Jump to content


Photo

grejanje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
81 replies to this topic

#16 eoten

eoten
  • Members
  • 1,132 posts

Posted 24 February 2005 - 13:15

to gazza:

Treba da stavis jedan (ili vise) kontaktor odgovarajuce snage i da ti elektricar preveze grejna tela i , recimo , klasicni bojler da ide preko njega. Kontaktor moze da se uveze na uklopni sat tako da se ukljucuje samo kad sat prebaci na jeftiniju tarifu. Jedino sto samom uvezivanju u sat mora da prisustvuje i radnik iz elektrodistribucije da skine i opet stavi plombu.

#17 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 24 February 2005 - 14:03

"Ne znam sta je grundovan al' nesto slicno postoji na salasima na severu backe. Velike peci od zute zemlje sagradjene u uglu sobe a loze se biljnim otpacima (kukuruzovina, slama, valjda mogu i drva) i to iz druge sobe ili predsoblja. Masa nije u tonama ali je dovoljno velika da uz debele zidove od nabijanice odrzi temperaturu i nocu. Kako ih zovu zabororavio sam ako sam ikad i znao. E sad , evo istinitog primera iz zemlje seljaka. Moj stric sa salasa na kome zivi sa sestrom , oboje bez dece (ma sve bi to trebalo oporezovati ) pored ispravne gore opisane peci greje se na struju. Naravno uz kukanje kako je struja skupa .."

Da, to je, u principu to, grundoven, ili u prevodu: zemljana peć.
Izvorno ona dolazi iz alpskog dela Nemačke, Austrije i Švajcarske, gde je zima malo grublja, i ne rađa našeg sunca, .....zublja (zaboravio sam kako ide ).
Preko urbane Austrije (Beča) došla je kod nas, i to u bolje varoške kuće kao kaljeva peć, a po selima kao zemljana.
Samo, mislim da su te zemljane peći, koje se sreću po salašima, ipak nešto drugo. Mislim da su to kombinovane grejno-hlebne peći; grejni deo nalazi se u srednjoj sobi na salašu, a telo peći je u prednjoj sobi.
Gornja površina tog tela zove se banak, i na tome se nekad zimi deci prostirale opaklije da na toplom spavaju.
Odatle je ostala izreka kad su deca naveče dosadna, i ne dozvoljavaju starijima da pričaju: "Hajde, deca na banak!"
Iza banka, s obzirom da je telo peći polukružnog oblika, ostaje jedno teško pristupačno mesto. Ni sa jedne strane se ne može ni videti, ni rukom dohvatiti, osim sa vrha banka banka, to jest, moramo se popeti na peć.
Od ove činjenice ostala je izreka, takođe po našoj ravnici, kod salašara, ali i kod seljana, kad se neki predmet zagubi: "Kao da je za banak palo!"

Ok, prekinuću sa ovom priča, ideja je bila tehnički topic, a ja otišao u folkloristiku!

#18 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 24 February 2005 - 14:07

QUOTE(gazza @ 24 Feb 2005, 12:59)
da li neko od strujofula zna da li moze da se napravi neki divajs kojim se svi ovi zajebani potrosaci automatski pale u ponoc i gase u 8, malo me smara cela akcija, inace je sve ostalo cool. ne zanimaju me oni mali tajmercici nego sam mislio da prilikom rekonstrukcije gajbe instaliram neku sklopku negde pored razvodne table koju cu da aktiviram krajem oktobra i da je deaktiviram u martu. any tips?

Pa mozes auto-regulator da kupis koji aktivira odredjenu granu samo u nizoj tarifi - to ti je najlakse resenje. Za sve ostalo zavisi koliko 'vuku' ti tvoji 'divajsi' koje hoces da gasis 'kad im vreme nije'.

Ako hoces bas neko originalno resenje, sa vrlo malo elektronike mozes odraditi takav sistem, sa cak vise funkcija nego sto ti mozda treba. Takav 'uredjaj' te ne bi kostao vise od 50-100€ i jedno popodne da sve zalemis/spakujes i instaliras (treba ti jedan obican elektronski tajmer (imas cak i gotovih, mada je bolje napraviti sopstven za svoje potrebe), eventualno display (ako bas hoces da vidis u kom je trenutno stanju, koliko je sati ili nesto sl. (cak mozes da napravis dodatak koji ce racunati sav protok i prikazivati koliko su ti 'divajsi' potrosili)), par jakih kontaktora i releja (po par za svaku granu koju hoces da kontrolises), prekidaci i neka prigodna kutija za sve to)...

#19 eoten

eoten
  • Members
  • 1,132 posts

Posted 24 February 2005 - 14:21

incognito:

QUOTE
Takav 'uredjaj' te ne bi kostao vise od 50-100€ i jedno popodne da sve zalemis/spakujes i instaliras (treba ti jedan obican elektronski tajmer (imas cak i gotovih, mada je bolje napraviti sopstven za svoje potrebe)


Ma , problem sa tajmerom je sto u nekim slucajevima moze da se razdesi vreme na tajmeru i na uklopnom satu. Recimo kod mene je neki parastari nemacki mehanicki uklponi sat id 35 godina. Par meseci posle podesavanja vremena on pocne da zuri (ili kasni?) i ode sva kombinacija.

