Jump to content


Photo

Heni ERCEG GLEDE & UNATOČ


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 13 January 2005 - 03:47

Heni ERCEG
GLEDE & UNATOČ
ŽUŽULANJE
6. siječnja, 2005.

verzija za tisak

Moram priznati da mi se svidjela u trenutku kada je Mesiću pokazala zube, u izbornoj noći, na sam spomen one paštete s kojom ju je ovaj uporno provocirao. Očitala mu je dobru lekciju i pokazala kako bi možda, možda, mogla u životu i sama nešto napraviti i bez jakog premijera uz svoje skute i bez moćne stranke koja je gura tamo gdje joj nije mjesto. Ali kao predsjednica Republike? E, tu poziciju gospođa Kosor ipak može samo sanjati, kako zbog svoje (ne)osobnosti, tako i zbog vlastite, zatucane konzervativne stranke čija većina članova misli kako je sve to s njenom kandidaturom ipak bezveze, pa su stoga i odbili onako disciplinirano, kao inače, sve glasove dati svojoj kandidatkinji i time je sveli na pravu mjeru njezinih vrijednosti.

Ono, međutim, što je ponovo upalilo, a što je presedan nastao još u doba Franje Tuđmana, jest činjenica da Jadranka Kosor svoj tijesni ulazak u drugi izborni krug ima zahvaliti isključivo biračima koji žive na području jedne druge države, koji se nipošto ne smiju nazivati dijasporom, budući da oni, Hrvati u BiH, predstavljaju zapravo autohtono stanovništvo, koje, međutim, sve tamo od devedesetih, HDZ koristi kao monetu koja u presudnim trenucima pokušava odlučiti o tome tko će u Hrvatskoj postati vlast.

Posve je razumljivo da Stipe Mesić, kao čovjek koji se odavno zalaže za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ne može računati na glasove tamošnjih Hrvata, osim naravno u civiliziranom Sarajevu, ali je svakako skandalozno da se ide dotle da ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak preuzme funkciju predsjednika Kosoričina tamošnjeg izbornog stožera. Baš kao što je skandalozno da ona svoju izbornu kampanju započne u Mostaru, i to uz prisustvo hrvatskoga premijera, prosipajući gomilu obećanja, poput onoga o pomoći mostarskoj bolnici novcem iz hrvatskoga proračuna.

Glasovi Hrvata u BiH koje je pobrala Jadranka Kosor i koji su joj i omogućili ulazak u drugi krug ponovni su dokaz zadiranja i ove HDZ-ove vlade u unutrašnja pitanja susjedne države. Brojni su argumenti o protuzakonitosti prakse da se Hrvati, rođeni i trajno nastanjeni u Bosni i Hercegovini, od kojih mnogi možda nikada nisu ni bili u Zagrebu, tretiraju kao dijaspora u ostatku svijeta, sa svim pravima koja proizlaze iz dvojnog državljanstva stečenog u vrijeme kada je Franjo Tuđman hrpimice dijelio domovnice po Hercegovini, vjerujući da je samo pitanje vremena da taj dio Bosne postane dijelom Hrvatske. Jer ako su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a jesu, ravnopravan s ostala dva naroda, sa svim ustavnim pravima koja im pripadaju u toj državi, s prebivalištem u toj državi, kako onda mogu sudjelovati u izborima u Hrvatskoj, kao njezina dijaspora? Odnosno, ako su dijaspora, onda ne mogu imati status naroda u vlastitoj državi, Bosni i Hercegovini. Stoga je postojanje izborne jedinice u BiH za potrebe Hrvatske, između ostalih nepravilnosti, i trajni, sofisticirani način zadiranja u suverenitet te države.

Skoro 40.000 glasova Jadranka Kosor dobila je od takozvane dijaspore s područja Hercegovine, tamo gdje stranačka stega još uvijek mnogo znači i tamo kamo se i danas, u nemalim količinama, odlijeva novac građana s područja Hrvatske. Trgovina tu ima svoja jasna pravila – mi vama novac, vi nama izborne glasove, pa nije neobično da i Sanaderova vlada posebnu brigu iskazuje upravo za Hrvate u Hercegovini, tom "povijesnom dijelu Hrvatske", ali ne i za ostale Hrvate u Bosni, pa tako, na primjer, Hrvati u Republici Srpskoj dobivaju tek jedan posto od izdašne pomoći koju Hrvatska šalje u BiH.

