Jump to content


Photo
- - - - -

Zarko Korac, zagonetka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
212 replies to this topic

#1 condor

condor
  • Banned
  • 4,809 posts

Posted 14 October 2014 - 19:10

Nema ko nije na srpskoj politickoj sceni docekao vorholovskih “15 minuta slave”. Sasvim ocigledni tutumraci, jeftini demagozi, likovi oslododjeni fizickog, vizije & harizme, neobrazovani, glupi, nedosledni, pokvareni, kriminalci, zlocinci... ma nema ko nije prosao, makar za kratko. Pogledajte samo ko nam se sve samo kvalifikovao za „oceve nacije“: Milosevic, Vuk, Cosic, Kostunica, Vucic. Ej, jebo te – Vucic!!! Ej, double-jebote: Vuk!

 

Dakle, zahtevi za „karijeru u srpskoj politici“ su izuzetno niski. Sta je uzrokovalo da Zarko Korac, covek pametan i pre svega sebi dosledan, covek za koga se ne secam kada nije bio u pravu – ostane dozivotni marginalac? Ima li on kakvu meni nepoznatu falinku (npr. organizacione prirode?) ili je u pitanju samo jos jedan pokazatelj da je, ipak, za sve kriv „narod“, t.j. prevladjujuca kultura, to „pusto srpsko“ od koga izgleda i ne zelimo da se lecimo? Moze li se mozda toj „vecitoj“ temi pristupiti iz ovog ugla, mozda nam se ukaze u ponesto novom svetlu?

 

Unapred se izvinjavam ako je ovo sve vec vise puta prezvakano: uradio sam jedan brzi search, koliko ta stvar uopste funkcionise, i nisam naisao na temu o Zarkovom „liku i delu“.



#2 МЕГАСЛNA

МЕГАСЛNA
  • Members
  • 135 posts

Posted 14 October 2014 - 19:31

Korać politiku ne posmatra kao društvenu igru ("Care, care, gospodare", npr.) u kojoj je cilj pobediti na izborima i formirati vladu, pa kao nagradu zloupotrebljavati vlast. Zato nije istaknutiji, jer ideja političkog angažmana i učešća u vlasti kao društveno korisnog rada dugo još neće zaživeti među političkim subjektima i građanima.



#3 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 October 2014 - 19:38

...

 

 

Zarko Korac je fajn lik.

 

Sa jednom manom: ako dozvolis da te jednom prevare ... drugi put prevare ... treci put prevare, onda, valjda, treba i izvuci neki zakljucak?

 

Zasto bi mazohisticki trpeo stalno 'lemanje'?

 

U ime koga /cega / koje politicke ideje?

 

...



#4 4MC

4MC
  • Banned
  • 59 posts

Posted 14 October 2014 - 20:01

1) Smarac

2) nepopularnih stavova

3) niske politicke, gradjanske aktivnosti 

4) i, vele neki, nezgodnog temperamenta (znao je on da upada u studije i preti)

 

Pa bio je potpredsednik vlade i dugogodisnji poslanik. Sta je takav mogao vise u zemlji Srbiji ?!?!



#5 condor

condor
  • Banned
  • 4,809 posts

Posted 14 October 2014 - 20:12

Smarac? Mozes li malo da elaboriras? Mene, vidis, nikada nije smorio... ko zna, mozda sam i ja smarac slicne vrste, pa zato.

 

Bio je potpredsednik vlade iskljucivo Djindjicevom voljom. Za nepopularne stavove si u pravu, a meni se cini da je u tome i kljuc "zagonetke": Korac nikada nije imao bilo kakvu mainstream-media podrsku ili dalekobilo promociju, otuda i "nepopularnost stavova" i, pretpostavljam, tvoj utisak o "niskoj" aktivnosti.

 

E sad - zasto je to bilo tako? Zasto je npr. jedan polu-artikulisani Ceda Jovanovic dobijao onoliku "minutazu", ili npr. (od Cede znatno elokventniji ali politicki jos marginalniji od Koraca) Canak - a Zarko ni da opepeli?



#6 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 14 October 2014 - 23:34

Dobra tema. Ali besmisleno je porediti Koraca sa Cedom i drugim PROFESIONALNIM krete..., pardon, politicarima. Korac je uvek bio i ostao pre svega akademski gradjanin, profesor, pisac vise knjiga, naucnik, a tek onda larmator i dzabalebaros (sto je sinonim za politicara, da se razumemo, nista uvredljivo, samo faktografija).

 

Bolje poredjenje bi, recimo, bilo ono sa Vesnom Pesic - zasto je ona toliko prisutna (na kojoj god vec strani, nebitno) nakon sto je DB onako efikasno unistio njenu stranku, o svemu je govorila osim o tom kljucnom procesu? A Korac je delio iste gradjanske ideje, ali je bio mnogo ozbiljniji i dosledniji u svakoj iteraciji. 


Edited by Schrodinger, 14 October 2014 - 23:35.


#7 condor

condor
  • Banned
  • 4,809 posts

Posted 15 October 2014 - 00:10

Da, uvek svi putevi vode do DB-a... U tom smislu je DB nedovoljno objasnjenje, bas zato sto je univerzalno. Ili se to ja samo nadam?

 

Vidis, kad poredim Zarka sa Vesnom, bez obzira na sve slicnosti koje si nabrojao - za mene je Vesna jedna od kljucnih licnosti srpske demokratske opozicije (tacnije: br. 2, na izvesnoj distanci od Djindjica), bez obzira sto je poslednjih nekoliko godina podosta prolupala. Kamo srece da je Vesna bila prvi demokratski prezidente, umesto sto su je spakovali za Meksiko a na mesto koju je za nju bilo k'o stvoreno doveli Truta. Anyway - Zarko, koga pri tom cenim daleko vise od bilo koga u ovom trenutku aktivnog na srpskoj polit. sceni, pored Vesne izgleda kao "beli patuljak", zvezda koja se nije zapalila, pripravnik Gaston, mali od palube... (nemoj samo, molim te, da mi popravljas ove moje "astronomske" metafore, bez obzira koliko pogresne bile - ipak shvatas sta hocu da kazem). E, a zasto je to tako? Po pameti, po idejama, po postenju, (pogotovo) po doslednosti je Zarko u stanovitoj prednosti, konacno i po stazu lidera jedne politicke partije. Medjutim, Vesna je institucija - a Zarko je dobri cika, fin i pomalo bezopasan... Otkud to? Zasto to?



#8 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 15 October 2014 - 01:07

Meni je rebus šta je ovde zagonetka. Ili hoćeš da ti neko opovrgne ili potvrdi da li je Žarko Korać homoseksualac? Nebitno, mediji su ga već tako okarakterisali i većina kretena sa pravom glasa veruje da jeste. Većina, ili preciznije 100% žena i jedno 100% muškaraca. Njegovo glasačko telo su dakle deca.

Edited by Hill Bill, 15 October 2014 - 01:10.


#9 condor

condor
  • Banned
  • 4,809 posts

Posted 15 October 2014 - 01:31

Really? Ali pazi kad nisam imao ni pribliznog pojma... Really? Zarku su prisili na Balkanu neoprostivu seksualnu orijentaciju, kakav zez. Da, to bi objasnilo dosta toga. Na najzalosniji moguci nacin, ali bi objasnilo. Shrod, je li ovo zaista ono sto carsija misli?

 

BTW, znacu da je u Srbiji konacno svanulo kada predsednik drzave bude kakva lezbejka. To je dovoljan uslov, sve ostalo bi se izvelo iz toga.



