Jump to content


Photo

Azijski zemljotres i oko njega


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
63 replies to this topic

#1 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 December 2004 - 17:35

Interesantna stvar je da je dan pre ovog azijskog potresa zabelezen ekstremno snazan potres juzno od Tasmanije.

Bio je 8.1 Rihtera, ali daleko od naseljenih predela, inace bi bio katastrofalan. Covek iz Geoscience Australia, Cvetan Sinadinovski, tvrdi da postoji veza izmedju ova 2 potresa (jedan se desio sa jedne strane indoaustralijske ploche, drugi sa druge).

Indoaustralijska ploca se pomera na sever 7 cm godisnje. Energija nagomilana tim kretanjem se oslobadja na nepredvidljiv nacin.

U vezi upozorenja pogodjenih podrucja posle zemljotresa, a pre cunamija, ovaj link objasnjava da taj deo Azije nema "sistem za rano upozoravanje". Cak i sa njim, Tajland bi imao svega 15 minuta vremena za evakuaciju. Ipak, i to je moglo da spase neke zivote.

Edited by Indy, 27 December 2004 - 17:40.


#2 voja i

voja i
  • Members
  • 3,917 posts

Posted 27 December 2004 - 18:10

valjda "moretres" [maremoto].
uzas. sad.gif

#3 the sushi club

the sushi club
  • Members
  • 1,960 posts

Posted 27 December 2004 - 18:16

pa i meni se cini da su dva zemljotresa povezana...

btw meni nije jasno sledece: ako su engleski uredjaji zabelezili zemljotres u trenutku kada se desio a navodno 3 sata pre prvog tsunamija - kako to da niko nije obavestio nikoga povodom toga ? za 3 sata bi veliki deo bio evakuisan no problems

#4 thermal bug

thermal bug
  • Members
  • 2,388 posts

Posted 27 December 2004 - 20:40

jel onaj yoyogi u tom kraju negde? ima li ga?

#5 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 27 December 2004 - 21:09

sa zenom je na Thailandu, Bankock. Lezi na severu. Valjda mu nije nista.

najnovije vesti

#6 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 02:24

QUOTE(the sushi club @ 28 Dec 2004, 04:16)
pa i meni se cini da su dva zemljotresa povezana...

btw meni nije jasno sledece: ako su engleski uredjaji zabelezili zemljotres u trenutku kada se desio a navodno 3 sata pre prvog tsunamija - kako to da niko nije obavestio nikoga povodom toga ? za 3 sata bi veliki deo bio evakuisan no problems

Kao sto onaj tekst gore kaze, oni nemaju sistem za rano upozoravanje u tom delu Azije.

To sto ti navodis da je registrovano u Britaniji verovatno da niko u tom trenutku nije mogao da poveze sa cunamijem (mislim da se to cak i ne moze znati; npr australijski zemljotres od prosle nedelje, premda citavih 8.1 Rihtera nije izazvao ni najmanji talasic).

#7 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 28 December 2004 - 02:54

nema dva zemljoitresa.

#8 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 28 December 2004 - 02:55

QUOTE(thermal bug @ 27 Dec 2004, 20:40)
jel onaj yoyogi u tom kraju negde? ima li ga?

Kad se tsunami desio bio sam 250km istocno od BKK, koji je i sam sat vremena leta od Puketa.

Zenina sestra izgubila posao u hotelu (Puket) u petak, odmah sela na bus stigla u BKK u subotu. Sledeceg jutra je tsunami vec preklapao bivse radno mesto, goste i kolege.

To da je neko mogao da obavesti da de voda dize, da putuje 250km na sat je tacno samo su to mogle i zemlje koje je tsunami dohvatio - i oni registruju potrese i znaju isto sto i ovi u epicentru. Znaci, dok se voda priblizavala, Puket je spavao a budni su se borili sa mamurlukom od subotnje noci.

Lokalnio u Thai se odvija podzemna borba ko je vise kriv, danas (utorak ujutro) se jos ne upire prst ni u koga.

Cela bivsa Yu je imala mozda duplo manje stranih turista nego sam Puket.
Gold Coast u Oz ima 2 miliona. Bice da je Puket nosio 30% turizma u Thai (12 miliona stranaca ove godine). Najvazniji Thai izvozni proizvod je u opasnosti da bude resetovan na nivo od pre 15 godina.

#9 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 28 December 2004 - 02:55

klik

#10 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 02:58

QUOTE(swordfish @ 28 Dec 2004, 12:54)
nema dva zemljoitresa.

Nisi dobro informisana, a nisi procitala ni moju poruku sa pocetka ovog topika. dry.gif

#11 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 02:59

Troje mladih iz Srbije talasi izazvani zemljotresom bacili su na pusto ostrvo

Preživeli smo pakao

Raj se pretvorilo u pakao za dvadesetpetogodišnje Mariju Perišić, Milenu Joksimović, Marijinog brata Miloša Marjanovića i njegovu devojku Šveđanku Tinu koji su se zatekli na egzotičnom tajlandskom ostrvu Fi Fi kada su ga razorni zemljotres i ogromni talasi potpuno uništili i opustošili. Marijini roditelji u Lazarevcu, Milenini u Kragujevcu i Miloševi u Švedskoj proživljavali su dramu čekajući bilo kakvu vest. Gotovo dva dana nisu znali da li su Marija, Milena i Miloš živi. Jedine vesti koje su im stizale bile su broj mrtvih, povređenih i slike uništenog ostrva.

- Žiiivi suuu! Javili su malopre - uzviknula je Marijina majka Bosa kada je juče oko 15 časova saznala da je troje mladih iz Srbije uspelo da se spase.

Poslednja vest koju su roditelji imali bila je od subote uveče, noć uoči katastrofe. Kako je Milena napisala u i-mejl poruci majci Slobi u Kragujevcu - „niko nije mogao da veruje da se nalaze na tako prelepom mestu“. Najavili su roditeljima da će ujutro na ronjenje.

- Trebalo je da idu na obuku ronjenja, na dva-tri dana. Samo se nadam da nisu otišle - ispričala nam je plačnim glasom majka Bosa juče ujutro dok je još beznadežno okretala razne SOS telefone po zemljama južne i istočne Azije.

Međutim, to ronjenje bilo je sudbonosno. Rano ujutro u nedelju krenuli su ka pučini. Ostavili su iza sebe ostrvo koje će samo posle jednog sata uništiti prirodna katastrofa.

- Otišli su čamcem do nekog ostrva i ušli u mali zaliv. Njih četvoro i vodič, stranac. Bili su blizu obale kada su krenuli talasi. Nisu ni znali da je u pitanju zemljotres. A onda su odjednom videli ogromne talase - prenosi za „Blic“ iskustvo četvoro mladih, Marijina drugarica Marija Dedović koja se trenutno nalazi u Pekingu, odakle su Marija i Milena krenule put Fi Fija. Njoj su se prvoj javili kada su juče posle akcije spasavanja stigli na ostrvo Puket.

- Prvi talas ih je samo gurnuo. Drugi je prevrnuo čamac. Treći ih je bacio na stene. Marija mi je u dahu ispričala da su, kada ih je bacilo na stene, krenuli da se veru, da beže nagore. Samo što dalje od vode! Na tom ostrvcetu stene kreću odmah od mora i oštre su. Marija mi kaže da su se izgrebali verući se - priča naša sagovornica.

Po kazivanju „brodolomnika“, na ostrvu nije bilo žive duše.

- Samo džungla. Oni su uspeli da se popnu do samog vrha, na neko brdašce. Gledali su more kako divlja i nisu imali pojma šta se zapravo događa... - priča Marija.

Četvoro mladih je na potpuno pustom ostrvu provelo više od 30 sati.

- Nisu imali vode. Ama ništa! Našli su neko bilje i kokos. Marija mi je rekla da su lomili taj kokos, pili to mleko... Onda su počeli da se pojavljuju i da kruže helikopteri. Ta uvala i ostrvce su zavučeni. Pokušavali su da dozovu spasioce ali zbog džungle niko nije mogao da ih vidi - prenosi Marija.

Ali Miloš „više nije mogao da izdrži“.

- Smirilo se more i Marijin brat i njegova devojka su hteli da isplivaju od uvale prema pučini da bi ih ljudi iz helikoptera primetili. Našli su, kako mi je rekla, neku kao plutu i uzeli je da im bude potpora na površini, ako opet krenu talasi. Marija mi kaže da joj je taj trenutak bio strašan jer nije znala da li će brat uopšte uspeti. Počela je da plače, ali on je bio neumoljiv. Morao je nešto da pokuša kako bi se spasli.

Miloš i Tina su isplivali ka pučini i vrlo brzo su ih spazili. Helikopterom su potom spaseni i ostali. Marija Dedović izvestila je Marijine roditelje u Lazarevcu da su na Puketu, u švedskoj ambasadi. Danas idu za Bangkok, a onda prvim letom za Peking.

Marija Perišić sa vršnjakinjom i drugaricom sa studija kineskog jezika u Beogradu Milenom Joksimović na usavršavanju jezika u Pekingu, gde su se i privremeno zaposlile i predaju u engleski. Njih dve su sa Marijinim bratom Milošem Mijanovićem, sada državljaninom Švedske, i njegovom devojkom, otputovale 23. decembra iz Bangkoka na ostrvo Fi Fi gde je trebalo da provedu novogodišnje praznike.

Roditelji ovo troje mladih dva dana su proveli za kompjuterom, na Internetu pokušavajući da saznaju sudbinu dece. Milenina majka Sloba Joksimović kaže da nije uopšte spavala. Okretali su telefone mnogih ambasada, kriznih centara po Aziji...

- Zovemo sve, ali samo dobijamo informacije koliko je mrtvih i evakuisanih. Ništa pojedinačno da izveste. Tamo, u lokalnoj policiji neće ništa da nam kažu. Zvala sam i telefon za pomoć koji su zbog zemljotresa aktivirali na Puketu. Ali tamo, kada pitamo, oni kažu da nisu ni čuli za našu zemlju - ispričala nam je plačući, pre nego što je saznala dobre vesti, Marijina sestra Nataša.

Svetske agencije javljaju da je na majušnom tajlandskom ostrvu Fi Fi poginulo oko 300 ljudi, mahom stranih turista, i da je to ostrvo pretrpelo najveća razaranja.

#12 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 03:35

QUOTE(Indy @ 28 Dec 2004, 12:59)
Zvala sam i telefon za pomoć koji su zbog zemljotresa aktivirali na Puketu. Ali tamo, kada pitamo, oni kažu da nisu ni čuli za našu zemlju - ispričala nam je plačući, pre nego što je saznala dobre vesti, Marijina sestra Nataša.

OVO ohmy.gif & ph34r.gif

#13 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 05:00

Australija planira da pocne sa radom na uspostavljanju "sistema za rano obavestavanje" za cunami za Indijski okean.

http://au.news.yahoo...228/2/scor.html

Sistem dosad nije postojao zato sto je cunami u Ind. okeanu relativno redak, za razliku od Tihog okeana.

#14 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 December 2004 - 05:18

Tuesday December 28, 02:38 PM AAP

Aussies see baby ripped from mum's arms

Australian honeymooners in Phuket watched as a baby boy was wrenched from his mother's arms and a wheelchair-bound woman was swept away in massive waves which struck their hotel.

Sydneysiders Joanne and David Ali were forced to climb through broken glass, sewage and dead bodies to scramble to safety when a tsunami hammered the coasts of the Thai island.

In their escape, they saw distressed people helplessly losing loved ones in the tragedy.

"One poor mother's baby got pulled out of her arms and they never found the baby," a tired Ms Ali told reporters at Sydney airport.

She saw a man with broken ribs who couldn't find his wife or son, and a woman in a wheelchair who couldn't be saved.

"She was just swept away," Ms Ali said.

Six Australians have been confirmed dead and at least 11 are missing after the tsunami swamped the coast of South-East Asia following a massive undersea earthquake in the Indian Ocean.

[ostatak]

#15 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 28 December 2004 - 05:29

Nije li posle zemljotresa u Solunu juna 1978. "tsunami" preplavio Vela Luku na Korculi. Ne secam se sada, rekose da bio 6 ili 10 m i dosao je njezno i polako pa je moglo da se zbrise.