uloga B92 je ovde samo da servisira platformu preko koje se ova komunikacija obavlja. Vrlo često je i B92 predmet kritike forumaša, ali nam to ne daje za pravo da koristimo, recimo, program radija ili TV u svrhe obračuna sa neistomišljenicima, pogotovo ne da ih javno vređamo. Takođe, protestujem zbog toga što se moj novac od pretplate troši na nekoga ko sebi ovo daje za pravo", kaže Restak.

NUNS je oštro osudio Koraćeve komentare, navodeći da je ovo dobar povod da urednici RTS-a dobro razmisle kome dozvoljavaju da sedne pred mikrofon. Đorđe Vlajić, zamenik predsedince NUNS-a, kaže da to ne sme da se dogodi nijednoj ozbiljnoj medijskoj kući. "To što je kolega Korać uradio van je svih profesionalnih pa i ljudskih standarda. Ako se već pozivao na pristojnost, onda je bar trebalo da koristi pristojan rečnik. Sportski prenos 'javnog medijskog servisa', kako oni sebe vole da nazivaju, nije za tu vrstu polemike."

Teofil Pančić, komentator nedeljnika Vreme, kaže da Korać ne razume da je forum privatno ćaskanje u javnom prostoru, pa otuda uvrede shvata kao atak B92 na njega. "To je bila neka vrsta TV naive u etru. Bilo je 'strašno zabavno' na neki način, mada ono što nije naivno jeste činjenica da neko izvodi performans na javnom servisu, o opštem trošku. Ali je zaista zabavno potpuno Koraćevo 'dirljivo' odsustvo svake medijske svesti - čovek očigledno ne zna o čemu se tu radi."

Sagovornici B92 se slažu da ovo nije prvi ispad Duška Koraća i da su komentari na forumu bili samo podsećanje posetilaca na minuli rad ovoga novinara.

Komentare Duška Koraća, koje su snimili članovi Foruma B92, možete preuzeti ovde.

Tijanić: Korać narušio profesionalne principe

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić je izjavio da je sportski komentator te televizije Duško Korać narušio principe profesionalnog izveštavanja tokom prenosa Evropskog prvenstva u atletici, prenosi agencija Beta.

Tijanić će konačnu ocenu o uzrocima, težini i posledicama tog događaja doneti posle povratka novinarske ekipe sa prvenstva i razgovora sa Koraćem.


#64 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 14 August 2006 - 20:24

ako je taj korac - ko god da je ta zastarela mizogena budala - to rekao - i treba ga pozvati na odgovornost.

#65 autsajder

autsajder
  • Members
  • 3,607 posts

Posted 15 August 2006 - 15:59

Korać je apsolutno pretjerao ovog puta i kakvu god kaznu da mu odreže RTS efendija, pa makar i otkaz - zaslužio je.

To je sportski komentator koji tokom prenosa skijaškog veleslaloma upoređuje cjenovnike sa Kopaonika i iz Aspena, Valdisera i ostalih poznatih ski-centara (jer, znate, vaš reporter ih je sve obišao), frljaka se s padeži, objašnjava kako je za pripremu skijaša veoma bitan takozvani "kros kountri" trening , uopšte, ima katastrofalnu dikciju za nekog ko se želi zvati sportskim tv komentatorom i najčešće ne poznaje baš najbolje discipline koje nam prenosi.

Slušao sam ga uživo prije neki dan, kada je počeo da priča o socijalističkoj omladini i Sorošu i isprva nisam bio siguran šta ga je spopalo. Posumnjao sam na Forum b92, ali je bez naknadnog uvida u stranice Foruma bilo teško smisleno izbalansirati njegovu neuravnoteženost.

Sam je kriv.

Pozdrav sportskoj redakciji HRT-a.

#66 taub

taub
  • Members
  • 29 posts

Posted 16 August 2006 - 21:52

QUOTE(autsajder @ 15 Aug 2006, 17:59)
Pozdrav sportskoj redakciji HRT-a.

