Jump to content


Photo

World Trade Center


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
308 replies to this topic

#286 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 13 September 2001 - 15:26

afrocuban:
To Vesna:

Ali hajde jos jednom :"U kadru je jedan vatrogasac u totalu i deo tela drugog (vidi se zuto-crna uniforma). Ovaj u totalu je ledjima okrenut WTC-u, OKRECE SE U PRAVCU NJEGA, WTC-a, hvata se za slem, vraca pogled na kamermana, zatim kamerman skrece kameru ka WTC i tada prvi avion udara u jedan od Twinova..."


Šta je tebi tu čudno? Pođi ovako: vatrogasac na ulici radi svoj posao (okrenut leđima WTC), neko (možda drugi vatrogasac koji nije okrenut leđima) na ulici primeti avion koji leti čudno nisko i skreće pažnju na to (vatrogasac se okreće ka WTC), shvata šta se može dogoditi i šta će se verovatno dogoditi - pad aviona na Menhetn (hvata se za šlem), skreće pažnju tipu što snima (vraća pogled na kamermana), kamerman reaguje tako što kameru okreće prema avionu (ne stiže da zumira do momenta udara).

pomenuti vatrogasac se ponasa kao da im ne dozvoljava pristup mestu dogadjaja (pravi pokret rukama), sto je karakteristicno pri uvidjajima.

Možda se nešto i desilo na tom mestu, npr. saobraćajna nesreća sa mogućim paljenjem automobila.

I nemoj vise da me smaras i cimas da ti crtam i objasnjavam, gledaj i izvuci zakljucak kakav god hoces. Pa mora da su takvi neki kao ti radili u obezbedjenjima aerodroma kad su im promakli otmicari... ali ovo ozbiljno mislim.

Ja bih pre rekla da su u obezbeđenjima aerodroma i ostalih institucija radili takvi kao ti, pa im je percepcija bila zamagljena razrađivanjem nemogućih teorija i scenarija, jer da su bili malo realniji, možda im sve ovo ne bi promaklo.

Jesi li ikada gledala filmove makar, u kojima se do resenja dolazilo upravo slicnim postupcima i opservacijama, kad moram da ti banalizujem kako rade njihove sluzbe.

A možda da pokušaš da malo ne gledaš filmove, a? Ipak je to samo "Holivud".

I zasto si citirala ceo moj post kad nisi odgovorila na pitanje vezano za drhtanje ruku?

Evo da ti odgovorim, kad si navalio. Ako bih planirala snimanje, ne bih slala diletanta kome će da drhte ruke od onoga što treba (očekuje) da snimi. A ako bih ja bila "na zadatku" verovatno bih bila obučena za tako nešto, tj. za to da mi ne drhte ruke. Mada, odmah da se ogradim, nisam za tu vrstu zadatka, drhtale bi mi ruke, zato me valjda niko i ne šalje da ih izvršavam.

I zasto ostali cute? (ne mislim da treba na moj post da reaguju, nego generalno)

Ćute, posle 19 strana priče o istoj temi? Da ti opet nešto nije promaklo. A kao objašnjenje "zašto ćute ostali" može da posluži i sledeće: samo smo se Vlada i ja "uhvatili na lepak". Ostali su bili pametniji.

Sorry Vlado92, nothing personal. Važi i za mene. :wink:

#287 Vlada92

Vlada92
  • Members
  • 891 posts

Posted 13 September 2001 - 15:53

afrocuban:
Voleo bih da ovo prokomentarise Sonja koja je radila u WTC-u.


Ne treba ti Sonja da ti to potvrdi, to je security procedure u svakoj velikoj zgradi na svetu.

Odgovor na pitanje vezano za Generalstab : tu su u slucaju izbijanja pozara.


I to ti nista ne govori?

A sta su radili vatrogasci parkirani u sumarku na okretnici trojke na Tasu neposredno pre nego sto je bombardovan RTS?


Blago meni, obzirom da sam tokom rata ziveo u neposrednoj blizini RTS-a, mogu samo da te ispravim i kazem da su vatrogasci bili tu svako vece a ne samo 23. aprila. Isto kao i na raznim drugim mestima u gradu, sto ukljucuje recimo i Karadjordjev park (tamo nista nije pogodjeno, ali se pretpostavljalo da ce biti gadjana zgrada u Katicevoj ulici). Prema tome, clue ti je malo tanak.

"Objasnjenje" koje si dao Vesni bolje da ne komentarisem. Deluje da ti nije poznato da je preventiva pozara u razvijenim zemljama nesto sasvim drugo od ovog ovde, te da je sasvim uobicajeno da turisti nose kamkordere.

