Jump to content


Photo

Apple prelazi na Pentium 4


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 sailor

sailor
  • Banned
  • 977 posts

Posted 06 June 2005 - 18:54

Čitam live coverage kako Jobs prikazuje Meka sa Pentiumom. Svašta sam očekivao ali ovo nisam. :lol: Ima emulaciju za PPC programe. Developer mašina na 3.6Ghz $999 al mora da se vrati za godinu dana. Zvanično bi trebalo da izađe na tržište 6. juna 2006. Kraj za Apple ili otvaranje novih tržišta?

U isto vreme, Microsoft gura PowerPC u novi Xbox. Kuda ide ovaj svet.

#2 dahija

dahija
  • Members
  • 618 posts

Posted 07 June 2005 - 01:40

Čitam live coverage kako Jobs prikazuje Meka sa Pentiumom.

Zato su i portovali svoj window manager na Unix, ne bi li se rastosiljali one PPC tragedije. Da je ta porodica procesora imala ikakvu perspektivu, ne bi morali da se toliko muče.

MS je lud što nije ubio Mac-a kad je imao šansu. Sada će malo teže to da urade, što je naravno sjajno. Napokon malo ozbiljnije konkurencije MS-u van serverskih mašina, gde ih je Linux već načeo.

#3 alexwolf

alexwolf
  • Members
  • 77 posts

Posted 07 June 2005 - 09:26

Evo linka koji malo objasnjava pozadinu Appleove odluke:)
http://www.pegasus3d.../mac_sales.html

#4 copkillah

copkillah
  • Members
  • 4,075 posts

Posted 07 June 2005 - 10:55

Evo linka koji malo objasnjava pozadinu Appleove odluke:)
http://www.pegasus3d.../mac_sales.html

Bez gledanja linka, da pogodim: $$$ ? :lol:

#5 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 07 June 2005 - 11:26

Ukoliko ovo zaživi, to će biti smrtni udarac Linuxu što se tiče desktopa.

#6 sailor

sailor
  • Banned
  • 977 posts

Posted 07 June 2005 - 12:06

Ne znam šta se to vidi iz onog grafika? Opadanje market share-a? Krajnje nebitno, jer ono što je mnogo važnije to je profit, a Apple-ov profit i to samo od prodaje Meka, nevezano za iPod je pokazivao priličan rast u poslednje vreme.

Biće da je u pitanju činjenica da je Apple kao partner u razvoju PowerPC-ja imao uvid u IBM-ove dugoročne planove i da ti planovi govore da za Apple tu više nema mesta. Sasvim je verovatno da je G5 ujedno i kraj IBM-ovog razvoja desktop procesora, oni se sada okreću daleko primamljivijem tržištu igračkih konzola. Dalje, Apple trpi ogromne gubitke jer IBM ne može da napravi verziju G5 za laptope a u SAD je u proteklom tromesečju prodato više laptopa nego stonih mašina.

I inače, ko iole poznaje kako funkcionišu Mekovi zna da ovo i neće biti tolika promena koliko se možda nekome čini. Prvo, to što će Appleove mašine koristiti Intelov procesor, ne znači da ćete moći da pokrenete MacOS X na svojoj mašini koju ste sami sklopili ili na nekom brand-name PC-ju. Isto kao što MacOS X ne radi na recimo IBM-ovim POWER mašinama iako imaju isti procesor. Npr. jezgo MacOS X koje se zove Darwin i koje je open source od samog početka postoji i u x86 verziji. Međutim, može da se pokrene SAMO na mašinama sa 440BX čipsetom. Obzirom da Apple ni na PPC platformi nije koristio IBM-ov referentni dizajn matičnih ploča, gotovo je sigurno da se ni na Intel platformi neće držati referentnog dizajna već će koristiti sopstveni dizajn. To znači da će verovatno biti moguće ishakovati Windows da radi na Apple-ovim pločama (neko će sigurno napraviti drajvere za Apple-ov čipset), ali je sasvim sigurno i da će MacOS X zahtevati upravo te ploče da bi radio.

Doduše, ako Darwin ostane open source verovatno će tu i tamo neko portovati Linux/FreeBSD drajvere za razne northbridge/southbridge kombinacije na Darwin, zatim hakovati eventualne provere BIOS-a koje bi Apple mogao da ugradi, i na kraju zaista i poterati MacOS X na običnoj x86 mašini (već vidim sebe u ovoj akciji :lol: ) ali će instalacija nečeg takvog biti van domašaja bar 99.5% vlasnika PC-ja. Zbog toga će MacOS X gotovo sigurno i dalje ostati vezan za Apple-ov hardver. Zbog toga mi zvuči potpuno neverovatno da ovo ima bilo kakav uticaj na Linux - Linux se uglavnom uzima zbog cene a Apple sigurno neće biti jeftiniji od recimo Dell+MS rešenja, štaviše siguran sam da će i dalje biti znatno skupljli.

#7 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 07 June 2005 - 12:22

Kako ste tako sigurni da ce to biti Pentium4? Prelaz pocinje za godinu dana tako da Pentium M nije van domasaja. Ili mozda neki specialan Macintel procesor?

#8 sailor

sailor
  • Banned
  • 977 posts

Posted 07 June 2005 - 12:27

Juče na predstavljanju Jobs je koristio P4 mašinu. Verovatno da će finalni proizvod koristiti Pentium-M. Ali je prilično sigurno da neće biti u pitanju neki custom čip nego isti Intel koji ide u PC mašine. Sa druge strane, high-end Mekovi će u prvo vreme i dalje koristiti G5 procesore.

#9 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 07 June 2005 - 14:03

Znaci nece biti nista od PB-G5. Pitanje je da li ce prodati jos koji PB-G4 do sledece godine. Mozda dual core G4. Ali ko ce sad jos da kupuje stari procesor? Apple je cini se dobro pripremio prelaz, ali ce sledeca godina ipak biti teska.
Microsoftu se ovo mozda i nece dopasti posto sada Intel ima jednu mogucnost vise isprobavanja novih cip tehnologija.

#10 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 08 June 2005 - 02:22

nema nista od PB G5.

Keynote je ovde: http://www.apple.com...ime/qtv/wwdc05/