#10 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 15 October 2014 - 01:53

Stvarno me čudi da nisi znao. Vidi, meni je recimo savršeno svejedno, a opet ne bih za njega nikad glasao zbog onog večitog kalkulisanja oko "bačenog glasa". Možda predsednik Srbije bude žena, možda homoseksualac, možda čak i jedno i drugo, ali nikada neće biti neko ko nije iz Beograda ili beogradizovan. Bolje se zapitaj zašto uopšte znaš Žarka Koraća koji je politički, složićemo se marginalizovan, ali marginalan. Koliko takvih marginalaca ima recimo u Vojvodini, za koje niko nikada nije čuo, a ni neće. Šta bi falilo da recimo jedan Jovan Komšić bude predsednik Srbije? Ništa. Falilo bi samo par miliona glasova onih koji ni čuli za njega.

#11 drvoprvo

drvoprvo
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 15 October 2014 - 02:15

Jedno su stavovi koje Korać propagira, a nešto sasvim drugo Korać političar. Za prvo kapa dole, za drugo sve najgore.



#12 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 15 October 2014 - 02:15

Da, prisili su mu da je gej, ali verujem da to nije nesto pomoglo u njegovoj marginalnosti. Ja sam njega uvek voleo da slusam.

 

A ostalo mi je urezano u secanju nesto sto sam video uzivo u prenosu skupstine (zasto sam gledao skupstinu pojma nemam :) ) neka marginalna sednica je bila i krenulo standardno replika na repliku, dzapaju se bivsi drugari, Velja prica kako je branio pijanu Vesnu Pesic od Vuka Draskovica da je ne izbaci na sred autoputa (mozda sam i pobrkao sednice, ali takva kvalitetna diskusija je bila u svakom slucaju), i onda neko potkaci Zarka Koraca koji nije bio u sali i on dolazi posle 15 minuta izlazi na govornicu i kaze, parafraziram

 

Kako vas bre nije sramota, pa da li znate da svima mogu da vam zavrsim politicke karijere, da li ste vi normalni, to traje 30 sekundi dok on crven u licu prica, silazi sa govornice, odlazi iz sale, predsedavajuci na foru ima jos neko nesto, nema, prelazimo na dnevni red...

 

Mnogo mi je krivo sto nigde to nisam mogao da nadjem i kao da niko u Srbiji to nije video osim mene :D



#13 Leon Da Vinci

Leon Da Vinci
  • Members
  • 293 posts

Posted 15 October 2014 - 02:23

.... ,,SDU je politička partija na političkoj sceni Srbije koja se od osnivanja dosledno borila za jednakost svih građana, bez obzirana polnu, rasnu, klasnu, nacionalnu ili versku pripadnost tj. političko, seksualno ili bilo koje drugo opredeljenje..... ,,

 

Treba  prvo skloniti sa scene sve one koji nisu  ... ,, PROFESIONALNI krete... pardon političari... ,, a imaju znanja da ukažu na pravo stanje i svest gradjana Srbije.Takodje treba skloniti sve one kojima bavljenje politikom nije motiv za sticanje materijalnih dobara, DR diploma... Tek tad može da se ostvari  ,,Ein Führer, Ein Reich, Ein Volk,,

 

Nisam siguran da li može na prste jedne ruke da se nabroje ljudi koji su ostali u politici a iza sebe  imaju ostvaren ( nekompromiitovan ) život ( i ) ili profesiju.



#14 drvoprvo

drvoprvo
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 15 October 2014 - 02:27

SDU je Žarko Korać. Totalno netransparentna organizacija. Daj mi napiši nekoliko članova bez guglanja.



#15 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 15 October 2014 - 02:30

Da, uvek svi putevi vode do DB-a... U tom smislu je DB nedovoljno objasnjenje, bas zato sto je univerzalno. Ili se to ja samo nadam?

Nada umire poslednja... Ali anyway, vidi pod Hillovo objasnjenje dole. A onda razmisli KO je to lansirao i kakvim kanalima. 

 

Ne kazem ja da je DB objasnjenje u smislu konacnog uzroka i svrhe. Ali jeste u smislu modusa operandi i *procesa* na domacoj politickoj sceni. Kad se zeli rasturiti neka stranka iznutra, onda se to ne radi preko vodoinstalatera koji poprave slavinu u stranackom sedistu ili preko kurira koji odnese partijski pamflet u tanjug. Radi se...ali znas i sam to, setimo se samo legendarnog i paradigmaticnog Ratomira Tanica.

