Jump to content


Photo
- - - - -

Tragedije dece emigrantskih porodica


  • Please log in to reply
215 replies to this topic

#181 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 June 2016 - 18:52

...

 

... mislim da je cicvara neko tipicno bosansko, krajisko jelo ...

 

Nije.

To je narodno jelo.

 

To se jede svuda gde je sirotinja i gde je bilo ekstenzivno stocarstvo (mnogo mleka, kajmaka, sira).

 

Znaci neko brasno (projino belo, a moze i integralno psenicno, razeno), mleko, kajmaka i drobljenog sira.

Prvo se se istopi kajmak (obicno stari) doda brasno, mleko i sve se uporno mesa da se ne zalepi za dno. Dodati i mrvljeni sir.

Gotova je kad se odvaja od kasike / varjace.

 

U raznim krajevima se sluzi na razne nacine - negde in sa 'krumpijerom' i prazilukom.

 

Pun je Net recepata.

 

...


Edited by Kinik, 12 June 2016 - 18:54.

  • 0

#182 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 12 June 2016 - 18:53

 


 

Znači, mlaćenica.

 

Hvala.


  • 0

#183 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 12 June 2016 - 19:31

Nego cicvara. Sad sam ozbiljno zaintrigiran. Koji sir se trosi za cicvaru i kako se rastopi u ulju?

 

Ako neko ima neki recept, vrlo rado cu pokusati napraviti.

 

 

...

 

 

Nije.

To je narodno jelo.

 

To se jede svuda gde je sirotinja i gde je bilo ekstenzivno stocarstvo (mnogo mleka, kajmaka, sira).

 

Znaci neko brasno (projino belo, a moze i integralno psenicno, razeno), mleko, kajmaka i drobljenog sira.

Prvo se se istopi kajmak (obicno stari) doda brasno, mleko i sve se uporno mesa da se ne zalepi za dno. Dodati i mrvljeni sir.

Gotova je kad se odvaja od kasike / varjace.

 

U raznim krajevima se sluzi na razne nacine - negde in sa 'krumpijerom' i prazilukom.

 

Pun je Net recepata.

 

...

Mi nismo koristili mleko nego malo vode da se rastopi sir, pa cak ni kajmak. Ih kad baba doda kajmak - sreci nikad kraja.

 

Obicni kravlji sir, stariji - samo ga izdrobimo da se brze topi. Cicvara je obicno sa obicnim psenicnim brasnom, sa kukuruznim vec dobijes klasican kacamak sa sirom, samo malo bogatiji i ukusniji (smocani kacamak).

 

Sad pogledala na netu recepte i ono sto ja pamtim jeste crnogorska cicvara - a ima vise nacina spremanja.

 

Kacamak ja sa druge strane sam preferirala sa mlekom, obicni kuvani kacamak. To kad pojedes nisi gladan ceo dan  :)

 

Stvarno sirotinjski recepti.

 

Ali gde god sam bila kad god dodjem kod mojih baba ujutru pita - da ti baba spremi cicvaru, tako da mi je to toplo secanje na nju.


  • 0

#184 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 June 2016 - 19:46

Znaci ipak se cicvara ne pravi sa kukuruznim brasnom, nego sa psenicnim? Ovih par recepata koje sa na brzaka pregledao su sa kukuruznim, otuda mi da je kao pura/palenta.

 

Ovo sad sto opisujete mi uopste ne djeluje kao nesto sto bih zelio jesti, kao neko kuhano tijesto.

 

A koji je "obicni kravlji sir"? Ja sam skoro pravio nesto kao ricotta/mladi sir gdje se u prokuhano mlijeko doda sok od limuna pa se momentalno usiri dok je drugi nacin sa renetom iz teleceg zeluca. Taj sir sa renetom se topi na visim temperaturama dok ovi drugi (mladi sir, feta i sl) se ne tope.

 

Istrolovasmo sapunaru temu.

 

A vasa deca, kako su? Nije li im tragicno bez cicvare i popare? :D


  • 0

#185 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 June 2016 - 20:32

...

 

Cicvara se pravila od raznih vrsta brasna - a najvise od 'belog kukuruza'.

 

 

...


  • 0

#186 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 June 2016 - 20:34

Cirkus. Ja napravio poparu. 


  • 1

#187 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 12 June 2016 - 20:35

Znaci ipak se cicvara ne pravi sa kukuruznim brasnom, nego sa psenicnim? Ovih par recepata koje sa na brzaka pregledao su sa kukuruznim, otuda mi da je kao pura/palenta.

 

Ovo sad sto opisujete mi uopste ne djeluje kao nesto sto bih zelio jesti, kao neko kuhano tijesto.

 

A koji je "obicni kravlji sir"? Ja sam skoro pravio nesto kao ricotta/mladi sir gdje se u prokuhano mlijeko doda sok od limuna pa se momentalno usiri dok je drugi nacin sa renetom iz teleceg zeluca. Taj sir sa renetom se topi na visim temperaturama dok ovi drugi (mladi sir, feta i sl) se ne tope.

 

Istrolovasmo sapunaru temu.

 

A vasa deca, kako su? Nije li im tragicno bez cicvare i popare? :D

Pravi se i sa kukuruznim brasno, ja samo kazem da meni to bas nije cicvara.

Bas sam razmisljala kako je to kuvanje brasna, pa me potsetilo na kuvani lepak za skolu sto smo pravili. Za OTO  :lol+:

Obicni kravlji sir je masni i polumasni, onaj stariji a ne mladi. 

 

Ovde ima milion sireva - ali ne znam bas koji bi bio zamena.

 

Moj klinac je kao mali jeo poparu, cicvaru stvarno nikad. On vise naginje italijanskoj kuhinji i mexickoj. Jako malo hrane iz SR voli, pasulj prebranac je izuzetak, iako to nije stvarno prebranac nego neka moja varijanta.

I znam da mu se svojevremeno svideo burek sa jogurtom.

 

Nesto ne vidim neku veliki tugu  ;)


  • 1

#188 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 12 June 2016 - 21:22

Ni cicvaru ni poparu nikad nisam jeo. Cicvaru bih savladao, ali poparu.... tast to nekad skuva pa me nudi, neka hvala. A polentu gotivim opasno, redovno klopam u Italiji i vozim i brasno iz Ice pa pravimo i kod kuce. Sa sušením pecurkama, sa sirom, sa planinskim biljkama, sa salsicciom, ma své ide uz to. Pre par godina smo se sa zenom u trattoriji u Bergamu razbili (vise ja nego ona) od palente sa zecetinom. Ufff, kad se samo setim, na skijanju za rucak salsiccia, pecurke, palenta i weizen, jebemti, kad će zima da se ide u Dolomite...
  • 0

#189 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 12 June 2016 - 21:24

Ja sam zabrinut. Da li se ovo racuna u srBsko selo malo?Attached File  Paprikaafb92 (1024x576).jpg   442.18KB   3 downloadsAttached File  Sljivafb92 (1024x502).jpg   387.08KB   3 downloads


  • 0

#190 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 12 June 2016 - 21:35

Dok nema muruza, ne racuna se.
  • 0

#191 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 12 June 2016 - 21:52

E gotovo stigli smo do paradajsa.... :lol+:

 

Btw pre par dana bila do burazera da vidim novu kucu - kad u dvoristu koliko hoces divljih jagoda - tako da razmisljam da se bacim u ratarstvo i ukradem neke pelcere za saksiju (u dvoristu se plasim da ce ih pojesti ili mrmot ili jeleni). Divlje jagode su mi stvarna slabost. 


  • 0

#192 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 12 June 2016 - 21:56

Ja kad cujem divlje jagode, setim se Seada Lipovace i podigne mi se zeludac do grla. Vise volim kupovne, iz samoposluge, mislim jagode...
  • 0

#193 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 12 June 2016 - 22:10

Ja kad cujem divlje jagode, setim se Seada Lipovace i podigne mi se zeludac do grla. Vise volim kupovne, iz samoposluge, mislim jagode...

Doesnt ring a bell...

 

Mene miris divljig jagoda odmah vrati na detinjstvo i branje divljih jagoda po okolini. Bile su vrednije nego ove domace posto smo imali zasade jagoda. A moram reci i da imaju drugaciji ukus.

 

Ali kad razmislim mozda je to samo secanje, neka bas nisu tako draga.

 

Jednom je baba spremala supu od koprive  :lol+: to me nije ubedila da jedem


  • 0

#194 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 12 June 2016 - 22:18



E gotovo stigli smo do paradajsa.... :lol+:

 

 

 

 

 

 

[/quote]

 

 

Kakav paradajz. Covek slika paprIku i sljivu, a oni mu prikace paradajz. :(

 

[quote]

 

Btw pre par dana bila do burazera da vidim novu kucu - kad u dvoristu koliko hoces divljih jagoda - tako da razmisljam da se bacim u ratarstvo i ukradem neke pelcere za saksiju (u dvoristu se plasim da ce ih pojesti ili mrmot ili jeleni). Divlje jagode su mi stvarna slabost. 

Nego, 'el moze da prodje ova paprika, kao paprika dobrih roditelja. M'slim, nece da idu na sport, nece da pokupe prljav ves, a znaju i da broje do 7.


  • 0

#195 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 12 June 2016 - 22:20

Nego, 'el moze da prodje ova paprika, kao paprika dobrih roditelja. M'slim, nece da idu na sport, nece da pokupe prljav ves, a znaju i da broje do 7.

 

kržljavo ti to nešto...


  • 0