Jump to content


Photo

Ruza lutanja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
30 replies to this topic

#31 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 11 October 2004 - 11:38

http://www.b92.net/k...view=2&did=4584

Porodica bistrih potoka u opasnosti
petak, 8. oktobar 2004.

Prvi put za svojih dvadeset osam godina postojanja, ova naša najstarija i najistrajnija eko-komuna, koja živi u zaseoku Brezovica, ispod planine Rudnik, nalazi se pred opasnošću da bude uništena.
Nekadašnje preduzeće "Ostrvica", sada "Asamer", (u privatnom vlasništvu austrijskog biznismena Manfreda Asamera), želi da otvori kamenolom samo dva kilometra daleko od ove ekološke tačke i da izgradi asfaltni put pored samog doma "Porodice bistrih potoka". Uprkos usmenim obećanjima da se ovo neće dogoditi, jasno je da bi realizacija ovog projekta značila uništenje ove organizacije.
Pripreme za izgradnju puta su već započete tako da se situacija može smatrati alarmantnom.
Porodica bistrih potoka do sada je ugostila oko dvadeset i pet hiljada ljudi, objavila je petnaest knjiga, organizovala deset pozorišnih predstava i desetak samostalnih likovnih izložbi. Njihov uticaj na razvoj ekološke svesti i ljubavi prema prirodi je nesumnjiv.
Uništenjem Porodice bistrih potoka svakako bi bio nanet ozbiljan, simbolički udar ekološkoj kulturi ali i kulturnom životu u Srbiji. Hiljade mladih godišnje ostalo bi uskraćeno za ovaj otvoreni dom pod Rudnikom koji je ne samo jedan od najviših dometa naše autentične eko svesti već i važna kulturna tačka na mapi Srbije.