Jump to content


Photo

Uhapsen Zeljko Simic


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 djordje

djordje
  • Members
  • 910 posts

Posted 16 September 2001 - 23:54

Znam da smo sa punim pravom zadnjih dana trenutno svi zaokupljeni tzv. "velikim svetskim pitanjima", ali se dogodilo nesto sto jednostavno ne sme biti neopazeno... uhapsen je bivsi ministar kulture, upravnik narodnog pozorista, "filozof, publicista i humanista" i sta sve ne - drug, odnosno gospodin (tako se predstavljao u javnosti) Zeljko Simic (za neke poznatiji pod imenom Zeljko Mali Simic). Uhapsen je pod optuzbom da je pocinio TESKU KRADJU - a pronadjeni zlatni Roleks, naocari i parfemi samo potvrdjuju da je od svih ministarskih SPS "kadrova" koji su prodefilovali raznim kabinetima u zadnjih desetak godina Zeljko (Mali) Simic bio ubedljivo najmanji lopov.
Dok Mirko Marjanovic ubija vreme ganjajuci i otpustajuci radnike svog "Progresa" koji su ga optuzivali za zloupotrebe, a Radoman Bozovic, kao licni savetnik ministra (i to kog - za PRIVATIZACIJU!?!, a za one koji to ne znaju - polozaj "licnog savetnika" minstra je JAVNA I ZVANICNA, a ne neformalna funkcija) savetuje li savetuje - dotle se "ZBOG TESKE KRADJE" hapsi Zeljko (Mali) Simic. Moram da budem i malko maliciozan, i da priupitam - zar to nije jedna od upecatljivijih skica Djindjiceve Srbije...
Da ne budem pogresno shvacen kako branim Simica; stavise, ja sam u principu protiv nekakvih prekih sudova, ali doticni je prosto morao posle 5. oktobra da bude razapet na stub srama (naravno, za razliku od ostalih ministara i funkcionera, ne zbog "teske kradje" - taj se ogrebao samo za stan-dva i kredit-dva, dakle, daleko, daleko ispod "fukcionerskog" proseka), vec zato sto je doticni predstavljao najvecu opasnost po srpski knjizevni i govorni jezik od Vuka Karadzica do danas (i bas takav covek da bude ministar kulture!?), a uz to, sto je najvaznije, doticni je do savrsenstva razvio jednu krajnje stetnu pojavu na srpskoj politickoj sceni, koja je cak i dan danas (tj. posle 5. oktobra) na zalost itekako prisutna, a to je muska prostitucija (naravno, ne mislim bukvalno, mada kada je o samom Simicu rec, u "carsiji" su kolale cak i neke takve price). Naime, zbog izrazitog "srednjevekovnog", "ruralnog" i "provincijalnog" (u najgorem znacenju tih reci) karaktera Miloseviceve politike, svi glavni eksponenti te politike su nakon "prirodne selekcije" u najboljem slucaju izgledali kao "Bidze" ili "Rake", tako da je vestackim putem trebalo stvoriti privid da u toj politici ima mesta i za "mlade" "lepe" "pametne" i "sposobne" "strucnjake", a niko "licnim primerom" tu fatamorganu nije uspevao da odrazava kao Simic. Izgledao je upravo onako kako nepismen, polupismen covek, ali i tzv. "postena inteligencija" zamislja "pravog" intelektualca (tj. lepog, mladog i pametnog "strucnjaka"). Mogao je satima i satima da prica o nicemu i da ne kaze nista, a koristio je pri svemu tome najneobicnije "strucne" izraze, koje je jednostavno, bez nekog logickog smisla, metodom slucajnog uzorka upotrebljavao, kombinovao, permutovao. Naravno, sistem je svojim visedecenijski starim kanalima uspeo da mu da mnogo vise znacaja u strucnim, javnim, kulturnim i svim drugim krugovima nego sto zasluzuje, ali je on opet svu tako neopravdano stecenu "slavu" koristio iskljucivo u odbranu i opravdavanje tog istog sistema, i tako sve u krug (a narocito se isticao u odbrani imena i lika zna se koga)... Bas taj i takav covek nije smeo da se ostavi na miru - ali ipak jeste, da bi se njegov "slucaj" odjednom vratio, i to na mala vrata...

PS
Sanjam Srbiju u kojoj ce zlatni Roleks, jedne firmirane naocari i par parfema postati standard za TESKU KRADJU kada je rec o ministrima (dakle, ne vise nekakve cele fabrike, firme, kontignti, primarne misije, milionske zloupotrebe ili reketi... itd...itd)

#2 Downtown BG

Downtown BG
  • Members
  • 28 posts

Posted 17 September 2001 - 00:02

Pomenu li neko vredna umetnicka dela ili mi se ucinilo?

#3 djordje

djordje
  • Members
  • 910 posts

Posted 17 September 2001 - 00:06

Da, u jucerasnjim vestima su pominjane i nekakve slike, ali u danasnjim samo sat, naocari i parfemi (danasnja vest B92 u 17.58).

#4 lule

lule
  • Members
  • 119 posts

Posted 17 September 2001 - 01:30

Djordje, da li bi mogao dati jos neku informaciju o Radomanu Bozovicu? Ne mogu da verujem da sadasnja vlast koristi usluge coveka kome je mesto u zatvoru. Secam se da sam prosle jeseni procitao tekst nekog sociologa koji je tvrdio da nova vlast mora da racuna bar na 60% kadrova starog rezima (od mesne zajednice pa do republicke i savezne administracije), jer boljih trenutno nema, a drzavni aparat mora da funkcionise. Medjutim, prosto je neverovatno da se tu nadje mesta i za strucnjaka takvog "kalibra" kao sto je dr Radoman.
pozdrav
lule