Jump to content


Photo

Krshtenje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
66 replies to this topic

#61 Lola

Lola
  • Members
  • 289 posts

Posted 11 December 2004 - 00:19

QUOTE(Indy @ 10 Dec 2004, 22:24)
Krstavanje maloletnika bi trebalo zabraniti zakonom.

I agree totally and utterly.

#62 AlefShin

AlefShin
  • Members
  • 1,805 posts

Posted 11 December 2004 - 08:49

`to nije nikakav argument, ali savrseno oslikava funkciju religije u drustvu.`

Upravo tako,Kamichak,to nije apologetski argument,vec savrseno oslikava cinjenicu da su tih par milijardi ljudi bez mozga izmanipulisani od strane Crkve ukljucujuci i decu kojoj treba zabraniti da idu pored iste jer iz nje vrebaju popovi koji ih vrbuju za krstenja nudeci im slatkise.Zato ujedno treba zabraniti i krstenja maloletnika,jer tako krsteni nemaju dovoljno pameti da se odupru mracnom uticaju Crkve i da prihvate optimistican i realan ateisticki pogled na svet.

#63 kamichak

kamichak
  • Members
  • 3,597 posts

Posted 11 December 2004 - 09:01

QUOTE(AlefShin @ 11 Dec 2004, 08:49)
Zato ujedno treba zabraniti i krstenja maloletnika,jer tako krsteni nemaju dovoljno pameti da se odupru mracnom uticaju Crkve i da prihvate optimistican i realan ateisticki pogled na svet.

prva stvar, molim te pocni da lupas entere iza tacke, jako tesko se cita kad ih nema.

drugo, krstenje maloletnika treba zabraniti ne zato sto bi ih krstenje ucinilo nedovoljno pametnim, nego zato sto beba/dete nema kapaciteta da izrazi slobodnu volju, odnosno da pristupi necemu ili da odbije bilo sta sto joj odrasli namecu. i onda tu stupa na scenu peripetija sa kumom, koji kao to treba da ucini umesto nje.

kao sto smatramo da je, na primer, sex sa detetom od 12 godina silovanje - zato sto dete nije u stanju da odluci da li nesto hoce ili nece, tako je i privodjenje deteta crkvi nasilje, jer se na sex ne moze pristati niti se religioznim moze postati preko predstavnika. mada, svaka crkva je visoko motivisana da propagira drugacije dry.gif

#64 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 11 December 2004 - 09:12

QUOTE(Hella @ 10 Dec 2004, 03:43)
jel ima neka fora da se odkrstiš?

Vidju, Hellosave, mozda ovo vazi i u vAjvodini:

National Secular Society (UK)

FREE YOURSELF!

Make it official! Liberate yourself from the Original Mumbo-Jumbo that liberated you from the Original Sin you never had.


You can display your Certificate of De-Baptism proudly framed in your hallway (porch, loo, lean-to, etc.) as an outward sign of the inner rationality that inspires your being.

Download the certificate here.

Edited by Indy, 11 December 2004 - 09:17.


#65 Kampokei

Kampokei
  • Members
  • 424 posts

Posted 11 December 2004 - 16:56

Ne znam da li ta institucija postoji u pravoslavnoj crkvi, ali znam da se katolicka crkva u nekim zapadnoevropskim zemljama bas bas trudi da smanji broj istupanja iz crkve, sto znaci da su ta istupanja vec ustaljena institucija. Toga ima dosta medju mladim ljudima u gradovima. Pretpostavljam da vecina njih i nema neki odnos prema crkvi kojoj pripadaju/su pripadali, ali kod velikog broja njih je rec o tome da ne zele da placaju porez katolickoj crkvi. Znam za decka iz Sarajeva, pola Srbin, pola Musliman, koga je sluzbenica u opstini u Becu prijavila, ne pitajuci ga nista, kao katolika. On se kasnije tuzio sa RKC, ne zeleci da im plati porez, te je morao da donosi potvrdu iz Sarajeva da nije katolik. Toliko o odvajanju crkve i drzave u nekim kao naprednim zemljama.

Secam se jednom gledam RAI i cujem reklamu gde spiker nekako radosno uzvikne: "Chiesa catolica". Pitam druga je li to reklama za katolicku crkvu, on kaze da.

#66 AlefShin

AlefShin
  • Members
  • 1,805 posts

Posted 11 December 2004 - 18:37

Kamichak,

Da budem jasan,ne zastupam tezu da covek mora biti krsten u ranim godinama,naprotiv.Jedan od najeminentnijih svetih Otaca iz 4. veka,sv.Vasilije Veliki,tvorac istoimene sv.Liturgije, je krsten po sopstvenoj volji u 30. godini,smatrajuci sebe nezrelim pre tog starosnog doba za jedan tako ozbiljan cin.

Crkvi,ukljucujuci i SPC,nisu potrebni `instant` vernici koji ce da se krste iz ko zna kojih razloga,a ne onih koje ona smatra za jedino validne,a to su iskrena duhovna i eticka metanoja,kao i hriscansko-monoteisticko uverenje.Na zalost ,u praksi su prisutni upravo motivi koji ne poticu iz sustinskog identiteta Crkve-obicajnost,popularnost,patrijarhalna sredina itd.
Takodje se Crkvi imputira sumnjiva teza da joj je stalo jedino i samo do kvantiteta vernika(bolje receno kvazi-vernika),sto,ako je u praxi i delimicno,sigurno nije u potpunosti tacno i predstavlja jedan potpuno neozbiljan pristup nedostojan bilo kakve diskusije.Krstenje je cin na koji se cekalo u prvim vekovima hriscanstva vise godina,jos i danas je prisutan deo u sv.Liturgiji na kome se pozivaju katihimeni na izlazak iz hrama,tako da ova praksa krstavanja bez ikakve pripreme i ubedjenja bilo maloletne,bilo punoletne osobe nije izvorno hriscanska i ispravna.Opet,za `odkrstavanje` a la Hella krstene osobe u mladosti nije potrebno mnogo pameti,dovoljno je ne ponasati se skladno etici Besede na gori,i stvar je gotova.Protiv te slobode volje svake osobe ne postoje nikakve crkvene `sankcije`,tako da tu ne vidim nikakav problem.Tako je Indyjev predlog,ili makar njegov motiv za isti,u sustini u skladu sa izvornim hriscanskim shvatanjem krstenja ,sa primedbom da je Crkvi bitan pre svega motiv i iskrenost osobe koja hoce da se krsti,a ne zivotno doba.

P.S. Sto se `kao prvog` tice cudi me da nedostatak entera predstavlja problem za par redova

#67 Aule@

Aule@
  • Sleepers
  • 688 posts

Posted 29 December 2004 - 17:29

Aj da osvezhim disqsiju..
Svetjenik koji tje ga krstiti je chovek koji slusha/je slushao the who,kazhe nam da je bolje krstiti se II januara jer tjemo I biti pjani,ima vizit-kartu a na njoj sopstveni mejl..
Smehostresno..