#20 eoten

eoten
  • Members
  • 1,132 posts

Posted 24 February 2005 - 14:23

mile c.

QUOTE
Samo, mislim da su te zemljane peći, koje se sreću po salašima, ipak nešto drugo. Mislim da su to kombinovane grejno-hlebne peći; grejni deo nalazi se u srednjoj sobi na salašu, a telo peći je u prednjoj sobi.


Jes , to je to. A ovu terminologiju sam zaboravio , davno je bilo a i ja nisam sa salasa , bio samo u gostima ponekad , zaboravilo se.

#21 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 24 February 2005 - 17:42

QUOTE(eoten @ 24 Feb 2005, 14:21)
Ma , problem sa tajmerom je sto u nekim slucajevima moze da se razdesi vreme na tajmeru i na uklopnom satu. Recimo kod mene je neki parastari nemacki mehanicki uklponi sat id 35 godina. Par meseci posle podesavanja vremena on pocne da zuri (ili kasni?) i ode sva kombinacija.

Hmmmm... Nadjes kvalitetan kvarc (ne neko kinesko djubre... Colorado Crystal pravi sasvim pristojne) sa oscilacijom na recimo 10KHz, napravis brojac impulsa, na svakih 10000 impulsa kucas jednu sekundu - uz svo kasnjenje elektronike i povremeno zakidanje od +- 1 impuls, za jedno 10 godina mozda ce zakasniti par minuta. To neces uopste vezivati na uklopni sat - podesis vreme manualno i jedine izmene koje bi pravio su eventualno ako se promeni vreme 'slabe tarife'.

Danasnja elektronika je sasvim precizna, a sto kvalitetnije delove izaberes to ce kasnjenje biti minimalno... Ja imam jedan sat koji sam pravio dok sam se interesovao za elektroniku. U njemu kuca Colorado Crystal na 50kHZ i prikazuje i stotinke - u proteklih 7 godina u poredjenju sa atomskim casovnikom kasni 4 sekunde (sigurno sekunda gore dole dok ucita stranu na kojoj proveravam tacnost sata).

#22 Pikoleta

Pikoleta
  • Members
  • 1,012 posts

Posted 24 February 2005 - 19:40

termofor pa pod guzu, mile. ponekad i izdvojim 5c/kW

#23 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 24 February 2005 - 19:45

Неко рече како је уз каљеву пећ романтичније.
Ако оставимо романтику по страни, уз каљеву пећ је заиста угодније, и ту се не ради о субјективном осећају.
Каљева пећ, као погосподљена варијанта сељачке земљане пећи, јесте права термоакумулациона пећ. Истина, далеко мањег капацитета него оне праве.
Приликом набавке овакве пећи треба обратити пажњу само на једно: није свака пећ која је облепљена плочивама каљева пећ. Често ту има муда под белим бубрезима. Често се продају мале пећи са ложиштем од леваног железа облепљена плочицама под именом каљеве пећи. То каљева пећ није!
Каљеву пећ теоретски јесте могуће направити на другом месту па је преселити, али се то у пракси, колико је мени познато, не ради. Разлог је врло прост: већ и најмањи примерци важу више стотина килограма.
Али да се вратимо на романтику.
Пећи које греју зрачењем пружају сасвим другачији конфор. Топлину примамо директно у виду топлотних фотона и врло често у пола зиме можемо слободно отшкринути прозор. Пробајте то ако имате неко конвекторско грејање!
У традиционалној руској архитектури прозори се праве из два дела један велики доњи део, и изнад њега мање окно. Ако се доњи део и не може отварати, горњи увек може. Руси тај прозорчић називају "фортоћка", и та је фортоћка целу љуту руску зиму отворена, док у соби жари зидана традиционална руска пећ.

#24 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 24 February 2005 - 20:57

Podno grejanje je zaista konforno. Jedini preduslov je dobra izolacija poda.
Kažu da ne valja ako temperatura poda mora da pređe 23 C da bi se soba zagrejala.
U Srbiji brale izolovanje poda ne postoji (kako misliš izolacija poda?).
U takvim uslovima temperatura mora da se podiže i preko 27, 28 C da bi u sobi bilo toplo (uz ogromne gubitke energije prema centar na majkata zemlja).
Zidno grejanje je još lepše!
Ne govorim na pamet: bio sam na jednom slašu ovde kod mene u kolini. Čovek je po zidovima proveo one fleksibilne cevi za podno grejanje i onda ožbukao zemljom (žutom zemljom, blatom, ilovačom). Na ovaj način je bosansku reč za žbukanje u potpunosti opravdao. Bosanci ožbukati kažu oblatiti.
Razlika između podnog i zidnog grejanja je u tome što se temeratura zidova sme podignuti. U tom slučaju dobije se jedan fini efekat toplotnog zračenja sa cele površine koja nas okružuje.

#25 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 25 February 2005 - 00:35

Milence, ti mora da si, posto se "konforno" grejes, jedan pravi konformista, lola jedna wink.gif

Sada, sto se komfornog grejanja na struju u majcici tice, uz male prepravke (ulaganje ne vise od 10 evra), moze da se TA pec drzi stalno ukljucena, a da potrosnja ne bude veca od par kWh mesecno. Naravno, operacija se ne vrsi u prisustvu radnika distribucije.

Ovde - pobrines se da ti veliki prozori gledaju na sever i nema problema. Uvece je, i to samo ponekad (temperatura nekad sidje do plus 13-15 stepeni) dovoljan uljani radijator na struju - tromesecni racun za zimu bude veci za nekih 50 dolara (30 evra) od letnjeg.


Share & Enjoy

#26 voja i

voja i
  • Members
  • 3,917 posts

Posted 25 February 2005 - 00:51

jedna, dosta bitna, ispravka na ono sto sinoc napisah.

fakture za gas su dvomesecne. upravo sam potrazio medju papirima jer me je treskov post (a i zapomaganja "tkupo, tkupo" wink.gif) naveo na to. jedine fakture koje su prisutne na tekucem racunu svakog meseca su "timofonica"ine [ovd. ekv. telekoma]

znaci trosak za gas je upola manji
(u dec.04 - 210,59€ a od pre dva dana 300+)

cena gasa:
najam brojila (2m) [2,08€] + fixna kvota (2m) [10.22€] + utroseno [1m3=10,779kWh*0.034280€].
na taj zbir jos i 16% VAT-a.

cena struje:
angazovana snaga [limit.u.Kw*2m*1,451966€] + najam brojila [0.57€*2m] + [utroseni.kWh*0,082486€].
na to onda dodaju specijalni (ekoloski) porez [(prethodna.suma*1,05113)*4,864%].
ina kraju neizbezna IVA (16%) na sve (pa cak i na porez blink.gif)


········································
···············
protivnik sam podnog grejanja, bez obzira na udobnost.
tako akarosi postaju piloti. cool.gif

#27 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 25 February 2005 - 01:05

QUOTE(Gojko & Stojko @ 25 Feb 2005, 00:35)
Milence, ti mora da si, posto se "konforno" grejes, jedan pravi konformista, lola jedna wink.gif

Sada, sto se komfornog grejanja na struju u majcici tice, uz male prepravke (ulaganje ne vise od 10 evra), moze da se TA pec drzi stalno ukljucena, a da potrosnja ne bude veca od par kWh mesecno. Naravno, operacija se ne vrsi u prisustvu radnika distribucije.

Ovde - pobrines se da ti veliki prozori gledaju na sever i nema problema. Uvece je, i to samo ponekad (temperatura nekad sidje do plus 13-15 stepeni) dovoljan uljani radijator na struju - tromesecni racun za zimu bude veci za nekih 50 dolara (30 evra) od letnjeg.


Share & Enjoy

A ti, Share & Enjoy, sigurno si uveren da je svako dužan da na srpskom ovu reč koristi prema engleskom izvorniku (comfort), a francuski da je strogo zabranjen (confort).
Oba oblika se koriste u srpskom. Razlika je što je francuski otmeniji.

Grejanje tamo gde noćna temperatura ne pada nikad ispod 12 stepeni nije potrebno.
Eventualno improvizovati pasivno solarni sistem za nedajbože.

#28 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 25 February 2005 - 01:24

Ne Milence, varas se, nisi ti meni nista duzan. Otmeniji, pa naravno - za male oglase u ravnici (i dole na jug). Jesi li i to cuo od nekog predka?

A i za ovo grejanje cu da ti verujem - kad se ti budes grejao samo do 15 stepeni. Mada ako na majicu dodam dzemper, i zimske bermude zamenim nekim postavljenim pantalonama, mozda i prodjem bez radijatora ...

SaE

#29 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 25 February 2005 - 01:41

Sad ćeš ti mene sigurno da opismeniš?
A radi se samo o tvojoj ograničenosti.
Reč komforan dolazi iz engleskog, a konforan iz francuskog.
Oba oblika su dopuštena u srpskom.
To potvrđuje i Rečnik Matice srpske i Vujaklijin rečnik stranih reči.
Da nisi po Gugletu gledao samo "konforan", nego i "konfor", na srpskoj pretrazi, našao bi na stotine linkova koji upućuju na članke iz novina, na stručne radove, proglase raznih udruženja, i tome slično.
Naravno da pod odrednicom "konforan" ljudi izdaju stanove, apartmane, i tako dalje.
Drugim rečima, ne prti se gde nisi ni dobar, a kamoli vrlo dobar.

Predka, od predak, ne sećam se kad sam napisao. Ali vrlo je moguće da jesam.
I idiot može da nauči kad se i u pismu jednači po zvučnosti (ima samo jedan izuzetak) ali takođe samo taj isti idiot može da prihvati to pravilo nekritički.
Ja ga nekad poštujem, nekad ne, zavisi od toga kad mi osećaj kaže da se jednačenjem gubi osnovni smisao, a kad ne.
Ali ti nemoj to da radiš. Proglasiće te nepismenim.

#30 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 25 February 2005 - 01:47

I tako utrolovaste lepu temu o grejanju tongue.gif