Umetnost kulinarstva
#1
Posted 28 February 2004 - 18:45
“Erotizam i gastronomija mogu, poput umetnosti ili metafizike, posluziti kao merilo razlikovanja ljudskih bica od nizih oblika zivota. Ukoliko cula traze svoje a kultura i civilizacija prenose ovo zadovoljstvo na visi i prefinjeniji nivo, hedonizam znaci sklad, pomirenost tela sa samim sobom i utoliko je, kao oblikovanje tela i duha etican.
U povest nastajanja gastronomije nisu se upisali samo teoreticari, naucnici i umetnici nego i sami kuvari koji su svoj posao razumeli kao kreativni, umetnicki cin i stoga bili dotaknuti onim nevidljivim a ipak sveprisutnim duhom vremena koji tonira sva umetnicka i teorijska ispoljenja jednoga doba. Tako nacin ishrane jednog vremena moze da govori o njemu koliko i jedna pesma ili slika.”
...
http://www.danas.co....15/vikend12.htm
Iz prethodnog je jasno zasto temu postavljam na umetnost, a moglo bi se razgovarati o primerima iz literature i filma kad hrana, njeno pripremanje, serviranje i konzumiranje nisu bili samo puka scenografija na koju niste obracali paznju, nego mnogo vise od toga.
Kao primer izdvojila bih odlican danski film “Babetina gozba” koji je krajem osamdesetih dobio Oskara za najbolji strani film. Do utancine je predstavljen otpor sredine, male, konzervativne i religiozne grupe ljudi, prema nepoznatoj i “raskalasnoj” hrani i picu. Savrseno je prikazano pripremanje raskosne, a potpuno neocekivane, vecere, sa svim detaljima koji nas vode kroz tajne kulinarske umetnosti, sve do transformacije gostiju koji se, mada i od strane domacina upozoreni da ni po koju cenu ne smeju da uzivaju u posluzenom bogohulnom obedu, igrom sudbine ipak prepustaju do tada nevidjenom zadovoljstvu.
Ovde je sve, ukljucujuci i recepte:
http://www.karenblix...om/babette.html
#2
Posted 28 February 2004 - 20:07
Kratko: izuzetan film Big Night dir. Stanley Tucci
Stanley Tucci kao secondo. evo deo komentara sa imbd.
`Eat Drink Man Woman' works because the chief chef is wholly dedicated to living his life through his food. That food has purpose: it expresses his love for his daughters. He doesn't make food for the food, but for the consumers of the food. The food is a direct link between souls. Ang Lee directs his film the same way: he is dedicated to the art as a matter of pleasing us. It is a gift from him to us.
Cak sam i spremao nekoliko puta njegov cuveni Tulban
don't miss this!
#3
Posted 03 March 2004 - 08:22
Vredno gledanja
:-)
#4
Posted 09 March 2004 - 22:24
#5
Posted 10 March 2004 - 02:02
50s serijal rexa stouta o privatnom detektivu nero-u wolfe-u (poreklom iz crne gore ) koji uziva u
orhidejama i dobroj hrani. pritom i odlican krimic i odlicni socio-politicki background, sve sa mccarthijem i lovom na vestice itd
u svakom se romanu provuce poneki savrsen, totalno hedonisticko-raskalasni recept
a postoji i nero wolfe's cook book
#6
Posted 10 March 2004 - 13:15
#7
Posted 10 March 2004 - 15:49
#8
Posted 10 March 2004 - 16:22
"skuvaj supu od dve dobro ugojene kokoske..."
pa zar nije to umetnost samo po sebi
Edited by pal, 10 March 2004 - 16:23.
#9
Posted 11 March 2004 - 00:33
reini, samo nemoj da se zeznes da probas da pravis neko od onih malo slozenijih jela, probala bar tri, uvek nesto fali, pa moras posle da vadis fleke i dodajes odokativnoluba, podseti me na "Moze i bez kavijara"... knjiga bi me smorila zbog onog german-nakicenog stila da nije insertovanih recepata
rex stout je, naravno, milion puta bolji. savrsen, staromodni whodonit krimic, a tek kuvar, spektakl, a jos ilustrovan slikama njujorka posle wwII,
ima i recept za thanksgiving curku sa sosom od brusnica
inace, zanr cooking mysteries se nevidjeno razvio u poslednjih par godina, od potpuno besmislenih, naravno, do super zanimljivih pisaca
red bi bio da neki naucenjak u potrazi za phd-jem iz knjizevnosti napravi neko teoretsko remek-delo o tome zasto samo kuvanje+krimici, a ne, recimo, sf
nego, da li neko mozda zna za neke spise margaret diras o kuvanju, nisam sigurna da li je u pitanju klasican kuvar, ili neko teoretisanje, davno sam cula za to, a nigde ne uspevam da pronadjem sta je u pitanju
#10
Posted 14 March 2004 - 14:56
Dobro si se setio Simmel-a i njegove "Moze i bez kavijara" !luba, podseti me na "Moze i bez kavijara"... knjiga bi me smorila zbog onog german-nakicenog stila da nije insertovanih recepata
Da budem postena, knjige, odnosno sadrzaja se samo ovlas secam, ali da je obilovala interesantnim receptima, to pamtim.
Takodje pamtim da sam tada, verovatno prvi put, citajuci neku knjigu, a da nije kuvar, probala da nesto odatle primenim u praksi.
Samo se secam da je bila u pitanju salata, te da sam prvi put cula da je posle pranja treba osusiti tako sto se mokra uvije u ubrus (ja protumacila - kuhinjsku krpu) i zavitla oko sebe, kako bi krpa upila sve kapljice vode.
Rezultat ove akcije primenjene u praksi, nakon sto sam na zaprepascenje prisutnog muza demonstrirala ono sto sam u knjizi procitala, tako sto sam iz sve snage zavitlala umotanu salatu, bio je da smo oboje bili mokri, a kuhinja sva isprskana.
Znam da nisam odustala, nego sam potom izraz ubrus (mozda se neko seca, ta, ali i jos neke njegove knjige bile su objavljene u ediciji Hit, zagrebackog izdavaca), prevela kao peskir, pa sam jedan prekvalifikovala u kuhinjski i upotrebljavala ga samo za susenje salate.
Tad sam prvi put kupila drvenu kasiku i viljusku za mesanje salate, jer je i to bio deo recepta/preporuke za spremanje salate, uz komentar da je nedopustivo zelenu salatu mesati metalnim escajgom.
Vise se ne secam samog recepta, a knjigu nemam, ali mi je navika da osusim zelenu salatu (osim kad je zacinjavam sircetom od jabuke) ostala i dan danas.
Edited by Ana Denic, 14 March 2004 - 14:57.
#11
Posted 20 March 2004 - 01:38
#12
Posted 20 March 2004 - 11:40
http://www.sacred-te...com/bud/tea.htm
#13
Posted 20 March 2004 - 21:52
Vojnovic Vladimir ima sve o "ruskoj"kuhinji (rakija-govnovaca, sadnice paradajz-gore, a krompir-dole-to je naravno jedna biljka, razne vrste klin corbi ni od cega...)
Edited by lena lovich, 20 March 2004 - 21:56.
#14
Posted 23 March 2004 - 15:37
#15
Posted 01 April 2004 - 07:32
film Chocolat
(Big Night je, mislim, vec pomenuta od strane Hefestusa)