Jump to content


Photo

Sony predstavio kamkorder visoke definicije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 milosxp

milosxp
  • Members
  • 123 posts

Posted 10 September 2004 - 15:20

Već od 15. oktobra, u Japanu će se prodavati prvi video kamkorder visoke definicije; do kraja godine isti Sonyjev uređaj trebalo bi da se pojavi i u ostalim krajevima sveta. Kamkorder je kompatibilan sa japanskim digitalnim formatom visoke definicije, ali korisnici ne mogu da koriste Blu-ray disk za smeštaj videa.

Novim modelom HDR-FX1 Sony čini prvi korak u uvođenju videa visoke definicije kao standarda za kućno korišćenje; njegova cena će ipak biti velika prepreka ulasku u mnoge kuće – u Japanu će koštati 400.000 jena, a u Americi 3700 USD.

HDR-FX1 može da snima u tri režima: HDV (high-definition-video) daje najbolje rezultate, sa 1080 horizontalnih linija sa preplitanjem i 1440 vertikalnih linija; u ovoj rezoluciji koristi se široki format 16:9. Režim DV ima rezoluciju 720 x 480 sa preplitanjem, i u njemu se može birati između standardnog (4:3) i širokog (16:9) formata. Svi režimi snimaju 60 slika u sekundi sa protokom od 25 Mb/s. Za sliku se koristi standard MPEG2, a za zvuk MPEG1 Audio Layer II. Koriste se kasete miniDV i na njih staje jedan sat snimka.

Optički senzor je tipa CCD veličine 0,33 inča i rezolucije 1 megapiksel; Karl Zeissov objektiv može da zumira sliku 12x, a ekran ima 250 kilopiksela. Masa kamkordera je 2 kg bez baterija; korisnik može da bira jednu od tri baterije, koje omogućavaju od 65 do 240 minuta snimanja.

Po rečima odgovornih, HDR-FX1 predstavlja vrhunac tehnologije kojom Sony trenutno raspolaže, ali se neće stati na njemu.

Canon, Sharp, JVC i Sony prošle godine su usvojili novi standard HDV, koji ima nekoliko sličnosti sa postojećim standardom DV. Sličnosti omogućavaju korišćenje nekih postojećih mehaničkih sklopova, a ta dva standarda su kompatibilna.

Zbog visoke cene, Sony ne očekuje bum u prodaji, tako da će u početku proizvoditi samo 5000 komada mesečno. Predviđa se da u naredne tri godine cene padnu, jer će sve veći broj proizvođača da predstavi svoje modele.

Televizija visoke definicije (HDTV) počela je sa radom u SAD i Japanu; u Americi se očekuje potpuni prelazak do 2007. godine, a japanska javna televizija NHK planira da pokrije celu državu do kraja sledeće godine. Probna emitovanja počela su i u Australiji i Koreji, a u Sonyju smatraju da će širenje povećati zainteresovanost za HDV kamere.

HDV format podržava dve rezolucije: 1280x720 tačaka bez preplitanja i 1440x1080 sa preplitanjem. Viša rezolucija je kompatibilna sa rezolucijom digitalnih HDTV televizora. Sonyjeva namera je da se uz HDV kameru koristi Blu-Ray disk, ali je ovaj format za sada pod jakom zaštitom patentnih prava, koja usporava njegovu širu primenu. :lol: