Jump to content


Photo

Bomba za B92


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 snejk

snejk
  • Members
  • 117 posts

Posted 27 March 2004 - 17:39

BOMBA ISPOD REPORTAŽNIH KOLA B92 | 17:19 | Izvor: B92
Raška -- Novinarska ekipa B92 koja se vraćala sa Kosova, u subotu je, po ulasku u vozilo u Raškoj, pronašla bombu ispod reportažnih kola. Bomba je demontirana i nesreća je sprečena.

Tehničar Srđan Ršumović je prvi opazio bombu: "Spremali smo se da krenemo za Beograd. Pomerio sam kola za nekih pet metara unazad, izašao napolje i krenuo da slažem opremu. Kada sam izašao iz kola, čovek koji je stajao pored mene, kaže: čoveče, bomba je bila ispod kola. Tada sam video da je to prava bomba, kašikara, zajedno sa nekom žicom", kazao je Ršumović.

O incidentu, novinar Peđa Obradović je rekao: "Oko podneva, ispod naših reportažnih kola, pronađena je ručna bomba 'kašikara', koja se, srećom, nije aktivirala. Bomba je imala privezanu žicu i bila je spremna za tzv. potez. Praktično, to znači da se bomba negde fiksira na vozilo, a žica priveže, na primer, za osovinu, pa se aktivira kada se vozilo pokrene. Ovde, međutim, žica nije bila privezana, niti je bomba bila vezana za vozilo, već se nalazila ispod kombija na parkingu, koji se nalazi oko 20 m od lokalne policijske stanice. Na naš poziv, uviđajna ekipa iz SUP-a Raška je obavila uviđaj. Nagoveštaja o motivu od strane policijskih zvaničnika nema, a ekipa RTV B92 veruje da je u pitanju nekakvo upozorenje, neka pretnja. Policija tvrdi drugačije, da su nedavno sprovede racije, pa je moguće da se neko 'oslobađa' sredstava. POzvali smo, takođe, ekipa iz Kraljeva za protivdiverzionu zaštitu i oni su, nakon detaljnog pregleda kombija, utvrdili da je sve u redu."


SAOPŠTENJE RTV B92 | 14:51 | Izvor: B92
Beograd -- Radio-televizija B92 u svom saopštenju najoštrije je protestovala povodom podmetanja eksplozivne naprave pod reportažna kola ove medijske kuće. Jedan od članova ekipe Televizije B92 koja se u subotu vraćala iz Kosovske Mitrovice, odakle je danima pratila dramatične događaje na Kosovu i o njima izveštavala javnost, slučajno je primetio eksplozivnu napravu ispod reportaznih kola koja su bila stacionirana u Raskoj. Policija koja je nakon toga izvršila uviđaj, potvrdila je da se ispod vozila nalazila eksplozivna naprava.

RTV B92 je u saopštenju istakla da se očigledno radi o najgrubljem pokušaju gušenja medijskih sloboda, a da je nesreća izbegnuta samo sretnim spletom okolnosti. RTV B92 je ukazala na izuzetan značaj objektivnog informisanja, i to posebno u kriznim situacijama, te istakla da je cilj onih koji stoje iza podmetanja eksplozivne naprave pod reportažna kola, pored gušenja istine, i ponovna eskalacija nasilja u regionu.

RTV B92 od nadležnih organa u Srbiji traži energičnu istragu i izvođenje odgovornih pred lice pravde. RTV B92 zahteva i dodatne napore na obezbeđivanju elementarne bezbednosti za rad novinara u regionu. Kolege novinare, medije, njihove profesionalne asocijacije, organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i demokratsku javnost u celini, pozivamo da nedvosmisleno i jasno iskažu svoju solidarnost sa Radio-televizijom B92.