Potpisujem!
...mada mojne da mi diras komparacije cenovnika, zna da bude korisna informacija smile.gif

Generalno, mislim da je najgore to sto je onaj glavonja od Tijanica dobio penal da pokazuje disiplinsku proceduru u javnom mu servisu...on je gistro odgovoran direktor pa kaznjava neprofesionalne novinare...
Da neko uradi kombinovani alko, IQ i test opste kulture u informativi RTSa ili na kolegijumu, Korac ne bi mogao ni da stane medj te koeficijente. A tamo se pravi prava steta yucky.gif

#67 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 24 March 2007 - 21:45

Sa "Probe" na naslovnu stranu foruma ;-)

#68 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 13 June 2007 - 12:00

Даре... у "Гласу јавности"

biggrin.gif

#69 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 26 July 2007 - 14:01

Nin -"Siledžije sa interneta" by Petar Ignja

"Oni su okupljeni u grupe i napadaju u trojkama..." laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ukradoh Nin iz aviona i nađoh dotični članak. Slatko se nasmejah na frustraciju pisca i molim moderaciju da istom dozvoli da postuje na forumu.

Btw. Nin sam prestao kupovati nege kad je Ćira Magični počeo pisati kolumne za njih... Ali ne da mi đavo mira, pa pročitam neki tu i tamo...



Kratak edit dela teksta:

...Људи који друге људе нападају скривени иза псеудонима, то су људи без лица и било би најбоље не обраћати пажњу на њихове садистичке или плаћене нападе. Било би добро кад би они били изузетак који потврђује правило да у сваком народу има кукоља. Али тих људи без лица све је више, појава постаје најезда, они зује око наших глава и покушавају да униште сваку памет, као што термити уништавају летину. Њима ништа није свето, ништа није испод части, они слободу схватају брутално, апсолутно, у стилу – слобода, то јест злочин.
Можда ови анонимуси нису вредни пажње. Бојимо се да јесу. Интернет је код младих људи готово заменио новине и књиге. Они по цео дан сурфују и дописују се са својим анонимним колегама. Људи који су мало проучавали ове сајтове кажу како се, уз мало пажње, може уочити “удружени рад” појединаца. Они имају своје групе и нападају у тројкама. На један одличан политички коментар, који није ишао у прилог председнику мале парламентарне странке (осам посланика), јавили су се експерти и човека поштено извређали. “Ти немаш појма...” омиљени је почетак оваквих “коментара” удруженог рада.
Ако бисте шифрованој телевизији послали реченицу умерене и благе критике Бориса Тадића, поводом оног извињења, не преостаје вам ништа друго него да чекате, одавде до вечности, да се то и објави. Ако нападнете Коштуницу, то иде одмах. Пробајте, уверићете се...



Nažalost ne mogu svi biti novinari i potpisivati se ispod svojih tekstova... Ali svi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i pravo da o istom diskutuju... Anonimno ili potpisano... Ukoliko je diskusija argmentovana potpuno je nevažno ime onoga koji piše... Štos je u ideji, reči i diskusiji... A ne u imenu autora. Dobre stvari, reči, priče i ideje prevazilaze svoje autore koji postaju nevažni...

Ideja, pesma, priča, diskusija koja je jednom plasirana, tu prestaje da bude autorova... Tog momenta ona postaje vlasništvo svakog ko se upozna sa njom... I podložna je diskusiji i procenjivanju...

Sve dalje je stvar ukusa i afiniteta...

BTW. (Ja lično nemam problema da se potpišem imenom i prezimenom iza svakog teksta, mada je to kako rekoh u forumskim diskusijama potpuno nevažno. Važno je ono o čemu se diskutuje! rolleyes.gif )

Edited by dare..., 26 July 2007 - 14:15.


#70 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 26 July 2007 - 14:27

QUOTE(dare... @ 26 Jul 2007, 15:01) <{POST_SNAPBACK}>
Nin -"Siledžije sa interneta" by Petar Ignja

"Oni su okupljeni u grupe i napadaju u trojkama..." laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ukradoh Nin iz aviona i nađoh dotični članak. Slatko se nasmejah na frustraciju pisca i molim moderaciju da istom dozvoli da postuje na forumu.

