Jacobs 3u1, 30% solje prokuvala voda, promesati, sipati hladnu do vrha mmmm
Kvu kafu pijete?
#31
Posted 29 September 2014 - 08:57
#33
Posted 29 September 2014 - 19:36
...
5. Semenke baobaba
...
Na samom jugu Unguja ostrva (Zanzibar) bese mali restoran naslonjen na hiljadugodisnje drvce. Popio sam jednom tamo izuzetno jak napitak od njegovog ploda - na sta su pocele da padaju vrane sa neba! Nazalost i po mene i po vrane, nije se radilo o opojnom dejstvu napitka, vec su ribari tog dana potrovali ptice. Poenta je da je ukus napitka bio takav da sam padanje vrana sa neba doziveo kao njegovu savrseno logicnu posledicu.
#34
Posted 29 September 2014 - 20:21
...
Mi smo drustvo sa malo znanja i sa mnogo skucenim vidicima.
Veliki konzervativni tradicionalisti.
Jovance Micici koji jos uvek po svetu nosaju 'domace tjurke'.
Imao sam muke sa roditeljima po inostranstvu, kad se na nesto naviknu - nema odvike.
Pa sam im sto puta rekao - alo, bRe, ljudi, imate li vi oci / ruke / makar malo zelje da nesto probate?
Pa to sa velikom mukom dopiralo do u njih.
(i to obicno kad bi i brat i ja dosli, pa napravili rusvaj oko ustaljenog reda)
A onda - pazi stvarnooo ...!
Bukvalno bih njihovu kafu zapakovao da je trose kad brat i ja odemo.
Dobro, sa majkom bih popio ponekad, ali samo dobar espresso, dok bi ona sebi kuvala iz dzezvice.
I to joj poslo za rukom da u Italiji pronadje kiselicu kao u Ex_Yu !!!
Pa da puknem od besa!
Namerno je odvedem u specijalizovanu prodavnicu sa kafama (ona i otac bili lenji da idu malo dalje!) i onda idem i biram.
Po 50 gr. od ove tri, a od ove Moke 100 gr. Da se proba!
Normalno, kod kuce - iznenadjenje.
Sve, sve, ali to, kako su uspevali da u inostranstvu pronadju odgovarajucu 'kiselicu' za mene je ostala tajna.
Necu da imenujem marku - prodaje se i ovde i mnogi je 'mnoooogooo' hvale!
Fuj!
A jos dok sam bio 'studenat' u Msk. kod nekih africkih studenata (iz Kenije) probao njihovu kafu i caj.
To je bio istinski dozivljaj!
...
#35
Posted 29 September 2014 - 22:11
Sve, sve, ali to, kako su uspevali da u inostranstvu pronadju odgovarajucu 'kiselicu' za mene je ostala tajna.Necu da imenujem marku - prodaje se i ovde i mnogi je 'mnoooogooo' hvale!
Fuj!
Ako misliš na Neskafu ili bilo koji drugi oblik instantne kafe (Jacobs itd), onda
Samo u slučaju krajnje nužde.
Isto kao i recimo kod piva Amstel, Heineken, Carlsberg i slične kamilje mokraće....
Edited by alberto.ascari, 29 September 2014 - 22:12.
#36
Posted 29 September 2014 - 22:57
Ovde uvek nadju za shodno da imenuju neke posebne dane, te je danas "national coffee day". Kako da niko ne pomene?
Evo i četiri proverena načina za pripremu najbolje kafe.
Bodum french press nosim sa sobom kad putujem. Znam da zvučim razmaženo, ali ja je ne pijem samo zato što je neko nazove kafom. Kao i sa vinom, o kafi se može jako puno naučiti. Iako imam neke koje su mi provereno dobre, uvek sam u potrazi za nekom novom i boljom. Skoro sam napravila veliki promašaj sa kafom iz Meksika koja mi se uopšte nije dopala. Onda sam morala da smišljam kako da je napravim boljom, pa sam je mešala u razmeri četvrtine sa 3/4 svoje dobre kafe.
#37
Posted 29 September 2014 - 23:38
...
...
Ma ne - bedna Lavazza!
(onda bese srebrno pakovanje)
Nemoj biti toliki purista po pitanju piva - nema svako srece da zivi u zemlji piva!
Uvek se setim Svejka, kad posle ubistva nadvojvode' ulazi u svoj omiljeni lokal i kaze - posto je danas i u Becu tuga - meni jedno tmavé / tamno pivo !
...
Edited by Kinik, 29 September 2014 - 23:40.
#38
Posted 17 October 2014 - 19:33
Kako kafu pijete ?
#39
Posted 22 October 2014 - 12:25
Gorču, crnu, sa dve - tri kapi mleka, tek da mi malo oboji proizvod svetlije.
A što se Kinikovih kiničenja tiče - valjda svako pije šta voli. Meni je moja kafa najbolja, dok me neko ne ubedi u suprotno i ne 'pokaže mi svetlo u mojoj tami'. Posle se kreće po tom svetlu. U stvari, tako u principu radim i sa drugim stvarima u životu. Valdja svako radi kako je naučio...
EDIT: eh da, zamalo da zaboravim. Jedan naš odličan kantautor je odlično opisao tu 'zamenu za pravu kafu' - cikoriju/čikoriju. Nekako se odlično nadoveže i na moj odgovor
Dijalekt je primorski, uz neke reči talijanskog
Edited by Gogy, 22 October 2014 - 12:40.
#40
Posted 22 October 2014 - 14:19
...najgora kombinacija lep srednji espreso u maloj solji da pijes preko zvake u ustima
#41
Posted 23 October 2014 - 03:01
Tursku, jaku sa puno šećera. To me pokrene ujutru
#42
Posted 24 October 2014 - 15:08
Tursku, jaku sa puno šećera. To me pokrene ujutru
Hm, šta znači puno ? 2,3 kašike?
#43
Posted 24 October 2014 - 17:55
Hm, šta znači puno ? 2,3 kašike?
4 kašičiće kafe i 4 kašičice šećera
#44
Posted 27 October 2014 - 01:01
Pozlilo bi mi
#45
Posted 27 October 2014 - 20:57
Ne pijem kafu redovno, animozitet prema tome potice od toga sto sam se nagledao mladih ljudi kako ne mogu ujutru da profunkcionisu bez kafe i cigareta.
Ali volim nekoliko puta nedeljno neki ekspreso, kapucino, sta god, i lepse mi je sa braun secerom naravno.