#288 Vlada92

Vlada92
  • Members
  • 891 posts

Posted 13 September 2001 - 16:05

afrocuban:
Moja teorija je da su Ameri postali svesni sta ce se desiti (jedno recimo desetak minuta ranije) ali da je bilo kasno da se bilo sta uradi osim da se spreci panika i na taj nacin smanje zrtve, pa su zato cutali i spremili vatrogasce i ostale sluzbe na najgore. Zasto desetak minuta? Zato sto da su saznali ranije mogli su da ta dva aviona eventualno obore iznad nenaseljenog mesta (kao onaj u PA, za koga su ocevici javili da ga je oborila vojna avijacija a ova to demantovala, ne znam da li je kasnije potvrdjeno), ovako iznad New Yorka, tj njegove teritorije...


Evo to pocinje cini mi se i poluzvanicno da se potvrdjuje, koleginica na netu procitala malopre nesto slicno.

Toliko Vlado, drago mi je sto si brzo napustio teoriju da sam pristalica teorije zavere ::smile:)


A sto onda nisu oborili avion koji je leteo ka Pentagonu? On je udario u Pentagon 40 minuta nakon sto je drugi avion uleteo u 2 WTC, samim tim imali su dovoljno vremena da ga obore van naseljenog mesta.

Dalje, neko je vec pomenuo, ako su znali ranije, imali su vremena da obore drugi avion pre nego sto je doleteo na naseljeno podrucje.

I dalje ostaje pitanje sta je problem sto se dva vatrogasca motaju po Menhetnu na nekoliko kilometara od WTC-a...

Kada su avioni poceli da napustaju koridore sigurno da je nekome bilo jasno da ce se nesto gadno desiti. Ali ostatak teorije ti je tanak, argumentacija jos tanja.

#289 branka n.

branka n.
  • Members
  • 1,117 posts

Posted 13 September 2001 - 19:10

Upravo sam videla na sky news da su spasilacke ekipe uspele da izvuku 5 prezivelih vatrogasaca iz rusevina wtc! Ovo je sjajna vest, koja daje nade da ce biti pronadjeno mozda jos prezivelih..

#290 Ben Akiba

Ben Akiba
  • Members
  • 4,506 posts

Posted 13 September 2001 - 21:01

Za razliku od Brankinih, prenosim dve tuzne vesti vezane na neki nacin za nas grad Brookline (opstina unutar Bostona):

1. Devojcica iz Brookline High School (ista skola koju ide nas sin) je ove godine postala freshman (prvi razred). Nije htela da otputuje sa roditeljima i trogodisnjom sestrom u Kaliforniju u posetu babi i dedi jer je htela da na pocetaku skolske godine bude u skoli. Ostala je kod drugarice. Roditelji i sestra ostali su u rusevinama jedne od kula WTC-a.

2. Brat nastavnika francuskog moga sina je bio zaposlen u WTC. U trenutku tragedije nalazio se u zgradi. Do juce se jos uvek vodi kao nestao. Njegov brat ne gubi nadu, i dalje drzi nastavu.

#291 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 13 September 2001 - 21:56

afrocuban:
To Vladan
"A racionalno objašnjenje ti je dato, no sve jedno ću da ponovim:....vatrogasne ekipe su svuda okolo, te je sasvim normalno da je tu negde bila i neka vatrogasna patrola...."

Voleo bih da ovo prokomentarise Sonja koja je radila u WTC-u.


Posle bombardovanja 1 WTC pre par godina u WTC compex-u zgrada je uvek bilo puno policajaca (stalno sam ih vidjala kako stoje po strani). Mislim da su iz istog razloga ispered 2 WTC (za do bolje znam jer sam tu radila a verovatno je tacno za ceo komplex) u zatvorenom delu ulice skoro uvek bila ambulantna i vatrogasna kola. Jednom je bio neki poziv za pozar i vatrogasci su se u zgradi stvorili u roku od par minuta sto znaci da nisu bili daleko. Mislim da je to slucaj sa drugim zgradama koje su od velike vaznosti (npr. UN). Stoga u Vladanovom komentaru ne vidim nista cudno.

#292 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 13 September 2001 - 22:11

Citat:
"Stoga u Vladanovom komentaru ne vidim nista cudno."

Ama, poenta nije u tome da li je u komentaru nestocudno ili ne vec u tome da nema Vladana!

#293 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 13 September 2001 - 22:42

Mile, priznaj da ti Vladan nedostaje! :smile:

#294 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 13 September 2001 - 23:35

branka n.:
Upravo sam videla na sky news da su spasilacke ekipe uspele da izvuku 5 prezivelih vatrogasaca iz rusevina wtc!

Ne bih da Vam kvarim raspolozenje, ali to su ipak vatrogasci, sa opremom, obuceni i vrlo "fit". Nade za druge prezivele se ubrzano tope.