 

Vidis, kad poredim Zarka sa Vesnom, bez obzira na sve slicnosti koje si nabrojao - za mene je Vesna jedna od kljucnih licnosti srpske demokratske opozicije (tacnije: br. 2, na izvesnoj distanci od Djindjica), bez obzira sto je poslednjih nekoliko godina podosta prolupala. Kamo srece da je Vesna bila prvi demokratski prezidente, umesto sto su je spakovali za Meksiko a na mesto koju je za nju bilo k'o stvoreno doveli Truta. Anyway - Zarko, koga pri tom cenim daleko vise od bilo koga u ovom trenutku aktivnog na srpskoj polit. sceni, pored Vesne izgleda kao "beli patuljak", zvezda koja se nije zapalila, pripravnik Gaston, mali od palube... (nemoj samo, molim te, da mi popravljas ove moje "astronomske" metafore, bez obzira koliko pogresne bile - ipak shvatas sta hocu da kazem). E, a zasto je to tako? Po pameti, po idejama, po postenju, (pogotovo) po doslednosti je Zarko u stanovitoj prednosti, konacno i po stazu lidera jedne politicke partije. Medjutim, Vesna je institucija - a Zarko je dobri cika, fin i pomalo bezopasan... Otkud to? Zasto to?

E pa to je pravo pitanje za ovaj topik, a ne poredjenje sa budalasem tipa osvajaca Himalaja.

 

Jedna komponenta jeste ovo sto je Hill napisao, mada daleko da mislim da je jedina. Problem donekle jeste bio u samom Koracu i njegovom odbijanju da se druzi sa mnogim spornim likovima, sto Vesni Pesic nije smetalo (a ne smeta joj ni danas, kao sto vidimo, ako je njena prilicno makijavelisticka koncepcija "viseg cilja" navede na to). U tom smislu, on jeste inferioran kao politicar, sto bi drvo reklo. Ali ne moze ni to bas sve da objasni, nesto i dalje ostaje...

 

Tipujem takodje na odbojnost i ekstremne desnice i ekstremne levice prema istinskoj socijaldemokratiji za koju se Korac uvek dosledno zalagao (za razliku od ove bande lopurda koja je tu skoro uzurpirala tu rec u nazivu svoje Citroen pseudostranke). Mada se nikako ne smatram socijaldemokratom, imam ogromno postovanje za njih, ne samo zbog tekovina koje su objektivno postigli svojim vrednim radom sirom sveta, a koje su mnogo vece nego bilo kakve zlocinacke revolucije tipa "sad cemo sve da promenimo preko noci, da bi sve ostalo isto" kojima su se rukovodili ekstremni levicari. Upravo je ta svetla istorija socijaldemokratije ono sto je cini omiljenom metom i fashista i komunista, a nazalost srpska politicka kvazielita se sastoji gotovo iskljucivo od ove dve kategorije (ako izuzmemo osobe sa IQ-om manjim od broja cipela, kojih takodje ima u vrhu svih stranaka, ali ovde govorimo o onima sposobnim da nesto artikulisu). Oni kidisu na sve sto iole podseca na socijaldemokratiju, svako iz svojih razloga, ali im je mrznja uzasna i neprolazna. 

 

Edit: jedan od razloga zasto samo Hillovo objasnjenje ne moze biti cela istina jeste ne samo u tome sto homoseksualaca ima 5-10% u svakoj populaciji, pa i srpskoj, vec i da prilicno realisticna (nazalost!) istrazivanja nekih NVO kojima verujem pokazuju da ima i 10-20% hetero osoba koje jesu emancipovane po tom pitanju i ispoljavaju istinsku (a ne false flag) toleranciju. To su toliko vece brojke od bilo cega sto je ikada moglo da se veze za Koraca po pitanju glasova, cak i kad ga prepolovis, podelis sa pet ili sa deset...


Edited by Schrodinger, 15 October 2014 - 02:53.