Jump to content


Photo

Ako avionu nije otkazao motor,SFOR snosi krivicu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 29 February 2004 - 00:09

"AKO AVIONU NIJE OTKAZAO MOTOR, SFOR SNOSI KRIVICU" | 13:37 -> 17:28 | Izvor: B92

Mostar -- Izvor blizak istražiteljskom timu BiH, koji ispituje uzroke pada aviona makedonske vlade, izjavio je za agenciju Beta da "ukoliko se istragom dokaže da avionu nije otkazao motor, direktnu odgovornost za pad snose kontrolori leta iz Mostara, odnosno francuski bataljon SFOR-a". "U trenutku udara u brdo, avion je išao čak oko 650 metara niže od minimalne dozvoljene visine leta. U trenutku pada, avion makedonske vlade nalazio se samo 15 km udaljen vazdušnom linijom od aerodroma u Mostaru, na koji je trebalo da sleti. Taj potez bio je pod direktnom kontrolom navigacijskog tima SFOR-a", tvrdi izvor iz MUP-a koji je zatražio da ostane anoniman. Ovaj izvor je dodao da su to pretpostavke, a da će analiza crne kutije, biti najmerodavnija za konačno objavljivanje istine o padu aviona.

Portparol SFOR-a Dejvid Salivan nije želeo u izjavi za B92 da komentariše tu informaciju. On je medjutim naglasio da SFOR nije kriv za pad aviona makedonskog predsednika: „Ne treba kriviti SFOR za pad aviona. Ta informacija je sasvim pogrešna, medjutim u toku je istraga o tom incidentu i ne bi bilo prikladno da iznosim spekulacije o tome kako je avion pao. Kada istraga bude završena i budu poznati svi detalji, kao i zaključci eksperata, SFOR će izdati zvanično saopštenje”, rekao je Dejvid Saliven.

U medjuvremenu, MUP BiH saopštio je da je mešoviti tim sudsko-medicinskih eksperata iz olupina aviona izvadio devet tela, uz konstataciju da su svi poginuli odmah po udaru aviona o tlo. Tim konstatacijama se odbacuju sve spekulacije o tome da je nakon pada aviona bilo preživelih putnika.

Oko 17 časova, novinar B92 je razgovarao sa dopisnikom B92 Safetom Biševcem, koji je danas bio na mestu nesreće: “Svih devet tela iz aviona makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, nalaze se u medicinskom centru u Mostaru. U toku je identifikacija poginulih, koju rade bosanski i makedonski eksperti sudske medicine. Tela su termički strašno oštećena, tako da će proces identifikacije ići dosta teško. Neophodna je i DNK analiza, a takozvani biološki materijal će najverovatnije ići na analizu u Zagreb. Za prve rezultate će trebati najmanje dva dana. Zato ni nema informacija kada bi tela poginulih mogla da budu prebačena u Sarajevo, niti iz Sarajeva za Skoplje”.

Na pitanje šta se dešava sa olupinom aviona, Biševac kaže: “Oficijelno je završena istraga na mestu gde je pao avion. Sada sledi prebacivanje ostataka aviona, da bi se izvršio tehnički pregled letelice i utvrdilo da li je možda mehanički kvar uzrok ove nesreće. Kao varijante za mogući uzrok nesreće navodi se greška u navođenju, a zamenik javnog tužioca Makedonije, gospođa Krstevska, je izjavila da je avion leteo najmanje 500 metara ispod dozvoljene minimalne bezbednosne visine. Ona je isključila bilo kakvu mogućnost da je reč o nekakvom terorističkom napadu”, kazao je Safet Biševac.