No, u novom srazu s aktualnim predsjednikom države, HDZ-ovoj kandidatkinji neće biti dovoljni glasovi iz prvoga kruga; u susjednoj državi već je dobila maksimum, valja dakle poraditi na domaćim biračima. E, tu je ekipa shvatila kako puka Kosoričina obećanja, najfriškija sežu sve tamo do smanjenja cijene goriva (bez pitanja INA-e), više nisu dovoljna, pa se ide na takozvane moralne čistke starih, problematičnih kadrova u vlastitim redovima. U tom su se pragmatičnom cilju čak i premijerove rečenice od prije samo dva mjeseca: "naravno da Žužul ostaje ministar vanjskih poslova", ili "prije ću sam dati ostavku nego smijeniti Žužula", naglo promijenile u skriveni zahtjev za Žužulovom ostavkom. A da se u međuvremenu ništa novoga u vezi toga gospodina nije dogodilo, osim što je Državno odvjetništvo odbacilo sve optužbe na njegov račun. Ali dogodio se veliki neuspjeh Jadranke Kosor i potreba za novom izbornom municijom.

A kud ćeš bolje nego natjerati na ostavku čovjeka koji je svoju političku moć otvoreno koristio za svakovrsnu marčapiju, a kojom bi, tom iznuđenom ostavkom, partija na vlasti, kao, imala dokazati kako je, uza sve ostalo, i duboko moralna, takva da zaslužuje preuzeti kompletnu vlast u državi. Žužul, doduše, u svom nježnom pismu premijeru ničim ne priznaje umiješanost ni u jednu od brojnih afera, nego, kaže, odlazi zbog svoje slike u javnosti koje da je postao svjestan tek dva mjeseca nakon što je ona potpuno urušena, pa poručuje svome drugu Sanaderu da mu "ne želi biti uteg na uspješnome putu" i bla, bla...

Žužul je tako otprhnuo, i to nipošto ne zato što je bio ucijenjen još jednom novom aferom koju su mu, šapuće se u HDZ-u, ovoga puta pod nos donijeli vlastiti drugovi, i ne zato jer je to u interesu popravljanja slabih izbornih rezultata Jadranke Kosor, nego, kao što smo već rekli, jer je riječ o Vladi imunoj na svaku korupciju. Čiji se premijer posve slučajno, bez ikakve veze s izbornim tajmingom, baš sada odlučio rekonstruirati je, pa se, nakon Žužula, sprema zahvaliti i Andriji Hebrangu. I opet nipošto ne zbog onoga istražnog zahtjeva iz Haaga, o kojemu se šuška da tek što nije stigao, a na kojega bi ministar zdravstva i radikalni branitelj Gotovine i svih ratnih svinjarija, itekako imao reći koju, nego zato jer se Hebrang također samostalno odlučio na ostavku. Zbog narušenog zdravlja.

Svakako, Sanaderovi hitri kozmetički zahvati trebali bi biti odgovor na izbornu poruku poslanu njegovoj izabranici, ali i pokušaj vlastitog spašavanja, predstavljanjem svoje ekipe svježe izbrijanom i umivenom. Koja bi tako osvježena imala navesti i nehadezeove birače da daju glas Jadranki Kosor. A ona? E, ona će i u drugom krugu biti tek maskota, poput onoga njenog plišanog mede u rukama Ive Sanadera. A baš šteta, budući da ipak zna i sama tako dobro zapalacati jezikom. Čim se otvori pašteta

#2 Radovan

Radovan
  • Banned
  • 679 posts

Posted 13 January 2005 - 03:50

Sine svaka ti cast ala stancujes ove topice za smetliste ...
Treba to umeti... wink.gif

#3 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 13 January 2005 - 07:48

QUOTE(Radovan @ 13 Jan 2005, 03:50)
Sine svaka ti cast ala stancujes ove topice za smetliste ...
Treba to umeti... wink.gif

Niko to ne radi kao ti, Pizdek.

#4 Radovan

Radovan
  • Banned
  • 679 posts

Posted 13 January 2005 - 12:14

QUOTE(Tresko @ 13 Jan 2005, 06:48)
QUOTE(Radovan @ 13 Jan 2005, 03:50)
Sine svaka ti cast ala stancujes ove topice za smetliste ...
Treba to umeti... wink.gif

Niko to ne radi kao ti, Pizdek.

De si foreste vidim ja nesto mi neobicno ,nisi me proganjao vec skoro 24 h...

#5 zenon

zenon
  • Members
  • 52 posts

Posted 13 January 2005 - 14:07

Sta mislite, kako bi dezurni kriticari svega sto imalo ima prizvuka nacionalnog, reagovali da Srbi u Republici Srpskoj i BiH glasaju na izborima za Skupstinu Srbije ili Predsjednika Srbije kao sto Hrvati iz BiH glasaju na hrvatskim izborima. Ili da ne daj Boze, primaju pomoc iz budzeta Srbije, opet kao braca Hrvati u BiH od svoje maticne drzave.

Edited by zenon, 13 January 2005 - 14:07.


#6 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 13 January 2005 - 15:57

A Republika Šumska uopšte ne prima pomoć u parama iz Srbije. A-ha. dry.gif