#295 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 13 September 2001 - 23:40

Indy:

branka n.:
Upravo sam videla na sky news da su spasilacke ekipe uspele da izvuku 5 prezivelih vatrogasaca iz rusevina wtc!

Ne bih da Vam kvarim raspolozenje, ali to su ipak vatrogasci, sa opremom, obuceni i vrlo "fit". Nade za druge prezivele se ubrzano tope.


Jos gore!
Radi se o 2 vatrogasca i 3 spasioca i nisu zatrpani u utorak vec juce prilikom rusenja one 3, nize zgrade.

#296 Sister

Sister
  • Members
  • 1,166 posts

Posted 14 September 2001 - 02:13

Mimi:
78 dana bombardovanja nevinih civila, tj. kolateralne stete, gde su se sa bezbedne visine gadjali civilni ciljevi, a sve u saradnji sa zvanicnom teroristickom organizacijom KLA na terenu, ti nazivas pogresnom politickom i vojnom odlukom?


Pa svrati ponekad, Mimi. O tome bruji svaka srpska kafana, evo već dve godine unazad. Vidim da Nebesko Vaskolika ispostava radi overtime. A ja ne bih baš opet da prljam ruke sa tom vrstom diskusije - ogadilo mi se tokom bombardovanja. I to onako do koske, vaskoliko...

Ovom izjavom ne mozda, nego zasigurno pravdas apsolutno SVE zlocine tokom svih ratovanja u ex-YU kao ‘pogresne vojne i politicke odluke’ i stoga ti preporucujem da te inferiornost u odnosu na USA ne ometa u primeni istog arsina za sve – svi smo mi ljudi od krvi i mesa, a teror je teror bilo ko da stoji iza njega.


Ma da, a da je moja baba imala * bila bi mi deda... Vidiš, Mimi, poređenje bombardovanja Beograda gde je društvance spokojno sedelo u kafićima i Sarajeva koje je manijački granatirano i bilo danonoćno pod snajperima ne samo da je nisko, degutantno, prljavo, glupo, nego i zlo. Postoji na ovom svetu itekako mnogo ružnih stvari koje se srećom nikako ne mogu porediti ni sa čim što se dogodilo u Srbiji.

Perspektiva celokupnog sveta, a iz kruga 2, mi je oduvek bila interesantna kao pojava, al’ posto imam daleko sire vidike – nekako mi je u prirodi da se zanimam i perspektivom i dozivljajima ljudi i van ogranicenog i malog kruga 2.


A ničega slađeg i interesnatnijeg nego perspektiva Srbije iz Amerike... Toliko je interesantno da mi padne kamen sa srca svaki put kada pomislim da je neko sa tvojim stavovima pola globusa daleko.

USA bi morala da sprovede rat, uz pomoc svih raspolozenih da pomognu – protiv svih terorista, ukljucujuci i KLA, da joj se opet ne bi desilo - Ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju -


Pa baš im se olupalo, zar ne? Odlično forumulisano, nema šta, onako bombastično - Mimi, baš si k'o avion, sa stavovima kao oblakoder...

#297 Ben Akiba

Ben Akiba
  • Members
  • 4,506 posts

Posted 14 September 2001 - 05:32

Brat nastavnika francuskog moga sina se javio. Ziv je i manje-vise zdrav. Nalazio se u kuli na koju se obrusio drugi avion.

#298 demosten

demosten
  • Members
  • 227 posts

Posted 14 September 2001 - 06:02

Izgleda da je broj zrtava, srecom, prilicno nizi nego sto se prvobitno strahovalo. Objavljeno je da je broj nestalih oko 4700, sto je ispod crnih prognoza da je stradalo izmedju 10 i 30 hiljada.

#299 Simka

Simka
  • Members
  • 606 posts

Posted 14 September 2001 - 08:37

Afro, kolika buka oko DVA vatrogasca! Da li si ti bio ikada u NY, da li si prošetao Menhetnom? Pa tamo, čoveče, teče reka ljudi. I policajaca, i vatrogasaca, svakojakog sveta, u svako doba dana i noći. Mogao je tu da bude svako! Dva lika u hiljadama nije ništa posebno, ni za Kalenićevu pijacu, a kamoli za NY. Priznaj sebi da si se malkice zaleteo i popusti.

#300 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 14 September 2001 - 08:48

demosten:
Izgleda da je broj zrtava, srecom, prilicno  nizi nego sto se prvobitno strahovalo. Objavljeno je da je broj nestalih oko 4700, sto je ispod crnih prognoza da je stradalo izmedju 10 i 30 hiljada.

Zdravo demostene,
E tih 4700 ili koliko vec su oni koji nedostaju po firmama za koje su radili, a niko ne zna tacno zasad ko je jos bio u zgradi (a nije izasao). Ali, bice manje nego sto se pricalo - a i ovo je uzas jedan.
IndY