Btw. Nin sam prestao kupovati nege kad je Ćira Magični počeo pisati kolumne za njih... Ali ne da mi đavo mira, pa pročitam neki tu i tamo...
Kratak edit dela teksta:

...Људи који друге људе нападају скривени иза псеудонима, то су људи без лица и било би најбоље не обраћати пажњу на њихове садистичке или плаћене нападе. Било би добро кад би они били изузетак који потврђује правило да у сваком народу има кукоља. Али тих људи без лица све је више, појава постаје најезда, они зује око наших глава и покушавају да униште сваку памет, као што термити уништавају летину. Њима ништа није свето, ништа није испод части, они слободу схватају брутално, апсолутно, у стилу – слобода, то јест злочин.
Можда ови анонимуси нису вредни пажње. Бојимо се да јесу. Интернет је код младих људи готово заменио новине и књиге. Они по цео дан сурфују и дописују се са својим анонимним колегама. Људи који су мало проучавали ове сајтове кажу како се, уз мало пажње, може уочити “удружени рад” појединаца. Они имају своје групе и нападају у тројкама. На један одличан политички коментар, који није ишао у прилог председнику мале парламентарне странке (осам посланика), јавили су се експерти и човека поштено извређали. “Ти немаш појма...” омиљени је почетак оваквих “коментара” удруженог рада.
Ако бисте шифрованој телевизији послали реченицу умерене и благе критике Бориса Тадића, поводом оног извињења, не преостаје вам ништа друго него да чекате, одавде до вечности, да се то и објави. Ако нападнете Коштуницу, то иде одмах. Пробајте, уверићете се...
Nažalost ne mogu svi biti novinari i potpisivati se ispod svojih tekstova... Ali svi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i pravo da o istom diskutuju... Anonimno ili potpisano... Ukoliko je diskusija argmentovana potpuno je nevažno ime onoga koji piše... Štos je u ideji, reči i diskusiji... A ne u imenu autora. Dobre stvari, reči, priče i ideje prevazilaze svoje autore koji postaju nevažni...

Ideja, pesma, priča, diskusija koja je jednom plasirana, tu prestaje da bude autorova... Tog momenta ona postaje vlasništvo svakog ko se upozna sa njom... I podložna je diskusiji i procenjivanju...

Sve dalje je stvar ukusa i afiniteta...

BTW. (Ja lično nemam problema da se potpišem imenom i prezimenom iza svakog teksta, mada je to kako rekoh u forumskim diskusijama potpuno nevažno. Važno je ono o čemu se diskutuje! rolleyes.gif )


Trojke, a? Ignja, Ignja, to sto ti pises je paranoja. A i pojma nemas, mesas forum i komentare na vesti na sajtu, to su drugaciji formati, to je kao da mesas dnevne novine i naucnu publikaciju koja izlazi kvartalno. Ali nema frke, vazno je da si ti svoje gluposti potpisao imenom, valjda kad se covek potpise imenom i prezimenom ne mora da poznaje ono o cemu pise. rolleyes.gif

Artur Dent,
Covek Bez Lica.

P.S. Sad ce jos dvojica. Ne okreci se. ph34r.gif ph34r.gif



laugh.gif

#71 Miralem

Miralem
  • Banned
  • 815 posts

Posted 26 July 2007 - 15:05

QUOTE(dare... @ 26 Jul 2007, 15:01) <{POST_SNAPBACK}>
Они имају своје групе и нападају у тројкама.

a trojke su, djuro, sta?

#72 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 26 July 2007 - 15:43

evo treci za trojku.
nego, kad ce topik o tome kako je raskrinkan famozni 'boban'? bilo bi jako interesantno da deo forumasa sazna malo vise o liku i delu omiljenih im 'intelektualaca'.

#73 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 26 July 2007 - 15:53

QUOTE(Larko @ 26 Jul 2007, 14:43) <{POST_SNAPBACK}>
evo treci za trojku.
nego, kad ce topik o tome kako je raskrinkan famozni 'boban'? bilo bi jako interesantno da deo forumasa sazna malo vise o liku i delu omiljenih im 'intelektualaca'.

Ako moze u kratkim crtama.

#74 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 26 July 2007 - 16:09

QUOTE(melankolic @ 26 Jul 2007, 16:53) <{POST_SNAPBACK}>
Ako moze u kratkim crtama.


ne zelim da razbijam krhke decacke sanje.

#75 gotivac

gotivac
  • Members
  • 3,096 posts

Posted 26 July 2007 - 16:13

QUOTE(Larko @ 26 Jul 2007, 17:09) <{POST_SNAPBACK}>
ne zelim da razbijam krhke decacke sanje.

Pa daj sad, kad pomenu, da čujemo o čemu se radi?